Lezersvraag: Scheiden van mijn Thaise vrouw

Door Redactie
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
3 september 2015

Beste lezers,

Ik wil scheiden van mijn Thaise vrouw. Zoals verwacht komt het niet tot een akkoord wat betreft de verdeling van de goederen. Ikzelf ben met pensioen (vast maandelijks bedrag) en zij heeft geen bron van inkomsten. Na het lezen van alle mogelijke vragen en reacties op dit blog heb ik toch nog enkele vragen:

 • Ik heb voor het huwelijk een bedrag op haar rekening gestort om een auto aan te schaffen, en een garage te bouwen (bankbewijzen beschikbaar). De wagen staat op haar naam gezien ik niet in Thailand aanwezig was op dat ogenblik. Blijft deze wagen mijn volledige eigendom?
 • Na het huwelijk heb ik een belangrijk bedrag op mijn Thaise rekening overgeschreven (waarop zij geen volmacht heeft). Voor een deel werd dit besteed aan de aankoop van meubilair, huishoudapparatuur, een scooter, airco, dagelijkse uitgaven etc. via afhaling ATM en dan cash betaald. Heeft zij recht op de helft daarvan?
 • Het restant op mijn rekening blijft een aanzienlijk bedrag. Kan zij daar aanspraak op maken?

Met groet,

Arthur


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Lezersvraag: Scheiden van mijn Thaise vrouw”

 1. loe zegt op

  Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, heeft zij recht op 50% van al uw bezittingen en waarschijnlijk moet u ook nog alimentatie betalen. Maak uw borst maar nat.

 2. compuding zegt op

  ik wil ook op de hoogte zijn

 3. Jo zegt op

  Hallo Arthur,

  Een antwoord geven is onmogelijk op dat geen wat je beschrijft. Onder welke rechtspraak valt jullie huwelijk?
  Normaal gesproken het eerste gesloten huwelijk in Nederland of Thailand? Als blijkt dat het 50/50 gaat worden zou ik het aansturen op een deal. Die auto en garage en een som geld tegen finale kwijting. Ook hier weer de vraag weet je aanstaande ex van de bankrekening en de hoogte van het gespaarde? 99% van de Thai lady gaan voor cash overstag, maar zullen het onderste uit de kan proberen te halen. Daarom is een deal de beste oplossing niet de meest chique variant maar voor jouw de beste. Let wel het moet een deal zijn en geen fait accompli!!Daar kun je gedonder mee krijgen. Laat je bijstaan door een Thai advocaat en ik adviseer om die via een Nederlands kantoor te zoeken!!

  Sterkte in de strijd,
  Jo

 4. kaatje zegt op

  Wat als mijn partner geen toestemming geeft voor een echtscheiding – Scheiden in Thailand ?

  Indien 1 van de partners niet wil instemmen met een echtscheiding dan dient er een echtscheidings rechtszaak gestart te worden voor de Thaise rechter met behulp van een advocaat. Om door te gaan met een scheiding in dit geval dient u aan te tonen genoeg redenen te hebben voor een echtscheiding endient u persoonlijk voor het gerecht te verschijnen. De volgende redenen zijn over het algemeen nodig voor een echtscheiding in Thailand:

  * U leeft reeds 3 jaar niet meer samen
  * Een van de partners heeft de andere partner verlaten voor reeds minimaal 1 jaar
  * De mannelijke partner heeft een relatie met andere vrouw
  * De vrouw heeft overspel gepleegd
  * Een partner heeft zich schuldig gemaakt aan wangedrag (strafrechtelijke of anderszins)
  * Een partner gevangen is genomen en een straf uitzit voor meer dan een jaar
  * Een partner heeft lichamelijk of geestelijk letsel aangebracht aan de andere partner
  * Gebrek aan huwelijkse ondersteuning
  * Een partner is ongeneeslijke krankzinnigheid voor ten minste 3 jaar
  * Een partner heeft gebroken met het principe van goed gedrag
  * Een partner heeft een ongeneeslijke besmettelijke ziekte
  * Een partner heeft een lichamelijke handicap waardoor men niet in staat is samen te wonen als man en vrouw.

  Wat indien een van beide partners of beiden niet in Thailand wonen ?
   Indien de echtscheiding niet betwist wordt door beide partijen zal u beiden moeten verschijnen op het distrcts kantoor (Amphur) om de echtscheiding te registreren. Indien u gehuwd bent en uw partner gaat niet akkoord met een echtscheiding in Thailand dan dient u voor een uitspraak voor de rechter te verschijnen. Indien u in het buitenland woont kan een advocaat in uw naam een echtscheidings procedure starten via de rechter. Echter, u bent wel verplicht in persoon te verschijnen bij de rechtzitting voor het verhoor.

