Beste lezers,

Het begint te kriebelen omdat wij volgende maand weer mogen stemmen op onze volksvertegenwoordigers. Zoals altijd wordt de kiezer heel veel beloofd, maar uiteindelijk worden de beloftes na de verkiezing gauw in de prullenbak gegooid.

Toch wil ik straks op een partij gaan stemmen die aan onze gepensioneerden in het buitenland het meest beloofd. Mijn belangrijkste punten hierin zijn:

 • Verhoging/Indexeren van de AOW uitkeringen.
 • Verhoging van het minimumloon (zie toelichting hieronder).
 • Inburgering van onze Thaise partners (zie toelichting hieronder).
 • Opvang van ouderen die terug willen keren naar NL.

Verhoging van het minimumloon is belangrijk voor AOW-ers die gescheiden zijn. Die krijgen 70% van het minimumloon.
Ik zie graag dat de Wet op Inburgering verdwijnt en dat wij niet op kosten worden gejaagd voor de inburgering van onze Thaise partner.
En dat de Thaise partner dezelfde rechten krijgen als Japanners en Zuid-Koreanen. Zij hoeven niet in te burgeren dus ook geen woord Nederlands te spreken.

Voor onze gepensioneerden die naar Nederland terug willen/moeten keren dat er een goede opvangregeling komt.

Helaas zijn Stemwijzer en Kieskompas.nl onbetrouwbaar gebleken. Zij wijken teveel af van de partijprogramma ‘s en geeft een verkeerd beeld.

Nu heb ik globaal de verkiezingsprogramma’s van sommige grote partijen bekeken en kom tot de ontdekking dat die van de SP mijn speerpunten het meest benaderd. Vooral verhoging van de AOW en minimumloon wordt beloofd.

Mijn verzoek aan onze gepensioneerden in het buitenland om ook mee te kijken naar andere politieke partijen die voor onze belangen opkomen.

Uw reacties met adviezen zie ik graag tegemoet.

Groet,

Chander


» Laat een reactie achter


23 reacties op “Lezersvraag: Stemadvies voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017”

 1. erik kuijpers zegt op

  Een paar dingen vergeet je:

  De AOW heeft al een index. Ik krijg er tenminste twee keer per jaar wat bij met de nadruk op ‘wat’….

  De alleenstaande-uitkering is niet alleen voor gescheiden mensen maar voor alle mensen die binnen de AOW-jaren alleenwonend zijn.

  Jouw andere wensen tref ik bij geen enkele politieke partij aan dus daarin zijn ze allemaal even goed/slecht.

  Je vergeet te vermelden het ‘woonlandbeginsel’ dat mensen met alleen AOW of AOW met klein pensioen en geen of klein vermogen hier het leven te duur kan maken. Ik zou dat boven aan mijn lijstje zetten, met stip op één.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Chander zegt op

   Beste Erik,

   Bedankt voor de aanvullende tips.
   Ik sluit mij daarbij volledig aan.

   Over de indexering van de AOW heb je gelijk. De SP wilt de AOW verhogen met 10 %.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. RuudRdm zegt op

  Beste Chander, ik ben het niet eens met jouw stelling dat de SP de beste partij vwb jouw “speerpunten”. Zelf hou ik het bij 50Plus. Om aan jouw verzoek te voldoen welke partijen wat doen, bij deze de volgende link:
  https://www.plusonline.nl/verkiezingen-tweede-kamer-2017/tweede-kamerverkiezingen-dit-willen-de-partijen-met-aow-en-pensioenen
  En uiteraard die van mijn favaoriet: https://www.50pluspartij.nl/actueel/1661-50plus-werk-inkomen-pensioen-standpunten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Harrybr zegt op

   En hoe dacht u, dat de terugkeer naar AOW op je 65e betaald moet gaan worden ? Niet alleen in 2017, doch ook verder ? Want, een terugdraaien van dit besluit zal politici jarenlang hierop vast nagelen !
   Toen de eerste regelingen op dit gebied als wet werden aangekondigd, in 1913, werd al rekening gehouden met een oplopen van de gemiddelde leeftijd en al helemaal een gezonde, tot werk in staat zijnde, situatie op latere leeftijd. Dat de aanpassing van de AOW leeftijd, ondanks nadrukkelijk vermeld in de wet van 1954, door de verschillende regeringen – met dank aan de € 500 miljard Groningse aardgasbaten – naar de toekomst verschoven kon worden, doet daar niets aan af.
   Het “breekpunt” van de pensioenfraudeur Henkie Krol wordt dus een ticket voor muurbloempje de komende 4 jaar.
   ( en ja… ik ben ook de 65 gepasseerd )

