Lezersvraag: Naar Thailand met behoud van uitkering?

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 april 2016

Beste lezers,

Ik ben van plan om bij mijn vriendin in het buitenland (Thailand) te verblijven voor 6 maanden lang. Ik heb het al aangegeven bij het UWV (sinds vandaag) en vroeg mij af hoe dit te werk gaat. Ik heb al sinds kort een herbeoordeling gehad arbeidsvermogen. De uitslag was, geen arbeidsvermogen, duurzaam arbeidsongeschikt 80/100%.

Wegens de aanvraag dat ik van plan ben om langer dan 4 weken in het buitenland te verblijven. Zal ik nog een herbeoordeling krijgen op basis van mijn aanvraag? Of zullen ze gezien de situatie dat ik al zo kort geleden een herbeoordeling heb gehad afzien. Enige ervaringen hoe dit te werk gaat? Verder zullen er meer aanvragen volgen, want ik ben van plan om twee keer in het jaar daar te verblijven. Zal ik nu bij elke aanvraag een herbeoordeling moeten doorstaan?

Ook ben ik bewust van de 8/4 regeling. Dat als bij langer dan 8 maanden in het buitenland zal komen te verblijven in een periode van 12 maanden, de Wajong uitkering zal worden stopgezet.

Vanaf wanneer gaat die periode in? Vanaf eerste vertrek? Of begin van het jaar? Verder als je zeg maar 6 maanden in buitenland verblijft en dan 4 maanden in Nederland en daarna weer 3 maanden in het buitenland verblijft.

Periode totaal van 13 maanden, waarvan 9 buitenland en 5 maanden Nederland, i.p.v. 8/4?? Is dit een mogelijkheid, omdat de periode opnieuw word geteld als een periode van 12 maanden bij maand 13?

Dus dat het als 1 maand buitenland telt bij die nieuwe periode van 12 maanden? Hoe werkt dit precies? Mijn plan voor de volgende keer is, 3 maanden NL, 3 maanden TH, 3 maanden NL, 3 maanden TH, totaal 6/6. Alleen Dit jaar zal ik afgerond 6 maanden (precies 5 maanden en 2 weken) verblijven en daarop 4 maanden in Nederland en dan weer willen vertrekken voor afgerond 2 maanden (precies 6 weken).

Ik kan mijn Wajong niet kwijtraken om de volgende redenen. Ik kan niet werken en ben afhankelijk van medicijnen. Zal ik in het buitenland willen wonen…. Zal ik niet kunnen werken en de medicijnen moeten betalen, voor mij helaas onmogelijk. Daarom met behoud van uitkering toch nog een leven kunnen leiden en genieten van mijn vriendin.

Informatie, feedback, een leuk gesprek. Stel ik allemaal op prijs.

Ik dank u voor uw aandacht.

Groet,

Jeffrey

24 reacties op “Lezersvraag: Naar Thailand met behoud van uitkering?”

 1. ton zegt op

  alle mensen met wao uitkering moeten vakantieverlof bij uwv aanvragen anders kunnen ze hun uitkering verliezen, dus met uwv bellen anders gaat het fout,
  succes

 2. Theo Hua Hin zegt op

  Beste Jeffrey.

  Misschien moet je even uitleggen wie je bent, hoe oud, etc., wat je hebt opgelopen waardoor je niet meer wilt/kunt werken? Tussen de regels lees ik dat je bijna blij bent met je kwaal en de mazen van de regelgeving opzoekt, of toch niet?

  • Jeffrey zegt op

   Mijn medische privacy gaat je niks aan. Helemaal als je het zo al brengt alsof ik de boel in de maling neem. Meerdere chronische aandoeningen, maar zulke reacties waren al te verwachten. Zijn allemaal uitbuiters natuurlijk, lui, niet willend om te werken. Ik zou best mijn chronische aandoeningen voor jouw gezondheid willen ruilen en 40 uur kunnen werken. Prima, als het kon vandaag nog.

   • Harrie zegt op

    Het is precies zoaks je zegt, Jeffrey. Jou medische achtergrind hoef jij niemand hier te zeggen , ik woon zelf ook in Thailand .. ik heb nou al 12 jaar de WAO, ben onderhand getrouwd en ben 35 jaar. Ik houd het dan ook voor mezelf waar mijn geld vandaan kom als men mij dat hier vraagt. Haters zijn overal. Zou graag met je in conract willen komen Jeffrey, maar mijn e mail of facebook ga ik hier helaas niet neerzetten.

