Beste lezers,

Eerder deze week heb ik een gesprek gehad met een manager van de bank. Die wees mij op een soort van spaarplan waar je jaarlijks voor een periode van 8 jaar, een zelf te kiezen bedrag mag inleggen. Na 20 jaar zou hier dan een mooi rendement uit te halen zijn en is het plan klaar.

Het plan heeft tevens een levensverzekering inbegrepen en ik moet eerlijk zeggen dat het vrij goed en safe uitgelegd werd.

Graag zou ik willen weten of iemand hier ervaring mee heeft en of het echt zo is, zoals het op papier staat?

Groet,

Founding Father

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

23 reacties op “Thailand vraag: Geld investeren bij de Bangkok Bank. Verstandig of niet?”

 1. Klinkt mij in de oren als een beleggingsverzekering (woekerpolis). Ga ff Googelen op woekerpolis en je weet genoeg.

  • Founding Father zegt op

   Hoi Peter,

   Zou je iets specifieker kunnen toelichten hoe je op basis van mijn informatie, tot die gedachte gekomen bent?

   Met een onderbouwde en feitelijke uitleg of eigen ervaring, zou ik enorm geholpen zijn.

   Met dit antwoord en het advies om even te “Googlen” kan ik niet veel.

   Alsof ik niet zelf al voldoende op internet gezocht heb, voordat ik dit artikel online liet zetten….

   • Dat is vrij simpel. Levensverzekering + belegging dat zijn de ingrediënten van een woekerpolis. Maar op basis van een gesprek wat jij hebt gehad, kan ik natuurlijk ook weinig. Ik was niet bij het gesprek. Dus de informatie die jij geeft is ook zeer summier. Ook geen link naar de voorwaarden van de polis. Wat verwacht je dan?
    Mijn enige boodschap is: pas op met dat soort constructies! 20 jaar is erg lang. En mocht je jouw ingelegde geld tussentijds nodig hebben (afkoop) dan kon je wel eens gigantisch het schip ingaan.

 2. Petervz zegt op

  Dit lijkt op de typische Thaise levensverzekering. Je betaalt een bepaald bedrag per jaar voor een aantal jaren (meestal van 4-8) en de verzekering betaalt iedere 2 jaar een klein bedrag uit. Aan het einde van de looptijd krijg je dan het volledige bedrag terug (looptijd is van 10 jaar. 20 jaar is erg lang).

  Dit is alleen interessant als je de jaarlijkse inleg kunt aftrekken van de belasting. Aftrekbaar is tot 100k per jaar. Dus als je bv over een deel van je inkomen 30% belasting betaalt en je jaarlijkse inleg is 100.000,-, dan krijg je 30% van de inleg terug van de belastingdienst.

  • Petervz zegt op

   Als je geen (of weinig) belasting betaalt is dit niet interessant. Het geld staat voor de gehele looptijd vast en is niet opneembaar. Je bent voorts verplicht ieder jaar hetzelfde bedrag te storten. Het rendement na de 10,15 of 20 jaar is niet beter dan een normale rente rekening.

   Bankmanagers verkopen het graag want zij krijgen commissie.

   • Founding_Father zegt op

    Hoi Peter,

    Dank voor je uitgebreide reactie.

    De normale rente rekening waar je het over hebt, is dat gewoon de standaard spaar- en betaalrekening die iedereen heeft?

    Of is er in Thailand nog een ander soort rekening (zoals een spaarrekening) waar men een redelijk percentage aan rente krijgt?

    Op mijn normale bankrekening krijg ik 0.25% namelijk…..

    Ik hoor het graag!

