Beste lezers,

De Thai baht is aan de dollar gekoppeld, wat betekent dit voor de Thaise economie? Minder export, zoals auto’s en  elektronica. Zelfs alle boeren hebben niks verdiend omdat alle prijzen van de produkten laag zijn, zoals rijst en rubber en suikerriet. En het planten of zaaien duurder waren dan de opbrengsten. Minder toeristen. Minder vluchten. Minder binnenlandse bestedingen, zoals een huis kopen voor een thaise dame. Enz enz.

Vele farangs, niet alleen Nederlanders, zullen niet meer voldoen aan de 65.000 baht per maand. Dus vele moeten Thailand verlaten. Dit zal massaal gebeuren. Wat grote gevolgen zal hebben, ook voor de landen waar ze vandaan komen want die krijgen vele bewoners erbij. Dus is een lage baht is zeer slecht voor Thailand.

Hoe denken de lezers daar over?

Met vriendelijk groet,

Monte

38 reacties op “Lezersvraag: De Thai baht is aan de dollar gekoppeld, wat betekent dit voor de Thaise economie?”

 1. Soi zegt op

  Beste Monte, je benoemt in jouw probleemstelling een tweetal fenomenen die eigenlijk los staan van elkaar: een koppeling Baht-Dollar, en een kennelijke terugkeer van farang naar hun thuislanden.
  Mij lijkt dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. De Thai Baht is de munt waar de Thaise economie om heen draait; de Euro is waar oa de NL farang mee te maken heeft. De Thai Baht en de Thaise economie functioneren sinds jaar en dag zoals zij functioneren, inclusief de door jou genoemde koppeling aan de Dollar. Dat het (daardoor) nou zo slecht gaat met die Thaise economie, zoals jij voordoet, is mij niet bekend. De door jou opgesomde onderdelen zijn zoals deze sinds jaar en dag zich presenteren. Zit niets nieuws bij, en is dagelijks via Thai media te volgen. Overigens wijst niets op het loslaten van een koppeling Dollar-Baht. Als de Thaise economie slecht draait, zijn er meerdere andere oorzaken aan te wijzen.

  Dat een aantal gepensioneerden niet meer kunnen voldoen aan visum-inkomensvoorwaarden heeft enkel en alleen te maken met onvoldoende inkomen en/of vermogen bij sommige farang. Dat wringt nu omdat de Euro laag staat. De Euro staat laag, niet de Baht. Nogmaals: het is alleen nijpend als je onvoldoende inkomen en/of vermogen hebt. Zij die bv als vermogen 800.000 ThB op een bank hebben staan, in welke variatie dan ook, hebben niets te vrezen.

  Als je de koers van de euro had gevolgd, zou je hebben gezien dat die euro in amper 3 maanden tijd is gedaald van ruim 40 baht naar minder dan 35 baht, vandaag. Een daling van de Euro van 12½ %. Bedenk ook dat een Thai voor weinig Baht vele Euro’s kan kopen, dus goedkoop kan importeren. Hetgeen idem betekent dat eind november iemands Thai bankrekening met 800.000 ThB waard was: 20 duizend Euro waard was, en nu ruim 23 duizend euro. Een stijging van 16 %. Zo zie je maar weer: een medaille heeft altijd 2 kanten. Dus ook een munt.

  Er leven in TH zo’n 1000 NL- gepensioneerden. Ik geloof niet dat die massaal, zoals jij stelt, naar NL terug moeten keren. Dat geloof ik ook niet van andere EU-gepensioneerden. Natuurlijk zijn er mensen die overvallen worden door huidige koersdaling, maar ik geloof ook dat vele van hen weten dat TH een aantal alternatieven heeft ingebouwd hoe aan de inkomenseisen te voldoen.

