Lezersvraag: Psychische zorg in Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
1 november 2017

Beste lezers,

Ik maak mij zorgen om een Thais familielid die in de loop van de jaren steeds vreemder op situaties reageert en zichzelf steeds meer isoleert. Ik denk therapeutische zorg op zijn plaats zou zijn.

Het is een delicaat probleem, ik vermoed dat het te berde brengen van het idee om met de betreffende persoon een psychiater, een psycholoog of een therapeut te bezoeken hetzelfde zal zijn als een bom laten ontploffen, het zou als een grote belediging worden gevoeld, zowel voor de familie als voor de persoon zelf. Maar toch een vraag erover.

Heeft iemand enige ervaring met en/of kennis over behandelingen van psychiaters/psychologen in Thailand? Ik zelf heb het idee dat er weinig kwaliteit zoals in Nederland aanwezig is en dat psychische problemen hier niet erg serieus worden genomen, maar misschien is de situatie in Bangkok wat anders.

Ik ben benieuwd en ik richt me logischerwijs vooral op de expats hier.

Groet,

Alex

17 reacties op “Lezersvraag: Psychische zorg in Thailand?”

 1. Arjen zegt op

  Er is zeer goede psychiatrische zorg in Thailand.

  Maar wees ook bereid om (heel diep) in de buidel te tasten.

  BKK hospital biedt allerhande psychiatrische zorg waar ze in NL een puntje aan kunnen zuigen. Stap naar binnen (of wordt binnen gebracht) en de zorg is daar. Werkelijk zeer goed!

  Reken op prijs van 110.000 Baht/nacht voor het verblijf. Extra activiteiten, therapie, behandelingen moet extra voor betaald worden. De vraag ging echter niet over kosten maar over de beschikbaarheid, en in tegenstelling tot wat de vraagsteller denkt, de zorg is aanwezig!

  Arjen.

  • Rolf zegt op

   110.000 bht per nacht ? Vind de behandeling dan plaats op de maan of zo ?

 2. Cees zegt op

  De meeste patienten worden op het platteland door de familie opgevangen dus leven gewoon in de gemeenschap en worden gewoon geaccepteerd.

  Cees

 3. PEER zegt op

  Beste Arjen,
  Is Th Bth 110.000,= per dag niet erg veel?
  Voor ‘n maandje opname, onderzoek én verpleging zou je dan plm € 100.000,= armer zijn?

 4. Tino Kuis zegt op

  Het is inderdaad een delicaat probleem, en dat is in Nederland niet anders. Het enige wat je kunt doen is je ernstige zorgen kenbaar maken, misschien met een vraag. ‘Ik maak me ernstige zorgen om je. Ik wil je helpen. Ik denk dat het verstandig is een dokter te raadplegen. Zal ik dat voor je regelen?’. Deze ik-boodschap zal je nooit kwalijk worden genomen, integendeel.

  Psychiatrische hulp in Thailand is er te weinig en goede zorg is erg duur. Maar in alle grote steden zijn er staatsziekenhuizen die weinig kosten en redelijke zorg bieden. Deze bv:

  Somdet Chaopraya Institute of Psychiatry in Klong San district, Thon Buri –

  http://www.scmp.com/news/asia/southeast-asia/article/2076418/under-red-roof

 5. ruud zegt op

  110.000 Baht per nacht alleen voor verblijf, lijkt me wel erg duur.
  Dat is 2.750 euro gerekend met een koers van 40 Baht voor een euro.

  Ik denk dat u beter de weg via de familie kunt bewandelen.
  Dan weet u in ieder geval, of u die mee hebt.
  Dingen buiten de familie om regelen, is in ieder geval vragen om moeilijkheden.
  Ik neem in ieder geval aan, dat u zelf ook niet blij zou zijn, als een buitenstaander uw broer, of zus in een psychiatrische instelling liet opnemen.

 6. wimol zegt op

  Wij zijn reeds 16 jaar samen en hebben hachelijke momenten meegemaakt.Zij kreeg ong. om de twee jaar een aanval van woede en jaloezie.Meerdere keren naar psychiatrisch hospitaal geweest in Korat,de nodige medicatie en visites maar het werd alleen maar erger.Vier jaar geleden waren we in Belgie en kreeg weer een aanval.Slagen en schelden,naar Sint Vincentius gebracht in antwerpen en drie weken geobserveerd.
  Conclusie”bipolair manus depressief”,als medicatie LITHIUM voorgeschreven en sindsdien geen problemen meer gehad.Dit gemeld in Korat en krijgt nu dezelfde medicatie,gratis.

 7. Jesse zegt op

  psi services in bkk (niet de tv provider) even googlen
  Dr. Thani in BNH hospitaal, zeer gekwalificeerde Psychiater, discreet en betrouwbare diagnose.
  Elk ander soort van psych unit is inhumaan en doet denken aan 18e eeuwse behandelvisie en faciliteit.
  Sterkte

 8. Henk zegt op

  Arjen :: Jammer dat je later niet meer reageert op je antwoord .Heb je nu een typefout gemaakt of zijn dat de werkelijke kosten wat dus niemand kan geloven.
  Is het mogelijk dat je een en ander over dat bedrag uitlegt ??
  Bij voorbaat dank namens vele van de bloglezers.