  • Jeffrey zegt op

   Ik zal je vertellen dat ik het fantastich vind om reuma te hebben. Verder is dat 1 van de 3 chronische aandoeningen. Ik ben toch zo lui….

 3. Rene Martin zegt op

  Jeffrey, helaas kan je je Wajong uitkering, i.t.t. de WAO, niet meenemen naar het buitenland.
  Dus alleen op vakantie en ik dacht dat de termijn die daarvoor staat 4 weken/1 maand is.
  Kijk maar op de website van de UWV: http://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/met-een-wajong-uitkering-naar-het-buitenland/index.aspx

  • Chander zegt op

   Beste Rene,

   Jeffrey wenst NIET in het buitenland (Thailand) te gaan wonen, maar wel verblijven!
   Dus kan hij zijn Wajong uitkering wel behouden met in acht neming van de 8/4 regeling.
   Bij UWV is er een verschil tussen WONEN en VERBLIJVEN.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Ik zou het gewoon aan het UWV vragen.
  Houdt u er verder wel rekening mee dat u per 1 januari 2017 buiten Europa geen beroep meer kunt doen op uw basisverzekering?
  Een gewone doorlopende reis/en ziektekostenverzekering zal de periodes die u voornemens bent in Thailand te verblijven ook niet dekken, dus u zult een particuliere ziektekostenverzekering moeten afsluiten. Dat kan met een medische achtergrond een kostbare zaak zijn, en u dient bovendien wèl premie voor uw basisverzekering te blijven betalen.

  • Jeffrey zegt op

   Dat ziet u goed, maar ik ben aanvullend grootste pakket en wereld verzekerd. Gezien mijn behandelingen heb ik aanvullend zeker nodig. Zal aanvullend blijven, want van mijn chronische aandoeningen kom ik niet af. Het gaat uit de basis, maar kan aanvullend daarvoor verzekeren, wat ik al heb.

  • Jeffrey zegt op

   Dat ziet u goed, maar ik ben aanvullend grootste pakket en wereld verzekerd. Gezien mijn behandelingen heb ik aanvullend zeker nodig. Zal aanvullend blijven, want van mijn chronische aandoeningen kom ik niet af. Het gaat uit de basis, maar kan aanvullend daarvoor verzekeren, wat ik al heb. Bedankt voor de informatie betreft de ontwikkelingen. Ik zal mij hierin wat meer verdiepen.

  • Jeffrey zegt op

   De periodes??? Ik heb een (reis)verzekering die mij 180 dagen hiervoor dekt. Voor het gehele jaar mocht je niet op dezelfde locatie verblijven. Dus een reis van bangkok naar phuket volstaat.

 5. PietJan zegt op

  Zoals je zelf al zegt verlies je jouw Wajong-uitkering als je je in het buitenland vestigt. Daar kan al sprake van zijn als je langer dan 8 maanden niet in Nederland bent. Wanneer begint die termijn te tellen? Nou, bv de dag dat je vanaf Schiphol vertrekt. Het gaat om enige periode van 12 kalendermaanden, dus los van een kalenderjaar. Als je toch al van plan bent om niet langer dan 6 maanden per periode van een jaar in Thailand te verblijven, hoef je je over het kwijtraken van je uitkering al geen zorgen te maken.
  Over het behoud van jouw uitkering kun je het beste maar open en eerlijk zijn tegenover de UWV. Maw: vraag een gesprek aan aldaar en leg uit wat je van plan bent, hoe je eea het beste aan kunt pakken, en hoe dat zit met herkeuringen cq controles? Als je tzt van wanten weet, kun je er anderen weer mee helpen.

  • Jeffrey zegt op

   Ik heb het al doorgegeven en was dat altijd al van plan. Ik heb geen zin in om met een onzeker gevoel daar heen te gaan, dat ik de boel loop te bedonderen. Verder ben ik sinds kort gekeurd geweest al dus herkeuring zal niet nodig zijn. Wegens participatiewet en Wajong. De arbeidsdeskundige heeft het dossier gesloten. Gezien mijn beperkingen zal ik niet aan het werk komen.

 6. Jack zegt op

  De tijd dat je met een WAO uitkering in het buitenland kan verblijven is 90 dagen aansluitend,je moet het wel aanvragen bij het UWV. Natuurlijk kan je je Wajong kwijtraken,als je je niet aan de afspraken houd,dan krijg je een straf uitkering.

