Lezersvraag: Wat weten Thai van Kerstmis?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
23 december 2018

Beste lezers,

Gisteren was mijn Thaise vriendin druk bezig op line met het beantwoorden van kerstwensen. Toen ik haar vroeg of ze wist wat kerstmis eigenlijk is, zei ze “christmas is the newyear from the farang.”

Hoe zit het met jullie vrouwen, vriendinnen?. Weten zij iets af van de kribbe met de os en de ezel?

Groeten,

Philip

Ps: nu nog een beetje jingle bells gaan luisteren in Big C

– Herplaatst –

18 reacties op “Lezersvraag: Wat weten Thai van Kerstmis?”

 1. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat de kennis daarvan ongeveer even groot is als de kennis van vele expats of Farangs over het Ramayana verhaal met koning Hanoman, de apenkoning. Een verhaal dat zowel in India als ook in Maleisië, Indonesië en Thailand bekend is – elk op eigen manier.

 2. Khun Peter zegt op

  Ik vraag mij serieus af of Thai wel zoveel van het boeddhisme afweten? In mijn ogen zijn veel Thai vooral animisten met een dun laagje boeddhisme.

  • Chander zegt op

   Ja, khun Peter. Je hebt het heel goed gezien. De Thai weet bar weinig van boeddhisme af. Ze staan mond vol tanden als ik hun uitleg wie Boeddha is en hoe Songkran en Loy Ktrathong ontstaan zijn.

   Chander

  • Rob zegt op

   Zoals het Thaise boeddisme een laag is over het oorspronkelijke Thaise animisme, zo is het Christendom een laag over de oorspronkelijke heidense cultuur. De geboortedatum van Jezus is totaal fictief en valt op een oorspronkelijk heidens heilig moment.

 3. chris zegt op

  Nou ja. MIjn vrouw heeft Europese zakenpartners en was al een paar keer op zakenbezoek in Italie, Turkije en Duitsland dus kijkt een beter verder dan haar (prachtige) neus lang is.
  Ook moeten we niet vergeten dat sommige Thai kinderen uit de bovenlaag van de bevolking vaak naar christelijke, katholieke scholen gaan omdat die beter staan aangeschreven. In totaal gaat om circa 400.000 kinderen. Ik heb nogal wat studenten die op deze katholieke middelbare scholen hebben gezeten. Dat geldt niet alleen voor Bangkok overigens.
  In mij condo staat dan ook elk jaar de (kunst)kerstboom met ballen en daaronder is er natuurlijk een heuse kerststal.
  http://www.asianews.it/news-en/Catholic-schools-in-Thailand,-places-of-excellence-and-inter-faith-dialogue-13351.html
  http://internationalschoolsbangkokthailand.org/christian-schools.html

 4. Eric zegt op

  Mijn vrouw weet van Kerstmis net zo veel als ik van de zogenaamde boedhadagen, loykratong, sonkran.

  Verschil is dat ik op boedhadagen in thailand droog sta voor wat betreft alcohol en kerstmis voor haar en vriendinnen een mooie gelegenheid om gezellig wat te eten en wat drank binnen te slaan.

 5. Rob V. zegt op

  Ik heb net gevraagd aan mijn vrouw wat kerst is, het antwoord:
  “Lekker gezellig eten en drinken, een kerstboom, kadootjes, kerstkaarten, rendieren. ”
  Een van haar vriendinnen is Katholiek. Dat deze dan naar de kerk gaat is bekend, maar waarom en wat ze daar dan doen? Mijn vrouw zou het niet weten.

  Maar wat betekent kerst nu werkelijk? Voor christenen de geboorte van Jezus, dat reizen naar Betlehem met de ster aan de hemel etc. Dat is hun uitleg. Is het wat kerst is? Nee, kerst is immers een mengelmoes van historische gebeurtenissen en aan verandering onderhevig. Zo was het vóór het Christendom de viering van de zonnewenden zo rond deze tijd (21 december), feest van het licht en lengen der dagen. De Christen moesten om hun gedachtegoed te kunnen laten integreren toch bestaande elementen opnemen, of dat gebeurd deels vanzelf als een soort evolutie. Heden ten dagen weten vele die niet Christelijk zijn opgevoed ook weinig of niets over wat er in de bijbel staat. Voor deze vele mensen is kerst gewoon kerstfeest, kadootjes, de kerstman, vrije dagen. Wat kerst precies is zal dus verschillen van persoon tot persoon. De historische betekenis zal bij nog minder mensen bekend zijn.