 9. Arjen zegt op

  Henk, Ik voel me niet genoodzaakt nog te reageren. Dit is gewoon de prijs die BKK hospitaal rekent, de prijslijst hangt binnen ter inzage. Dit is de prijs per nacht, zonder enige vorm behandeling, medicatie. Dat komt er allemaal gewoon nog bij……

  Op dit forum wordt zeer streng gemodereerd,maar een opmerking “dat er dan op de maan behandeld zal worden” blijft gewoon staan.

  Arjen.

  • Bert zegt op

   Dit is de website van Bangkokhospitaal.
   Kun je de prijzen van de kamers bekijken.
   Is volgens mij iets minder dan wat jij noemt.
   De kosten voor behandeling en o komen er inderdaad nog bij.
   Goedkoop is het niet, de goedkoopste ligt op Thb 9.450 incllusief verzorging, servicecharge en eten.

   https://www.bangkokhospital.com/index.php/en/patient-support#pc_service_room

   Een vergelijking met Nederland

   https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2018/wat-kost-een-verblijf-en-behandeling-in-het-ziekenhuis

   https://www.bangkokhospital.com/index.php/en/patient-support#pc_service_room

  • Henk zegt op

   Arjen : je hoeft je niet genoodzaakt te vinden om te reageren maar ik heb je vriendelijk gevraagd om een en ander uit te leggen qua kosten waardoor de mensen vragen gaan stellen of het een behandeling op de maan is wat overigens voor die prijs bijna zou kunnen en dus een normale vraag is .
   Je had ook gewoon kunnen zeggen dat je je een 0 hebt vergist wat nu ook blijkt door de link die Bert plaatst .Bedankt voor je reactie .

   • Arjen zegt op

    De vraag ging over psychiatrische zorg. Ik WEET uit eigen ervaring dat een kamer op de psychiatrische afdeling in het BKK hospital 110.000 Baht/dag kost, exclusief therapie, medicijnen, een wandeling buiten, eventueel extra benodigde bewaking.

    Die link die Bert plaatst gaat niet over psychiatrische zorg. Ik heb een foto van die prijslijst gemaakt omdat ik ook mijn eigen ogen niet geloofde. Laat ik nu hier geen foto’s kunnen plaatsen.

    Maar gaan jullie maar behandeling op de maan zoeken, zal een leuke kolonie worden daar…..

    Arjen.

    • Hendrik S. zegt op

     Totaal offtopic gaat het hier maar om als een soort ‘rijdende rechter’ te spelen durf ik Arjen gelijk te geven. Denk u maar eens aan de High So en rijke buitenlanders. Daar speelt EUR 3.000,- per dag niet zo’n grote rol. Zeker niet als de zorg een hoge naam draagt.

     Een exclusief team van hoogwaardige doktoren en apparatuur(!) kost namelijk een vermogen. Dan is EUR 3.000,- exclusief bijkomende optionele best mogelijk.

     Daarbij komt de naam van het ziekenhuis nog eens aan ook. Kunnen ze deze service niet bieden zijn ze voor een kleine doelgroep onbereikbaar.

     Het zal voor ons niet betaalbaar zijn en daarom ongeloofwaardig. Betekent niet dat dit er dan dus ook niet is of kan zijn. Ik trek namelijk niet iedere avond een fles wijn open van EUR 500 per stuk maar er zijn mensen die zich dat wel kunnen veroorloven. Zo ook met deze psychiatrische hulp met opname in ziekenhuis.

     Nu elkaar graag weer de handjes schudden en lief zijn voor elkaar 🙂

     Mvg

 10. Alex zegt op

  Dank voor de antwoorden en mogelijke adressen, plezierig te weten dat er mogelijkheden zijn. Maar Paul Bremer bevestigt wel mijn twijfels over de kunde, kennis en (betaalbare) mogelijkheden hier, ook al zullen er ongetwijfeld zeer goede therapeuten zijn.

  Mogelijk stap ik eerst zelf zo’n instelling voor psychiatrische zorg in om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

  Het is nog niet extreem urgent, de familie zou mijn actie (nog) niet begrijpen, maar voor de direct betrokkenen is het wel erg onplezierig, niet in het minst voor het familielid zelf dat geen kijk heeft op eigen gedrag.

  • Alex zegt op

   Paul, het probleem zit niet in de gevarensfeer gelukkig. Meer in de sfeer van onaangenaam leven.
   En een Thai bij kop en kont pakken als farang….

   Dank voor je interesse !

 11. Hendrik S. zegt op

  Heeft u er al eens aan gedacht om naar de tempel/monniken te gaan voor advies?

  Raad vanuit hier wordt vrijwel altijd geaccepteerd door de familie.

  Als u kunt verwoorden dat u zich zorgen maakt om een familielid en hierbij denkt aan een ‘clinic’ daar dit zo in Nederland zal gaan en zal vragen aan de monnik hoe hij hier tegenover zal staan; wel/niet doen, welke clinic en of er alternatieven zijn, gaat de familie waarschijnlijk ook de noodzaak tot handelen inzien.

  Mvg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website