Thailand vraag: Hoe kan ik een Thaise bankrekening openen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
19 januari 2023

Beste lezers,

Voor het aanvragen van een marriage visa heb ik een bankrekening nodig en moet daar voor minimaal 2 maanden een bedrag van 400.000 THB op staan. Echter ben ik in de eerste instantie uitgegaan van de info die een medewerker van het immigratiekantoor in Khon Kaen heeft gegeven en die vertelde me dat bovengenoemde niet aan de orde is bij een marriage visa. Helaas blijkt dit dus wel een vereiste te zijn en moet ik dus meerdere border runs doen om dit probleem te tackelen en 2 maanden te wachten (zodra ik een bankrekening kan openen) vanaf dat ik de bankrekening geopend heb.

Nu ben ik al bij 5 verschillende bankvestigingen geweest en krijg telkens de boodschap dat ik een gelegaliseerde kopie van mijn paspoort nodig heb. Daarnaast moet ik een bewijs hebben van verblijfsadres die door het Nederlandse ambassade moet worden afgegeven.

De vraag heb ik neergelegd bij de ambassade (nederlandwereldwijd) en zij geven aan dat ik aan bepaalde vereisten moet voldoen zoals het hebben van een verblijfsvergunning en een huurcontract op mijn naam. Dit is een kip ei probleem want de bank vraagt juist om dit document die ik nodig heb voor het aanvragen van een marriage visum terwijl de ambassade pas het document kan uitgeven als ik al een visum/verblijfsvergunning heb.

Ik ben echt ten einde raad en weet niet meer wat ik nu nog kan doen. Heeft iemand ervaring met dit probleem en hoe heb je dat kunnen oplossen?

Ik heb op dit blog uiteraard de zoekmodus gebruikt en kwam op een paar antwoorden die allemaal een beetje vergelijkbaar waren: Probeer het bij verschillende bankvestigingen en als je geluk hebt wordt er niet naar deze documenten gevraagd. Op basis van die info heb ik inmiddels 5 pogingen gedaan zonder resultaat.

Groet,

Jaap

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

25 reacties op “Thailand vraag: Hoe kan ik een Thaise bankrekening openen?”

 1. Piet zegt op

  September 2022 Bij de Bangkok bank Khonkean een rekening geopend
  Had een verklaring nodig van immigratie kantoor Khonkean bewijs waar in woon
  Huisboekje van mijn vriendin laten zien
  Met papier naar de bank en geregeld

  Ps papier immigratie is zelfde volgens mij dat je nodig heb bij aanvraag rijbewijs

 2. Ron zegt op

  Weet niet waar en welke banken je geweest bent…. In steden waar veel toeristen komen is het makkelijker dus Pattaya Bangkok bijvoorbeeld

 3. Christian v d Vin zegt op

  Als jouw inkomen meer is dan 40.000 baht per maand kan je dat ook gebruiken.
  Via de ambassade je inkomen legaliseren ,of eerst overleggen met de immigratie.
  Ik heb mijn inkomenseis gebruiktt.

 4. Henk zegt op

  Ik woon in Lampang en ben met mijn Thaise vrouw naar de Kasikornbank gegaan en heb het haar laten regelen. Ik meen dat de Bangkok bank ook farang accepteert en er is nog een bank die accepteert maar daar weet ik nu de naam niet van.

 5. William-Korat zegt op

  The solution is to bring your passport and proof of residency (like your lease agreement) to your embassy and ask for a letter of reference that confirms your Thai address. Once you’ve received the letter, show it and your passport to the bank and you’ll be able to open the account.

  Proof of residency bij je IMM te halen samen met je landlord.
  TM 30 is gewenst.

  What is TM30 notification?

  The TM30 notification and its underlying laws are about the obligation of a landlord (housemaster, possessor, or manager) to report the stay of a foreigner (non-Thai national) in his/her property. All foreigners staying in Thailand and their hosts should be very well aware of this. The laws with regard to the TM30 and the obligation to report a foreigner’s stay have been in place for some time since 1979, but the government has started to enforce it more strictly lately and added this as a requirement to the 90-day reporting and extension of visa.

