Beste lezers,

Ik heb een vraag waar ik het antwoord niet op Thailandblog of elders op internet kan vinden.

Ik ben met de voorbereidingen bezig om na mijn pensioen in Thailand te gaan wonen en ik ben bijna klaar met alle voorbereidingen en dat gaat goed.

Maar:

Zo ongeveer het laatste wat ik nog moet regelen is het aanhouden van een spaarrekening in Nederland. De lopende betaalrekening is geen probleem want deze kan ik aanhouden.

Ik heb echter bij twee andere in Nederland gevestigde banken (Leaseplan en NIBC) een Internet spaarrekening.

Beide banken geven aan dat ik deze spaarrekeningen niet kan aanhouden omdat mijn woonadres niet (meer) in Nederland is. Dat staat inderdaad in de voorwaarden.

Ik kan natuurlijk een spaarrekening openen bij de bank waar ik mijn betaalrekening heb maar de rente is daar echt veel lager. Of ik breng al mijn geld naar Thailand (SCB) maar daar kent men geen garantieregeling ingeval van faillisement.

Hebben andere lezers dezelfde “problemen” gehad en hoe hebben zij dat opgelost?

Bedankt voor uw hulp.

Met vriendelijke groet,

WH de Visser

22 reacties op “Lezersvraag: Wat te doen met mijn spaarrekening bij emigratie naar Thailand?”

 1. tino zegt op

  Ik heb een spaarrekening die op mijn naam staat, maar met het adres van mijn jongste broer die tevens gemachtigde is. Informeer eens of dat mogelijk is. Ik zou het spaargeld in ieder geval (voor een groot deel) in Nederland laten staan, eventueel met een lagere rente, dat kan toch nooit zo veel lager zijn?

 2. Dutch zegt op

  Ik heb een niet-ingezetene rekening bij de ABN-AMRO (al sinds 1998).
  Al mijn inkomsten komen op deze rekening en ik regel per internet-banking hoe en wanneer ik mijn geld overgemaakt wil hebben.
  Zelf heb ik een automatische maandelijkse overboeking naar Thailand en de rest laat ik in Nederland.
  Behalve met internet banking,kan ik ook middels de Mastercard van deze rekening gebruik maken.
  Ik heb zowel een spaarrekening als een internet rekening.
  Je krijgt een vaste “hulp” toegewezen,waarmee je middels een e-mail funktie op je ABN- internet aansluiting ,contact kan hebben.
  Heb inmiddels een aantal malen van dit contact gebruik gemaakt en dat liep alles zeer snel.
  Let op: het verkrijgen van een credit card in Thailand is voor een gepensioeneerde absoluut onmogelijk (ongeacht het inkomen),dus regel dat in Nederland.

  • WH de Visser zegt op

   Van de term niet-ingezeten rekening had ik nog nooit gehoord.
   Als ik nu op Internet ga zoeken kom ik nu al een heel einder verder.

   Het noemen van de term helpt me al een heel eind verder.

   Goeie tip 🙂

  • Buccaneer zegt op

   Heb hetzelfde bij de RABO bank. Hou in de gaten dat het echt een niet ingezetene rekening is. Dit betekent dat niets meer wat gegevens betreft naar de belastings dienst gaat. Op gezette tijden moet je dan wel aantonen in het buitenland gevestigt te zijn

 3. Dutch zegt op

  Ik zou er ook rekening mee houden dat de Thaise garantie regeling voor spaartegoeden onlangs (Juli j.l.) is teruggebracht naar 1 miljoen baht (was iets van 20 miljoen!)
  Nog een reden om niet alle spaar eitjes in het Thaise mandje te deponeren.

  • Tookie zegt op

   Is die 1 miljoen baht dan per bank of per klant? In Holland kan je je geld over diverse banken spreiden zodat je bij iedere bank (als je onder de 100,000 euro blijft) onder de staatsgarantie valt. Gewoon meerdere bankrekeningen aanhouden dus. Werkt dat in Thailand ook zo?

 4. rj zegt op

  tjamuk : kan het ook zijn dat Europa straks alles op regel heeft ; Spanje schijnt (nog) niet zo erg te zijn als Griekenland en die laten ze ook niet vallen en ook Portugal goed bezig is volgens kenners . Terwijl ik in Thailandblog een tijdje las dat Thailandse economie een luchtbel is die elk moment uit elkaar kan spatten . Mevouw / heer de Visser vargen kost niets ; dus vraag zoveel mogelijk en weeg DAARNA alles af aub . Geen direct advies , maar ik adviseer wel zeer voorzichtig te zijn .