  En Thai en Boeddhisme? Zal Khun Peter schrijft, dat is grotendeels animisme en bijgeloof. Als ik een Thai op een bijzondere dag vraag wat het precies is, is het antwoord meestal “go temple”, “party, sanook”. Als je dan vraagt wat of waarom ze iets vieren, dat is vaak niet duidelijk. En wie Boedda was? Een goede wijze man of monnink uit India (of Thailand). Als je maar wel netjes -als het uitkomt- naar de tempel gaat om merrit te maken, anders krijg je tegenspoed…

 6. Harry zegt op

  Hoeveel “farangs” weten, dat het Imperator Augustus Constantijn de Grote was, die in 321 de Romeinse feestdag Dies Natalis Solis Invicti (verjaardag van de onoverwinnelijke zon) op 25 dec. fixeerde, net iets na de al millennia gevierde mid winter zonnewende ? En dat de Romeinse Christenkerk deze datum gebruikte als hoogfeest, terwijl de Byzantijnse juist 6 Jan daarvoor koos met als eerste vermelding in 361 ? Ach, de klassieke Grieken kenden deze dag al als de “manifestatie van de Godheid”, dus.. Driekoningen = manifestatie van Jezus aan de buitenwacht.

  De Kelten en Germanen gebruikten de groene den/spar als symbool van overwinnaar op de winter. Karel de Grote verbood iedere vorm van de oude Germaanse viering en kon dit doordrijven na Widukind, hertog van de Saksers, verslagen en gedoopt te hebben. Pas in de 16e eeuw stonden de Christenen weer toe, dat op sommige marktplaatsen deze groene boom weer werd neergezet. In de 17e eeuw ontstond de wedstrijd: zo groot mogelijke glazen bollen blazen, die als versiering in die groene boom werd gehangen.

  Santa Claus is een US verbastering van de Nederlandse Sinterklaas, een feest – ondanks alle Calvinistische tegenstand – gevierd in Nieuw Amsterdam, nu New York.

  Het idee Kerststal komt van St Franciscus van Assisi, die in 1223 een stal liet bouwen midden in de bossen van Greccio.

  Tijdens de regeerperiode van koningin Elizabeth I (1533-1603) werd het steeds gebruikelijker voor de hogere klassen om grote, uitgebreide kerstdiners te geven. Zij die het zich konden veroorloven hielden in deze tijd grote kerstbanketten waarbij allerlei familie, vrienden en andere relaties werden uitgenodigd.

  Hoeveel farangs weten dit allemaal ?
  Wat weet u van .. Loi Kratong enz ?

  • kwaipuak zegt op

   Lekker bezig Harry!
   Weer wat geleerd. 😀

 7. John Chiang rai. zegt op

  Zelfs als je dit vraagt aan de jongere Farangs,kunnen veel mensen het kerstverhaal,en zijn betekenis niet precies vertellen.
  Het werkelijke kerstverhaal is helemaal vervreemd,en heeft voor velen alleen nog te maken met kadootjes,party,en overmatig eten.
  Voor de kerst zie je allerhande van z.g.n.,,Do Goodys” mensen die zich extra bemoeien om bijv.vluchtelingen,en de honger in de wereld,wat natuurlijk verschikkelijk is,en na de kerstdagen is dit snel vergeten,en gaat het meestal alleen om de eigen persoon.
  Zelfs kinderen onder zich,worden gemeten aan dat wat ze gekregen,of gedaan hebben,en heeft vaak niets meer te doen met de reden waarom wij kerstmis vieren.
  In veel landen begint reeds in September de handel zich voor te bereiden op dat wat eigenlijk een Christelijk feest zou moeten zijn, waarbij het alleen nog gaat om geld verdienen.
  Daarom is het niet zo vreemd dat een Thai kerstmis alleen in verbinding brengt met kadootjes,en Party,omdat ze van veel Farangs ,niets anders gehoord hebben.

