Lezersvraag: Gaan Russen meer in vastgoed in Thailand investeren?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 augustus 2014

Beste lezers,

Ik richt mijn vraag aan de mensen die ‘permanent’ in Thailand leven (wat ik en mijn gezin pas binnen enkele jaren zullen doen), specifiek in Pattaya en Koh Samui :

Naar aanleiding van het grote conflict in Oekraïne keren vele Russische mensen Europa de rug toe als toerist en als investeerder. Verschillende Europese landen zien het aantal Russen die investeren of als toerist komen dalen met 80%.

Vermits Russen zich al vele jaren aangetrokken voelen tot Thailand, als kopers van vastgoed en als toerist, stel ik mij de vraag of dit aantal nu niet nog veel meer zal stijgen?

Wij hebben drie condo’s gekocht in buurten waar al veel Russische mensen wonen/verblijven en houden rekening met een verdere stijging van Russische mensen. Zo’n stijging zou echt teveel zou zijn, maar dat is nu niet de eigenlijke vraag…

Heeft iemand van jullie dus een opmerkelijke stijging gemerkt of vernomen van het aantal Russische toeristen of vastgoedbeleggers?

Het is een concrete (commerciële) vraag die ik stel als investeerder, dus geenszins bedoeld om de polemiek over het gedrag van Russen (in Thailand) terug op gang te brengen.

Bedankt.

Pat

N.b. moderator: Alleen inhoudelijke reacties op de vraag svp, alle andere reacties over Russen gaan de prullenbak in.

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Gaan Russen meer in vastgoed in Thailand investeren?”

 1. Barry zegt op

  Phuket 40% minder Russen als vorig jaar !

 2. Khun Peter zegt op

  In Pattaya nu 30% minder Russen las ik, dus het zullen er eerder minder worden dan meer. Of ze wel in Thailand blijven investeren durf ik niet te zeggen.
  Thailand is bevriend met de VS, voor de Russische overheid is dat een reden om eventueel een reisverbod op te leggen voor overheidspersoneel naar Thailand, zie hier: https://www.thailandblog.nl/nieuws/minder-russen-naar-thailand/

 3. erik zegt op

  De maatregelen tegen Rusland veroorzaken nu al spanning op de beurs van Moskou en nu Poetin de deur gaat dichtgooien kon zijn economie wel eens kopje onder gaan. Dan zakt de roebel in en wordt zelfs Thailand duur. Ik denk dat er eerder minder Russen komen investeren, althans de gemiddelde Iwan en Olga. De rijken hebben hun roebels al lang belegd in prettiger valuta.

  Dus mijn antwoord op jouw vraag: nee, ik verwacht een daling. En dat wordt bevestigd onder meer door de reactie van Barry.

 4. eugeen zegt op

  Begrijp ook niet de vraag hoe Belgische of Nederlandse farrangs kunnen voorspellen of in de toekomst het aantal Russen gaan stijgen.
  Feit is dat er NU minder Russen zijn in Pattaya, Maar dat geldt NU ook voor andere nationaliteiten. Wat de toekomst brengt is een vraagteken.

  • Pat zegt op

   Eugeen, Ik vraag niet om een voorspelling of een prognose, die kan ik zelf ook wel uit mijn mouw (proberen) schudden.

   Ik vroeg om ‘feiten’ op het veld (dus in de Thaise steden en op de eilanden) en die lees ik hier.

   Al lees ik eerder een daling van het aantal Russische mensen, wat ik nogal verrassend vind.

   Misschien is er ‘momenteel’ inderdaad dus nog geen rechtstreeks verband met het feit dat ze Europa de rug toekeren ten gunste van een (nog meer) massale toestroom naar Thailand.

   Ik geloofde (vreesde) in een nog massalere verschuiving naar Thailand, maar dat blijkt voorlopig dus nog niet.

   Bedankt.
   Pat

   • Coen zegt op

    Pat,

    Je geloofde ( vreesde) , er worden feiten genoemd wat duid op een
    Daling van de Russen.
    Kun je ook dan misschien uitleggen, waarom je economisch gezien
    Een toename van De Russen vreesde.?

    Gr Coen,

    • Pat zegt op

     Ik leg het toch duidelijk uit!

     Ik citeer mijn tekst nog eens letterlijk : “Naar aanleiding van het grote conflict in Oekraïne keren vele Russische mensen Europa de rug toe als toerist en als investeerder. Verschillende Europese landen zien het aantal Russen die investeren of als toerist komen dalen met 80%.

     Vermits Russen zich al vele jaren aangetrokken voelen tot Thailand, als kopers van vastgoed en als toerist, stel ik mij de vraag of dit aantal nu niet nog veel meer zal stijgen?’

     Voila, daarom hield/hou ik er rekening mee dat er meer Russen zouden kunnen komen naar Thailand (als toerist en als investeerder) omdat ze zich in Thailand ‘mogelijk’ meer welkom voelen (geen boycot, geen kritiek, enz.).

     Maar goed, ik heb nu de ervaringen en visies gelezen en ben nu goed geïnformeerd, namelijk dat er zeker niet meer Russen plots naar Thailand trekken door het grote conflict in Oekraïne.

 5. Simon zegt op

  De genoemde percentages zijn de meest recente en doelen op de vermindering in dit laag seizoen. Het is een steeds terugkerend fenomeen, waar elk jaar weer het nieuws mee gevuld kan worden.

  • Khun Peter zegt op

   Niet als het gaat om percentages in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar.