    • Petervz zegt op

     De rente ligt momenteel erg laag. Soms zijn er wel eens aanbiedingen op termijn rekeningen, maar meer dan 1% zal je nu niet vinden.
     Zelf beleg ik via UOBAM (diverse Thai & buitenlandse fondsen) en handel ik wat op de beurs (Via SCBS). Dat levert me wat meer op

 3. Cornelis zegt op

  Staan de voorwaarden en de eventuele garanties ook in glashelder Engels op papier? Die zou ik dan wel graag willen bestuderen om m’n eigen afwegingen te kunnen maken. Ik zou in ieder geval niet handelen op basis van de mondelinge uitleg van de bankmedewerker.
  In dit licht en gezien ook de reactie van Peter, hierboven, wil ik nog het volgende vertellen:
  Een vroegere vriendin van me vertelde me ooit heel enthousiast over het spaarplan dat ze al jaren had en de door de ‘verkopers’ in persoonlijke gesprekken voorgerekende rendementen die haar in staat zouden stellen om t.z.t. zorgeloos te kunnen stoppen met werken. Toen ik sceptisch reageerde mocht ik de contracten inzien en kon ik vaststellen dat het er op neer kwam dat voor haar een aandelenpakket was gekocht, en dat het aankoopbedrag aan haar werd geleend tegen een (woeker-)rente van 16% per jaar. Dat was haar nooit verteld en de details in de uiteindelijk te ondertekenen papieren had ze nooit bestudeerd. Leuk verdienmodel voor de betreffende bank/verzekeraar, maar niet voor de vriendin: de voorgespiegelde rendementen waren gezien die rente niks anders dan luchtspiegelingen…..

  • Door het woekerpolis schandaal mogen dit soort polissen niet meer in Nederland worden aangeboden. De AFM verbied dat. Maar in het buitenland zie je nog bij bosjes. Thailand zal wat dat betreft geen uitzondering zijn. Zo’n bankmedewerker krijgt een flinke provisie voor iedere afgesloten polis. Maar je kan waarschuwen tot je een ons weegt. Sommige expats hebben nu eenmaal dollartekens in hun ogen. Als het te mooi is om waar te zijn, dan……

   • Petervz zegt op

    Een woekerpolis is ook in Thailand niet toegestaan. De controle op banken & verz mij’en is behoorlijk goed. Uit de OP maak ik op dat het gaat om een levensverzekering met 8 jaar inleg en een looptijd van 20 jaar. Leuk als je belastingvoordeel kunt verkrijgen, maar verder niet. Zelf heb toen ik nog werkte 3 van dit soort levensverzekeringen afgesloten. 2 zijn al afgelopen en de derde loopt nog 4 jaar. Het 30% belasting voordeel maakte dat erg aantrekkelijk, want voor een inleg van 100.000 baht per jaar betaal je in feite maar 70.000 baht.

    • Het grootste probleem met een combinatie levensverzekering en beleggingen zijn de hoge kosten aan het begin, waardoor je pas rendement maakt aan het einde van de looptijd. Het kan dus zo maar zijn dat de eerste inleg van bijvoorbeeld 250.000 baht volledig opgaat aan kosten en provisie voor de verkoper. Dat geld kan je dan afschrijven. Een beetje zonde.

 4. ruud zegt op

  Ik heb ook zo’n voorstel van de bank gekregen.
  Ik heb de bank verteld dat er een goede kans is dat ik over 20 jaar dood ben en dat ik mijn geld liever nu uitgeef, dan na mijn dood.

 5. Kees 2 zegt op

  1. Heb je die levensverzekering nodig (voor jouw nabestaanden)?
  2. De premies voor die verzekering worden niet belegd.
  3. Met welk percentage groei heeft de bankmedewerker gerekend?

  De commissie voor de bank (medewerker) is meestal fors, zoals Peter al zei.
  Je zit er voor 20 jaar aan vast en het is wellicht alleen voordelig voor jouw nabestaanden als je vroeg overlijdt.

  • Mark zegt op

   Wij kregen al 3 keer vrouwen uit de buurt over de vloer die met dergelijke fantastische investeringsvoorstellen kwamen aandraven. Het zijn vrouwen die mijn vrouw menen te kennen en die in bijberoep (spaar)verzekeringsproducten proberen te verkopen.