  Kortom: of het allemaal zo dramatisch gaat worden? Ik denk het niet. En zij die dachten met amper of minder dan 500 euro per maand zonder spaargelden alhier te kunnen freewheelen? Zij zullen hun doelstellingen moeten herzien! Heeft niets met de Thai Baht of Euro te maken. Valuta beweegt nou eenmaal: soms hoog, vaak laag. Kom je naar TH met een te weinig en een tekort, dan keert dat tegen je!

  • Kees 2 zegt op

   …en 12.5 % minder baht ontvangen voor een euro betekent dat je ipv 1 euro voor een dienst van 40 baht nu 1,143 euro voor diezelfde dienst moet betalen. Oftewel: het leven is niet 12,5 % duurder geworden, maar 14,3 % !

   Ander voorbeeld:
   als je ooit 30% minder bahtjes gaat ontvangen dan 40 baht, dus 28 baht, wordt het leven in Thailand in euro’s niet 30% duurder, maar 42,9%. Je moet dan nl 1.429 euro betalen voor 40 baht.

   Duidelijker voorbeeld:
   als je ooit 50% minder bahtjes gaat ontvangen dan 40 baht, dus 20 baht, wordt het leven in Thailand niet 50% duurder, maar 100%.

   Maar niet bij de pakken neerzitten: zwakkere euro geeft op den duur een sterkere Europese economie (volgens de economieboekjes) en bij een sterkere economie komt op den duur weer een sterkere munt.
   (Tenzij ECB nog heel lang geld bij blijft drukken om zo de overheidsschulden weg te inflateren.)

   En ook maar hopen dat de Thaise baht weer eens gedevalueerd gaat worden… gezien de geschiedenis niet onwaarschijnlijk.

  • piet buikstra zegt op

   beste Soi.
   je vergeet dat alles is wegbezuinigd is in nederland , kijk ook daar nog maar eens hoe alles onmogelijk is geworden, is begonnen 1-1-2015.
   VELE ZULLEN TERUGKEREN NOODGEDWONGEN.
   en vergeet het maar , de nederlandse regering helpt niet meer, zelf,s geen bijstand ,
   ze hebben immers vele premies niet betaald, enz
   sorry,
   ik kan nog redelijk gaan naar thailand , maar pas in mijn 66 jaar, 8 maanden 4 maanden thuis
   zo ben ik verzekerd van goede regelingen
   emigreren zit er niet meer in.
   en een lage bath is ook slecht
   gr.piet

   • Soi zegt op

    Beste Piet, als alles is wegbezuinigd en onmogelijk geworden wees dan blij dat je desondanks in staat bent 8 mnd in TH te verblijven en 4 maanden in NL, waarmee je verzekerd bent van “goede regelingen”. Groot gelijk. Mopperen over hoe het nou is in NL, maar er wel gebruik van maken. Nogmaals groot gelijk.

  • edard zegt op

   voor een non-immigrant visa is een inkomen vereist van € 600 – per maand- dat is toch genoeg
   om in thailand te leven van je AOW
   Waar maken we ons toch druk over en als Thailand te duur wordt gewoon verkassen naar Laos of cambodja haha

   • jasper zegt op

    Laos en Cambodia zijn geen verdragslanden. Hier wordt de AOW uitkering dus automatisch gekort naar 50 procent. Van de regen in de drup, dus. Ha, ha.

 2. David H zegt op

  Ik zie er nog niet zo velen gaan vertrekken , wel meer problemen om aan de normen te voldoen, maar met beetje voorzienigheid en budget planning had dit voorkomen kunnen worden.
  persoonlijk heb ik er voor gezorgd de norm volledig op Thai bank te hebben , en gebruik zelfs dan nog maar de combinatie norm pensioen + savings .
  Ik beschouwde Die 800 000 als mijn risico verzekering in tweede orde , en in derde orde voldoende om indien nodig ooit eens terug naar Belgie te gaan …, beetje planning en financiele voorzichtigheid is een must als je aan de andere kant van de aardbol emmigreert..