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 3. RuudRdm zegt op

  Voor wat betreft de andere stellingen: je zegt een toelichting te geven, maar dat doe je niet. Helaas! Want dan zouden je beweegredenen duidelijker zijn waarom je denkt te menen wat je wens.Nu blijft het meer hangen in een kinderlijke sfeer van: de wens is de vader van de gedachte!

  Vwb het minimumloon een volgende link, waarop helder en klaar te zien is hoe het minimumloon in Nederland zich in de loop van de jaren in hoogte heeft ontwikkeld. Als je die bedragen vergelijkt met wat bv de buurlanden doen, dan mogen wij AOW’ers in onze handjes klappen.
  Zie: https://www.50pluspartij.nl/actueel/1661-50plus-werk-inkomen-pensioen-standpunten

  Het is absoluut niet verkeerd dat ook Thaise vrouwen in Nederland inburgeren. In het algemeen zijn deze vrouwen zeer gemotiveerd zich in- en aan te passen. Maar zij hebben alle moeite met de taal. Je ziet overal te lande dat Thaise vrouwen elkaar zoeken, een clan vormen, en elkaar niet bepaald ondersteunen in het met en onder elkaar communiceren in het Nederlands. Ik ken vele Thai die zich in het Nederlands niet redden, afhankelijk blijven van hun partner, daarom voortdurend aangewezen op de Thaise groep, die veelal hun enige referentiekader vormt via Line, WhatsApp en facebook: 24 uur van de dag, 7 dagen per week. Voertaal: Thai!

  Als iemand, en vooral een gepensioneerde, naar Thailand (of ander land) wil emigreren dan dient hij zijn zaken op orde te hebben en in staat zijn eigen broek op te houden. Dat geldt ook als een gepensioneerde het in het buitenland niet redt, zij het om financiele – zij het om gezondheidsredenen, en naar Nederland terug wil. Hoe moet men zich dat dan voorstellen? Een gepensioneerde die jarenlang zijn AOW vierde in Thailand komt na al die jaren op Schiphol aan, berooid of beroofd, en hoef zich maar te melden bij een Zorgloket van de gemeente alwaar hij eerder zich uit Nederland liet uitschrijven? Neen, als je naar Nederland terug wil, zorg er dan voor je schepen niet achter te hebben verbrand, onderhoud goede contacten met familie en vrienden, en mekker niet zo op Nederland. Je zou dat land wel eens hard nodig kunnen hebben! Ik heb nog nooit van en over iemand gehoord dat hij door Nederland in de steek is gelaten, in tegendeel. Moet jij eens kijken hoe Thailand met haar mensen/onderdanen omgaat. Kijk maar uit, want daar zakt je broek vaak echt van af.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 4. Taitai zegt op

  Mijn voorkeur gaat uit naar iemand die zelf lang in het buitenland woont of gewoond heeft. En dan heb ik het niet over mensen die door bedrijven of overheid 4 jaar zijn uitgezonden en waarvoor alles (financieel) tot in de puntjes geregeld wordt of werd. Liefst zou ik ook zien dat die kandidaat in een land woont of gewoond heeft waar niet alles op een zilveren presenteerblaadje wordt aangeboden.

  Vooralsnog kan ik alleen Eelco Keij vinden die voor D66 op nummer 39 staat. Ik houd me aanbevolen voor andere kandidaten die ik mogelijk over het hoofd gezien heb. Keij woonde lang in de VS. Daar word je niets op een presenteerblaadje aangeboden, maar de communicatie is er natuurlijk wel eenvoudig. Overigens wil hij graag in de Kamer (moet hij voldoende voorkeurstemmen hebben). Voordeel is dat hij geïnteresseerd is in de in het buitenland woonachtigen en de problematiek rond inburgering, paspoort, AOW kent en begrijpt. Ik ben er nog niet uit.

