Scandinavische landen zijn populier bij Thai. Veel Thaise vrouwen zijn op zoek naar een (huwelijks)partner uit deze landen. De Scandinavische ambassades hebben daardoor in 2017, ruim 4 procent meer aanvragen ontvangen voor Schengenvisa dan een jaar eerder.

In 2017 werden in totaal 52.595 aanvragen gedaan. Het populairste land is Zweden. Zweden was ook goed voor het hoogst aantal afwijzingen: 8,2 procent. Denemarken is ook gewild en staat op de tweede plaats, gevolgd door Noorwegen en Finland.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thai vragen vaker een Schengenvisum aan voor Scandinavische landen”

 1. Jack Braekers zegt op

  Kan ik goed geloven. Het is in deze landen veel makkelijker om een visum te bekomen. In Belgie bv is het haast onmogelijk om zelfs maar met een toeristenvisum binnen te raken.

  • brabantman zegt op

   Niet helemaal met u eens. Ben gehuwd met Aziatische bloem. Als EU burger, wonend in Belgie of van plan daar te gaan wonen = geen enkel probleem om u bij uw gemeente in te schrijven. U wordt automatisch ingeschreven en na 6 maanden krijgt u uw permanente registratie (mits voldoende inkomen en een woonadres). Uw vrouw lift mee op uw registratie, krijgt een tijdelijk 6 maanden registratie en ontvangt net als u na 6 maanden haar registratie met 5 jaar geldigheid.
   Dit nog kort geleden zelf ervaren. Dus hoezo onmogelijk?

  • Rob V. zegt op

   Neste Jack dat is niet juist, geen enkele Schengen ambassade wijst meer 10% van de visumaanvragen af. Zweden is de moeilijkste ambassade (8,2%), België neemt een 2de plaats in (7,2% afwijzingen).

   De tegenstrijdige berichten dat het ‘haast onmogelijk was’ volgens de een en ‘een fluitje van een cent’ volgens de ander was voor mij aanleiding om in deze materie te duiken en de harde cijfers er bij te zoeken. Het beeld dat mensen over iets hebben wijkt soms (extreem) af van de feiten. Met de feiten op tafel kunnen we uiteraard nog steeds discussiëren of en zo ja hoe het beter, eenvoudiger, klantvriendelijker, soepeler, efficiënter, minder streng/rechtlijnig etc. kan.

   Zo is mijn mening dat de Schengen procedures nog steeds te omslachtig zijn voor de vreemdeling (afschuiven van kosten, informatie niet centraal, indienen aanvraag kan sneller en met minder gedoe etc.). Het systeem is pas echt goed als mijn Schengendossier op dit blog compleet overbodig is. Maar tegen die tijd mogen Thai hopelijk visumvrij inreizen voor kort verblijf.

 2. Rob V. zegt op

  Niet bepaald een verrassing voor de vaste lezers van dit blog die mijn jaarlijkse Schengen review vast en zeker wel kennen:
  https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

  Het aantal aanvragen groeit al jaar naar jaar voor eigenlijk alle lidstaten. Duitsland, Frankrijk en Zwitserland zijn de populairste landen. De Scandinavische landen zijn ongeveer even populair als Nederland, en de verblijfsdoelen (toerisme, bezoek familie, bezoek partner, zaken, …) zijn ook niet echt ontzettend anders. We zitten allemaal in het middensegment zeg maar.

  Er is in Scandinavië inderdaad iets meer bezoek aan vrienden/familie en iets minder toerisme maar exacte cijfers zijn er helaas niet want dat houden de lidstaten niet bij.

  • Ger-Korat zegt op

   Hoor wel eens dat er Thaise vrouwen naar Zweden gaan om er te werken, bessen verzamelen in de bossen schijnt toegestaan te zijn en verdient voor Thais ook aardig. Heeft Nederland of andere landen in de buurt nu ook een mogelijk voor Thais om tijdelijk werk te verrichten bijvoorbeeld in de kassen ?