  Indien uw partner niet aanwezig is of niet zal terugkeren naar Thailand om de echtscheiding te betwisten kunt u nog steeds verder gaan met de echtscheidingsprocedure op voorwaarde dat uw partner voldoende kennis heeft verkregen van de echtscheiding actie. 
   

  Een echtscheiding zonder aanwezigheid van beide partners dient dus via de Thaise rechtbank te verlopen met behulp van een advocaat. Indien 1 van beide partners niet aanwezig is kan in bepaalde omstandigheden door middel van een “publieke bekendmaking” de procedure voortgezet worden.

    Indien de afwezige partner niet reageert op oproepen van de rechter is het mogelijk dat een echtscheiding wordt uitgeroepen bij verstek.
  Hoe worden eigendommen en uitstaande schulden verdeeld in het geval van een echtscheiding ?

  In Thailand geldt een beperkte gemeenschap van goederen, waarbij bezittingen die u had voorafgaand aan het huwelijk niet in de gemeenschap vallen.
  Ieder houdt zijn of haar eigen bezttingen en als derde “potje” ontstaat er een gemeenschap van goederen, die alles omvat wat u gedurende het huwelijk gezamenlijk hebt vergaard. Bij een echtscheiding wordt alleen dat verdeeld wat u gedurende het huwelijk gezamenlijk hebt vergaard. De regels betreffende de verdeling van de eigendommen en eventuele schulden zijn complex en de Thaise rechter zal het een verdeling maken volgens de wet en de individuele omstandigheden van de zaak. Schulden tijdens het huwelijk, of ze nu huishouden, medische of educatieve schulden zijn, zijn in het algemeen de verantwoordelijkheid van beide partijen.

  Indien u in Thailand woont, geldt het Thaise recht, en vallen bezittingen in Nederland buiten de echtscheiding in Thailand. Indien u met uw Thaise echtgenote in Nederland zou willen wonen, kunt u bij een Nederlandse notaris laten vastleggen dat het Thaise recht geldt (zgn. rechtskeuze). Maar laat u wel eerst goed adviseren door een advocaat en/of notaris!

  Wat als ik op huwelijkse voorwaarden ben getrouwd?

  Huwelijksvoorwaarden zijn toegestaan in Thailand, mits zij voldoen aan de procedurele eisen van de Thaise wet. Goed uitgevoerde huwelijkse voorwaarden worden algemeen beschouwd als een geldige wettelijke overeenkomst in verschillende rechtsgebieden. Om op huwelijkse voorwaarden te kunnen trouwen dienen de huwelijkse voorwaarden geregistreerd te worden in Thailand en ondertekend zijn door beide partijen, evenals twee getuigen. De huwelijkse voorwaarden dienen vooraf zijn voorgelegd aan het lokale district kantoor. (Amphur). 
   

  Voor het trouwen op huwelijkse voorwaarden dient u een Thaise advocaat in te schakelen welke kennis heeft van alle wettelijke voorwaarden in zowel Thailand als Nederland. Huwelijkse voorwaarden dienen opgesteld te worden naar Thaise en Nederlandse wetgeving. Indien huwelijkse voorwaarden juist zijn opgesteld gelden deze zowel in Thailand als in Nederland. Indien u op huwelijkse voorwaarden wilt trouwen raden wij u aan om informatie in te winnen bij uw notaris en/of advocaat in Nederland.
   

  Wat als ik mijn Thaise huwelijk heb geregistreerd in Nederland?
   

  Neem in dit geval contact op met uw advocaat en/of notaris welke u kan adviseren hoe u dient te handelen. Indien een echtescheiding geregeld kan worden in Nederland kunt u daarna de echtscheiding registeren in Thailand bij het districts kantoor (Amphur). Wel dienen alle benodigde Nederlandse documenten in Nederland het vertaal en legalisatie proces te doorlopen alvorens u deze documenten kunt gebruiken in Thailand.

  Aangezien een scheiding in Thailand een zeer ingewikkelde procedure kan zijn adviseren wij altijd om een Thaise advocaat in de hand te nemen indien er onenigheden zijn.