 6. Founding_Father zegt op

  Beste Jaap,

  Zelf heb ik destijds een advocatenkantoor in Bangkok ingehuurd, genaamd Siam Legal.

  Voor een bedrag van 4000 baht (in juli 2021) regelen zij dat iemand van het kantoor garant staat en met de papieren die je van Siam Legal krijgt, kun je bij de Bankok bank gevestigd in Exchange Tower, binnen een paar minuten een bankrekening openen met alleen een kopie van je paspoort.

  Mocht je informatie of hulp nodig hebben, reageer dan even op dit bericht.

 7. Sandor zegt op

  Ik probeerde nu op mijn toerist visa al een bankrekening te openen bij Bangkok Bank omdat ik in juni terug kom naar Thailand op een non- immigration O visa. Deze dan wil laten omzetten naar extended Marrige Visa.
  Nu kreeg ik dus bij Bangkok Bank in Surat Thani te horen dat ik een stempel van de Nederlandse Ambassade in Bangkok nodig had om op een toeristen visa een bankrekening te openen. Ik heb mijn huwelijk certificaat laten zien en mijn vrouw was bij me als getuige. Maar dat hielp dus niets.
  Ik kreeg als informatie dat ik straks in juni met mijn non- immigration O visa naar het imigratiekantoor in Surat Thani moet gaan om dan de tijdelijke extended stempel van 3 maanden te krijgen. Dat ik dan een bankrekening zou kunnen openen. Zodat ik nog genoeg tijd zou hebben om te bewijzen dat er elke maand 40.000 THB op mijn Thaise bankrekening binnenkomt.

  • RonnyLatYa zegt op

   1. Je Non-immigrant O waarmee je in juni gaat binnen komen wordt later niet omgezet naar “extended Marriage Visa”. Je gaat enkel je verblijfsperiode van 90 dagen verlengen met een jaar op basis van Thai Marriage.

   2. Waarom zou je in juni, als je met een Non-immigrant O bent binnen gekomen naar immigratie moeten gaan om daar een “tijdelijke extended stempel van 3 maanden te krijgen”.
   Dat is niet nodig want je hebt bij binnenkomst al 90 dagen gehad door je Non-immigrant visum.

   Dat geldt enkel als je eerst een tourist status wil omzetten naar een Non-immigrant. Dan bekom je eerst 90 dagen die je dan kan verlengen met een jaar. In juni dus niet van toepassing voor jou want dan kom je al binnen op een Non-immigrant visum.

   3. Een Non-immigrant status wordt tegenwoordig altijd gevraagd om een bankrekening te openen.
   Over Tourist statussen deed men vroeger niet moeilijk, maar dat lijkt nu allemaal wat strenger te zijn.

   4. Ik heb mijn eerste bankrekening ergens in 96 of zoiets geopend bij de toenmalige “Thai Farmer Bank”, nu “Kasikorn”, in Pattaya. Werden amper vragen gesteld. Ik had het adres van het guesthouse gebruikt waar ik verbleef en dat vond men prima. Mijn briefwisseling van de bank kwam daar ook toe. Kon toen enkel maar geld afhalen met het bankboekje en had geen kaart als ik het me nog goed herinner. Moest dus telkens naar een bankfiliaal van Thai Farmer Bank. Bijna alle buitenlanders gebruikten toen de “Thai Farmer Bank”. Tenminste die ik toen kende toch.

 8. RonnyLatYa zegt op

  Normaal als je getrouwd bent en je gaat als getrouwde en samen met je vrouw een bankrekening openen mag dit geen probleem zijn. Je hebt je bewijs van huwelijk en het adres van je vrouw.
  Die rekening komt gewoon op je naam. Je vrouw is er enkel bij als getuigen en voor haar gegevens.
  En anders ga je bij immigratie nog eens een bewijs van adres vragen. Dat hoeft niet van de ambassade te komen.

  Probleem zal meer zijn omdat je hier verblijft op een Tourist basis denk ik. En een Non-immigrant wordt mu meestal wel gevraagd.
  Als je nu voor je vertrek al een Non-immigrant O Thai Marriage visum had aangevraagd was dat probleem al van de baan geweest.