 5. Chris Hammer zegt op

  Ik heb gewoon een spaarrekening bij de Rabobank. De rente is niet hoog op dit moment, maar de rente is wel belastingvrij..
  In Thailand heb ik bij de Bangkok Bank een spaarrekening met een hogere rente, maar die is niet belastingvrij. Op de rente wordt 15% belasting direkt door de bank ingehouden.

  Dutch zegt, dat het verkrijgen van een creditcard in Thailand voor een gepensioneerde absoluut onmogelijk is. De Bangkok Bank bood mij er zelfs een aan! Wel is het zo, dat je net als bij een Nederlandse bank als emigrant in principe geen debetstand op de rekening mag hebben. Zou je toch in het rood komen, dan moet dan voor het eind van de maand zijn terugbetaald.

  • Dutch zegt op

   Ik zou het nog maar eens onderzoeken,want het enige wat ze aanbieden is een DEBET card.
   Ik ben al jaren bezig om aan een creditcard te komen om daarmede de mogelijkheid te krijgen om ook in voorkomende gevallen van mijn Baht tegoed gebruik te kunnen maken.
   (on line aankopen-hotel reserveringen-grote uitgaven zonder met cash over de straat te moeten etc etc)
   Ik heb dus ervaring bij UOB-SCB-Bangkok bank.
   Het zijn de regelementen die je de das om doen.Max. 60 jaar (bij aanvraag) voor de Kaart houder en max 65jaar(bij aanvraag) voor mede gebruik.

 6. theo bouman zegt op

  Ik woon officieel in Thailand, ben uitgeschreven uit Nederland, en heb gewoon mijn betaalrekening en spaarrekening bij de RaboBank aan kunnen houden, met het adres in Thailand. Als andere banken of instanties dat niet willen of kunnen, zou ik het geld maar naar een andere bank brengen. Dan maar iets minder rente! Het geld naar Thailand brengen is niet slim, tenzij u een huis, auto, o.d. wilt kopen. Groet Theo.

 7. Robbie zegt op

  Ik ben geëmigreerd naar Thailand, maar ik heb mijn betaalrekening bij de ING aangehouden, maar nu op mijn Thaise adres. Dat mag omdat ik ik mijn inkomsten (AOW en pensioen) op die rekening nog steeds laat binnen komen. Het geld dat ik maandelijks ontvang parkeer ik bij diezelfde ING op een zogenaamde Toprekening. De rente is niet hoog, maar dat is ie nergens. Tegen de tijd dat ik in Thailand weer wat cash nodig heb stuur ik Euro’s van mijn ING rekening naar mijn Thaise Kasikornbank, die het bedrag natuurlijk meteen omzet in Bath. Het staat mij vrij om dat geld vervolgens renteloos te laten staan bij Kasikorn, of bij die zelfde bank een speciale spaarrekening te openen. Dan kan ik daar het geld vastzetten voor 3, 6 of 12 maanden en dan krijg ik elke 3 maanden de rente automatisch bijgeschreven.
  Als de Bath hoog staat (?) stuur ik geld van NL naar Thailand tegen een relatief gunstige koers. Zolang de Bath laag is laat ik mijn Euro’s lekker bij de ING staan. Tegen de tijd dat Europa dreigt om te vallen laat ik al mijn spaartegoed (zo veel is dat trouwens niet) via internetbanking meteen naar mijn Kasikornbank komen.
  Vergeleken met bijv. NIBC geeft de ING maar 0,5% minder rente, dus is ING, RABO of ABN niet eens zo slecht. Dus: gauw die NIBC opzeggen en je spaarcentjes op een “gewone” bankrekening/sparen zetten.

 8. Hua zegt op

  Ik ben geëmigreerd naar Thailand. Heb een spaarrekening bij moneyou.nl.
  Rentepercentage is 2.50% zonder voorwaarden en dagelijks opvraagbaar.
  Gewoon een adres (van een kennis/familielid) opgegeven in Nederland.
  Tegenrekening ING betaalrekening.
  Mijn advies is om geld te spreiden in Nederland en Thailand. Om minder risico te lopen heb ik mijn Thaise baths verdeeld over verschillende banken. Incl. internet bankieren.

  Suc6 met de emigratie.