   Ze waren alle 3 uitzonderlijk enthousiast over hun product en tevens uitzonderlijk aanklampend. Tot ik zelf begin te vertellen over mijn medische cardio-vasculaire voorgeschiedenis en mijn open hartoperatie. Dan kunnen ze niet snel genoeg de deur uitvluchten … alsof ze Pietje de dood tegen het lijf gelopen zijn 🙂

   De échte verzekeringsexperten zullen ook dan wel doorpakken en een clausule in kleine lettertjes in de polis droppen zodat overlijdens ingevolge cardio-vasculaire risico’s uitgesloten worden. Maar zo geslepen en geletterd zijn die vrouwen uit de buurt uiteraard niet.

   Als je jong(r) bent, als het goed (evenwichtig) contract is en als je het als fiscaal voordeel kan gebruiken kan het interessant zijn.

 6. Eddy zegt op

  Elke [levens]verzekering kost geld, met extra administratiekosten en commissie aan de verkoper, gaat dit allemaal ten koste van je opbrengst.

  Sparen brengt sowieso op dit moment weinig op. Zelfs een deposito – dwz dit voor periode vastzetten voor 1 jaar of langer – levert niet zoveel op.

  Ik was een paar jaar geleden actief met beleggen via een beleggersrekening van Maybank. Het gekke toen was dat Maybank het geld die je niet belegt op de Thaise SET beurs, daar kreeg ik toen 1,1% rente op terwijl op mijn Kasikorn bank slechts 0,75%.

  Nu doe ik het niet meer. De beurs is dezer dagen te overspannen en als je niet tegen je verlies kan, zou ik dit ook niet adviseren. Ik heb net een huis gekocht en ik investeer liever in duurzame dingen waar je direct meer leefcomfort krijg. Zoals zonnepanelen of extra airco units, nadat je zonnepanelen hebt aangelegd.

  Mocht je voldoende extra geld over hebben en ben je bereid dat het geld pas gaat renderen op de langere termijn [10-15 jaar] voor bijvoorbeeld je naasten, dan is beleggen wel een optie. Dan zou ik elke maand voor een vast bedrag investeren. Maar dan moet je wel de discipline hebben om dit consequent te doen, dus elke maand in zowel een goed alsook in een slecht beursklimaat. Op de Thaise beurs kun je het beste in individuele aandelen beleggen, dus niet zo makkelijk om je risico te spreiden, terwijl op de Amsterdamse beurs kun je simpel een indexfonds nemen naar gelang je risicobereidheid.

 7. De Kind Marcel zegt op

  Als ge nu eens zegt hoeveel het rendement is . En een levensverzekering erbij zijn wel twee verschillende zaken . Als de bankmanager niet duidelijker is zou ik het maar vergeten..

 8. Jan zegt op

  Pas na 20 jaar een mooi rendement. Wat denk je wat de jaarlijkse inflatie voor een invloed heeft na 20 jaar.
  Persoonlijk zou ik jouw maandelijkse inleg investeren in goud en/of Bitcoin. Inflatie ongevoelig…!!!!

 9. goort zegt op

  Een van de zaken die ik in mijn leven heb geleerd, is dat de banken er niet zijn om jou te bedienen, maar om jouw geld over te hevelen naar hun rekening.
  Ga je eigen geld beheren, open een beleggingsrekening en koop fatsoenlijke obligaties die hier in Thailand nog 5% per jaar doen. Ik heb t dan over bonds van Indura, CP,…allemaal goeie bedrijven die niet failliet gaan, maar wel geld nodig hebben.

  Je betaalt dan 15% belasting bij uitkering van dividend, maar als je gewoon je belasting gaat betalen op basis van je inkomen, dan krijg je dat keurig terug, en zul je merken dat Thailand qua belasting heel wat aantrekkelijker is dan NL
  Je mag me mailen als je meer info nodig hebt.

