Problemen met IND over migreren Thaise kinderen en vriendin naar Nederland

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 oktober 2018

Beste lezers,

Sinds enige tijd ben ik bezig mijn Thaise vriendin en haar twee minderjarige kinderen (10 en 11 jaar) naar Nederland te migreren. Na veel problemen met Thaise documenten die veelal veroorzaakt werden door te creatieve en of eigenwijze Thaise ambtenaren, zijn alle nodige documenten nu bij de IND.

Mijn vriendin is nooit gehuwd geweest met de verwekker van haar kinderen, en hij heeft zo nooit geregistreerd op zijn naam.
Dit staat duidelijk vermeld op de akte van ouderlijk gezag. Verder is er in de akte uitleg gegeven van de Thaise wetgeving, dat als de vader nooit gehuwd is geweest en de kinderen niet op zijn naam heeft geregistreerd, Zij als moeder de enige is die ouderlijk gezag heeft. Net als in Nederland trouwens.

Na een paar opmerkelijke blunders bij de IND (o.a. een overlijdensakte van de vader van de kinderen omdat de vader van mijn vriendin is overleden), wil de IND nu dat de vader alsnog toestemming geeft om de kinderen te migreren. Volgens mij kan dit niet en mag dit niet en omdat hij geen enkel gezag over de kinderen heeft, maar wordt zij nu gedwongen om de migratie van de kinderen afhankelijk te laten zijn van de verwekker van haar kinderen die ze al zes jaar niet meer heeft gezien en nooit een bijdrage heeft gedaan in de zorg en opvoeding.

Is er iemand op dit forum die hier meer van weet, en of hoe dit op te lossen?

Vriendelijk dank voor eventuele reacties.

Groet,

Henk

24 reacties op “Problemen met IND over migreren Thaise kinderen en vriendin naar Nederland”

 1. Rob V. zegt op

  Ik schreef Henk privé al dat de IND een wetstekst laten zien waaruit blijkt dat volgens Thais recht bij ongehuwde stellen waarbij de vader uit beeld verdwenen is de moeder automatisch de enige is met ouderlijke macht, voldoende zou moeten zijn. Of anders wellicht een verklaring met getuigen die beamen dat de vader reeds jaren met de noorderzon is verdwenen. Maar hoe dat te regelen in Thailand (bij o.a. de Amphur) zou ik dan weer niet weten.

  • Eef zegt op

   Gewoon bij de gemeente in thailand met getuigen dorpshoofd en andere uit het dorp en familie ,zo is het bij ons gegaan ,kind kreeg ook de achternaam vande moeder ,had de vaders achternaam ,geen contact met de vader,moeder zorgde voor het kind,toen 9 jaar 2001 ,het. Geeft een heel gedoe .ga in thailand wonen, of wil je snel oud grijs en gestrest worden moet je niet willen als je boven de 35 bent Veel sterkte

 2. Jasper zegt op

  De IND doet niet moeilijk, de IND wil gewoon zekerheid. En terecht, als je ziet wat er bijvoorbeeld op dit moment te doen is over Insinya.
  Oplossing: Thaise wetstekst, en een verklaring van de Amphur (ze moet getuigen dat papa uit beeld is met getuigen etc.) die ze dan vervolgens laat vertalen, stempels van Thai office for foreign affairs EN legalisatie van de Nederlandse ambassade in Bangkok erop.
  Kantoortje schuin tegenover de ambassade regelt alles, ze zijn geweldig.
  Zeker weten dat de IND dan op dit facet tevreden is.

  • Henk zegt op

   Is gebeurd. Toch heeft de IND de zaak drie maanden aangehouden.
   Aan alle verzoeken zijn voldaan. Doe alles via een advocaat in het vreemdelingen recht, maar een dag nadat ze het laatste document hebben ontvangen houden ze het voor drie maanden aan.

   Insinya is trouwens ontvoerd en vind dit op zn minst een zeer ongelukkige vergelijking.
   Mijn vriendin en ik hebben aan alle gestelde voorwaarden voldaan.

   • Jasper zegt op

    Niks ongelukkigs aan mijn opmerking, en ook niet bedoeld als vergelijking. Ik druk daarmee uit dat als ouders uit elkaar gaan, de betreffende overheden daar zo zorgvuldig mogelijk mee om moeten gaan. En soms staat dat lijnrecht tegenover elkaar: de indiase rechter vindt dat de vader van Insinya gewoon zijn vaderlijke rechten uitoefent. Thailand is niet Nederland, dus gedegen onderzoek is geboden. Zeker als je weet dat in Thailand (eigen ervaring!!) ook in de amphur alles te koop is, voor een prijs.

