Beste lezers,

Mijn vriendin is geslaagd voor de basis-inburgerings examen op de ambassade in Bangkok. Ik hoop haar nu snel met een MVV naar Nederland te halen. Ook hier in Nederland moet ze binnen drie jaar nog een keer examen doen om definitief te mogen blijven.

Mijn vraag is wat kost de school in Nederland voor haar?

Ze kan bijvoorbeeld naar een ROC hier in de buurt maar ik kan op de website geen prijzen vinden. Volgens een Thaise vriendin van haar die al in Nederland zit kost het hele traject 10.000 euro, maar dat lijkt mij sterk overdreven.

Wie weet het wel?

Groet,

Casper


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Wat kost de school voor mijn Thaise vriendin voor inburgering in Nederland?”

 1. Rob V. zegt op

  Tja wat kost een auto? Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je wilt. Zelfstudie is het goedkoopst maar voor de meeste niet weggelegd. Scholen kosten denk ik snel een euro of duizend oplopend tot 4-5 duizend euro. Hangt allemaal af van o.a. lesuren, kwaliteit, imago (sommige ROCs stonden bekend als graaiers, duur en toen nog door de gemeente betaald met minder kwaliteit. Capabel was bijvoorbeeld een notoire voorbeeld in de periode t/m 2013).

  Je kunt scholen met een keurmerk vinden op blikopwerk.nl. Dat was (is?) een eis indien je bij DUO geld wilt lenen voor de studie. Keurmerk heeft vooral betrekking op een correcte administratie, ze hebben geen mening over les of prijs kwaliteit ofzo.

  Zoek wat cursussen Inburgering (Nederlands op A2 niveau) of NT2 (Nederlands op B1-2 niveau, indien je lief een hoger niveau Nederlands ambieert en aan kan) en zoek dan recensies van andere of het een verstandige besteding van je geld is.

  Daar komen examen en herexamen kosten bij voor examens bij DUO . In totaal kan het dus ergens tussen
  de 2 en 5 duizend euro kosten.

 2. Rob V. zegt op

  Voor diverse kosten omtrent immigratie naar Nederland zie ook deze lezersvraag:
  https://www.thailandblog.nl/tev-procedure/kosten-thaise-vriendin-nederland-halen/

 3. Iwan zegt op

  Hallo Casper

  Je kunt via DUO een studie bijlage aanvragen deze orginisatie regelt alles studie en voor het examen.
  Wij gaan ook naar een ROC je kunt daar alles op de site vinden.
  Intake gesprek kost 160,-
  Inburgeringscursus 690,- per kwartaal
  Alfabetiseringscursus 900,- per kwartaal
  staatsexamencurses 690,- per kwartaal

  De leraren bekijken hoe ver je bent en begeleiden richting het examen, dus als ze snel alles op pikt is het kosten plaatje een stuk lager.
  1 na deel is ze zitten met vluchtelingen in de klas en die zijn niet zo gemotiveerd, want daar is alles voor geregeld financieel.
  Ga van het beste uit dat ze er in een kalender jaar klaar is en geslaagd is.
  Succes gr Iwan

 4. Jan Hoekstra zegt op

  Casper waar woon je in Nederland? Ik heb contact met Thaise in Nederland en misschien kan ik je op die manier verder helpen.

 5. Dion zegt op

  Bij mij koste het niks gemeente vergoede alles maar dan praat ik over 4 jaar geleden dus als ik jouw was zal ik ook maar naar gemeente gaan en wat informatie vragen