  PS; en er dan ook nog rekening mee houden dat het wel eens zou kunnen veranderen die FIn. norm van Immigratie ….. ze houden er hier van om je al eens te verassen ….

 3. ruud zegt op

  Thailand wordt duurder en de Euro daalt evenals de Roebel.
  Het toerisme uit die landen zal dus wel terug lopen.
  De export naar die landen zal ook terug lopen.
  Thailand zal het van Amerika of Azie moeten hebben.
  Waarschijnlijk zal echter de waarde van de Baht binnenkort ook wel naar beneden gaan.
  Of dat de Nederlandse expats op tijd of veel zal helpen is de vraag.
  Nederland knabbelt met met aanpassingen van de belastingheffing een steeds groter gedeelte van het inkomen af en ook het spaargeld is steeds minder waard geworden.
  Wat ik niet zeker weet, is of de immigratie naar de bruto, of naar de netto AOW kijkt.
  Dat maakt uiteraard verschil.

  • Richard zegt op

   Voor zo ver ik weet kijken ze naar het netto loon .
   Al een paar jaar meegemaakt dat ze naar het netto loon vroegen .

 4. Pratana zegt op

  Mag ik is vragen waarom bv de regel niet toepassen in $ of €, bv min 1500$/€ als je wilt leven in Thailand ik moet nog min 10 jaar wachten {amper 50} maar mijn droom sinds 1997 is er te gaan leven met pensioen dus laat ons nog dromen….

 5. Henk Korat zegt op

  In 1997 koppelde Thailand de koers van de Bath los van de Amerikaanse dollar. Dat was het begin van de Azië crises, die onder andere Thailand in een vrije financiële val stortte.

  Dus de koers van de Bath is niet meer gekoppeld aan die van de Amerikaanse dollar.

  Google even op Azië crises en je krijgt de bevestiging.

  Groeten,

  Henk

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad een misvatting die nog te vaak de kop op steekt. IN bijna elke discussie over de Thai-Euro koers is er wel 1 iemand die over de dollar begint. Het antwoord op de lezersvraag is dan ook simpel:
   niets (want er is geen koppeling). 😀

  • ruud zegt op

   In theorie is de Baht misschien losgekoppeld.
   Hij volgt de dollar in de praktijk echter wel heel sterk.
   Over de laatste 2 jaar tussen ruim 29- en ruim 32 Baht voor 1 dollar en over de laatste 15 maanden tussen 32- en 33 Baht voor 1 dollar.

 6. piet zegt op

  Klopt de $ enbaht zijn allang niet meer gekoppeld, maar denk niet dat men zicht hier iets van de farang aantrekt die paar toeristen die niet meer komen is jammer,doch voor Thailand zeker niet onmisbaar.

  Nog steeds grote misvatting dat toeristme uit Europa hier zo belangrijk is, de aziaten zijn de geldbron hiervan in de plaats.
  Thailand is veel meer dan toeristisch land; export van aut’os e.d. zeker belangrijk, denk nou echt niet dat men hier om die paar baloonhuter toeristen die weinig te makken hebben gaat treuren

 7. fransamsterdam zegt op

  Volgens mij bedoelt de schrijver dat een hoge Baht slecht is voor Thailand.
  Dat klopt in beginsel, net zoals de nu dalende euro beter is voor Europa.
  Mondiaal gezien is het echter niet de Baht die nu stijgt, maar de euro die daalt.
  Ten opzichte van de dollar, en vele andere valuta, blijft de Baht min of meer gelijk.
  Europa is voor Thailand niet zo belangrijk als wij misschien wel denken.
  Ze zullen er niet wakker van liggen. Amerikanen, Australiërs, Japanners, Chinezen, Indiërs, ze hebben allemaal niets met de Euro te maken.