  • robert zegt op

   dividend inhouding als bron belasting 10% in Thailand

  • TheoB zegt op

   goort,

   Naar welk e-mailadres mag Founding Father (en anderen?) schrijven voor meer info?

 10. Carlos zegt op

  Tja, de vaste iets hogere rente waar ik voor getekend heb en die de bank medewerker beloofde bleek na 9 maande verlaagd te worden naar 0.25 dus het deposito van 1 milj oen bedoeld om straks een vismesjes aan te vragen brengt minder op , inmiddels zakte de Baht , en betaal ik ook nog wat box 3 erover . Door de COVID kon ik ook nog niet naar Thailand, op voor mij acceptabele voorwaarden, dus maar zien wat het waard is als ik daar aankom. De voorstellen die kasikorn regelmatig deed aan mijn vrouw om haar miljoen vast te zetten; bezorgen me telkens bijna ruzie. Het is bedoeld om als er met mij wat is door te leven. Als het vast staat met in de eerste jaren na aftrek van de kosten zou ze 15-17 % verliezen. Nog eentje in dit verband , een rekening van haar stond ook op naam van onze zoon. Toen we na 8 jaar geld hoor een huis op wilden nemen … ging dat niet. Dus moesten we zoonlief invliegen vanuit Nederland… ondanks dat de rente van 2010 tot 2018 hoger was , na aftrek ticket niks gewonnen! Kortom banken zij er niet om ons rijk te maken het is net als bij iedere winkel, ze willen zelf blijven eten!

 11. Saowanee zegt op

  Prima investering. Heb er meerdere gehad en nog steeds lopen bij de BKK en het levert zeker geen windeieren op. TIENduizenden Bath winst gemaakt , wordt jaarlijks uitbetaald en het gaat om een een prima levensverzekering belegd bij een 5 sterrenziekenhuis#,s. Hirr wordt een westerling vrolijk van!Luister niet naar de mensen die praten over woekerpolissen,zij hebben misschien negatieve ervaringen in Nederland.

  Echt een aanrader. Gewoon doen!

 12. Mr. Bueng Khan zegt op

  Hoi founding father,

  Mijn advies is geen garantie, maar als je op dit moment geld wil investeren. Kijk eens op http://www.iconomi.com. Met weinig tot geen kennis kan je verschillende crypto beleggings strategien volgen. Doordat crypto zo volatiel is valt er veel in te verdienen (verliezen kan ook, maar op dit moment gaat de markt sterk omhoog). Inleg kan volgens mij vanaf 10euro. Je kan het rendement van ieder fonds bekijken (dag/week/maand/YTD/All time). +50% per MAAND!! Is zeker geen uitzondering. Ik heb zelf een klein bedrag ingelegd (1000 euro) maar reken maar uit als de markt meer dan 50% per maand stijgt.

  Zelf heb ik daarnaast ook een beleggingsrekening bij ING in Nederland.

  Ik vertrouw de Thaise banken zelf niet. Bureaucrstische instituten. Kon een keer niet bij mn geld omdat mn handtekening niet 100% hetzelfde was als toen ik 20 was. Contracten in het Thais, personeel dat de helft vd tijd geen Engels spreekt, meneer u moet bij uw eigen “branche” zijn dat kunnen we hier niet voor u doen, etc. etc.

  Spreid je investeringen via verschillende kanalen.

  Om te registreren voor crypto beleggen:
  https://www.iconomi.com/register?ref=6jBtF

  Om te registreren voor ING beleggen:
  https://www.ing.nl/particulier/beleggen/beginnen-met-beleggen/eenvoudig-beleggen/index.html

  Beide zijn vanuit “de luie stoel” te regelen. Allemaal online en zonder papierwerk!

  Nogmaals dit zijn geen garanties, maar heb er zelf goeie ervaringen mee.

  Succes,

  Mvg,

  Mr. Bueng Khan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website