Scheiden in Thailand, moet dat ook in Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
7 april 2022

Beste lezers,

Ik ben met een Thaise vrouw getrouwd hier in Thailand, het huwelijk is geregistreerd in NL. Ik wil nu scheiden hier in Thailand en vraag mij af wat de procedure is? Er word vaak gezegd binnen 15 minuten gepiept en je staat weer buiten. Maar hoe zit het met de verdeling als je in gemeenschap van goederen getrouwd ben?

Als deze Thaise scheiding gedaan is moet ik dan in NL ook officieel scheiden met een notaris en de hele circus die daar bij komt kijken?

Alvast bedankt en vriendelijke groet,

Groet,

Paul

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

6 reacties op “Scheiden in Thailand, moet dat ook in Nederland?”

 1. Sake zegt op

  Hallo Paul,
  Scheiden in thailand is inderdaad in een kwartiertje gepiept bij de gemeente in thailand. Voorwaarde is wel dat jullie het met elkaar eens zijn.
  Op de scheidingsaanvraag kunnen jullie zelf aangeven wat je hebt afgesproken over verdeling. Beiden tekenen daarvoor en ben je aan gebonden.. je kan dus ook gewoon niks of 0 invullen. Net wat je hebt afgesproken. Wel van beide kanten 1 getuige nodig. Kan je ook een ambtenaar daar vragen. Die doet het graag voor een extra zakcentje.
  Je krijgt een prachtig document mee waarop de scheiding staat vermeld en klaar is Kees (Paul bedoel ik).
  Document vertalen legaliseren en naar Den Haag.

 2. John Chiang Rai zegt op

  Als je huwelijk ook in Nederland geregistreerd staat,lijkt het mij haast vanzelfsprekend dat je ook deze registratie ongedaan maakt.
  Zolang dit niet gebeurd sta je voor de Nederlandse wetgeving,gewoon als gehuwd beschreven.

 3. Paul zegt op

  Beste Sake,

  Bedankt voor je reactie,,, je schrijft dat ik alsnog naar NL moet ( De Haag) daar zal ik alsnog een Notaris in de hand moeten nemen en de verdeling die ik in Thailand is vastgelegd word wellicht niet in NL geaccepteerd word.
  Of is het in NL gewoon een korte formaliteit?

  Bedankt en vriendelijke groet,

  Paul.

 4. Paul zegt op

  Ik neem ook aan dat mijn vrouw ook naar Den Haag moet maar als zij dat niet wil?
  En waarom Den Haag, waar?

 5. Marcel zegt op

  Beste Paul, ga in Thailand scheiden. Regel de boedelverdeling met jouw aanstaande ex en maak dat bekend aan de TH-ambtenarij. Zie reactie @Sake. Laat de TH-scheidingspapieren legaliseren etc. en stuur deze op naar de afd. BRP van de NL-gemeente waar jouw huwelijk destijds is ingeschreven. Als je niet goed weet hoe te doen, neem dat per mail of online contact op van tevoren met die betr gemeente. Elke gemeente heeft tegenwoordig een eigen website/portaal. Hoe je erbij komt dat eerst ook in NL nog een notaris er aan te pas dient te komen, nota bene dat jouw ex naar NL moet afreizen: waar heb je het over? Met de TH-scheidingspapieren ben je naar beider tevredenheid gescheiden, anders had je de scheidingspapieren niet gekregen, en dat is het dan! Niet moeilijk doen als makkelijk kan.

 6. TheoB zegt op

  Paul,

  Ten aanzien van de verdeling als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent:
  Voor het Nederlands wettelijk huwelijk dat vóór 1 januari 2018 gesloten is geldt dat alle vergaarde bezittingen en schulden van de partners van vóór en tijdens het huwelijk gezamenlijk bezit is. Per 1 januari 2018 geldt grofweg dat alleen alle vergaarde bezittingen en schulden tijdens het huwelijk gezamenlijk bezit is.
  Voor het Thaise wettelijk huwelijk geldt dat alle vergaarde bezittingen en schulden tijdens het huwelijk gezamenlijk bezit is.

  https://www.notaris.nl/samen-verder/nieuwe-wet-beperkte-gemeenschap-van-goederen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website