 7. Fransamsterdam zegt op

  De pagina waar u naar linkt gaat over ‘wonen’.
  ‘Wonen’ is iets anders dan ‘verblijven’, in deze Wet. In het algemeen geldt dat als iemand minder dan 4 maanden elders verblijft, hij in Nederland blijft ‘wonen’. Bij verblijf tussen 4 en 8 maanden mag je zelf kiezen, en bij verblijf van meer dan 8 maanden per jaar elders word je amtshalve uitgeschreven, met alle gevolgen van dien. Maar er zijn vele uitzonderingen en afwijkingen, en onder bepaalde omstandigheden wordt er per geval beslist dus het is tamelijk gecompliceerde materie.

 8. henk zegt op

  LET OP : Enkele keren meegemaakt dat ze bij het UWV voor mij een baantje hadden [ aangepast werk].
  Toen ik er op af ging hadden ze helemaal geen contact gehad met het bedrijf, doen ze alleen maar om te kijken of je wilt werken.
  Daarna ben ik een bedrijfje begonnen met 1 jaar 100% uitkering ik heb gevraagd of ze dat op papier wilden zetten maar dat was niet nodig want dat kreeg iedereen.
  Na dat eerste jaar moest ik alles terug betalen ,hiervan is een rechtszaak geweest maar ik ben het verloren. Hiervoor had ik wel mijn huis ingezet.
  In 2009 moest ik mij verplicht verzekeren WAO, in 2004 schafte de regering die verzekering af, en moest ik mij zelf verzekeren, niet 1 verzekering wou mij hebben na 2 hernia operaties en 2 knie operaties.
  Ook dit via de rechter verloren, dus 10 jaar zonder WAO verzekering en met veel pijn doorgewerkt tot 2 jaar voor mijn AOW en de laatste 2 jaar mijn spaarcenten op moeten maken.
  Dus geloof niet wat het UWV zegt maar laat het op papier zetten.

  Een gewaarschuwd man telt voor 2.
  Henk

  • Jeffrey zegt op

   Klopt, Ik heb alles op papier en alleen over officiële dingen contact via de e-mail. Wegens de particopatiewet proberen ze je verplichtingen aan te binden die je wettelijk helemaal niet heb. Ik was al bezig met het beroep, maar de uitkomst was geen arbeidsvermogen. Ze zullen me alleen oproepen bij een wetswijziging.

 9. Rene Martin zegt op

  Uiteraard kunnen wonen en verblijven 2 verschillende dingen betekenen. Ik zou als ik Jeffrey was bij de UWV een aanvraag langdurige vakantieverblijf indienen maar voorhands aan hun de vraag voorleggen wat er werkelijk maximaal mogelijk is. Gaarne hoor ik dan van hem op dit blog wat zij hebben geantwoord want op de UWV site lijkt de tekst duidelijk dat je maximaal 4 weken op vakantie mag.

 10. PietJan zegt op

  Van belang is dat Jeffrey het niet heeft over “wonen”. Hij begint zijn vraagstelling met te zeggen dat hij in Thailand bij zijn vriendin wil “verblijven”. En dat màg, immers het UWV stelt dat: “Gaat u in het buitenland wonen en heeft u een Wajong-uitkering? Dan stopt deze uitkering op de eerste dag van de maand na uw vertrek. Het maakt dan niet uit naar welk land u verhuist.” Jeffrey zal het UWV duidelijk zijn plannen dienen uit te leggen. Hij heeft een aanvraag herkeuring gedaan ivm langer dan 4 weken op vakantie willen. Hij zit in de rats want onzeker of UWV wil meegaat in zijn intenties. Vandaar dat hij steun zoekt bij ons Thailandbloggers. Wat is daar fout aan? Desondanks zal hij gesprek en keuring moeten afwachten, en hopelijk meldt hij tzt wat de uitkomsten zijn. Vragen van mensen met een wao-uitkering zijn er vaker geweest op Thailandblog, wantmstel nou dat het UWV vindt dat een verblijf in het buitenland langer dan 4 weken verdacht veel begint te lijken op de wens aldaar te willen gaan wonen? Al is het minder dan 8 maanden. Dat kun je toch geen vakantie meef noemen. Blijft van het gehele idee niets over. Dus leg jet idee voor en laat ons de afloop weten.