 9. Wim van Beveren zegt op

  NIBC geeft mij nog altijd 4.5 % rente (10 jaar vast) dat krijg ik echt niet bij ING en ook op geen enkele thaise bank, gebruik een nederlands adres, en tegenrekening is betaal rekening bij ING.
  Heb daarnaast een betaalrekening in Thailand, en de nodige 800.000 baht op een rekeing voor mijn visa.
  succes met de emigatie

  • Rene van Broekhuizen zegt op

   Ik heb 800.000 Thb vast staan voor drie jaar op een deposito rekening bij de SCB tegen 3,15 % rente voor mijn visum. Volgens sommigen moet het voor een visum op een gewone rekening staan. Immigratie hier op Samui heeft geen probleem met een deposito rekening.
   Heb in Nederland bij de Abnamro een betaalrekening, spaarrekening en internet rekening op mijn Thaise adres.
   Heb ook een Thaise creditcard bij de SCB. Hiervoor moet je wel een deposito rekening hebben als waarborg. De SCB houdt het bankboekje.

 10. henk zegt op

  Het beste is je geld in NL te laten staan. Het probleem in Thailand is dat je moeilijk het geld het land uit kan krijgen. De banken zullen altijd vragen om de rekening te laten zien voordat je kan betalen naar het buitenland. Je bent enorm beperkt met geld overstorten naar het buitenland.

 11. Chris Hammer zegt op

  Hallo Henk,

  De banken moeten van de Thaise regering wel moeilijk doen, want de regering wil niet graag, dat er Thais geld naar het buitenland vloeit. Je mag aan contanten ook maar 50.000 Bath meenemen naar het buitenland en wat is dat toch weinig. Mensen als bijvoorbeeld Taksin konden in koffers miljoenen meenemen.

 12. fransamsterdam zegt op

  Overweeg ook eens een beleggingsrekening in Nederland, waar je bijvoorbeeld in de Thaise index, de Thailand-set belegt. De Thailand-set is de afgelopen 5 jaar 40% gestegen, de Nederlandse index, de AEX, 40% gedaald. Bovendien mis je dan het nadeel als de euro weer eens wat minder waard wordt.

  Dit is geen advies … en resultaten uit het verleden … en natuurlijk niet je complete vermogen erin storten … en rijk maakt niet gelukkig…. maar toch…

  http://www.iex.nl/Index-Koers/190118482/THAILAND-SET.aspx

 13. mieke zegt op

  ASN bank heeft geen problemen met nederlanders die elders wonen en is nog ethisch verantwoord ook.

 14. peter zegt op

  Inmiddels al aardig wat adviezen via diverse thailandinwoners .
  Nog een paar aanvullende opmerkingen .
  Een rek openen in thailand is niet bij alle banken eenvoudig . Meestal moet er een thaise inwoner garant staan die een functie heeft bij De Goverment .

  Het advies van Dutch klopt tot 1 milj bath per 1 juli gedekt . behalve bij de GSB bank .De Goverment Savingbank .Deze is nog tot 20 milj gedekt .

  Het advies van Rene broekhuizen om een deposito rek te openen (bv 800.000 bath ) voor een jaarvisum is inderdaad bij de meeste immigratie kantoren voldoende .
  Deze deposito rek zijn altijd direct opeisbaar .
  Je sluit deze af voor bv 5 m of langer . Bv nu 11 maanden bij de Bankkok bank voor 3,3 % maar er word inderdaad 15% rente direct in minderen gebracht bij afloop .
  Door e.v diverse deposito,s bij div banken verspreid je het risico .
  Doordat de GSB bank een bank is van de thaise regering word er op de deposito,s rek die wat langer lopen geen belasting van 15 % geheven .
  Nu 399 dagen tegen 3,3 % Effectief Ongeveer 3.9%
  Open zowieso een thaise betaal rek . Anders betaal je elke keer dat je pin 150 bath bij de meeste banken

 15. Gerard kuys zegt op

  Beste Meneer Visser

  Ik heb alle 17 meningen gelezen en bijna allemaal verschillend. Maar waar u naar vroeg heb ik niet gelezen. Ik heb op de bank nog een ongeval verzekering staan, Wij willen nog eens terug keren naar Nederland daar betaal ik 20 euro voor. Voor de bank geen probleem.
  Je hebt er hier niets aan krijg je hier iets dan kun je daar geen beroep op doen. Je kunt ook niet in de toekomst kijken. De euro gaat heen en weer, ik vertrouw het niet. Robby zegt zo lang de bath laag is( nu gaat het nog kan nog wel 5 jaar zo door gaan) laat ik mijn euro’s mooi op de bank staan. Als de euro valt ben je het geld zo kwijt dat gaat zo snel en mocht je aandelen hebben deze gaan zo mee om laag. Mijn mening is heb je winst op je aandelen haal het er af, want dat heen en weer gaan van de euro lijkt mij niet best . Beste meneer Visser Ik woon al enkele jaren in Thailand. Ik heb een Thaise vrouw die van wanten weet, overal heeft zij een oplossing voor en het komt altijd goed. Mocht u meer willen weten vraag de redactie om mijn email adres
  Gerard Kuys