 8. Rene Martin zegt op

  Ik vraag me ook af of de Thaise economie er zo florisant voorstaat gezien de grote hoeveelheid private leningen en bijvoorbeeld in 2013 exporteerden zij goederen ter waarde van 20 miljard euro naar Europa wat op dit moment moeilijker wordt gezien de valutakoersen. Voor bijvoorbeeld de Amerikaanse toeristen veranderd er niet zoveel en die zullen wel blijven komen maar voor ons uiteraard wel gezien de inflatie en de wisselkoers. Niet alleen de Belgen en Nederlanders gebruiken de Euro dus minder toeristen of langblijvers zullen naar Thailand vertrekken c.q. eerder weggaan als gepland. Helaas is de verwachting volgens de Allianz (Global Economics Strategy) voor ons nog minder goed omdat zij verwachten dat de Thaise Bth ongeveer 14 % ondergewaardeerd is t.o.v. de $ en vervolgens ook, volgens deze club, op dit moment, de Euro t.o.v. de $ ongeveer 1 % te hoog is. De toekomst zal het leren of dit werkelijkheid word en wat voor gevolgen dit zal hebben voor ons en Thailand.

 9. ruud-tam-ruad zegt op

  Ik hoor ook veel verontrustende berichten van de in thailand wonende Nederlanders. Ja het is waar dat levensonderhoud een stuk duurder is geworden, maar vergeet niet dat dat in Nederland ook zo is. De euro is hier net zoveel gedaald als in Thailand. Ik heb al in de 8 jaar dat ik gepensioneerd ben ruim 200 euro ingeleverd en heb al door alle renteschommelingen etc. 6 jaar geen verhoging van mijn pensioen gehad. Reken maar uit. Is gewoon zo. Ik woon niet in Thailand, maar ga er binnenkort weer twee maanden naartoe, zoals ik ( wij) al 15 jaar doen, twee of drie maanden Thailand.
  Voor mij is mijn verblijf in Thailand ook pittig duur hoor. Lees ; Appartement, motorbike, boodschappen etc etc.
  Voor de in Thailand wonende Nederlanders die al lang aan hun financiële. verplichtingen hebben voldaan, die hebben dus 65000 ( destijds voor de meesten ongeveer 1650 euro ) Bath op de bank. Die 65000 bath is omgerekend in Euro’s ( 1870) is nu veel meer waar dan toen ze gestort zijn. En daarom waarom weg vluchten uit thailand. Als je naar Nederland komt ben je echt niet goedkoper uit.
  Ja de Nederlander du NU daar gaat wonen ( in Thailand ) is inderdaad een paar centen meer kwijt. Daar is niets aan te doen.
  En wat mijzelf betreft. Ik word niet naar Thailand gestuurd. Ik ga er zelf heen met veel plezier. Ik moet nog eens even met Jeroen praten over m’n motorbike-prijs ( hihi) Mijn app. is al geregeld en half betaald.
  Voor de rest allemaal ietsje minder. Kan best en dan hebben we het nog niet slecht

  Ik denk even doorbijten allemaal. Ikke ook hoor.

  |als mijn summiere berekeningen niet kloppen ( sorry hoor ) was zomaar uit de losse pols.

  • ruud zegt op

   U haalt inkomen en bedrag op de bank door elkaar.
   De eis voor een Retirement bedraagt 800.000 Baht en voor een huwelijk 400.000 Baht op de bank.