  Info Eelco Keij: https://eelcokeij.com

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Arie zegt op

  Het minimumloon is voor alle AOW-ers van belang. Een alleenstaande krijgt 70% van het minimumloon en een samenwonende 50%. Dus beide zijn gerelateerd aan het minimumloon.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 6. Michel zegt op

  SP wil samen met PVV en D66 het zogenaamde expat-belastingvoordeel aftoppen. Met andere woorden: We moeten meer belasting gaan betalen. Zie: https://fd.nl/economie-politiek/1170058/bijval-sp-voor-pvv-plan-expatsubsidie-in-te-ruilen-voor-lager-eigen-risico-zorg
  Ook bij VVD en CDA komen we er wat mij betreft niet best vanaf. Net als de linkse partijen zijn die vooral weer erg goed voor immigranten maar absoluut niet voor emigranten.
  Forum voor Democratie doet ook erg weinig voor de ouderen en expats, en 50+ lijkt voor de ouderen maar als ik hun plannen eens goed bekijk zie ik toch iets heel anders dan ze beloven.

  Alleen VNL blijft over wat mij betreft. Dat is de enige partij waarbij werkenden en gepensioneerden voorop staan. De enige partij die echt economisch, zakelijk, en aan de echte Nederlanders denkt, en niet alleen aan de zogenaamd ‘zwakkeren’ ofwel de klaplopers.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • erik zegt op

   Michel, waar heb je het over?

   Dit is een regeling voor specialisten die naar NL worden gehaald. Dus ‘We moeten meer belasting gaan betalen’ geldt zeker niet voor mensen die gepensioneerd zijn en in Thailand wonen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Martin zegt op

   Beste Michel, helaas is het niet correct wat je zegt. Expats die naar NL komen hebben een tax voordeel en dat wil de PVV, terecht volgens mij, afschaffen. Het gaat hier dus NIET over mensen die emigreren en daardoor in een ander land belasting betalen, zoals enkelen van ons. Deze buitenlandse belasting (bijv. Thailand) kan lager zijn, maar het is niet de bedoeling van de genoemde partijen dit “eventuele” voordeel aan te pakken. Kan ook niet natuurlijk.
   Helemaal niet zo slecht, die ideeen van o.a. de PVV, al blijft het jammer dat PVV zo’n extreme houding aanneemt m.b.t. islam. Ik ga er vanuit dat de “islam-soep” van Wilders niet zo heet gegeten wordt als íe wordt opgediend. En er moet echt wat veranderen in NL (en Europa) en niet door kleuters of zoete lollies zoals bijv. Klaver. Nogmaals we hebben wat kracht figuren nodig.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Harrybr zegt op

  Sinterklas, Sinterklaas, wie kent hem niet… resp. veel beloven en weinig geven laat de kiezer in gelukzaligheid zweven.
  Als ik zie, hoe de diverse partijen over elkaar heen buitelen in het beloven en geld uitgeven… De NLe gemeenschappelijke ( = Staats) schuld is van € 24,600 vlak voor de verkiezingen in aug 2012 opgelopen naar nu € 28,456 per persoon, zie http://www.destaatsschuldmeter.nl/. En kids.. dat moeten jullie straks terugbetalen, want opa & oma gaan nog een tijdje door met ( Gronings gas)potverteren.
  1% oplopen van de rente geeft (naast de € 8,5 van enkel 2016) een extra tekort van € 4,7 miljard, het bedrag waar Wilders voor het Catshuis uitrende. Alle prachtige huidige plannen zijn dus op een heel dun laagje ijs gefundeerd. Kan in enkele dagen al weg zijn: Trump zet z’n investeringen in de US infrastructuur door en weg is de lage rente. + 2-3 % hoor ik van mijn hypotheekbank.
  Vandaar, dat het wijs is, om de gevolgen van partijprogramma’s eens door te laten rekenen door het CPB. Drie partijen vinden dat nodig ( PVV, 50+ en de PvdDieren), want stel je voor dat hun wolkenfietserij ontmaskerd wordt.
  Gelukkig moet aan het eind toch een coalitie gevormd worden, waarbij veel whisful thinking wordt geannuleerd. AOW bijv is op basis van de HUIDIGE wet, en kan dus – in principe- morgen aangepast of zelfs beëindigd worden. Idem met inburgeringsprogramma’s van buitenlanders. Idem terugkerende Pensionario’s die echt gebrekkig geworden, na 10+ jaren in de lage kosten van levensonderhoud-landen te hebben gewoond, geen belasting hebben bijgedragen aan NL, nu denken per direct in een verzorgingstehuis opgekomen te worden. Nee, net als in Frankrijk bijv: de familie draait er voor op.
  Wat er dus overblijft van de HUIDGE verkiezingsprogramma’s ? ? Ik kijk dus naar het (stem)gedrag de afgelopen 10-20 jaar resp de persoonlijke initiateven van 2e K-leden, want daarmee is toekomstig gedrag wat beter te voorspellen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Wim van Doorn zegt op