 8. Lieven Kattestaart zegt op

  Mijn vrouw roept soms, in navolging van wat ze op tv ziet “Oh, my God ! “. Vraak ik haar daarna wie Jezus was, heeft ze geen idee.
  Wat haar er niet van weerhoudt dezer dagen met iedere opgetuigde kerstboom op de foto te gaan, het liefst getooid met brede smile en rood Kerstman-mutsje.

  Je kunt de Thais ook niet de schuld geven van hun beperkte kennis van wat Kerstmis eigenlijk zou moeten betekenen, nl de geboorte van diezelfde Jezus, als zelfs vele farang Kerst alleen maar zien als een serie vrije dagen, die opgevuld dienen te worden met cadeautjes krijgen, eten ( zeg maar vreten ) tegen de klippen op, om over de slijter nog maar te zwijgen. Menig keurig huisvader laat zich als een spons vollopen omdat hij zich te pletter verveelt.
  De drie wijzen kwamen uit het Oosten, en waarschijnlijk niet uit Siam, maar dat zegt ook niet zoveel. Als de Thaise medemens mij zou vragen wat ik van het leven van Boeddha weet, moet ik ook de meeste antwoorden schuldig blijven.

 9. Ingrid zegt op

  Heel veel “gelovigen” in Nederland weten ook de exacte betekenis van de Christelijke feestdagen niet. Kerst lukt bij de meeste mensen nog wel maar Pasen, Pinksteren, Goede Vrijdag, etc. heeft iets met Jezus te maken en verder komen ze ook niet. En iemand met een Christelijke achtergrond weet ook de achtergrond niet van de “geloofs” feesten van Hindoes, Moslims, Boeddhisten, etc.

  Ik ben atheïst (heb op christelijke scholen gezeten dus de nodige bijbel lessen gehad) en wat ik niet snap is dat er reacties zijn waarin het Boeddhisme wordt gezien als een geloof met veel bijgeloof. We moeten met zoveel verschillende mensen en zoveel verschillende geloven en rituelen op één aarde leven. Respecteer elkaar toch zonder te (ver)oordelen dan pas kunnen we echt samenleven.

  Fijne kerst en een gezond en vredig 2015

  • Rob V. zegt op

   Ik zie hier weinig (ver)oordelen. Dat weinig Thai de leer van Boeddha echt doorgrond hebben, het precieze. verhaal achter een evenement weten of beseffen dat diverse rituele eigenlijk niet boeddhistisch zijn maar met animisme en bijgeloof te maken hebben is een observatie zonder mening daarover. Zoals je zelf zegt, best veel gelovigen weten niet te vertellen wat iets nu precies inhoud. Persoonlijk vind ik het allemaal prima wat voor levensvizie of combinatie van geloof, geloven, bijgeloof, tradities, levensvisies (Boeddhisme wordt niets als een geloof gezien) etc. er ook op na houdt. Allemaal prima toch als mensen elkaar maar behandelen zoals ze zelf behandeld zouden willen worden.

   Net als kerst volgens sommige een Christelijk feest is, maar anderen daar niets om geven, een andere opvatting hebben (zonnewende, simpelweg gezellig samen zijn, …) . In mijn optiek is een Christelijke invulling één van de mogelijkheden. Dat is verder niet goed, slecht, juist of onjuist maar een invulling. Iedereen moet gewoon een eigen invulling aan de feestdagen geven, en lekker genieten.

   Wat kerst dus is valt niet te zeggen -is voor iedereen anders-, of het moet een historische beschrijving zijn van tot hoever onze kennis hierover teruggaat.

 10. Harry zegt op

  Kijkend naar de vraagstelling, en de antwoorden daarop, zie ik niets aan (ver)oordelen, enkel constateren.