  Wat financiele eisen betreft is er een verschil tussen het omzetten naar een Non-immigrant Thai marriage en een jaarverlenging als Thai Marriage.

  Bij het omzetten van een tourist naar een Non-immigrant dient het geld er niet 2 maand op voorhand op te staan. Net zoals die medewerksters al zei. Wel kan dan gevraagd worden om aan te tonen dat het geld uit het buitenland dan komt.
  https://bangkok.immigration.go.th/wp-content/uploads/2022C1_06.pdf

  Bij het verlengen van je verblijfsperiode nadien is de eis wel dat het 2 maand voor de aanvraag op de bankrekening staat.

  En heb je anders niet voldoende inkomen, maandelijks minstens 40 000 Baht. Kan je toch een visumondersteuningsbrief van de ambassade gebruiken. Nadien moet het geen probleem zijn om met je non-immigrant een bankrekening te openen.

 9. Sjaak P zegt op

  Jaap

  Een jaar geleden ben ik in Thailand gaan wonen en wilde ik een Thai marriage visa aanvragen.
  Ik ben naar Khorat immigratie gegaan om mijn visa exemption te wijzigen in een 3 maand stay en tevens om een document te vragen om een Thaise bankrekening te openen.
  Dit werd netjes verstrekt uiteraard met het hele paspoort gekopieerd er bij.
  Naar de bank en daar weer alle bladzijden van je paspoort laten kopueren en een uurtje later buiten met een bankboekje.
  Maar belangrijk is het papier van de lokale immigratie dienst. Of een document van de Nederlandse ambassade zoals jij ook omschrijft. maar die vragen eigenlijk om een verblijfs visa en verstrekken dan het document.
  Ik moet eerlijk zeggen bij Khorat immigration vertelt wat ik wilde en daar werd me keurig uit gelegd wat ik nodig had en werden de benodigde documenten met mij ingevuld en uit gelegd wat ik nog miste en hoe ik dat kon verkrijgen

 10. Kees 2 zegt op

  “Gelegaliseerde kopie van paspoort nodig? Daarnaast een bewijs van verblijfsadres die door de Nederlandse ambassade moet worden afgegeven”.

  Zeldzaam bizar!!

  De bank ZIET jouw paspoort, en dat IS al gelegaliseerd door de NLse overheid. Volkomen van de zotte dat een paspoort gelegaliseerd moet worden.
  Normale gang van zaken is dat de bankmedewerker daar een kopie van maakt en jij een handtekening zet op die kopie. Met jouw handtekening bevestig je dat dit een juiste kopie is van jouw paspoort.

  Verblijfsadres in Thailand dat door de Nederlandse ambassade moet worden afgegeven?
  Net zo vreemd. Jouw verblijfsadres toon je aan met een huurcontract of – als jij bij je Thaise vrouw in haar huis woont – via de melding die zij bij de immigratie gedaan heeft. Met die melding is jouw adres officieel bekend bij de Thaise overheid. Jij kunt bij immigratie een formulier opvragen met bevestiging van dat adres.

  Hier wordt dat bijv besproken tbv een rijbewijs:
  https://aseannow.com/topic/1068919-proof-of-address-from-immigration-for-thai-driving-licence/

  • William-Korat zegt op

   En toch kan het zomaar gewenst zijn Kees 2 en dus zonder geen bankrekening bij die bank.
   Paspoort gelegaliseerd door ambassade [waarom, er zijn nog al wat valse paspoorten in omloop en dus mag de ambassade zeggen dat dat ding echt is]
   Proof of resident door middel van TM 30 en de landlord [je vriendin met haar blauwe boekje] bij IMM
   Verblijfadres geeft de ambassade niet af, die bevestigd dat formulier alleen dat is wat anders, hoewel vreemd dat ben ik met je eens.

   Zie link https://bit.ly/3D1kyBo en mijn vorige reactie.

   Je kunt natuurlijk ook gewoon net zo lang banken aflopen totdat……………………….

 11. Weyde zegt op

  Mischien een en/of rekening openen zo gebeurd kasikornbank trouwpapieren en paspoort samen met je vrouw fluitje van een cent.