  En als 65-plusser uit de zorgverzekering gegooid te zijn. Dat omdat ik naar Thailand was gegaan. Ik had er geen erg in dat dat mij te wachten stond. Ik begrijp ook nog steeds niet het gerechtvaardigde daarvan. Mijn plicht was verzekerd te zijn, en mijn plicht was de premie te betalen. Maar de verzekering -nooit in mijn 65-min jaren enige medische hulp nodig gehad- liet mij pardoes in de steek. Dat is meer expatters overkomen en moet dat niet een punt van aandacht zijn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 9. Cees 1 zegt op

  Denk je nu echt dat er een partij in Nederland zich bekommert om expats ? Ze beloven de mensen in Nederland al van alles. Maar zelfs daar komt niets van terecht. Dus wij ( expats ) zijn helemaal een makkelijke prooi. We zijn met te weinig en ook nog te verdeeld om enige druk uit te oefenen. En de kiezer in Nederland.vind over het algemeen dat wij zelf zijn vertrokken en hebben daarom weinig sympatie voor ons. En je ziet het aan allerlei regels die het voor ons moeilijker maakt. En helaas kan iemand die op nummer 39 bij D66 staat ,hoe graag hij ook wil, niets aan verranderen. Helaas

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Taitai zegt op

   Inmiddels wonen er ruim 500,000 stemgerechtigde Nederlanders in het buitenland. Daarvan doet maar zo’n 10% mee aan de verkiezingen. Door zo’n passieve houding aan te nemen zal er niets veranderen en dat is jammer. De groep Nederlanders die in het buitenland woont kan een enorm verschil uitmaken, maar dat lukt natuulijk nooit indien er maar zo weinig meedoen aan de de verkiezingen. Besef dat 500,000 stemmen gelijk is aan 7 kamerzetels of meer. Daar zouden partijen wél voor vechten. Dan zou er wel drie keer nagedacht worden voor er een wet wordt aangenomen die in het nadeel is van de in het buitenland woonachtige Nederlanders.

   Overigens heeft een paar jaar geleden een uitstekend gecoördineerde actie van met name de Nederlanders in de VS ervoor gezorgd dat er überhaupt nog de drie uitzonderingsregels bestaan op basis waarvan veel van onze kinderen en echtgenoten/s over twee nationaliteiten mogen beschikken. De toenmalige minister kwam met het voorstel om die drie uitzonderingsregels te schrappen. Daags voor het debat heeft die minister het voorstel ingetrokken en dat was het rechtstreekse gevolg van die uitstekend gecoördineerde actie. Ik had hier zeer zijdelings mee te maken en heb alle lof voor wat er toen gebeurd is. Het nieuws heeft het nauwelijks gehaald, maar dat maakt me niet uit. Als die regels maar blijven. Liefst zou ik overigens zien dat per definitie twee paspoorten zijn toegestaan voor alle Nederlanders. Mensen die (oorspronkelijk) uit landen komen die het niet toestaan om het paspoort in te leveren zijn nu sterk in het voordeel boven autochtone Nederlanders die in het buitenland wonen. Bij allochtonen wordt het hebben van twee paspoorten wel getolereerd, maar bij autochtone Nederlanders wordt er – op de drie uitzonderingsgroepen na – niets getolereerd. Onzinnig!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Henk Hauer zegt op

  Ik stem VVD, omdat deze partij in de afgelopen periode een goed beleid heeft gevoerd. Nedrland is financieel weer in orde.
  Je kan niet alleen uitgaan va je persoonlijke financiele positie.
  Verder kan deze partij van allen het beste de zon in het water zien schijnen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 11. Leo Bossink zegt op

