Lezersvraag: Is het tapbier in Thailand wel veilig?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
5 september 2014

Beste lezers,

Ik zie dat in Thailand op diverse plaatsen tapbier verkrijgbaar is. Maar vraag mij af; hoe veilig is dit? En dan doel ik op het spoelen van het leidingwerk dat regelmatig nodig is. Vraag mij af welk water hiervoor gebruikt wordt?

Met vriendelijke groet,

Henk

15 reacties op “Lezersvraag: Is het tapbier in Thailand wel veilig?”

  1. Richard08 zegt op

    Tapbier is in principe veilig, als het aangeleverd wordt. Het komt van dezelfde fabrieken waar het bier gebotteld wordt. Het probleem is echter het leidingwerk van het café of restaurant en de lengte daarvan. Voor optimale veiligheid moet een leiding dagelijks doorspoelt worden met schoon water. Als dit al gebeurd wordt dit gedaan met standaard kraan water, wat of zich niet bedoeld is voor consumptie. Hier is dus een probleem. Naast het dagelijks doorspoelen met water zou een leiding maandelijks door een gespecialiseerd bedrijf doorgespoeld moeten worden met chemicaliën. Ik geen idee wat de wetgeving in Thailand hier gevolgd wordt en hoe deze gehandhaafd wordt. Maar ervaring leert mij dat goede hygiëne in Thailand, veelal van onder belang is. Dus ja er is een risico, maar prefereer een tapbiertje over een een flesje en heb in Thailand hiermee nooit een probleem gehad. Hiernaast is een veelvuldig gebruikt leidingwerk iets schoner dan een stilstaande. De meeste café’s die tapbier hebben, daar wordt het afgenomen. Maar dit is meer logica, dan feitelijke kennis.

  2. Maarten zegt op

    Ik denk dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van het tapbier. Als ik er meer dan 10 drink, heb ik de volgende dag pijn in mijn hoofd!

    • henk van berlo zegt op

      Dat heb ik in nederland ook als ik 10 flesjes drink.

  3. SevenEleven zegt op

    Beste Henk,
    ben nog nimmer ziek geworden na het drinken van tapbier in Thailand,en wat de kans daarop betreft zou ik die niet eens in de top tien van “gevaarlijke” activiteiten in Thailand willen plaatsen.
    Voorbeeldjes uit eigen ervaring:
    Eet eens een niet goed doorbakken vis op het paradijselijke strand van Ao Nang.Je verblijf zal onaangenaam verlengd worden,en je mist veel van de andere lokale heerlijkheden,waaronder tapbier.
    Doe eens stoer,en nuttig flink wat Som-Tam om je tijdelijke Thaise vriendin te imponeren,eet daarbij ook wat ongewassen Phak-Bung,en stap enkele uren later op het vliegtuig naar Nederland.Deze vlucht zal je heugen,evenals de medepassagiers.
    Drink op het Thaise platteland eens een longdrinkglas Lao khao om 10 uur s’morgens,dit alles natuurlijk uit beleefdheid,later wensend dat het tapbier geweest was:)
    Wat tapbier betreft zou ik zeggen,neem er nog een.

  4. Anne zegt op

    Is een kwestie van gewenning. Dus gewoon stevig doordrinken.

  5. Simon zegt op

    Ik denk dat de zorgen en de reacties op dit artikel niet terecht is. Uitzondering daargelaten.
    Het is de brouwerij alles aangelegen, dat hun bier kwalitatief goed en op de juiste wijze wordt geserveerd.
    De tapinstallatie is voorzien van spoelwater dat zo is behandeld dat het ten goede komt aan die kwaliteit.
    Bouwerijen hebben de (Bacteriologische) knowhow en techniek in huis om dit te realiseren en zullen niet toestaan dat aan hun product, concessies worden gedaan t.a.v. de kwaliteit van hun product.
    HCCP (voedsel veiligheid) heeft ook in Thailand de nodige aandacht. Mag gezegd worden dat de omstandigheden natuurlijk niet vergeleken kunnen worden met die in Holland. Maar ook van ondernemers wordt door de overheid verlangd, dat ze zich laten bijscholen op dit gebied.

    Ik wil u verhalen over één kraampje waar ik altijd koffie ga drinken als ik in Thailand ben. Deze dame heeft zo’n superkoffiezetmachine. Maar na elk bakje (20 Bth) die ik bestel wordt de hele machine (met behulp van fleswater) gesteriliseerd. Dit heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt. Zal wel liggen aan de omzet hoeveelheid. Maar dit als illustratie dat er bewust wordt omgegaan met en behoud van de kwaliteit van voedsel. Al zou je dat na een eerste indruk niet altijd zeggen.

  6. Jan zegt op

    Tap bier kan je alleen drinken bij een horeca gelegenheid die heel veel tapbier verkoopt,anders loop je zeker een gevaar om ziek te worden.
    Dit al div. Malen gehad,doe mij maar een flesje ,dat is altijd goed.
    De pythons /leidingen worden niet goed gespoeld en zijn in de meeste gevallen te lang,waardoor het gevaar zit in de eerste 8 a 10 glazen bier .,ook bij de Nederlandse en Belgische horeca in Thailand kan dit voor komen ,voor al bij extreme warmte.