 6. bob zegt op

  Uw vraag is te algemeen. U zou wat meer geografisch moeten denken en weergeven. Ik heb dit al meer geschreven. Er zijn zeer grote verschillen in dit land zo groot als Frankrijk.
  Als ik mijn omgeving (Chonburi) kijk en zie wat er allemaal gebouwd wordt en nog gebouwd gaat worden dan houd ik mijn hart vast. Zelf heb ik enkele condo’s. Nauwelijks huurders en een enkele koper en dat zijn dan geen Oost Europeanen. Er zit vreselijk de klad in. Overal.

 7. Renévan zegt op

  Ik heb al geruime tijd mijn Condo op Samui te koop staan bij diverse real estate agents. Vorige week ben ik eens bij ze langs gegaan om te informeren hoe het er voorstaat. Al maanden wordt er bijna geen enkele Condo verkocht. Dus niet alleen aan Russen maar over de hele linie. Wat wel verkocht wordt zijn woningen 10 miljoen en up. Ik was door een Rus persoonlijk benaderd over de verkoop van mijn Condo, deze zag er later vanaf. Doordat de roebel er slecht voorstaat werd de aankoop voor hem 10% duurder.
  Hier op Samui zijn de prijzen van de condo’s in zo’n 6 jaar met een ongeveer “onrealistische” 55% gestegen. Het is dus maar de vraag wanneer ook hier en in de rest van Thailand de zeepbel barst.

 8. Rick zegt op

  Pattaya en Koh Samui zijn twee werelden apart

  1. Pattaya thuis van het massa toerisme hier tref je ( het meeste ) de gemiddelde Rus aan vergelijk het met het type Nederlander dat een vakantiehuisje in Spanje of een sta caravan aan de costaé in Spanje koopt.

  2. Koh Samui een eiland van oudsher erg populair bij backpackers maar de laatste jaren steeds meer massa toerisme ook heel populair bij mensen die bv. op huwelijksreis gaan maar alles is er op veel kleinere schaal als in bv. Pattaya of Phuket. Het publiek wat vnl. naar deze locatie gaat Chaweng en lamai hoofdzakelijk is wat luxer ingesteld er zijn relatief minder Russen als in Pattaya of Phuket maar nog altijd genoeg echter zijn de meeste Russen wat hier naar toe komen voorzien van een dikkere beurs en hogere opleiding meestal. Omdat koh Samui de laatste jaren zoveel populairder is geworden zijn de prijzen flink gestegen ook van onroerend goed.

  Gaan meer Russen investeren in vastgoed in Thailand om eerlijk te zijn ik denk van niet waarom niet op dit moment is de situatie in de wereld erg onstabiel het conflict in de Oekraine dat de Russen zelf het meeste raakt, oorlog in het midden oosten, ebola in Afrika er is nogal wat aan de hand en de koers van de Roebel holt achteruit dat merkt iedere Rus ook de rijkere, In Rusland is ook de laatste jaren de roebel al een paar keer bijna niks meer waard geweest banken failliet om je indruk te geven deze week zaten er vele tienduizenden Russen vast op hun vakantie addres omdat er diverse grote tour operators bankroet zijn gegaan hoe vele terug naar huis moeten is nog maar de vraag want veel retour tickets waren niet betaald en niet meer geldig. Ook kunnen tienduizenden Russen door dit bankroet nu niet op vakantie dus ook niet naar Thailand dat is dus ook gewoon Rusland en een van de redenen waarom die Russen er zo op los leven in een land als Rusland weet je nooit wat morgen je brengt.

  Dus als er iets is waar een Rus graag zijn zuur verdiende roebels wil investeren is dat een stabiel land. Als Thailand de afgelopen jaren met dit jaar als hoogtepunt een ding niet is gebleken is het stabiel dus waarom zou een Rus zijn geld van het ene wespen nest het graag in een ander wespen nest steken.

  Tip als je een investering oord in Thailand zoekt de prijzen op Koh Samui zijn de afgelopen jaren al zeer fors gestegen omdat het zo populair is geworden. Kijk voor projecten op Koh Chang het 2e grootste eiland van Thailand op slechts 4 uur van Bangkok dat nog niet zo bekend is dus goedkoper nog maar zeker een hotspot voor de toekomst waar je de inleg in onroerend goed op 20 jaar misschien X3 kan doen.

 9. leon zegt op

  De zeepbel moet een keer barsten kijk alleen eens in Pattaya wat daar gebouwd word,eigenlijk wel in heel Thailand.Oude vervallen panden blijven vaak staan en men zet liever nieuwbouw.

 10. chrisje zegt op

  het probleeem van de bouwprojekten in Thailand dezelfde heb ik gezien ik Spanje.
  Overal werd er maar gebouwd en nu jaren later zit meden me de problemen veel leegstand.
  en koop prijzen onder de markwaarde
  Dit zal hier inThailand hetzelfde zijn binnen enige jaren

 11. pim zegt op

  Chrisje volgens mij heb je1000% gelijk

  In 2008 had ik een investeerder gevonden voor een groot project voor 17 miljoen euro op het moment om te landen was het vliegveld bezet .
  Hij kwam een buurland terecht en is huiswaarts gegaan .ook hij verloor veel geld in Spanje ,hij heeft er geen spijt van om nog 1 satang in Thailand te steken .
  Er staan teveel woningen aangeboden hier ..
  Voor de farang lijkt het goedkoop eigenlijk hebben ze niets .

  .

  .

 12. Pat zegt op

  Beste Hans, bedankt voor uw antwoord. Net zoals alle anderen hier. Groeten, Pat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website