   • Arnold zegt op

    Dag Ger,

    Ik be geen specialist maar enigszins ervaringsdeskundig. Als het niet recent veranderd is dan is het helemaal niet toegestaan om in Nederland te werken wanneer je hier bent op een Schengen visum. Geldt voor iedereen met een Schengen visum, niet alleen thaise vrouwen uiteraard.

    En zodra je hier mag blijven (zoals mijn vriendin nog met een 5 jarige verblijfstitel) dan mag je net zo werken met dezelfde rechten en verplichtingen als wij Nederlanders.

    PS. Mogelijkheden om tijdelijk/zwart te werken zijn er altijd maar toegestaan is dat uiteraard niet 🙂

    Vriendelijke groet, Arnold

   • Rob V. zegt op

    Daar zijn grofweg dezelfde regels voor: als een werkgever binnen de EU/EER de vacature niet kan vervullen mag hij een werknemer zoeken en halen van buiten de EU. Blijkbaar lukt het de bosbes producten niet om European te vinden. De Nederlandse tuinders kunnen volgens mij wel (Oost) Europeanen vinden.

    Maar je moet dus je oor te horen leggen bij de werkgevers. Die regelen dan ook de papieren. Uiteraard verschillen de procedures op detail niveau, het hoe en wat omtrent de tijdelijke verblijfsvergunning en werkvergunning is aan nationale autoriteiten (IND).

 3. Rob V. zegt op

  De groei cijfers in aanvragen vanuit TH per lidstaat:
  Oostenrijk 15,1%
  België 20,2%
  Tjechië 55,5%
  Denemarken 9,7%
  Finland -3,1%
  Frankrijk 5,0%
  Duitsland 6,5%
  Griekenland 17,8%
  Hongarije 3,1%
  Italië -3,9%
  Luxemburg 22,4%
  Nederland 17,2%
  Noorwegen -2,3%
  Polen 8,4%
  Portugal 40,7%
  Slovenië 45,7%
  Spanje 29,4%
  Zweden 8,7%
  Zwitserland 13,9%
  Gezamenlijk 9,04% groei in aanvragen
  Gezamenlijk 9,25% groei in toekenningen

  Deze cijfers bekeken vraag ik me af waarom Bangkok Post zich beperkt tot Scandinavië . Ook verschillen de groeicijfers tussen deze lidstaten flink, Noorwegen en Finland laten zelfs een krimp zien in het aantal aanvragen.
  Zou ik voor de Bangkok Post werken dan eerder praten over de belangrijkste lidstaten (D, FR, CZ, I) en de opvallende groeicijfers zoals België, Spanje en Portugal.
  Of waarom niet schrijven over het lagere aantal aanvragen als je met de Scandinavië pet op een stukje tikt? Dus met welke insteek schreef Bangkok Post dit?

  Overigens is de bron van Bangkok Post (Schengenvisainfo) slechts een online kopie van de cijfers die al sinds april online staan op de website van de Europese Unie.

  Bangkok Post schrijft overigens niets over huwelijkspartners, alleen dat Scandinavië populair is onder de Thai: “the Nordic countries are much-sought-after destinations by Thai citizens”. Dan moeten Duitsland, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk super-extreem populair zijn.

  Zie: https://www.bangkokpost.com/news/general/1588514/schengen-visa-bids-up-last-year

 4. Archie zegt op

  Op het eiland Spitsbergen (behorende tot Noorwegen) een grote toestroming van Thais.

  Thailendere er blitt svært synlige i gatene i Longyerbyen. I dag teller gruppa 100 innflyttede fra Thailand.

  In de straten van Longyearbyen (hoofdstad van Spitsbergen) zijn de Thais makkelijk te zien, er werken op het moment 100 Thais, Longyearbyen heeft 2.000 inwoners.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website