  7. diditje zegt op

    Beste Henk.
    Een raad, nooit tap bier drinken in Thailand.
    Enkel flesjesbier met de stop er op !
    Je weet nooit ???
    Nog een betere raad : Blijf nuchter !!
    Diditje.

  8. Frans zegt op

    Berste medelezers,

    wanneer een bierleiding niet goed onderhouden wordt oftewel gereinigd wordt, dan krijg je vlokken in het bier,
    of het bier wordt troebel.

    Frans

  9. Harry zegt op

    Drie punten:
    1) onze maag en darmpjes zijn door een levenlang uiterst hygiënische zorg iedere natuurlijke afweer kwijtgeraakt, dus.. we vallen om bij de eerste-de-beste besmetting.
    Oftewel, als een NL Dr-levensmiddelentechnologie het samenvatte, toen ik haar enkele dagen meegenomen had door TH om fabrieken te inspecteren ( en te eten “langs de weg”): Ik word betaald om de EU levensmiddelenwetten overeind te houden, NIET om te voorkomen, dat 50% van de bevolking aan een voedselbesmetting sterft bij 3 mnd geen elektriciteit.
    2) Al in de grijze middeleeuwen werd bier als vervanging gebruikt voor het uiterst twijfelachtige oppervlaktewater, waar zelfs het bier nog mee werd gebrouwen ( vandaar in 1516 het Reinheitsgebot in de Duitse Landen) . De alcohol erin maakte vele ziekteverwekkers dood cq inactief.
    3) Na enkele keren in 1993-95 toch een voedselbesmetting te hebben gehad in TH zorg ik ervoor bij iedere zakentrip mijn immuniteitssterkte weer op het oude niveau te brengen. Betekent een paar dagen buikborrelen en daarna…. kan ik overal met de Thai’s mee-eten. En… al dik 15 jaar niet tot nauwelijks meer ziek geweest.

  10. DoubleDutch zegt op

    Ik heb een restaurant op Koh Lanta med tapbier Leo en Chang en elke
    week komen ze van de brouwerij alles lekker doorspoelen ik ga natuurlijk geen risicos nemen
    Gezondheid en kom lekker land Black Coral,Diamond Sand Klong Dao Beach Koh Lanta dan
    je gelijk een lekkere haring of bitterballen eten

  11. Herbergier zegt op

    Of je nu tapbier drinkt of flessenbier, het maakt allemaal niet zo veel uit, het is inderdaad zo dat je bierleidingen van tapbier elke dag met schoon leidingwater moet reinigen en daarbij minimaal een keer per maand door een gespecialiseerd bedrijf.
    Maar als ik zie hoe hier het flessenbier, bij de brouwer of tussenleverancier, wordt opgeslagen, in een loods of gewoon buiten (gelukkig wel in dichte dozen, dus er komt geen licht bij) bij een temperatuur van dikwijls boven de 40 graden en er, om het in de tropen langer houdbaar te maken, bepaalde chemicaliën toe worden gevoegd, plus dat er nergens een houdbaarheidsdatum op staat, wordt ik daar ook niet vrolijk van.
    Dus niet over nadenken en gewoon een paar biertjes drinken, alleen niet te veel, want het is hier in Thailand net als Nederland, als je te veel biertjes drinkt, kan je er inderdaad ziek van worden en het ene merk ligt je beter dan het andere merk, dus daar ook even naar kijken.

  12. Herman Veth zegt op

    Zelfs in Nederland zijn er ook horecagelegenheden,,waar het ook niet helemaal zuiveri is,je heb bij ons de tapwacht,de Gom Brouwerijservice, maar als je deze ook om de twee maanden laat komen,wordt het bier er ookniet beter op.

  13. Herbergier zegt op

    Bij tapbier is het zeer belangrijk dat er veel bier door de leiding stroomt, zodat je geen leidingbier krijgt van een paar uur of zelfs een paar dagen oud, verder moet er op de leiding elke dag, na sluitingstijd, vers water gezet worden, zodat er de volgende dag eerst water uit de tap komt en daarna vers bier en geen leidingbier, het fijnste tappen is als je elke dag met een nieuw fust kan beginnen, maar dan moet het maar net zo uitkomen dat op het eind van de avond het fust leeg is, dus dat is zeldzaam en inderdaad minimaal elke maand de Heineken tapwacht of de GOM, de leidingen, met een speciaal spoelmiddel en een sponsje, schoon laten maken.

    Heel belangrijk is verder dat de glazen goed schoon en vetvrij zijn, die moet je voordat je gaat tappen nog even naspoelen, zodat ze op de juiste temperatuur zijn en voor Nederland moet er voldoende koolzuurdruk aan het fust gekoppeld worden, in veel andere landen zit dikwijls de koolzuurdruk al op het fust, daarna de tap openen, de eerste seconde bier laten stromen en dan gauw het glas er schuin onder en lekker op gevoel tappen, denk er om dat de tuit van de tap het schuim niet mag raken, want dat is niet goed voor een mooie vaste schuimkraag.

    • Herbergier zegt op

      Ik vergeet er nog bij te schrijven, dat als het bier in het glas getapt is, gelijk neerzetten en terwijl het bier nog in beweging is afschuimen met een natte schuimspaan, waarna je een mooie dichte schuimkraag, van twee vingers dik, krijgt en er een mooi bolletje schuim boven je glas uit komt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website