Lezersvraag: Enkele reis of retourticket bij KLM?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
21 januari 2018

Beste lezers,

Wie heeft ervaring of een oplossing voor dit probleem. Mijn Thaise vrouw en ik willen als het MVV van haar zoon is goedgekeurd hem gaan ophalen in Thailand. Als ik bij de KLM twee retour tickets bestel Amsterdam – Bangkok en een enkele reis BKK – AMS, kom ik uit op zo’n € 2400,-

Zou ik 3 retourtickets bestellen Amsterdam – Bangkok zou ik uit komen op zo’n € 1900,- Een verschil van € 500,- dus.

Voor haar zoon heb ik dan ook een retour besteld alleen hij vliegt de heenweg dus niet mee omdat hij nog in Thailand is dan. Geeft dat problemen?

Graag wacht ik op reacties of ideeën

Groet,

Egbert


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Lezersvraag: Enkele reis of retourticket bij KLM?”

 1. frans zegt op

  kijk eens bij andere vliegmaatschappijen. klm is relatief gezien een dure maatschappij. Kijk ook eens even naar een andere vertrek data. Wil ook nog wel eens schelen.

 2. FrancoisNangLae zegt op

  Goeie kans dat de terugvlucht geannuleerd is. Dit (https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/retourticket-geannuleerd/) is wel oude informatie, maar klopt volgens mij nog steeds.

  • Rob V. zegt op

   Inderdaad Frans, prima link. Zodra jij als passagier niet op komt dagen vervalt de hele ticket. De retour ben je kwijt als je ook niet heen vliegt. En zo vervalt je ticket ook als je je reis in Amsterdam wilt beginnen op een ticket met startpunt London of Antwerpen en eindbestemming Bangkok of Tokyo.

   Wil je creatief vliegen dan moet je de ticket zo boeken dat je vanaf de start mee gaat en halverwege uitstapt. Neem bijvoorbeeld een retour BKK-AMS-BKK en vlieg niet terug, of neem een enkele reis BKK-AMS-PAR mocht dat goedkoper uitvallen dan een enkeltje BKK-AMS. Je ticket vervalt maar jij bent waar je wou zijn.

   Of neem een duurdere aanpasbare retourticket BKK-AMS-BKK. Pas de terugvlucht naar BKK met een paar maanden en zodst deze dient voor een vakantie in Thailand later dit jaar. Al moet je tegen die tijd dan weer uitzoeken hoe je zoon op het eind van de vakantie terug naar Nederland komt. Dus dit is meer uitstel van executie.

   • Frans Nico zegt op

    Om aan alle onduidelijkheid een eind te maken staan hier de voorwaarden zoals die NU gelden:
    https://www.klm.com/travel/nl_nl/images/General_Conditions_of_Carriage_2016-September_Global_Dutch_tcm541-430603.pdf

    Na vluchtig doorlezen staat nergens dat KLM de gehele retourticket automatisch annuleert bij no show. Wel lees ik het volgende:

    3.3 Door een Passagier ingeroepen overmacht Indien een Passagier in het bezit is van een Ticket zoals hierboven omschreven in Artikel 3.1 (d), dat hij geheel of gedeeltelijk niet heeft gebruikt om redenen van Overmacht, verstrekt de Vervoerder aan de Passagier een creditvoucher gelijk aan het Tarief Inclusief Belasting voor zover het Ticket niet voor restitutie of wijziging in aanmerking komt. Deze creditvoucher zal een geldigheidsduur hebben van een jaar en gebruikt moeten worden voor een volgende reis op een van de vluchten van de Vervoerder. Hiervoor zullen de toepasselijke Administratiekosten verschuldigd zijn. De Passagier dient de Vervoerder zo spoedig mogelijk en in ieder geval voorafgaand aan de datum van de vlucht in kennis te stellen van de overmacht situatie en daarvan bewijs over te leggen.