 10. BramSiam zegt op

  Nederlanders zien zichzelf al gauw als slachtoffer. Voorspoed is normaal en tegenslag een onrecht. Natuurlijk is het zuur als je niet veel reserve hebt en rechtstreeks getroffen wordt door de dure Baht. Er is echter een reden dat de Baht duur is en die heeft niets met jou te maken en niemand zal daar iets aan gaan doen omdat het jouw treft. De Thaise overheid trekt zich niets aan van buitenlanders die aan de financiële onderkant zitten. Taksin heeft destijds al expliciet gezegd dat hij deze buitenlanders liever kwijt dan rijk was. Zo wilde hij ook z.g. quality tourists en geen backpackers en hij vertegenwoordigde de roodhemden nota bene. Persoonlijk denk ik dat Bht. 800.000 op de bank wel een terechte voorwaarde is om hier veilig te kunnen wonen en ingedekt te zijn tegen onverwachte calamiteiten. Wellicht is de top nog niet bereikt, maar de Baht zal op termijn toch eerder weer in waarde dalen dan verder stijgen. De lage Euro, hoe leuk ook voor de Europese economie, zal slechts tijdelijk zijn. De V.S. en Azië zullen weer aan concurrentiekracht willen winnen en zelfs de Roebel zal op termijn (helaas?) weer aantrekken, want zo snel gaat het verval van Europa nu ook weer niet.

 11. richard zegt op

  De koppeling van de baht aan de dollar gaat volgens mij de nekslag worden voor de thaise economie.
  Door het enorme aanbod van laaggeschoolde arbeid (o.a. in de landbouw), het grote aandeel van het toerisme in het BNP en de al bestaande enorme produktiefaciliteiten is een sterke baht absoluut geen zegen. Een goedkopere baht zorgt voor een steuntje in de rug voor al deze sectoren. Duidelijk is dat
  Thailand geen kennis economie heeft. Arbeid in welke vorm dan ook is wat het land kan bieden. Logisch
  gezien ben je dan gebaat bij een lagere baht. Wil je de (groeiende) bevolking op langere termijn tevreden houden moet je soms onaangename maatregelen nemen. Natuurlijk zorgt een lagere baht ook een probleem inzake de schuldenpositie van de overheid en het bedrijfsleven, ervan uitgaande dat deze grotendeels in dollars zijn genoteerd. De lage rente wereldwijd is daarbij dan wel een gunst.
  Het verlenen van subsidies, zoals in het verleden op de aanschaf van een auto, heeft op langere termijn
  een negatief effect, je brengt mensen in problemen waar ze nog jaren mee zitten.
  De valutahandel houdt al rekening met een pariteit van de euro/dollar (als het hierbij blijft), dus het probleem zal alleen maar groter worden, ook omdat Mario nog maar aan het begin van zijn QE programma
  staat. Ook de positie van de expats breng je met een sterke baht in gevaar (zie posting elders).
  Ik wil in januari het land opnieuw bezoeken en hoop ook dan nog op een glimlach van een thaise, maar
  een baht van 32 of lager gaat de pret wel drukken.
  Het zou mij niet verbazen dat de overheid nog dit jaar tot bezinning komt en de baht devalueert.

 12. Erik bkk zegt op

  Waar ik niemand over hoor is hoe weinig amerikaanse touristen je tegenwoordig in Thailand tegen komt ondanks de gelijkblijvende waarde van de dollar naar de Bht. Dat was vroeger wel anders maar na 9/11 en redenen die daar mee verband houden komen er nog altijd weinig amerikaanse touristen naar Thailand. Over de jaren zijn er steeds diverse verschuivingen aan de gang. Nu ook minder europeanen, minder russen, maar meer indiers en chinezen. Mensen komen en gaan. Valutas stijgen en dalen, alles veranderd voortdurend. Alles bijelkaar is Thailand dik tevreden met het steeds grotere aantal touristen dat jaarlijks naar Thailand komt. Hebben we dat niet ergens gelezen, het leven is als een rivier, ieder moment anders en alles blijft nooit hetzelfde.