 3. ruud zegt op

  Het lijkt me dat de Thaise wetgeving hier niet van belang is.
  Het gaat om de Nederlandse wet.
  Het lijkt me, dat de IND moet worden gevraagd, op welk artikel van de Nederlandse wet zij haar besluit baseert.
  Dan hebt u iets waartegen u eventueel bezwaar kunt maken, en zo mogelijk aantonen, dat dit niet van toepassing is.

  Maar ik geef toe, dat ik geen rechtsgeleerde ben, en er volledig naast kan ziten.
  Het lijkt mij alleen, dat de IND haar besluit moet kunnen onderbouwen met een wetsartikel.

  • Henk zegt op

   Bij hun beslissing staat dat er geen beroep mogelijk is.

  • Henk zegt op

   Mijn advocaat heeft telefonisch contact met de IND gehad. De casemanager is niet meer op de zaak en er is nog geen nieuwe casemanager aangewezen. Op de vraag van mijn advocaat op welke gronden de IND zijn handelen baseert, willen zij geen antwoord geven.

 4. Theetje uit Huissen zegt op

  Via de rechtbank. Mijn vriendin was getrouwd met een Amerikaan de scheiding was niet tegen te houden (advocaat, Ingeschakeld) Er was/is een dochter waar hij niet naar omkeek, alles kunnen aantonen de dochter opdat moment ong. 5 jaar moest ook haar zegje doen alles was oke uitspraak zij heeft alle rechten en hij mag op geen enkele manier iets doen.

  • Henk zegt op

   In geval dit een Thaise rechtbank is, heeft een Thaise advocaat mij laten weten dat dit minstens een jaar gaat duren waarna de rechtbank de uitspraak doet dat zij niet bevoegd is aangezien hij de kinderen nooit heeft geregistreerd en er nooit op zijn verzoek een rechtelijke uitspraak is geweest

 5. Roel zegt op

  Henk,

  Ik heb ook de dochter van mijn vrouw naar Nederland mee gekregen al meerdere keren, weliswaar op toerist visa maar situatie gelijk. Nooit getrouwd, vader heeft dochter niet erkend. Dochter heeft familie naam van mijn vrouw(vriendin)

  Hoe hebben wij dat opgelost; Mijn vrouw heeft altijd alleen voor haar dochter gezorgd, de moebaan hoofd moet dan mee naar de amphur in de plaats waar ze geboren cq gewoond hebben. Daar wordt de verklaring opgemaakt dat de moeder de verzorgster is van haar kind (eren), dat moet dan vertaald worden. In ons geval was dat genoeg. Door Amphur wordt namelijk getekend dat vader, als die al bekend is geen enkele eis kan opleggen.

  • Henk zegt op

   Het document “parental power” is door de Amphur afgegeven, vertaald en gelegaliseerd. De Amphur heeft er voor de zekerheid nog het betreffende wetsartikel bijgezet met als opmerking dat zij als enige ouderlijk gezag heeft.
   Het probleem is m.i. dat de IND aangeeft welke documenten zij willen hebben, en wij die naar de IND hebben opgestuurd, maar op geen enkele wijze aangeven waarom zij zo handelen.

 6. Prawo zegt op

  Hier speelt in feite de angst voor internationale kinderontvoering door de moeder. De IND wil daarom al in de MVV procedure duidelijkheid over de vraag of de moeder ook met de kinderen mag emigreren.
  De Nederlandse ‘wettelijke basis” voor de eisen die de IND stelt is de vreemdelingencirculaire. Of dat beleid in alle gevallen terecht is zou je aankunnen vechten. Behalve dat dit relatief veel kosten met zich meebrengt is het in ieder geval tijdrovend.

  Beter kun je pragmatisch zijn en uitzoeken hoe er genoegzaam wordt aangetoond dat de moeder als enige het gezag heeft over de kinderen ondanks het feit dat er een vader op de geboorteakte stata vermeld.

  Hoe dat te regelen is hierboven al aangegeven 1) via de juiste Thaise wettekst of 2) via een verklaring van de bevoegde instantie dat het gebruikelijk is om altijd een vader op een geboorteakte te plaatsen dan wel 3) vervangende toestemming van de rechtbank voor de emigratie van de kinderen.