 12. Johan2 zegt op

  Ik heb in november vrij vlot een rekening geopend bij de Bangkok Bank in Patong, Phuket. Hier zijn de stappen en je hebt in de namiddag je rekening.
  1.zorg dat je hotel je in het TM30 computersysteem zet. Ieder hotel weet hoe dat moet.
  2.ga naar de immigratie dienst vlakbij Bangla Road en vlakbij het strand van Patong Phuket. Zorg dat je hier om 10 uur bent op een doordeweekse dag! En vergeet je paspoort niet.
  3.Ze nemen daar met mobiel een foto van je.
  4. Terug komen na de lunch om 13 uur.
  5. Je krijgt een papier met een stempel
  6. Ga met papier en paspoort naar de kelder van Jungceylon winkelcentrum. Loop daar de branche van Bangkok Bank binnen. Voor 15 uur heb je je rekening met bankpasje. Ze verplichten wel om een verzekering te nemen. Maar voor een paar duizend Baht regelen ze dat voor je.

 13. Rob zegt op

  Ik heb net hetzelfde meegemaakt. Ik heb slechts een advies: met jouw partner bankkantoren aflopen tot je er eentje vindt waar het lukt. Bij mij was dat het geval bij de achtste poging…

  • Roger zegt op

   Klopt, bij mij was het raak bij de 3de poging.

 14. Lung addie zegt op

  Indien je met een Non-O visum, op basis van gehuwd met Thaise of als alleenstaande Thailand binnenkomt dan krijg je reeds een verblijfsvergunning van 90 dagen. Je hebt dus een kleine maand de tijd om een bankrekening te openen.
  Het is algemeen geweten dat de meest soepele bank de Bangkokbank is.
  Ik veronderstel dat uw Thaise echtgenote wel iemand zal kennen welke voor de Thaise overheid werkt. Neem die mee als ‘garant’. Daar is voor deze persoon geen enkel risico aan verbonden daar je enkel een DEBET kaart zal krijgen en hiermee, indien onvoldoende saldo op de rekening zou staan, je ook geen betaling of opnamen kan uitvoeren.
  Bij Bangkokbank vragen ze geen gelegaliseerde copy van het paspoort, ze nemen gewoon het copy zelf.
  Je moet idd wel een Non-O visum hebben en een officiele verblijfplaats maar die moet niet afgeleverd zijn door de ambassade. Immigratiekantoor, aan de hand van de TM30, wordt hier ook aanvaard.
  Indien uw echtgenote over een eigen woonst beschikt: laat u daar dan, bij de Ampheu inschrijven, is ook geldig.
  Dit alles krijg je gemakkelijk rond in 1 week. Ik deed het op die manier en het duurde zelfs geen week en was bij een moeilijker bank dan Bangkokbank, nl SCB bank.
  Lukt het bij het ene kantoor niet, ga dan naar andere en vraag eventueel naar de manager. OOk het bedrag dat je wil inzetten kan een rol spelen.

 15. Walter zegt op

  Beste Jaap,
  Je situatie is mij onduidelijk. Op welke basis verblijf je nu in thailand? Ben je binnengekomen zonder visum (30dagen), non-o immigrant?, ander visum? Als je borderrun moet doen, veronderstel ik dat je geen visum hebt (of misschien toeristvisum??) Maar je bent gehuwd met Thaise (indien officieel heb je al een registratie in ampher veronderstel ik) en ik vermoed dat jullie samen op hetzelfde adres wonen in Thailand? Waarom ga je dan niet naar “ampher” van je verblijfplaats en vraag een geel boekje aan.
  Het is geen probleem bij meeste banken om rekening te openen als je geldige verblijfsdocumenten hebt + geel boekje of huurcontract (ev. aangevuld met kopij van blauw boekje van je echtgenote/verblijfplaats). Kasikorn en Krungthai heb ik zelf zo verkregen. Dus maak je verblijfsdocumenten in orde en je kan bankrekening openen, en daarna je gewenste visum aanpassen (retirement bv naar marriage) zodat je jaarlijks een extension of stay kan verkrijgen.
  Een Thaise bankrekening openen zonder geldige verblijfsdocumenten en/of huurcontract, is bij mijn weten onmogelijk.
  Succes!