  • CASTIILLE NOEL zegt op

   Nu mijn echtgenote is 5 jaar geleden gescheiden toen ik haar leerde kennen .Haar echtgenoot heeft
   al 10 jaar geleden proberen te scheiden is nooit gelukt zelfs met peperdure advocaten . Al de dingen die aangehaald worden nietig als de vrouw in kwestie wel degelijk sex wil maar de man weigerd verliest hij
   al zijn rechten . Hij is gaan samenwonen met een andere vrouw is overspel als je niet officieel bent gescheiden alles is aan haar toegewezen huis bouwgronden enz .Misschien dat nu 5 jaar later er iets is veranderd maar een duitse vriend heeft helaas 3 jaar geleden het zelfde gedaan als farang is in thailand toegekomen met 5,5 miljoen bath heeft ongeveer 600000 betaald aan advocaten en is terug
   naar Duitsland moeten gaan uitgewezen beetje ruzie met politie met 560000 bath in zijn handjes ?
   Dat was een duur reisje ?
   Normaal als er geen problemen zijn met wederzijds akkoord is het zeer eenvoudig geen advocaten nodig
   ga naar de amphur en je kan ogenblikkelijk scheiden ?
   Gewoonlijk is de verdeling 50/50 allen als er kinderen zijn is het niet eenvoudig ben zelf gehuwd zonder kontrakt de advocaat heeft mij gezegd heeft niet veel waarde in thailand rechter bepaald wat
   volgens HEM het beste is ongeacht wat voor papieren dat je advocaten hebben dit is Thailand.

 5. Michel zegt op

  Als u voor de Nederlandse wet getrouwd bent, en dat in gemeenschap van goederen, is dus ALLES van samen, en zal dat samen verdeeld moeten worden. Ook de auto, Thaise bankrekening, gebouwde garage, meubilair, enz. Enz.
  ALLES zal “eerlijk” verdeeld moeten worden, ook al is alles door u gefinancierd.

  Beter is om niet te trouwen ( van trouwen komt rouwen zei mijn opa al), maar moet je dan toch zo nodig; Beter onder huwelijkse voorwaarden, waarbij beschreven staat wat van wie is, en blijft.

 6. ruud zegt op

  Als u geld op haar rekening hebt gestort, zult u het wel kwijt zijn, als u geen contract hebt opgesteld waar dat geld voor was.
  Dan kan zij ook stellen dat het een schenking was.
  Het feit dat u dat geld hebt overgemaakt toen u niet in Thailand was, suggereert ook wel dat het een schenking was, anders had u met die auto wel kunnen wachten, tot u weer in Thailand was.
  En die garage hoort nu bij het huis en dat staat op naam van uw vrouw.

  Maar ik denk toch dat u beter met een advocaat kunt gaan praten, die u uw rechten uit kan leggen en die eventueel met uw Thaise vrouw kan gaan praten, dan het zelf willen oplossen via dit forum.
  Dat zal uiteindelijk waarschijnlijk goedkoper zijn.

  Of (gedeeltelijk) toegeven aan de eisen van uw vrouw, want dat kan misschien ook goedkoper zijn en in ieder geval sneller en eenvoudiger.

 7. Rudi zegt op

  Beste Arthur, ik heb u bericht gelezen , ik weet dat het niet gemakkelijk is in Thailand, maar weet goed voor je zelf dat alles wat je geeft of hebt in Thailand dat je dat kwijt bent, behalve de rekening op jou naam daar kan jij alleen maar aan dat kunnen ze jou niet afnemen, maar geld wat je op haar rekening hebt gezet dat ben je kwijt, zoals ook de auto die op haar naam staat die jij wel betaald hebt enzv… dat is jammer als je gaat scheiden, ik heb heel veel ervaring in Thailand, ik heb heel veel gekocht en gegeven voor familie en vader en moeder en zus, je weet toch als je bent getrouwd met je vrouw dat je dan ook met heel je Thaise Familie bent getrouwd hé , dat is mijn ervaring dus, ik heb ook veel gegeven zoals, meubels, scooters, airco’s, tv, huis, grond afbetaald, slaapkamer, kasten, koelkast, appartement 1,5 jaar gehuurd in Bangkok, en ja voor de familie gezorgd en veel geld gegeven, zo lang jij er bent zullen ze van je proberen te nemen, stop je er mee dan stopt de rest ook zoals je huwelijk en je toen mooie avontuur in Thailand wat allemaal zo mooi was toen het allemaal begon hé, ik weet hoe de Thaise mensen denken je zou ze zo goed moeten leren kennen dat je het zelfde begint te denken, dan ben je goed bezig want het zijn zeker geen slechte mensen hoor maar je moet ze dus kennen, ik heb nu ook een Thaise vrouw en een kind met haar, en het gaat gelukkig goed met ons en mijn Thaise familie, maar zeker zijn dat het blijft goed gaan dat weet niemand hé, ook ik niet, iedereen hoopt natuurlijk dat het blijft goed gaan hé, we zijn allemaal mensen en iedereen maakt fouten en verkeerde en goede keuzes in het leven, als je alles wist hé dan was het gemakkelijk hé,
  Arthur ik hoop het beste voor je, en hoop dat je nu iets meer weet hé
  groetjes, Rudi