 6. George zegt op

  Ik heb het hier al vaker gemeld. Hou het taalcursus doen kort en laat haar zo snel mogelijk starten met een entree opleiding MBO 1 en daarna MBO 2. Met het MBO 2 diploma voldoe je ook aan de eisen voor een NL paspoort en dat heeft veel meer waarde op de arbeidsmarkt. Een MBO BOL opleiding kost ongeveer 1000 euro plus 500 boekengeld per jaar. Is ze onder de 30 dan kan dat zeker nog wel in deze variant. Het alternatief is zsm gaan werken in een sector waar veel NL wordt gesproken en daar naast het werk een MBO 1 en daarna een MBO 2 diploma gaan halen. Is nog goedkoper maar kost wel heel veel energie. Oefen thuis veel en laat haar integreren in NL door lid van een vereniging te worden zoals een volleybal club of een andere vereniging waar veel NL wordt gesproken onderling en leden ook verder iets te bieden hebben. Mijn ex met 3 jaar voortgezet onderwijs in Thailand had na 5 maanden taalcursus in Antwerpen (belgie route ivm snel op taalles) na een jaar MBO 1, na nog een jaar MBO 2 en weer drie jaar later MBO 3 in de richting financiële administratie. Daarna is ze nog MBO 4 gaan doen maar na een keer gezakt te zijn voor twee vakken afgehaakt. Ik daarna ook.

 7. Rene zegt op

  Mijn vrouw heeft de cursus mogen dien op kosten van de gemeente, het enigste wat ze moest betalen waren de boeken en schrifteen. Veel gemeentes in nl hebben daar een potje voor , dus eerst daar informeren want gratis is voor niks…..

 8. chiang moi zegt op

  Ik weet natuurlijk niet waar je woont maar mijn vrouw heeft de inburgeringcursus gedaan bij Ik Wil Naar Nederland in Utrecht. 5 maanden 2 middagen in de week klasikaal en ongeveer 25 uur per week huiswerk. Incl. boeken 1650.00 EUR. Ze hebben een hoog slaging percentage tenzij je er zelf ook iets aan doet natuurlijk. Ze hebben kleine klasjes van 10-15 man/vrouw. Mijn vrouw in 1x geslaagd. Vanaf 1 Jan. 2013 moet je alles zelf betalen dus geen bemoeienis met gemeente. ROC staat niet best bekend maar schijnt gratis te zijn vandaar. Het examen was dacht ik 250 Euro in 2014.
  Je kan altijd informeren bij Ik Wil Naar Nederland op hun site of telefonisch informatie vragen.

 9. Rob V. zegt op

  Tot eind 2012 viel inburgering onder de gemeente. Sinds 2013 gaat DUO over de inburgering (inclusief scholing). De gemeentes hadden een jaarlijks potje maar bij menig gemeente raakte die pot in de loop van 2012 leeg. Toen mijn lief eind 2012 permanent naar Nederland kwam was het antwoord “sorry de pot is leeg en over een maand is het 2013 en dat gaat DUO hier over, daar kunt u geld lenen”. Op het forum buitenlandsepartner.nl waren vele vanaf midden tot eind 2012 die in hetzelfde bootje zaten “sorry pot is leeg, probeer DUO maar”.

  Sommige gemeenten hebben toch nog een potje.Enkele zoals Rotterdam en Amsterdam vergoeden een inburgeringscurus voor immigranten die NIET inburgeringsplichtig zijn (Amerikanen, Polen, Turken etc.). Ze redeneren ‘die hoeven niet in te burgeren maar we willen hen motiveren om de taal toch te leren dus bieden wij aan te betalen voor een cursus. Inburgeringsplichtgen.. zijn verplicht naar school te gaan dus dat gaan we niet betalen, die lenen maar bij DUO”. Is geheel aan de gemeenteraad. Een enkele sociale gemeenteraad vergoed mogelijk toch nog deels ook de kosten voor inburgeraars maar dat zal een zeldzaamheid zijn.

  De regel sinds 2013 is “immigrant heeft eigen verantwoordelijkheid en moet dit zelf dus regelen en betalen” . De 70% vergoeding (kwijtschelding DUO lening) bij slagen binnen 3 jaar is door Rutte II ook geschrapt als een van de maatregelen om te laten zien dat immigranten hun eigen broek op moeten houden en Nederland dus geen ‘gratis geld weggeeft aan die immigranten’.

  Reken er dus maar op dat je alles moet betalen en zelf uitzoeken. Dus google naar de cursusmogelijkheden in de eigen regio en maak een keuze.

  Tot slot nog een tip uit mijn ervaring: Toen mijn lief hier heen kwam viel ze in een gat. Van 40-50 uur per week werken op kantoor naar thuis zitten. Voordat de IND haar verblijfsstatus had bevestigd (dat ging vroeger toen er nog geen TEV procedure was apart: MVV inreisvisum en VVR verblijfsvergunning waren aparte procedures) en lening bij DUO was geregeld waren we zo 2-3 maanden verder. Dat viel haar zwaar, ze is toen koffie gaan schenken bij een bejaardentehuis. Was ook goed voor haar Nederlands.

