SVB pensioen voor mijn Thaise vrouw?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
26 mei 2024

Beste lezers,

Hoe is het mogelijk dat mijn Thaise vrouw, zonder mijn aanwezigheid, met absoluut geen kennis van de Nederlandse taal, het gepresteerd heeft voor drie jaar in Nederland zonder werk en gemeentelijke inschrijving geleefd te hebben? En nu een SVB-pensioen ontvangt?

Groet,

Jacob

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “SVB pensioen voor mijn Thaise vrouw?”

 1. Willy zegt op

  Die vraag zouden we aan jou moeten stellen.

  Hoe kunnen we daar nu op antwoorden zonder bijkomende informatie?

 2. Rudolf zegt op

  Misschien is ze ooit eerder met een Nederlander getrouwd geweest.

  Of misschien is zij niet degene die recht heeft/ had op dat pensioen.

  • Ger-Korat zegt op

   Je maakt de situatie verwarrender: Jacob zal toch wel weten of ze eerder getrouwd is geweest met een Nederlander en dat kan voor de SVB niets inhouden zolang ze niet officieel in Nederland heeft gewoond want pas dan recht op een AOW uitkering en wel 2% van de AOW per jaar woonachtig in Nederland.
   En ten tweede als ze geen recht heeft op dat pensioen dan zal er 100% zeker niets aan haar betaald worden.

   Vraagstelling van Jacob is ook niet duidelijk want bedoelt hij zonder werken en zonder gemeentelijke inschrijving of zonder werken en met gemeentelijke inschrijving. Daarnaast wordt de informatie van SVB in 6 vreemde talen verschaft en heb je nog vertaal apps gratis te gebruiken: dan is de communicatie met SVB en informatie toch niet moeilijk meer. Misschien onderschat hij zijn vrouw hiermee en/of is hij zelf op oudere leeftijd wat vergeetachtig en heeft hij wel geholpen samen met haar en is hij dit vergeten.

   • Jacob zegt op

    Vraagstelling van Jacob klopt wel, want zij was zonder werk en gemeentelijke ingeschrijven – maar dat was zo’n 35-40 jaren geleden, toen wij op doorreis/transit van een ander land in Nederland een snelle medische stop-over/transit maakte, toen zij (aldaar een darstische accute kanker operatie in Groningen onderging) en van de politie verblijfsvergunningen in haar paspoort kreeg voor haar nodige verblijf en/of nabehandelingen. Gezien mijn oudere leeftjd van 86 ben ik die rotte/moeilijke dagen/maanden/jaren niet vergeten, want ….ik ben momenteel in despute met SVB daar ik zogenaamd (volgens SVB) niet aanwezig was – dus geen verhoging van mijn AOW % krijg/ontvangt.

 3. KhoenLoeng zegt op

  Jouw vrouw heeft niets gepresteerd, jij hebt het nodige nagelaten!. Zij spreekt geen Nederlands en is door jou niet ingeschreven in de gemeentelijke BRP. Dat had jij wel moeten doen. Of heeft ze dat toch maar zelf zo goed en zo kwaad gedaan? Zij zal van Thailand weten dat inschrijven bij de gemeente gewone zaak is. Hoe zat dat dan met haar zorgverzekering? Is ze nooit naar de dokter geweest, tandarts, apotheek? Bij een eerste bezoek aldaar wordt naar personalia en zorgverzekering gevraagd. Bij huisarts ook naar BSN-nummer. Had zij dan dat ook niet? Nu in ieder geval wel want daar zorgt de SVB voor. Vreemd allemaal. Jij stelt ons nu de vraag hoe het kan dat ze desondanks een uitkering krijgt van de SVB? Misschien jouzelf de vraag stellen hoe het kan dat jij dat allemaal zo hebt laten lopen?

 4. Erik Kuijpers zegt op

  Jacob, welk SVB pensioen bedoel je? Is ze al 67, heeft ze AOW of een andere uitkering?

  Recht op AOW bouw je op als je in NL bent ingeschreven of als je behoort tot de kleine groep die AOW opbouwt zonder in NL te wonen. Daar zal ze niet snel tot horen. Dus er is iets dat jij niet weet of ons niet vertelt.

  • Jacob tot Erik zegt op

   Beste Erik, Zij is net 68 en krijgt haar AOW uitkering. Lees mijn bovengenoemd bericht aan Khoen/Loeng dan weet je meer.

   • Erik Kuijpers zegt op

    Jacob, jouw verslag lezend wordt mij duidelijk dat jouw vrouw enige tijd in NL is geweest voor een medische behandeling en mogelijk daarna ook nog. Nu ze AOW krijgt is ze dus ooit ingeschreven en dan is de uitkering terecht voor 2% per jaar in NL. Dat was jouw vraag.

    Wat jouw eigen AOW betreft, ik neem aan dat men bedoelt dat jij gedurende haar medische behandeling niet in NL was ingeschreven. Als dat klopt is de aanspraak op AOW over die periode lastig hard te maken; de wet eist immers dat je ingezetene bent.

 5. guy zegt op

  Weinig details om een direct sluitend antwoord te kunnen geven.
  Een ding is wel duidelijk te stellen.
  Als een Thaise vrouw in Nederland aankomt kan ze er vrienden hebben of maken en via een zulk kanaal kan ze wel gratis of tegen vergoeding geholpen worden met onder andere administratieve zaken.

  3 jaren overleven zonder inkomsten lijkt me ook al een onmogelijke zaak in een Europees land of het nu Nederland of Belgie of ander land zou zijn.

 6. Gerard zegt op

  Beste Jacob,

  Met alle goede wil is het onmogelijk een gefundeerd antwoord te formuleren op je vragen.

  Graag wat meer details, dan kunnen we je misschien verder helpen.

  • Jacob tot Gerard zegt op

   Mijn antwoord is hierboven te lezen, maar mijn aanwezigheid betreffende SVB blijft (nu een rechtzaak in Amsterdam), daar zij geen bewijzen hebben – ondanks hun speciale gemaakte survey om haar AOW precies uit te werken, welke aangeeft dat zij met mij samen heeft gewoond in Nederland; daarbij voor mij een hogere AOW uitkering te geven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website