  Een andere oplossing is het om met de moeder te trouwen en de EU-route te gaan doen. Daarbij gaat het namelijk om een verblijfsrecht (van de kinderen als familielid van een Unieburger) van rechtswege waarvoor niet de voorwaarde mag worden gesteld dat de andere ouder toestemming geeft. Niet in een gastlidstaat maar evenmin bij latere terugkeer naar de lidstaat van oorsprong van de Unieburger.

  • Rob V. zegt op

   Beste Prawo, inderdaad. Daarom dit ook als lezersvraag laten zetten ipv vraag&antwoord van mij. Hopelijk reageert er iemand die precies kan vertellen welke stappen te doorlopen naast het logische ‘ga naar de Amphur (gemeente).

   Nb: Prawo zou je op mijn mailtje kunnen reageren mbt Schengenvisum dossier feedback? Bedankt.

 7. Dirk zegt op

  IND is erg kort door de bocht. (Vader van kind zwerver, alcoholist en al jaren onvindbaar)
  Mijn ervaring is dat wanneer je alles voor elkaar hebt, ze op het laatste nippertje op de ambassade wel weer iets bedenken waardoor het visum wordt geweigerd. Uiteindelijk bood een telefoontje van een bevriend politicus soelaas en was het toch in orde.
  Neem een goede advocaat. Kost niet meer dan wanneer je zelf van alles moet uitzoeken.

 8. Dik Lenten zegt op

  Beste Henk.in je verhalen zie ik twee verschillende dingen. Een je zegt dat zij aangeven dat tegen hun beslissing geen beroep mogelijk is.En twee dat zij de zaak 3 maanden aanhouden .Is het de beslissing over het aanhouden of die over de gezinshereniging.Als het die over het aanhouden is , kan het kloppen , maar ze moeten dan wel verwijzen naar het wetsartikel waarop ze zich beroepen .dan moet je drie maanden wachten en op hen beslissing over de gezinshereniging wachten. ‘Mvg Dik.

  • Henk zegt op

   Beste Dik.
   Dank voor je reactie.
   De IND heeft beslist de aanvraag drie maanden aan te houden zonder verwijzing naar een wetsartikel.
   Op telefonische vragen van mijn advocaat weigeren zij te reageren.
   Het lijkt wel of ik in een boek van Kafka terecht ben gekomen.

 9. raymond kil zegt op

  Heb precies hetzelfde probleem gehad met de IND ongeveer 6 jaar geleden.
  Ook ik werd er door de IND op gewezen dat de vader toestemming moest geven. De moeder was net als jouw vriendin nooit wettelijk getrouwd, de vader had de kinderen nooit erkend als zijnde de zijne via een rechterlijke uitspraak.
  Heb toen eerst mijn vriendin in Thailand gebeld om uit te leggen wat het probleem was. Zij is daarop naar een Thaise rechtbank gegaan om aan de daar aanwezige advocaten advies te vragen. Die advocaten verzekerden haar dat zij alles juist gedaan had en dat de vader niets over de kinderen te zeggen had. Daarop heb ik telefonisch contact opgenomen met de IND en naar de ambtenaar gevraagd die over het dossier van mijn vriendin (nu mijn vrouw) ging.
  Heb haar de situatie nog eens uitgelegd, en ook gewezen op de akte waarin duidelijk staat dat ALLEEN de moeder gezag heeft over haar kinderen.
  Zij heeft toen bij haar collega”s van de IND informatie gevraagd hoe het nu precies zat, en erkende toen dat ze inderdaad niet goed op de hoogte was over de Thaise wetgeving betreft zeggenschap ouders. De IND ambtenaar bood sportief haar excuses aan en beloofde per ommegaande post een positieve beslissing te geven.
  Ik wil hiermee zeggen dat er bij de IND een aantal mensen werken die gewoon niet op de hoogte zijn van alle regels voor verschillende landen. In Uw geval zou ik proberen om ook de betreffende ambtenaar te spreken te krijgen en indien nodig zijn (of haar ) meerdere te spreken.
  Ik begrijp goed dat dit niet het geweldige advies is waar U op zit te wachten, maar hoop toch dat U er iets aan heeft.
  Ik wens U heel veel succes en sterkte in dit proces
  Mvg. Ray

  • Henk zegt op

   Beste Ray.
   Hartelijk dank voor je feedback.
   Het lijkt er sterk op de de ambtenaar van veel zaken niet op de hoogte is gezien haar bizarre vragen.
   Zij is nu van de zaak afgehaald, maar er is nog niemand anders opgezet.
   Vragen van mijn advocaat weigert de IND te beantwoorden.
   Hopelijk komt er volgende week een nieuwe ambtenaar op mijn zaak en hopelijk wil die mij wel te woord staan.

   vriendelijke groet, Henk.