  Of iemand Kerst enkel ziet als een gelegenheid cadeautjes te vangen en veel te (vr)eten , of de hele dag op z’n knieën ligt voor een kerststalletje, de winterzonnewende of het feest van Mitrades viert, er van overtuigd is, dat de geboorte van Jezus wordt gevierd ( want noch in de evangeliën noch waar-dan-ook is er een jaargetijde vastgelegd, zelfs het jaar klopt niet, want Herodes was in 4 v Chr overleden) of dat dit hele gebeuren een dwingend opgelegd compromis geweest is van Constantijn de Grote: het zal me wat.

  Waarom een volk duizenden km van al deze geschiedenis verwijderd ( de Thai) zich er ook maar iets aan gelegen moeten laten liggen, of het ook als een commercieel schransfeest zijn gaan zien: wordt er gelukkig mee.

  Ik heb er maar één idee over: leer de tradities, gevoeligheden en normen & waarden van de omgeving, waar je in woont en gebruik het om anderen gelukkig te maken en daardoor: wie goed doet, goed ontmoet.

  Edoch… een beetje kennis van andere volkeren en streken heb IK altijd leuk en interessant gevonden.

 11. Rob V. zegt op

  Ik kwam dit zojuist tegen, Coconut die bij Central World willekeurige voorbijgangers vroeg wat kerst voor hen betekent:

  http://bangkok.coconuts.co//2014/12/24/thais-explain-what-christmas-means-them

  –== “What does Christmas mean to you?” ==–
  – “It’s a celebration of foreigners, but we’re all a part of the the world, and Thais should rejoice and celebrate with them.” — Col. Wanchana Sawasdee, 42.
  – “It’s a happy day. It’s a day to spend time your friends and families.” — Kalayakorn Tasurin, 20.
  – “Christmas is fun. I want a toy plane as a present.” — Poon, 5.
  – “I think of presents when I think of Christmas. It means surprises and cool weather!” — Kitti Chareonroong-uthai, 18.
  – “It’s a festival of giving.” — Malinee Suwidechkasol, 54
  – “It’s a foreigner’s festival. They give each other presents.” — Amphon Nernudom, 33
  – “It doesn’t really mean anything to me, but I could use the cold weather!” — Ratchanikorn Duangtadam, 22 “I don’t think it’s that important for Thais.” — Natthakarn Disadee, 20
  – “It’s a good change, here and also an opportunity for people to celebrate something new.” — Pairat Yuma, 50
  “Honestly? I think it’s irrelevant in Thailand because we’re not a Christian country.” Chayada, 23 and
  “Although I think the festival is irrelevant, it’s always nice to see that people enjoy it.” —Parawee, 22.
  – “Christmas makes us feel excited for the cold weather, and there are many activities to enjoy doing.” — Duangcheewan Pong-iua, 19

 12. yvonne zegt op

  Wat een geweldige reacties!
  Heb ze allemaal gelezen en er ook wat van geleerd. Bedankt iedereen voor de respons op deze stelling. Zeker als je in Pattaya woont en de versieringen heftiger zijn dan in Europa. Top!

 13. Verstichel Guido zegt op

  Ik zelf woon nog maar pas 9 maanden in Thailand en via de vele reacties hier heb ik veel bij geleerd.Mijn vriendin zelf weet ook bitter weinig af wat Kerstmis betekend maar ik heb het haar wel (proberen) uit te leggen.Voor alle expads hier een Zalige Kerst.
  Guido.

 14. Noy zegt op

  Als ik mijn Thaise vrienden vraag wat kerstmis is, dan komen er antwoorden gerelateerd aan veel mooie verlichting en cadeautjes. Heel weinigen weten dat christenen dan de geboorte van Jezus Christus vieren.
  Ik probeer het altijd uit te leggen door kerstmis te vergelijken met Vesak (Wesak) de dag waarop de theravada boeddhisten de geboorte, verlichting en het sterven van Boeddha vieren. Kerstmis is zeker geen “farang new year” zeg ik er dan bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website