Lezersvraag: Testament opmaken in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 september 2015

Beste lezers,

Indien ik een testament opmaak hier in Thailand en alles overlaat hier aan vrienden en kennissen, kunnen dan mijn ouders, broers of zusters in België of Nederland eventueel aanspraak maken of een claim afdwingen? Dit in tegenstelling met mijn testament of word mijn testament uitgevoerd zoals ik het heb opgemaakt?

Met vriendelijk groet,

Josh


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Testament opmaken in Thailand”

 1. eugeen zegt op

  Als ik goed ben ingelicht zal een testament dat je hier in Thailand opmaakt volgens de Thaise regels, betrekking hebben op je goederen en geld in Thailand. Voor je goederen/geld in Belgie, zul je in Belgie een testament moeten maken. Als je de nalatenschap aan vrienden schenkt, zullen de successierechten niet mals zijn.

 2. han zegt op

  Goeie vraag, wil ik ook wel weten. Ik heb zowel in nederland als in thailand bezittingen en in beide landen een testament. Maar beiden voor de zelfde persoon dus zal geen problemen opleveren. Injouw situatie zal het er denk ik ook vanaf hangen waar die bezittingen zich bevinden. 100 procent zekerheid krijg je alleen als je een jurist raadpleegt voor jouw specifieke situatie. Maar als je bezittingen hebt in nederland doe je er verstandig aan om ook in nederland een testament te hebben.

 3. marcel zegt op

  Laat een testament opmaken door een solvabel advocatenbureau in Thailand en specifieer hoe je bezittingen in Thailand verdeeld worden;laat het door getuigen bevestigen en klaar is kees.Jouw erfgenamen in europa hebben hier geen verhaal als je een testament hebt;wat je bezittingen in europa betreft gelden de wetten van dat land.Je kunt hier ook een testament laten opmaken of liever laten noteren op de gemeente waar je woont.De uitvoerder van uw wil bevestigen in dat testament.

 4. dirk zegt op

  Ik ben uitgeschreven in Belgie en mijn officieel adres is hier in Bangkok. Ik heb ook goederen in Thailand en in Belgie.
  Wil je vermijden dat je familie erfrechten moet betalen op het nalatenschap, moet je in het testament duidelijk vermelden dat bij de overlating van je goederen (zowel kapitaal als vastgoed) de Thaise wetgeving (niet de Belgische) wordt gevolgd. Tot nader order dient hier geen enkel erfrecht betaald te worden, noch op goederen hier in Thailand, noch op die in Belgie. Voorwaarde is wel dat je uitgeschreven bent in Belgie en officieel ingeschreven bent op de Belgische Ambassade in Bangkok.
  5 jaar geleden overleed een goede vriend van mij hier in Bangkok. Hij had geen testament, maar was wel ingeschreven hier op de Ambassade. Hij had geen kinderen. Hij had geld staan op een bankrekening in Thailand en ook verschillende in Belgie. Wel zij zus heeft 100 % van zijn kapitaal kunnen erven zonder ook maar 1 Euro of baht belasting te moeten betalen!

 5. jasmijn zegt op

  Met andere woorden, als je hier in Thailand woont en officieel getrouwd bent voor de Thaise wet met een Thaise vrouw en nog een bankrekening in Nederland hebt waar geld opstaat, zal dat bedrag dan gaan toebehoren, aan je Nederlandse familie, als je komt te overlijden?
  (Wat je absoluut niet wilt hebben, want je wilt dat het geld naar je Thaise vrouw gaat)

  • Albert zegt op

   Als je in Thailand voor de wet bent getrouwd is ook voor de Nederlandse wet
   je Thaise vrouw je (eerste) erfgenaam.
   Regestratie van je Thaise huwelijk in Nederland zal de uitvoereing wel vereenvoudigen.

   Wanneer je langer dan 10 jaar uit Nederland bent uitgeschreven vervalt ook het in
   Nederland geldende successierecht.

   In Thailand komt er volgend jaar erf belasting maar voor bedragen boven de 10 miljoen bath,
   zie Bangkok Post.

  • dirk zegt op

   In principe kan je bij testament beslissen aan wie de goederen zullen toekomen, aan je familie en/of je Thaise echtgenote. Als je de familie wil uitsluiten moet je wel daartoe de nodige argumenten aanbrengen, zoniet ben je verplicht hen alvast een gedeelte van je erfgoed over te laten.
   Indien je een testament in Thailand laat opstellen, dan hoef je geen tweede testament in Belgie te laten opstellen. Het Thaise testament, indien uitgevoerd volgens Thaise wetgeving, geldt zowel voor goederen in Thailand als in Belgie.

   • Albert zegt op

    In Nederland is onterven niet mogelijk.
    Erfgenamen houden altijd recht op gedeelte van hun erfdeel

    Wil je iemand defintief onterven, koop een lijfrente.
    En bepaal in de polis wie de uitkering krijgt na uw overlijden.

 6. NicoB zegt op

  Er is een verdrag, het Haags Erfrechtverdrag 1989.
  In dat verdrag staat o.a. dat er een rechtkeuze gemaakt kan worden:
  nl. voor het recht van het land waar u een band mee heeft, bv. voor het recht van het land waar u uw gewone verblijfplaats heeft op het moment dat u de rechtskeuze doet.
  Maw. als u dus permanent in Thailand woont kunt u kiezen voor het Thaise erfrecht.
  Of u kunt ook kiezen voor het recht van het land waar u de Nationaliteit van heeft op het moment van overlijden,
  of voor het recht van het land waarvan u de Nationaliteit hebt op het moment dat u de rechtskeuze doet,
  of voor het recht van het land waar u uw gewone verblijfplaats hebt op het moment van overlijden.
  Dus voor elk wat wils zou ik zeggen, u kunt uw erfenis dus heel goed beheersen door tijdig de juiste keuze te maken en die professioneel te laten vastleggen.
  Hopen dat het testament nog maar lang in de la mag blijven liggen.
  NicoB

  • Albert zegt op

   Over dit verdrag:

   Het verdrag is op een aantal zaken niet van toepassing. Het verdrag geeft niet aan welke formaliteiten in acht moeten worden genomen voor het opstellen van een testament (daarvoor bestaat een ander verdrag).
   Het verdrag geeft ook niet aan of u bekwaam bent om een testament te maken. Het verdrag regelt evenmin vragen die rijzen over de gevolgen van een huwelijk voor uw vermogen en het vermogen van uw echtgenoot.
   Het verdrag is ook niet van toepassing op zogenaamde trusts, op pensioenregelingen, verzekeringsovereenkomsten, of op verblijvingsbedingen waarbij de eigendom van de ene mede-eigenaar op de andere kan overgaan.

   Wanneer men is getrouwd kijk dan naar het Haags verdrag betreffende Huwelijksvermogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website