Regelmatig terug naar Belgie, welke visum en domicilie?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 oktober 2018

Beste lezers,

Het contract van mijn huurwoning in België loopt op zijn einde. Ik heb in Thailand als gepensioneerde een condo gehuurd voor 1 jaar, samen met mijn Thaise vriend.

Mijn oude ouders leven beide nog, waardoor ik regelmatig moet terugkeren naar België voor een bezoek, dus een retirement visum voor éen jaar is voor mij geen goede oplossing.

Waar zet ik het best mijn domicilie?

Groet,

Arie (BE)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Regelmatig terug naar Belgie, welke visum en domicilie?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Zet je domicilie bij je ouders in België. Je gaat toch regelmatig terug.
  Zo blijf je ook van alle voordelen genieten in België.

  Je kan ook je domicilie in Thailand zetten natuurlijk als het niet anders kan.

  Waarom zou een “Retirement” visa geen goede oplossing zijn ?
  Ik denk dat je hiermee een jaarverlenging bedoelt op basis van “Retirement”. (1900 Baht)
  Kan je toch gewoon een “Multiple Re-entry” bij nemen (3800 Baht).
  Daarmee kan je zo dikwijls binnen en buiten als je wil zonder je jaarverlenging te verliezen.
  Welk elk jaar zorgen dat je dan in Thailand bent om te verlengen natuurlijk.

  Het maakt niet uit voor een jaarverlenging waar je domicilie staat. Thailand of Belgie,… of waar ook.

  • David H. zegt op

   Welke voordelen …?. Ben curieus Ronny ik leer graag altijd iets bij ?
   Buiten geen levensbewijs moeten afleveren zie ik er geen andere voordelen , als poster gepensioneerd is , mutualiteit is bij terugkeer ook in orde zelfs tijdelijk , en ev. mutas niet werkzaam daar langer dan 3 maand (1 jaar blijkbaar ?)
   Zelfs een abb.65+ van de lijn kan je zelfs al hebben wonende in Thailand voor gebruik in Vlaanderen

   • fred zegt op

    Om te kunnen genieten van een goede reisverzekering voor alle dringende medische hulp moet je domicilie in Belgie zijn. Is je domicilie in Thailand ben je omzeggens verplicht van een ziekteverzekering te hebben en die is zeker niet goedkoop vanaf een zekere leeftijd.

    • David H. zegt op

     Bvb Axa expatt is eigenlijk een reisverzekering voor lange duur , en verlangt enkel dat je herkomstland een nationale zorgverzekering heeft ,en verzekert je ENKEL in je woonland bvb Thailand …dus in deze niet noodzalelijk domicilie in bvb Begie te hebben .

    • Nicky zegt op

     Je kan ook voor 450 euro per jaar assudis verzekeren. Doen wij ook. En als we in Belgie zijn gaan we hier ook eventueel naar de doc voor medicijnen
     Als Belg blijf je gewoon via je pensioen verzekerd in Europa. En zoals reeds gezegd kan je met een jaarverlenging en een multiple re intree, doen wat je wil.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Over die verzekering gaat tich het. Goedkoop ja, maar zeer beperkt bij ernstige feiten. Repatriering kan maar indien je fysiek daartoe in staat bent. Zal niet snel gebeuren door die maatscchappij. Boven de 12500 Euro hoeven ze toch niet meer te betalen en ze gaan dan niet het risico nemen dat er tijdens de repatriering wat gebeurt, want dat is wel hun verantwoordelijkheid.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    David,

    Ik had het natuurlijk inderdaad over de medische kant. Ja, ik had dat er moeten bijschrijven.
    Voor de rest veranderd er niet zoveel.

    Maar als inwoner van België kan hij wel nog een degelijke en relatief goedkope reisverzekering afsluiten in België, die zowat alle situaties dekt en ook betaalt in Thailand Als uitgeschreven persoon kan je zo een reisverzekeringen in België niet afsluiten dacht ik, maar kan mis zijn.

    Ja, die expat verzekering. Die kan dan wel goedkoop zijn en repatriëring inhouden. Bij ernstige gevallen stelt ze niet veel voor met die 12500 Euro. Nu ja, beter dan niks denk ik dan.
    Bovendien moet repatriating dan al mogelijk zijn, en liefst voor die 12500 Euro op is of je zal voor de rest zelf over de brug moeten komen. En we kunnen er ook vanuit gaan dat een repatriating niet zal gebeuren voor dat Thais ziekenhuis zijn geld heeft.

    Hoe het dan allemaal in België zal verlopen met ziekenhuis/mutualiteit, wil ik wel graag eens horen van een uitgeschreven persoon die gerepatrieerd werd naar België en direct werd opgenomen in het hospitaal voor verdere behandeling.
    Kan wel allemaal schoon klinken op papier, hoe is het in de praktijk.

    Als je zelf terugkeert voor een behandeling, of je gaat voor een medische check-up even langs de dokter langs, dan zal dat allemaal wel meevallen. Je kan dan alles van tevoren al regelen en plannen.

    Ik weet het niet. Graag zou ik zo een verhaal eens lezen.

    • David H. zegt op

     Gelijk heb je dat men dat enkel kan beoordelen bij uiteindelijke onderviding , maar dat telt voor elke zodanige verzekering , inclusief de duurdere !
     Heb jij persoonlijk al enige goede ervaring met de duurdere ,want ze beloven allemaal wel van alles ?
     was eigenlijk meer curieus wat nog meer voordelen een behoud van Belgisc domicilie heeft , ook is de vraag of die domicilie enig nadelig invloed op pensioen van poster zijn ouders zou kunnen hebben ?

     Zijn uiteindelijke afwezigheid is geen probleem ,indien hij dit onder tijdelijke afwezigheid maximum 1 jaar doorgeeft bij plaatselijke gemeente administratie , dan wordt hij niet ambtelijk afgeschreven .

