2p2play / Shutterstock.com

2p2play / Shutterstock.com

De autoriteiten in Bangkok waaronder de PCD laat weten dat de inwoners van Bangkok beter mondkapjes kunnen dragen als ze naar buiten gaan, dit in verband met de slechte luchtkwaliteit in de hoofdstad.

De concentratie PM 2,5 stofdeeltjes is op 43 meetpunten in de stad en aangrenzende gebieden gestegen tot boven het veiligheidsniveau. De concentratie varieert van 34 tot 87 microgram per kubieke meter lucht. De PCD hanteert 50 als grens, de WHO zegt dat alles boven de 25 al erg ongezond is.

Smog bedekte donderdagochtend opnieuw een groot deel van Bangkok, vooral in tambon Maha Chai in het district Muang in Samut Sakhon is de luchtkwaliteit slecht.

Het advies is om buitenactiviteiten zo veel mogelijk te beperken.

Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Smog: Beter mondkapjes dragen als je in Bangkok naar buiten gaat”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat erg! PM 2.5 van 34 tot 87. In Chiang Mai was het in afgelopen februari/ maart tussen de 400 en 600 microgram.

 2. Jan zegt op

  Mondmaskers zijn zinloos en waarschijnlijk zijn de Thaise autoriteiten weer slimmer dan de internationale wetenschap : https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/mondmasker-tegen-fijnstof-zinloos

  • Rob V. zegt op

   Ik knip en plak maar eens mijn reactie van 2 dagen terug:

   Een goed stofmasker helpt. Maar dan moet je wel het juiste masker hebben (filters zijn er in verschillende maten) en moet deze goed aansluiten op het gezicht. In eerdere berichtgeving lazen we al dat mensen regelmatig zowel een verkeerd type stofmasker dragen en dat zelfs met het goede masker er in de praktijk bijna nooit sprake is van een perfect sluitende aansluiting. Een kier tussen masker en de huid en je masker heeft al geen nut meer. Dus veel van de maskertjes op straat zijn dus inderdaad nutteloos.

   Even zo nutteloos als het sproeien van water uit tankwagens en vanaf hoge gebouwen enzo. Staat leuk, maar is niet meer dan symboolpolitiek. Alleen de grote stofdeeltjes aal je zo naar de grond, het schadelijke PM 2.5 fijnstof niet.

   Maar neem je echt maatregelen om het verkeer, de industrie, bouw, landbouw etc aan te pakken dan staan er straks boze boeren op je grasveld (achter het Grand Palace ligt een leuk grasveldje, สนามหลวง, Sanaam Loewang) of rijden ze een deur uit je parlement of provinciehuis, iets boos roepend over de klimaat maffia enzo. En Thailand heeft het al niet zo op het toestaan van demonstraties…

   Actuele fijnstof waarden kun je op onderstaande site vinden, waarbij de Thaise autoriteiten en kranten (ook Bangkok Post) 50 als limiet stelt, maar internationaal het WHO de grens bij 25 legt. Maar een heel jaar onder de 25 komen is vrees ik op de meeste plekken in Thailand uh.. een uitdaging zullen we maar zeggen, dan is het toch fijn dat je als overheid de groene vlag uit kan hangen bij een waarde van 30-40…:
   http://aqicn.org/city/thailand/

   https://eenvandaag.avrotros.nl/item/hoe-een-mondkapje-tegen-smog-werkt-in-new-delhi-en-niet-in-nederland/
   http://www.china.org.cn/environment/2014-05/13/content_32367666.htm

 3. Dick41 zegt op

  Gistermiddag uit Nederland aangekomen. Boven Bangkok een dikke laag smog die werkelijk als een platte deken op de stad lag. Daarboven stralend weer en geen wolkje aan de lucht. Ik schat dikte ca. 2000-3000 meter.
  Wegblijven daar, gaat nog veel erger worden.

 4. Thallay zegt op

  men moet dan wel de juiste mondkapjes gebruiken. De gebruikelijke mondkapjes filteren uitgeblazen adem om het overbrengen van ziektes. Tegen luchtvervuiling heeft men een betere kwaliteit nodig.

 5. Theo Moelee CNX zegt op

  Zojuist gemeten (do. 18.00 uur) door AirVisual: in Chiang Mai 105 (unhealthy for sensitive people): Bangkok 74 (moderate !): Amsterdam 5 microgram.

  Hoezo geen vervuiling, etc, etc…………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website