 10. Prawo zegt op

  Ik lees het verhaal zo dat er een TEV-MVV aanvraag is gedaan. De wettelijke beslistermijn daarvoor is drie maanden. Die termijn kan met drie maanden worden verlengd als meer onderzoek of gegevens zondig zijn. Dat lijkt hier het geval.

  Een advocaat kan in dit stadium ook weinig doen. Het is aan de referent om de gevraagde informatie te regelen/ en an te leveren. Of de IND er terecht om vraagt kan vervolgens in bezwaar worden getoetst, mocht de IND de MVV aanvraag afwijzen.

  Tegen zo’n verdagingsbeslissing staat geen rechtsmiddel open.

  Dat is wel het geval als de aanvraag wordt afgewezen dan wel een tegen zo’n afwijzing ingediend bezwaarschrift ongegrond wordt verklaard.
  Vanaf dat moment heeft de vreemdeling die de MVV wil ook recht op gesubsidieerde rechtsbijstand door een advocaat met een eigen bijdrage van iets meer dan € 150.

  Alle werkzaamheden gedurende de aanvraagfase moeten in principe helemaal zelf worden betaald.
  Door referent Henk als hij degene is die de advocaat inschakelde.

  • rori zegt op

   Eh advocaten kantoor servaas kan in deze WEL zaken bespoedigen. Bij mij duurde het na een eerste telefoontje van hun nog 3 dagen.

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Henk,

  Ik heb het zelfde beleeft.
  Wat u hebt gedaan qwa papier werk is prima.
  Zij en de IND kunnen dit niet van u verwachten om de vader op te zoeken en een verklaring
  op te laten maken.

  Laat u niet ontmoedigen, het is wat het IND doet om er zeker van te zijn dat het niet
  om handel gaat.

  Zij vragen ook om alles in natura te onderbouwen( heb ik ook gedaan).
  Zoals foto’s van de kinderen, moeder en omgang in het dagelijkse leven, papieren en vertaling van de
  famile.

  Ik heb deze tegenslag ook gehad en ben door blijven dringen op het geen wat ik had.
  Heb het IND elke week blauw gebeld en zij gaven daarna toe.

  Met vriendelijke doorzettings vermogen komt het goed.

  Erwin

 12. rori zegt op

  Mijn advies in deze neem eens contact op met advocatenkantoor servaas.
  Weet uit mijn eigen ervaring en de ervaring van kenissen dat hun hulp en zeker die van mr. Sarkasian deuren kan openen.
  Er zijn inloop zaterdagen bij de biblioteek plein 24. Even kijken naar wanneer.
  Anders een vrijblijvend info gesprek op hun kantoor aanvrgen.
  Van te voren de vragen op papier zetten en alvast opsturen.
  Je krijgt 100% antwoord is mijn ervaring

  Kennis wilde een gehandicapt kind uit Thaialnd halen (22 jaar) IND lag dwars.
  rechtbank de moeder 2 keer in het gelijk gesteld.
  IND komt niet verder dan: Mevrouw U gaat toch gewoon met Uw andere (nederlandse) kinderen naar Thialand.
  Zij is al 10 jaar nederlandse en heef teen eigen zaak. De nederlandse kinderen zijn 17 en 18 en studeren allebeide.

  Het hof doet over 3 weken uitspraak. Gezien het feit dat IND geen inhoudelijk verweer maakte zegt eigenlijk al genoeg.

 13. Reinier Bakels zegt op

  Naar maar waar: het komt maar al te vaak voor dat kinderen ontvoerd worden door een buitenlandse ouder tegen de zin van de andere ouder. Daar zijn heel ingewikkelde verdragen over. Dat de IND om bewijzen vraagt kan daarom terecht zijn, maar dat hoeft niet.
  Dit is werk voor een gespecialiseerde advocaat.
  Let wel: dan heb ik het erover of het verzoek van de IND terecht is in dit geval. Zo nee, dan is gebrek aan medewerking uit Thailand geen punt meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website