  • Nico Arreman zegt op

   Beste Erik,

   Dat er altijd, >door de eeuwen heen< verschuivingen zijn van volken, die komen en gaan, lees je in alle geschiedenis boeken. Dat er minder Amerikanen komen heeft natuurlijk ook te maken met de economische crisis van de afgelopen tijd en de fors gestegen vliegtickets, (USA naar Thailand is fors) Door het conflict met Oekraïne is de Roebel fors in waarde gezakt (let wel; door sancties van de US) en daardoor komen er minder Russen. Nu de Euro duurder wordt, zullen er minder Europeanen komen. Dus moet Thailand het hebben van Chinezen. Deze hebben een enorm betaling's overschot en de Chinese regering stimuleert reizen en investeringen in het buitenland. Maar Chinezen zijn geen Amerikanen, Russen of Europeanen die royaal met geld smijten. Chinezen zitten letterlijk op hun geld, denken 3 x na voordat ze geld uitgeven (want al het geld, dat je weggeeft ben je kwijt) Ze dingen zelfs nog af bij restaurants, vinden alles te duur. dus of Thailand blij moet zijn met Chinezen betwijfel ik. Dan zit er voor de Thaise regering niets anders op, dan een keer de Thaise Bhat te laten devalueren, zodat de royale klanten weer terug komen.
   Ik denk net als een eerdere schrijver, dat dit ook gaat gebeuren.

   Nico

   • Erik bkk zegt op

    Alles verandert konstant, ik was de russen even vergeten, die blijven nu ook weg. De chinezen die in groepsverband reizen geven inderdaad geen cent uit. De individueel reizende chinezen zijn momenteel de grootste spenders van alle toeristen. Amerikanen, Russen en Amerikanen smijten helemaal nergens meer met geld. Diverse landen waaronder Engeland voorop maken het makkelijker voor de individueel reizende Chinezen hun land te bezoeken omdat ze zo royaal zijn met het kopen van de grote dure merken.

    Verder een opmerking over devaluatie. In de huidige wereld bepaalt de markt in belangrijke mate de waarde van vele zaken, ook valutas. De hoofdreden waarom de dollar zo laag stond sinds 2008 was de geldverruiming en QE. Van dat laatste hadden ze ook behoorlijk last in Thailand en omringende landen door de instroom van dollars die rendement zochten. Sinds een jaar is dat weer over en veel dollars zijn terug naar Amerika. Nu staat hetzelfde te gebeuren met de QE van de ECB en ook veel Euros zullen deze kant opkomen en de waarde van de valuta in Thailand en omliggende landen omhoog drijven.

    Devaluatie was iets wat mogelijk was in de oude situatie in Europa toen alle landen hun eigen valuta hadden. In de huidige situatie in ZO Azie valt er niets te devalueren als instroom van dollars of euros de waardes omhoog drijven. Ze kunnen de rente gaan verlagen e.d. om tegenwicht te kreeren maar de mogelijkheden zijn beperkter dan voorheen. De markt bepaalt.

    Recent was zwitserland een mooi voorbeeld waar de Euro kunstmatig op 1,20 CHF werd gehouden, een vorm van devaluatie die de zwitserse centrale bank miljarden heeft gekost en waar ze dus onlangs noodgedwongen gestopt zijn. Landen als Thailand zullen nooit instaat zijn tot zulke finaciele manipulaties die tegen de markt indruisen omdat ze de reserves daarvoor helemaal niet hebben. Devaluatie zoals op dit blog regelmatig genoemd wordt kan je echt vergeten. De markt bepaalt.

    • Erik bkk zegt op

     Sorry in de eerste alinea bedoelde ik Amerikanen, Russen en Europeanen smijten helemaal nergens meer met geld..

 13. John & Marie zegt op

  Zomaar een vraagje:

  Hoeveel euro of Bath, per maand, heb je nodig om normaal te leven in Thailand?
  Normaal: huis (in een rustige buurt) voor 2 volwassen (50+) in omgeving van een drukke badplaats op het vasteland. 2 tot 3 x per week uit eten/drinken.
  alvast bedankt en Groetjes