 8. wibart zegt op

  Alles is een groot woord. Het probleem is altijd iets lastiger op te lossen dan simpelweg lijkt. Als je zowel bezittingen hebt in Thailand als in Nederland. Je vrouw (toekomstig ex) leeft op en/of van die bezittingen in Thailand en jij in Nederland. Dan zit je ook nog met het ongelijke beginsel dat je geen eigenaar van de grond kan zijn in Thailand waarop jullie onroerend goed staat. Dus 50/50 verdelen werkt meestal ten nadele van de farang. Vrouw heeft immers wel recht op 50 procent van je Nederlandse bezit maar jij niet of slechts deels van het Thaise bezit., Hoezo rechtvaardig lol. Deal is inderdaad de beste oplossing er bestaat een aardig boekje, ik meen van de consumentenbond, dat alles behoorlijk op een rijtje zet voor scheidingen in het algemeen. Let wel op als er ook nog minderjarige kinderen zijn dan heb je daar ook nog zorglast van. En moet er een zo geheten kinderplan worden opgesteld.
  Enfin sterkte.

 9. ReneH zegt op

  Ik zou maar beginnen met het overboeken van dat “aanzienlijke bedrag” op de Thaise rekening naar Nederland. Ik neem daarbij aan dat u (nu) in Nederland woont en de Thaise echtgenote in Thailand. Alles wat hierboven gezegd is is waar. Vooral de opmerking dat er niets over de situatie te zeggen valt zonder verdere gegevens. Waar getrouwd? Alleen in Thailand en niet ingeschreven in Nederland? Dan zou ik maar rustig afwachten wat er gebeurt nadat dat “aanzienlijke bedrag” veilig gesteld is.
  Zodra zij een relatie met een ander aangaat (en als het leeftijdsverschil aanzienlijk is, is de kans daarop groot) staat ze een stuk zwakker. O ja, hoe lang heeft het huwelijk eigenlijk geduurd?
  Als dat bv 10 jaar of meer is moet u haar met aanzienlijk meer coulance behandelen dan wanneer het huwelijk een of twee jaar geduurf heeft en het haar kennelijk alleen om de euro’s ging. In het laatste geval zou ik alle pogingen om u uit te persen negeren. Maar in het eerdte geval heeft ze recht op een redelijke schikking, rekening houdend met de kosten van levensonderhoud inThailand.

  • nico zegt op

   Beste Arthur,

   Ben het met René helemaal eens, zorg dat dat “aanzienlijk bedrag” weg is. Mocht je niet in Nederland wonen maar in Thailand, dan zal je wel een jaar Visum en/of een geel boekje hebben en dan open je als de bliksem een nieuwe rekening bij een totaal vreemde bank. Haal je geld via de ATM van je bestaande rekening en stort dat persoonlijk of via de Automaat op je nieuwe rekening. Zodat ze later niet je nieuwe rekening kunnen achterhalen.

   Dan is dat in iedergeval “zeker” gesteld.

   Ik ben bang dat je de rest gewoon moet vergeten. Ik woon al lange tijd in Thailand en heb ervaren dat iedereen blij is om geld of goederen te ontvangen, maar teruggeven, ho maar.
   Ik leen ook geen geld meer uit. Als iemand het echt nodig heeft, geef ik het.

   Je leert vanzelf hoe men hier in Thailand leeft.

   Sterkte Nico

 10. Jos zegt op

  Moderator: graag een reactie op de lezersvraag.

 11. Ynze zegt op

  Ik weet niet waar je woont nu.in Thailand of Nederland . Maar als je in Thailand woont zou ik maar al mijn geld opnemen en weg wezen . Alles staat op haar naam ,en dat is voor haar . Eens gegeven is voor altijd gegeven . Succes gewenst .