    3.4 Volgorde van gebruik Vluchtcoupon (a) Het Tarief inclusief Belastingen dat wordt vastgesteld op basis van de op het Ticket vermelde bijzonderheden, vluchtdata en routes, komt overeen met een Plaats van Vertrek en een Plaats van Bestemming via elke Reisonderbreking die op het moment van aankoop van het Ticket was voorzien en maakt integraal deel uit van de Vervoersovereenkomst. Het op de datum van uitgifte van het Ticket toepasselijke Tarief geldt uitsluitend voor een Ticket dat volledig wordt gebruikt in de volgorde van afgifte van de Vluchtcoupons, voor de aangegeven reis en op de aangegeven data. (b) Ieder gebruik van het Ticket door de Passagier dat niet in overeenstemming is met het bepaalde in artikel 3.4 a, (bijvoorbeeld als hij de eerste Coupon niet gebruikt of als de Coupons niet worden gebruikt in de volgorde waarin zij zijn uitgegeven) dat wordt geconstateerd op de dag van de vlucht, zal resulteren in de verplichting tot de betaling van een bijkomende vaste vergoeding op het vliegveld ten bedrage van: € 125 voor een korte vlucht binnen Europees Frankrijk en Corsica, € 250 voor een vlucht binnen Europa in Economy, € 500 voor een vlucht binnen Europa in Business Class, € 500 voor een intercontinentale vlucht in Economy of Premium Economy, € 1500 voor een intercontinentale vlucht in Business Class en € 3000 voor een intercontinentale vlucht in de Air France La Première (of het equivalent in de lokale valuta). (c) Als de Passagier niet alle Vluchtcoupons gebruikt en de reis voortijdig onderbreekt, kan de Passagier een vast bedrag van Eur 275 op Schiphol Airport en op Charles de Gaulle (Parijs) in rekening worden gebracht voor het afhalen van Geregistreerde Bagage.

 3. Khun Peter zegt op

  Je mag geen retourticket kopen voor een enkele reis. Dat staat wel ergens in de kleine lettertjes in de ticket-overeenkomst met KLM. Doe je dat toch kan je problemen verwachten. De ticket voor je zoon zal waarschijnlijk ongeldig worden verklaard.
  Een enkele reis is altijd duurder dan een retour. Dat is om te voorkomen dat er veel lege stoelen komen op lijndiensten.

  • Ger-Korat zegt op

   Ja is er ooit iemand voor de rechter gedaagd omdat hij zonder bericht niet kwam opdagen ? Als je het niet van tevoren gaat vertellen dan kan het toch gewoon. Kunnen ze later de stoel gebruiken om anderen te laten reizen als er wachtenden zijn want er wordt niet ingechecked.

   • peter zegt op

    klopt er staat geen sanctie op op niet opdagen, maar als je niet heen vliegt vervalt je terug vlucht gewoon.

 4. johank zegt op

  @Peter

  “Een enkele reis is altijd duurder dan een retour. Dat is om te voorkomen dat er veel lege stoelen komen op lijndiensten.”
  hoe komt u hierbij?
  Het is toch prachtig voor een maatschappij als iedereen betaald en niet gaan boarden, dit scheelt toch wel veel brandstof vanwege het gewicht vermindering van ongeveer 200KG p.p.
  Ik denk dat hier toch wel andere factoren mee spelen…

 5. Ger=Korat zegt op

  Dan bestel je toch 2x een retour van Amsterdam naar Bangkok. En dan 1 retour vanaf Bangkok naar Amsterdam voor je zoon op dezelfde dag vliegen als de retour van jullie zelf. Bangkok naar Amsterdam. kost ongeveer 600 Euro als je in een niet-drukke periode vliegt. En dan gebruikt je zoon niet de retourvlucht van Amsterdam terug naar Bangkok. En als je niet komt opdagen is er geen enkele sanctiemogelijkheid voor de KLM, ze mogen juist blij zijn als je niet meevliegt want dan is er wel betaald.

 6. Alex zegt op

  De ongebruikte ‘heen’vlucht wordt gezien als een Now Show dus is Bkk-Ams ongeldig geworden. Kijk eens op een charter vlucht ipv lijnvlucht zoals eurowings vanaf keulen. Dat zijn maatschappijen die eigenlijk met 2 enkele reizen vliegen. Omdat ik jaren lang een reisbureautje op Thailand had/heb weet ik dat uit ervaring incl. Die van ons gezinnetje.
  Mogelijkheden genoeg en klm is idd een dure optie.

 7. rob zegt op

  Zeer zeker zal het retourticket voor je zoon ongeldig worden verklaard omdat hij niet meevliegt van AMS naar BKK. Staat vermeld in de verkoopvoorwaarden van de KLM, net zoals bij andere luchtvaarmaatschappijen.

  Ik dacht dat het toch wel bij de meeste mensen bekend zou zijn, maar nee dus…

 8. Taelemans A zegt op

  Heb ticket heen /
  terug met Thai Airways heb gevraagd om heen te anuleren enkel retour te gebruiken dit ging niet moest heen en terug doen of alles anuleren en nieuw ticket kopen

 9. Theetje uit Huissen zegt op

  Het is heel eenvoudig als je van de retour ticket de heenreis niet gebruikt dan vervalt de ticket en kun je een nieuwe ticket kopen.