 16. WH de Visser zegt op

  Beste reageerders,

  Wat is dit toch een mooi blog.
  Het is mooi om te lezen hoeveel zinnige reacties er zijn gepost op mijn vraag.
  Je ziet maar weer hoeveel praktische ervaring aanwezig is op dit blog.

  Even wat opmerkingen als update:

  Met name de reactie van Dutch mbt de Niet-ingezetene rekening heeft me al veel verder gebracht.
  Na zoeken op Internet en contact met Anadolu Bank in Nederland blijkt dat het bij deze bank geen probleem is een spaarrekening te openen met een adres in Thailand.
  Wel uiteraard een Nederlandse tegenrekening en geldig BSN. Als het BSN niet meer op het paspoort staat, gewoon een ingevuld belastingformulier opsturen waar het het nog wel op staat.

  Ik ga nog een paar andere banken consulteren.

  Theo Bouman zegt dat hij bij de RABO bank gewoon zijn rekening kon aanhouden.
  Ik heb vandaag de RABO Bank gebeld om te vragen of dat inderdaad mogelijk is.
  Dat kon inderdaad, maar niet voor nieuwe rekeninghouders, zoals ik dan een nieuwe rekeninghouder zou worden (RaboBank: We kennen U niet ????)

  De verschillende suggesties de rekening op het adres van familie / vrienden te zetten zijn voor mij helaas niet mogelijk.

  Met betrekking tot de Bronbelasting van 15% bij Thaise banken:
  Als ik mijn spaargeld bij een Nederlandse bank laat staan hoef ik volgens mij geen belasting (meer) te betalen over het meerdere dan de vrijstelling omdat vanwege het belastingverdrag met Thailand geen belasting meer in Nederland wordt geheven.

  Is dat inderdaad juist?

  En als dat zo is denk ik erover mijn spaargeld voor het grootste deel inderdaad maar gewoon in Nederland laten staan, en al helemaal als ik inderdaad een Nederlandse spaarrekening kan openen zoals bijvoorbeeld bij Anadolu Bank. Ik heb dan geen last van de 15% Bronbelasting.
  Overigens heb ik niet zoveel moeite met het betalen van belasting, of dat nu in Nederland of Thailand is. Ik zie geen reden om persé belasting te ontwijken.

  De suggestie van FransAmsterdam mbt een beleggingsrekening in Thailand-set:
  Ik weet niet of ik dat wel durf want ik ben geen beleggerstype 🙂

  De reactie van Peter:
  In mijn geval heb ik ook gemerkt dat het openen van een rekening bij SCB niet zomaar mogelijk was.
  Omdat mijn wettige echtgenote bij de Thaise overheid werkt (Een staatsziekenhuis) en garant stond, was het geen enkel probleem meer.
  Ze wisten dat de rekening bestemd was voor het stallen van geld voor het verlengen van het retirement Visa en de rekening staat dus alleen op mijn naam. (Op advies van SCB)
  Ze hebben op het kantoor alles voor mij geregeld en meteen ook de Internet toegang geregeld wat goed werkt.
  Bovendien heb ik nu al een ID nummer voor medische verzorging en hoef ik geen (dure) ziektekostenverzekering af te sluiten, maar dat terzijde.

  Ik heb hierboven een paar namen van reageerders genoemd maar dat wil niet zeggen dat ik de reacties van niet genoemde reageerders als niet belangrijk beschouw.
  Dat is abosluut niet het geval en ik waardeer in hoge mate de moeite die men heeft genomen mij met raad en advies bij te staan.
  Ik ben daar erg blij mee.

  Reacties blijven uiteraard welkom.

  Als ik meer informatie heb zal ik dat plaatsen zodat anderen er ook weer mee wat kunnen.

  Met vriendelijke groet,

  WH de Visser

  • Wim van Beveren zegt op

   Moderator: graag bij het onderwerp blijven van het artikel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website