 12. Jean zegt op

  Mijn advies is, rekeningen leeghalen, ervoor de rest je verlies nemen.
  Sorry, klinkt raar, maar 90% zal het wel zo eindigen

 13. Rob zegt op

  Moderator: er wordt niet om relatie-advies gevraagd. Graag bij het onderwerp blijven.

 14. Arthur zegt op

  Hartelijk dank voor de vele antwoorden, hieronder vervolledig/antwoord ik op de reacties.

  @ Ioe:
  We zijn gehuwd voor de Thaise wet zonder huwelijkscontract, daarna werd het huwelijk gelegaliseerd door de Belgische Ambassade en eveens ingeschreven in het rijksregister.

  @ Jo:
  In aansluiting op mijn antwoord aan Ioe: het huwelijk valt dus onder de Thaise rechtspraak. Mijn vraag betreffende de auto & garage, ik baseer mij op het volgende in de hoop dat deze informatie correct is http://www.thailand-info.be/thailandtrouwenwatvanwie.htm
  Mijn (bijna) ex is op de hoogte van de bankrekening. Hierop werd niets gespaard maar betreft enkel overschrijvingen van mijn Belgische rekening naar de Thaise minus de overschrijvingen naar haar rekening en afhalingen via ATM. Uiteraard ben ik op zoek naar een goede advocaat 🙂

  @ Kaatje:
  Deze tekst heb voordien ik op het blog meermaals gelezen en herlezen, toch mijn dank om er naar te verwijzen. Mijn interesse gaat vooral uit naar de alinea: “In Thailand geldt een beperkte gemeenschap van goederen…”, daarom mijn vragen.

  @ Michel:
  Cfr. mijn voorgaande antwoorden aub.

  @ Ruud:
  De auto werd aangekocht op het moment dat er mooie promotie was, bij mijn terugkeer zou die reeds verlopen zijn.

  @ Rudy:
  Dank je wel voor de mooie reactie. Wijze woorden, eerlijk en zonder rancunes…

  @ Wibart:
  Ze heeft een huis op haar naam, er werd door mij mij niets geïnvesteerd in onroerend goed behalve de bouw van de garage. Ik bezit geen eigendom meer in België en er is geen kinderlast. Het gaat dus puur om het financiële plaatje.

  @ ReneH:
  Zie eveneens mijn voorgaande opmerkingen aub.

  @ Nico:
  Ik woon nog steeds in Thailand (uitgeschreven in België). Ik beschik over een jaarvisum O&A. Ik weet echt niet (lees: betwijfel) of het overschrijven naar een andere bank voldoende is. Er dient tevens een bedrag op de rekening te blijven staan om te voldoen aan de visumvereisten.

 15. tonymarony zegt op

  Beste Arthur even iets uitleggen wat nog niet genoemd is namelijk alles wat je voor het trouwen in bezit was van jou blijft van jou alles na de huwelijks voltrekking word gedeeld dus heel snel die bankrening leeg halen en met de poen naar een andere bank lopen en storten en zorgen dat het pesioen op die rekening gestort word en snel ergens anders een huisje huren zo ver mogelijk uit de buurt als je de kans krijgt , het zelf ook zo,n gevalletje meegemaakt alles kwijt en gewoon ergens anders gaan wonen .

  • Arthur zegt op

   Beste Tonymarony, ik ben ook die mening toegedaan. Mijn pensioen wordt altijd op mijn Belgische rekening gestort. Komt die rekening eveneens in aanmerking bij een verdeling of blijft deze totaal buiten schot?

 16. SOMMEIL zegt op

  Hallo,

  Als je er een advocaat bijhaalt, is hij de lachende derde wat zijn erelonen betreft.
  Misschien best een deal sluiten en je verlies erbij nemen. Wellicht winnen jullie er beiden mee.

  grtjes.

 17. Ton zegt op

  Advies van bloggers vaak nuttig, maar nog nuttiger lijkt mij een goede advokaat.
  U zou eens vrijblijvend contact op kunnen nemen met:
  Siam Firm (deze adviseert ook vaak vragenstellers bij Thaivisa.com):
  Tel: Bangkok 02 2549590
  Tel: Hua Hin 032 531508
  Tel: Pattaya 038 906 547 or Mobile 09 12393495
  Website: http://www.siamfirm.co.th
  Succes.

 18. Ton zegt op

  REF: advocatenkantoor Siam Firm
  Mijn vorig bericht bevatte blijkbaar enige verouderde contactgegevens (uit 2014).
  Up-to-date contactinformatie te vinden op: http://www.siamfirm.com


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website