 10. Peter zegt op

  Retour ticket KLM bangkok-amsterdam 20.000 baht

 11. John zegt op

  In de voorwaarden van vrijwel elke maatschappij staat dat je de geen en retourvlucht dient te maken. Als je de heenvlucht niet maakt dan vervalt automatisch de terugvlucht. Je dient ook de terugvlucht te maken maar als je dat niet doet is er geen sanktie mogelijk

  • Jasper zegt op

   Nee hoor, er staat nergens dat je verplicht bent om de retourvlucht ook te maken. Zou ook wat moois worden, als je ziek bent, of hem gewoon gemist hebt.
   De vliegtuigmaatschappij interresseert het uberhaupt niet, de terugvlucht is al betaald, ze verdienen altijd extra of vanwege het mindere gewicht, of vanwege het feit dat een ander dan op jouw plaats zit. Vluchten worden in principe ALTIJD overboekt omdat er altijd 1 of 2 passagiers niet komen opdagen. Is gewoon onderdeel van het verdienmodel.

 12. Cor zegt op

  Hallo Egbert

  Uit ervaring!!!! Als je de heen vlucht niet gebruikt, dan is je retour niet meer geldig, dat is bij mij gebeurt door het plotseling overlijden van mijn vader. Ik had een retour geboekt samen met mijn vriendin, en moest eerder vliegen in verband met het sterfgeval, en omdat er niks meer vrij was bij de KLM heb ik bij Etihad een enkel geboekt naar Amsterdam. Toen ik samen met mijn later nagekomen vriendin retour wilde vliegen naar Thailand was mijn Ticket niet meer geldig omdat ik het niet gebruikt had voor de heenreis. Wel kon ik ter plaatse een nieuw enkeltje kopen voor € 1.200,00 Dat was voor 100% het duurste retourtje wat ik ooit gehad heb. Alles bij elkaar was ik voor een heen en terug reisje Amsterdam Bangkok € 2.600,00 kwijt!!!!
  Groetjes Cor.

 13. Sloppy zegt op

  Kijk eens bij skyscanner, die hebben vaak goede aanbiedingen.
  In Oktober zelf voor 450Euro. Ook kun je hier prijs opgeven en je aan melden krijg je elke keer bericht als er een aanbieding is.
  Ik gebruik Skyscanner altijd ook en vind altijd een goede prijs. Hoeft niet te zoeken

  Gr

 14. Sloppy zegt op

  Sorry dit is natuurlijk BKK- AMS of BKK Düsseldorf

 15. Gerrit zegt op

  Beste Egbert,

  Gelezen het bovenstaande is het duidelijk.
  Conclusie; 2x retourticket AMS-BKK en 1x enkele reis (of retour ticket als het goedkoper is) van BKK naar AMS.

  Als je een retourticket BKK-AMS koopt, laat je de terugvlucht dus gewoon vervallen (je maak er geen gebruik van)

  Groetjes Gerrit

 16. andre zegt op

  Flights to Amsterdam from Bangkok

  Boeking enkel reis mogelijk.

  http://www.norwegian.com

  Voordeliger dan K.L.M.

  • Rob V. zegt op

   Of vlieg op een andere luchthaven zoals Düsseldorf of Zaventem. Als je in een grens provoncie woont kan dat praktischer en goedkoper uitpakken. En ja ook met een MVV (Schengen D visum) of kort verblijf visum (Schengen C visum) kan dat.

  • Henk zegt op

   Heb zelf een enkele reis geboekt bij Norwegian. Kostte voor elite class 658 euro. Economy zo ongeveer 350 euro. Wel even vakje voor goedkope vluchten bij hun aanvinken.

 17. stevenl zegt op

  Ditr speelde 40 jaar geleden al, zoek maar eens op Ad Latjes. Dit reisbureau bood vluchten aan waarbij het eerste gedeelte van een vlucht niet werd gebruikt, bijvoorbeeld Londen-Amsterdam-Bangkok. Het hele ticket verviel als een deel niet werd gebruikt. KLM heeft toen meerdere rechtszaken hierover gewonnen.

 18. Adje zegt op

  Je hebt inderdaad een probleem. Als de heenreis van Amsterdam naar Bangkok niet wordt gemaakt dan vervalt de terugreis van Bangkok naar. Amsterdam automatisch. Je had voor je zoon een retourticket moeten boeken van Bangkok naar Amsterdam. En dan de terugreis naar Bangkok niet maken. En dat geeft geen probleem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website