  Het is totaal niet belangrijk op wie je zou stemmen op basis van het programma. Straks zal blijken dat het formeren van een kabinet bijna onmogelijk is. Waarschijnlijk moeten daarvoor 4-5 partijen het samen kunnen vinden. Nou, dat is heel simpel, ieder van die partijen zal een aardige sloot water in zijn programma moeten doen. Dus al die verkiezingsbeloftes, je hebt er helemaal niets aan. Zelfs niet als je denkt, met deze partij kom ik nog het beste weg. Want je komt helemaal nergens. En wat betreft ex-pats die berooid terug willen keren naar Nederland? Onzin. Zelf je broek ophouden en de consequenties aanvaarden van je eerdere beslissing om Nederland te verlaten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 12. Peter zegt op

  Ja ik stem ook in eigenbelang. Voor een meer tevreden wereld op langere termijn. Er is veel ontevredenheid voor al mede door globalisering en internet in de gehele wereld.
  Maar kom op is je wereld enkel zo klein dat enkel je eigen beurs op korte termijn je stem gedrag bepaald. Kan het niet weten hoe arm je bent maar voor geestelijk rijkdom alsjeblieft stem op een partij die overzicht heeft op het wereld gebeuren. Zo arm zijn wij nederlanders niet dat alles geoorloofd is ten koste van anderen. Is nederland niet jaren bij de drie grootste wapen exporteurs ter wereld. Laten we niet een provincie om gas in de grond gaan. Allemaal voor een beetje pensioen meer. Sorry als je het heel arm hebt maar besef dat je heel rijk bent in vergelijking met de meeste mensen in de wereld.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 13. chris zegt op

  Sinds ik mij 10 jaar geleden definitief in Thailand heb gevestigd door hier een baan te nemen, stem ik uit principe niet meer voor verkiezingen in Nederland. Ik ben hier voor ziektekosten verzekerd en betaal hier belasting. Het zou veel ‘normaler’ zijn als ik hier in Thailand zou mogen stemmen.
  Wat er op termijn met mijn AOW gebeurt moet de bevolking in Nederland maar uitmaken. Ze bekijken het maar. Ik ben daar totaal niet in geintersseerd. Nog sterker: het beinvloedt me helemaal niet. En dat is niet omdat ik heel veel geld heb. Dat zult u begrijpen als je voor een Thais salaris werkt, ik geen pensioen krijg van mijn Thaise werkgever en je AOW met 2% per jaar wordt gekort voor elk jaar dat je in Thailand bent. Heb hier in Thailand (met een fantastische vrouw) geleerd dat geld wel handig is maar niet gelukkig maakt. Ik concentreer mij in mijn verdere leven op mijn geluk en dat van anderen en niet op geld. Als iedereen dat zou doen, is geld zelfs helemaal niet nodig.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. Chander zegt op

  Mijn vraag over stemadvies heeft heel wat los gemaakt.

  Niet iedereen heeft dezelfde wensen voor de pensioenen in de toekomst.

  De zwakkeren onder ons zien graag een lastenverlichting, terwijl de rijken het bij het oude willen houden.

  Op welk partij ik mijn stem ga uitbrengen is mij na deze discussie nu duidelijk geworden.
  Daarvoor mijn dank aan jullie goedbedoelde commentaren.

  Vriendelijke groet,

  Chander

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Wim van Doorn zegt op

  Kiezers willen economische groei, die bovendien vooral hen in hun individule positie ten goede komt. Politici die weinig groei beloven, die moet de kiezer niet. En politici die een groep (lijken te) vergeten waar de kiezer toe behoort (bijvoorbeeld die kiezer behoort tot de expats) kunnen niet rekenen op de stem vanuit die groep. Er geldt gewoon het ieder-voor-zich en de theocratie verlaten hebbende, de democratie voor ons allen. Maar wat er inmiddels in deze wereld aan de hand is (dat aan de optelsom van alle eigenbelang niet meer voldaan kan worden) ontgaat vooralsnog de meeste kiezers (en kennelijk ook ook de meeste expats). Dat komt niet vanzelf in orde, als uitkomst van een evolutionir proces al helemaal niet. Daar is een vorm van beschaving voor nodig. Die er vooralsnog niet is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website