 16. Ferdinand PI zegt op

  In de winter van 2018-2019 verbleef ik bij mijn vriendin en heb sindsdien het visum Non-imm-O.
  Om dat iedere keer met een jaar te kunnen verlengen had ik ook een bankrekening nodig met 800.000 bath of de combinatie van voldoende inkomen en geld op een bankrekening.
  Wij zijn naar het plaatselijke Bangkok Bank filiaal gegaan, waar mijn vriendin zelf al een rekening had lopen.
  Met een kopie van mijn Paspoort en Visum en het Tambien Baan van mijn vriendin kon ik zonder meer een rekening openen. Ze moest wel verklaren dat ik bij haar woonde.
  Om mijn jaarverlenging te krijgen heb ik dat eerste jaar ook een inkomensverklaring via de Ned. Ambassade gevraagd omdat er nog niet genoeg op de bankrekening stond.
  Het kan dus helpen als je iemand uit Thailand laat meegaan naar de bank, waar die persoon bekend is.

  Ik wens je op korte termijn succes met het openen van een bankrekening

  • Harrie zegt op

   Bij mij ging het heel gemakkelijk in rayong ging ik naar krugthai kreeg gewoon een bankboek was gewoon 3 maanden op vakantie in Thailand

 17. H Peerlings zegt op

  ik ben naar de BKK bank in Korat gegaan met een vriendin van mij. Zij heeft alles uitgelecht en het was allemaal binnen een half uur geregeld. wel moest ik meteen 200 euro storten zodat ze wisten dat het ook serieus was. Dat gedaan tegen een heel slechte koers. Maar ik ben weer thuis en heb het bedrag reeds gestort met Wise.. Dus neem iemand met je mee die ook op de BKK Bank een rekening heeft en je word snel geholpen. Sorry ik moest wel bewijs van de emigratie dat ik daar sliep dat adres is nodig om ook post te sturen. Dus ik had niets nodig dan mijn paspoort en een bewijs van het emigratie kantoor dat ik daar dus echt verbleef. Dat is allen dur probeer het eens, liefst met een vrouwelijke partner of een persoon

 18. Rudolf P zegt op

  Na binnenkomst met visa-exemption heb bij het aanvragen van een verblijfperiode van een jaar (Thai marriage) eerst een periode van drie maanden gekregenen en vooraf al van de Immigratie in Lamphun een een verklaring gekregen die ook gebruikt kan worden om een Thais rijbewijs aan te vragen.
  Daarmee naar de Bangkok Bank en een rekening geopend.
  Een rekening waarmee ik met de Bangkok Bank App ook kan betalen met scannen van QR code.
  Zonder de verklaring van Immigratie wilde geen enkele bank een rekening openen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Een visa Exemption periode is een Tourist verblijfsperiode en daar kan je geen jaarverlenging op bekomen.

   Je krijgt dan eerst 90 dagen (niet 3 maand) omdat die Visa Exemption eerst moet omzetten worden naar een Non-immigrant. Dat is de periode die je ook zou krijgen als je bijvoorbeeld met een Non-immigrant O zou zijn binnen gekomen. Die 90 dagen kan je dan wel verlengen met een jaar.

   Vermits je bij het omzetten ook een verblijfplaats moet aantonen kent immigratie je verblijfplaats en kan je al een Certificate of Residence bekomen. Dat Certificate of Residence zou moeten volstaan als bewijs van adres voor het openen van een bankrekening.

 19. Rudolf zegt op

  Ik heb bij de krungsri bank met een touristvisum een bankrekening geopend, was wel in 2018 en in bijzijn van mijn Thaise vrouw.

  Nodig was mijn paspoort, de ID van mijn vrouw en haar Tambien Baan.

 20. Danny zegt op

  Mijn ervaring was dat men een lang huurcontract wilde zien en je visatype. Huurcontract was 1 jaar, visa non immi O. Wel lang geleden, diverse banken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website