  • Nico zegt op

   Beste John & Marie,

   Hierbij mijn maandelijkse uitgave, wij zijn met 4 personen en hebben het huis afbetaald.
   Voor huur kan je tussen de 10.000 en 20.000 rekenen.
   Januari Februari
   Electra 2414,05 3799,01
   Water 380,68 *
   Internet 640,94 640,94
   Telefoon Min 970,06 1070,00
   Telefoon Mei 1304,33 1041,11
   Telefoon Mhaat 1636,57 1966,13
   Telefoon Nico 1068,93 2254,70
   Telefoon Huis 107,00 107,00

   * nog niet ontvangen.
   Gewone boodschappen Big-C / Lotas 20.000 per maand (brood,vlees en kaas is duur) geen sigaretten
   Uiteten; tussen de 40Bhat en de 600 Bhat per persoon

   groetjes Nico

  • janssens marcel zegt op

   Hallo John ik zal je de pryzen geven van Kamala in Phuket.
   Mooi huisje 20000 tot 25000 Bath.
   Uit eten in deftig restaurant ,Thai food rond de 200 Baht ,Europees 300 Bath tot 400.
   Een pintje 80 Bath frisdrank 40 Bath.
   Later als je hier wat meer thuis bent begin je andere gelegenheden te kennen en zul je merken
   dat je ook lekker kunt eten voor de helft van de prys.
   Natuurlyk is er een verschil in low season.
   Groetjes

  • jasper zegt op

   Jullie schrijven er niet bij of je hier wilt komen wonen, of dat het voor (langere) vakanties is. Als je hier komt wonen moet je ook de prijs van een dure ziektekostenverzekering incalculeren. Verder zul je toch vervoer nodig hebben, auto of scooter, maakt nogal wat uit in de prijs.
   Ik kom rond van zo’n 2000 euro met mijn gezin van vrouw en 1 kind, inclusief (het onderhoud van) 2 scooters, buiten ziektekostenverzekering.
   Nu ik er over nadenk: Om normaal te leven ben je zo’n beetje hetzelfde kwijt als in Nederland. Alleen zijn hier de ziektekostenverzekeringen veel hoger.

 14. paulusxxx zegt op

  De Thaise baht is niet aan de dollar gekoppeld, dat denken heel veel mensen. Als de baht aan de dollar gekoppeld zou zijn dan zou de baht niet kunnen fluctueren tussen de 29 -en 33 baht voor een dollar zoals de laatste jaren is gebeurt. Een dollar is in het verleden ook wel eens 35 baht geweest.

  De koers van de euro loopt terug t.o.v. de dollar en t.o.v. ander valuta. Dat is het hele verhaal.
  De Dollar is meer een wereldvaluta dan de euro.

  Je maakt nog een denkfout, de euro is nu laag t.o.v. de baht niet andersom.

  • ruud zegt op

   Die fluctuatie zou wel kunnen optreden, als de Dollar niet UITSLUITEND is gekoppeld aan de Dollar, maar aan een gemiddelde van een aantal valuta’s.
   Bijvoorbeeld de gemiddelde koers van 60% Dollar, 20% Euro en 20%Yen.

 15. p.hofstee zegt op

  Ten eerste als de euro daalt dan heeft in Nederland er niemand last als je maar niet buiten Europa reist.
  Ten tweede er gaan momenteel zo n 15% Nederlanders terug naar Nederland en komen niet weer terug
  naar Thailand als de Euro niet sterker wordt.
  Ten derde als de Euro nog zwakker wordt gaan er nog eens 15% Nederlanders weg om de zelfde redenen
  als hiervoor beschreven.
  En voor onze oosterburen is het nog veel erger[nu al ongeveer 20% en bij nog meer Euro daling nog eens
  20% omdat onze oosterburen een kleiner AOW hebben als Nederland.

  • ruud zegt op

   Als de Euro goedkoper wordt, worden geimporteerde goederen dus duurder.
   Onder andere olie.
   Dat maakt vervolgens transport duurder en dus ook goederen geproduceerd in de Euro.
   Dus mensen die in Nederland wonen, hebben ook last van de lage Euro.