  Dankzij dat vrijwilligerswerk op haar CV kon ze later in de schoonmaak terecht en zo nog meer in aanraking met de taal. Werk vinden was niet makkelijk want zelfs bij schoonmaakwerk en productiewerk vroeg men ‘goede kennis van het Nederlands’, kregen nimmer een uitnodiging totdat op haar CV stond dat ze vrijwilligerswerk deed en daar Nederlands sprak.

  Later ging ze tussen de Thai werken, dat was minder goed voor haar Nederlands want de klanten spraken dan veelal Engels en onderling spraken de collega’s Thai. Dat kwam de vlotte ontwikkeling van haar taal niet ten goede. Voor de inburgering is het dus mooi als je een baantje tussen de Nederlanders kan vinden!

  Die valkuil van ‘Engels praten als de vreemdeling niet goed Nederlands praat’ begrijp ik wel. Ik neem de klanten niets kwalijk want zelf deed ik het ook. Totdat mijn lief na een maand in Nederland zij “Rob, jij praat alleen maar Engels met mij. Dat wil ik niet. Ik wil Nederlands leren anders denken de mensen dat ik dom ben. Ik woon hier ik moet Nederlands praten, praat Nederlands met mij.” . Ook had ze het eerste jaar nauwelijks contact met Thai, haar argument was toen zelf ook dat ze dan teveel Thai zou praten ipv Nederlands en dat een wat minder positief beeld over de gemiddeld Thaise immigrant (roddelen, pronken, geld geld geld, soms niet eens uit liefde naar hier gekomen) en in zo’n wespennest wensten ze niet te komen. Nederland was haar nieuwe thuisland en ze wou onderdeel worden van haar nieuwe land zo gaf ze aan.

 10. Rene zegt op

  Een aantal jaren geleden werd dit idd vergoed door de gemeente. Echter sinds 3 jaar moet je het zelf regelen en betalen.
  Je kan dit doen bij een ROC of via een privé instelling (kosten zijn om het even)
  Bij het aanmelden wordt een test gedaan en aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel uur je partner nodig heeft. Een normaal tempo kost je ongeveer 4000 euro incl. de examens. (Betaling van maandelijkse termijnen was in mijn geval gewoon mogelijk)

 11. Kalebath zegt op

  Toen mijn vrouw naar nederland kwam was waren ze van uit de gemeente gestopt met het aan bieden van inburgerings cursus. we kregen een lijstje en daar moesten we het mee doen. 6 van de 8 namen op de lijst waren gestopt. omdat de gemeente was gestop met het betalen van de cursus. 1 was een school waar status houders hun inburgering kregen ze vroegen voor 1 jaar cursus 5000 euro inclusief examen geld. we konden dan een gedeelte van het geld terug krijgen van de duo. het ander adres van 1 vrouw die les gaf volgens de delfse methode en eigelijk alleen nederlandse taal les gaf. zij wou wel een cursus geven als wij ng 4 andere mensen konden regelen na 3 maanden haden wij een groep bij elkaar en gingen de cursisten aan de slag voor 500 euro in de 3 maanden exclusief boeken (150 euro) en examen geld 300 euro na 6 maanden was mijn vrouw geslaagd. kosten bij elkaar zo’n 1450 euro we kregen een basis vaan 650 euro terug van de duo dus de inburgering heeft ons 800 euro gekost.

 12. Heinen zegt op

  Ja het gaat wel in de richting van 10.000 euro ik ben nu 4500,00 euro aan school kwijt en nu deze week 3500,00 euro contract getekend voor vervolg. Mijn vriendin is 44 jaar

 13. chiang moi zegt op

  Heinen 10.000 Euro???? dan komenze haar ophalen met een limo zeker. Als dat zo is ben je beetgenomen. Alleen voor de inburgeringcursus en examen was ik in 2013 niet meer dan 2100 Euro kwijt geweest en in 1x geslaagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website