  • Jeffrey zegt op

   Ik ben al 2 maanden geleden gekeurd geweest en zou het voor de volgende 10 jaar niet meer hoeven. Ik had uwv al gesproken en die zeiden dat er geen heroorbedeling hoeft te komen bij de aanvraag. Ook niet bij de volgende aanvragen, want duurzaam arbeidsongeschikt geen arbeidsvermogen. Ik heb mijn plannen doorgegeven en Bbn nog in afwachting. Als er plannen voor keuringen en of reintegratie in de weg zit, dan verlenen ze geen toestemming. Bij mij is dat allemaal niet het geval en zal automatisch toestemming krijgen. Al met al lijkt het erop dat het goed gaat komen. Ik was benieuwd naar ervaringen van mensen in soortgelijke situaties.

 11. Peter zegt op

  Zet die roze bril eerst maar af.
  Gezien je inkomsten vanuit je Wajong (bijstandsniveau) uitkering is het niet te doen. Het voordeel wat je haalt uit een goedkoper levensonderhoud in Thailand ben je al weer kwijt aan het reizen (tickets) 2 maal per jaar. Ook haal je geen voordeel uit je vaste lasten (zorg ect.) aangezien je in Nederland ingeschreven moet blijven. Verder is al aangehaald moet je een extra reisverzekering met een eventuele extra ziektekostenverzekering (2017) afsluiten.
  Dan nu ook het volgende. Je moet ten alle tijden beschikbaar blijven voor de Participatiewet. Ook al ben je 80/100 % afgekeurd. Zowel mensen in de bijstand, mensen met een WSW indicatie alsmede mensen met een Wajong hebben te maken met de Participatiewetgeving. De Participatiewet wordt uitgevoerd door het UWV te samen met de gemeente waar je staat ingeschreven. De gemeente kan hier ook een extern bureau voor inschakelen. Het UWV in deze is een andere UWV als waar je bent gekeurd. Je zal dus de gemeente alsmede de plaatselijke UWV om goedkeuring moeten vragen om lang weg te blijven.
  Verder raad ik je aan om te kijken op het forum van Lotgenoten.nl. Hier zit een speciale draad naar ww, wao, wia, wajong. Het UWV zit hier ook op met UWV webcare. Probeer daar te zoeken over de wajong, of stel je vragen daar.

 12. Jeffrey zegt op

  Niet met de oude wajong voor 2010. Ten alle tijden aanwezig zijn voor participatiewet?? Dit ziet u toch echt verkeerd. Geld niet voor wajong, maar bijstand. Ze verlenen sommige mensen zelfs wajong die in het buitenland gaan WONEN. Ik zie al met commentaar, zoals zet die roze bril at er veel sprake is van afgunst. Gelukkig is het internet anoniem. Verder maakt het me weer extra alert hoe stil ik het moet houden betreft mijn situatie. Veel vijandelijkheden blijkbaar, maar ik deelde al niks met de buren. Mensen zouden kwaad willen stichten met zulk achtergrond, daar ben ik mij bewust van.

 13. Jeffrey zegt op

  Verschil tussen wonen en verblijven
  Als u naar het buitenland wilt gaan, maakt het voor het meenemen van uw uitkering verschil of u er gaat wonen of verblijven. Er kunnen andere regels gelden.

  Voorbeeld 1
  Bent u van plan om korter dan 1 jaar naar het buitenland te gaan? Dan woont u in Nederland en verblijft u in het buitenland. Blijft u langer dan 1 jaar weg? Dan woont u in het buitenland.

  Voorbeeld 2
  Bent u elk jaar enkele maanden in Nederland en enkele maanden in het buitenland? Dan is het soms lastig te bepalen wat uw woonland is. UWV gaat dan uit van het volgende:

  Bent u minder dan 4 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in Nederland.
  Bent u 4 tot 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan bent u een pendelaar. U kunt dan zelf aangeven wat uw woonland is.
  Bent u meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in het buitenland.

 14. Jeffrey zegt op

  Verblijven in het buitenland met een arbeidsongeschiktheidsuitkering
  Bij een verblijf in het buitenland behoudt u uw WIA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering en geldt de Nederlandse sociale wetgeving voor u. Het maakt niet uit naar welk land u gaat. Bij een verblijf in het buitenland worden wel afspraken met u gemaakt over bijvoorbeeld medische controles en uw re-integratietraject.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website