 16. Frans zegt op

  De stelling was: De Thai baht is aan de dollar gekoppeld, wat betekent dit voor de Thaise economie?

  nu gaan veel ‘expats’ reageren, die onfortuinlijk, zonder ‘back up’ naar Thailand zijn gegaan
  afhankelijk van een goedkoop huur appartement, dure badplaats. klagen over boodschappen
  hun biertje die ze niet meer kunnen drinken, gerust stelling, een kratje in Nederland kost ook 14 euro
  bijna 30 gulden! zeg het maar
  een gehuurde motorbike, toeristenbelasting, tolwegen, enz. nee die hebben we hier niet

  de meeste zijn te laat ingestapt (euro tijd) in dit mooie droomland en nu….

  klagen helpt niet, wacht maar betere tijden af, hoop ik voor jullie

  sterkte! alles komt goed toch…

 17. kloptniet zegt op

  De beginstelling is maar ten dele waar: de THB is gekoppeld/de koers wordt medebepaald door EN US$ EN JPY. In wezen hebben wij als EUR-houders nog voordeel, omdat de JPY ook behoorlijk onder druk staat als gevolg van de nieuwe politiek in Japan-anders was het koersverlies nog groter geweest.
  Het is verder helemaal niet zo-als je naar de statistieken van arrivals/tpourists kijkt, dat er geen USAers meer komen-ze komen nog steeds, maar er is bijna geen stijging, terwijl die uit andere landen en het totaal wel stijgt, dus in % daalt het.
  Overigens zijn omgerekend in % van de bevolking, de Scandinaviers; Zweden, Noren, de frequentste en meest trouwe Thailandgangers.

  • Erik bkk zegt op

   Nog een detail wat betreft de Scandinaviers. Die komen zo graag in de winter naar Thailand en Florida omdat het in hun homeland het grootste deel van de dag donker is en ze dan door gebrek aan zonlicht en masse depressief worden. Dit is heel serieus en geen grap.

 18. Sander de breuk zegt op

  De val van de Bath heeft natuurlijk wel grote gevolgen.

  1 toeristen hebben minder te besteden zie bijvoorbeeld de Russen 50%
  2 voor de toeristen uit eurolanden nu al bijna 15%
  3 betekend voor Thailand ook een grote aderlating is voor groot deel afhankelijk van toerisme
  4 als ik mij zelf als voorbeeld stel ik moet wachten met het bouwen hier gelukkig heb ik geduld
  5 hoelang houd Thailand dit zelf vol?
  6 als het hier zo slecht gaat of zelfs een crisis komt,kan het dan weer een voordeel zijn,krijgen wij dan weer meer BATH voor onze euro.

  Allemaal punten die wij als leken niet zomaar kunnen beantwoorden net zoals veel economen die er ook vaak naast zitten.
  Wat gebeurd er met Griekenland of straks Italië en zo kunnen we nog wel even doorgaan

 19. Monte zegt op

  Paulus volg de dagelijkse trend op http://www.wisselkoers maar eens .euro dollar en euro bath.
  Dan zie je precies dezelfde trend.

 20. Malee zegt op

  Zeer treurig als je dit bekijkt..Schulden van de families zijn in 5 jaar gestegen van 64 naar 85 % van hun budget.
  http://www.nationmultimedia.com/national/Household-debt-keeps-Thailand-Southeast-Asias-sick-30253844.html
  alle boeren hebben zwaar verlies geleden op de rijst en rubber en suikerriet.
  Vele boeren planten al geen rijst meer volgend jaar of alleen voor eigen consumptie.
  Vele zijn gestopt met rubber omdat de opbrengst prijs onder de kostprijs ligt.
  Laten we hopen dat alles zich hersteld in thailand. en voor de thaien de euro goedkoper wordt zodat de export weer verbeterd. Toyota Thailand liet een produktie verlies zien in januari van 33 %..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website