     (ik heb dit in beginsel zo 3 jaar opvolgend gedaan ,mits terugkomst tussenin vootaleer in 2013 totaal verkast te hebben ,en nog geen dag spijt van gehad .
     In Antwerpen bvb kan dit nu ook al via internet .)

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Mijn verzekering is niet duurder als de expat, zelfs als gezin.
      Daarom dat ik ook opmerkte dat hij, als ingeschreven, hij relatief goedkoop een goede reisverzekering kan afsluiten.
      Een reisverzekering die niet betaalt zou rap sneuvelen. Voor expats gaan ze daar niet echt
      van wakker liggen denk ik.
      Ik heb wel persoonlijke ervaring met mijn mutualiteit bij hospitalisatie in Pattaya. Toen perfect afgehandeld begin jaren 2000 in Pattaya. Noemde toen niet Mutas. Eurocross dacht ik of zoiets.

      Domicile bij zijn ouders kan enkel nadeel hebben als het een sociale woning betreft.
      Kan je toch zelf financieel oplossen met je ouders indien zo…

      Tijdelijk afwezigheid geen probleem als hij regelmatig terug gaat. Indien minder dan 6 maand moet hij dit zelfs officieel niet melden.

      En ervaring? ik heb ook een brandverzekering voor mijn huis in Belgie en een autoverzekering voor mijn auto. Gelukkig nooit nodig gehad…

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Ik hoop dat je er wat van geleerd hebt om op je vraag te antwoorden… Sarcasme he….

       • David H. zegt op

        Met nederige dank van een mindere Belg Ronny , goed om horen dat je beter expat prima is , geeft wel een gerusstelling dat de mindere en meerdere beiden van Axa zijn dacht ik zo ?

        Wat betreft mijn goedkope oplossing denk ik geen problemen te mogen verwachten indien repatriering gewenst zou zijn , daar ik Axa expat al vermeld heb dat ik nooit geen bezwaar zal hebben hieromtrent , ze mogen de meest economische oplossing nemen , trouwens ik zal hun niet inschakelen voor simpele betaalbare zaken en hun in reserve houden voor het grote werk.

        En wat betreft de mindere expat Axa Assudis , er zijn hier al wel rapporten geweest van posters dat betaling vlot ging en je niet moet vrezen niet uit hospitaal te mogen ?
        Tevens komen we uiteindelijk bij de vraag hoeveel mag en mensenleven kosten ,? En dan denk ik dat zelfs de dure ook een limiet hebben ,alleen een overheid is hier een zekerheid in , met dank aan onze goede lage landen sociale zekerheid .

        Denk maar eens aan bvb een coma patient te zijn als bvb. Schumacher ! Ik denk dat dan de hogere Axa niet toereikend gaat zijn , daarom gok ik op Repatriatie ( gesprekje met behandelende arts lost dit wel op ( “a la Thai way …”) naar Belgenlandje waar onze Noorderburen ook al de weg naar hospitalen gevonden hebben , alhoewel dit meer is om de wachtlijsten in Nl.daar wat langer wezen blijkbaar .

        Ik heb wederom een klein beetje bijgeleerd zal ik maar zeggen , nl. dat je sarcasme herkend en apprecieert ,al was de vraagstelling uiteindelijk serieus bedoeld .

        (wink)

        • RonnyLatPhrao zegt op

         Ik ben inderdaad ook verzekert bij AXA. Niet de expat verzekering. Als nog ingeschreven Belg heb ik meerdere keuzes.

         Al dan niet repatriëring wordt door artsen beslist. Niet door de patient. Enkel de keuze naar waar je gerepatrieerd wordt is deze van de patient bij de Expat verzekering.

         12500 Euro is natuurlijk veel minder dan pakweg al een 1 miljoen euro of 5 miljoen bij de betere verzekeringen. Dat bedoel ik ook met dat 12500 Euro niet veel inhoud bij een hospitalisatie. Ja, schaafwonde bij een val met de moto of een gebroken hand zal dat misschien nog wel dekken…. maar ernstige zaken ?
         Waarom hun trouwens niet inschakelen bij mindere zaken ? Het betreft 12500 Euro per geval niet in totaal.

         Denk dat een coma patient weinig opschiet met een gesprek met de behandelende arts….. (wink)

         Laat ons maar hopen dat het is zoals met elke verzekering.
         Je sluit die af in de hoop ze nooit nodig te hebben….

    • ruudje zegt op

     bij deze verzekering is het mogelijk om die 12500 euro te verhogen naar 1 miljoen euro , dit mits bijbetaling

     GRTZ Rudy

     • Nicky zegt op

      Dat is niet waar. Dit is enkel voor mensen die vroeger reeds verzekerd waren voor overzee.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Neen, enkel indien die zorgverzekering ook Thailand dekt. Sinds 2 jaar doen Belgische zorgverzekeringen dat niet meer.

 2. ruud zegt op

  Het zal er vanaf hangen, wat uw plannen na dat ene jaar zijn.
  Als u van plan bent om te emigreren, kunt het beste officieel verhuizen en met een rentry permit kunt u zo vaak Belgie bezoeken als u wilt.
  Als het om maximaal 1 jaar gaat, zou ik niet aan dat officieel verhuizen beginnen, als u de mogelijkheid hebt, ergens te staan ingeschreven in Belgie.
  Bij uw ouders bijvoorbeeld.

 3. Loedi zegt op

  Domicilie bij je ouders in Belgie, verblijfsvergunning op basis van retirement bij immigratie in Thailand voor 1900 baht, multiple re-entry voor 3800 baht . Beste deal. Zoals hierboven al vermeld door Ronny.
  Succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website