Problemen bij remigratie naar België

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 maart 2019

Beste lezers,

Wij zitten met een vrij aparte zaak waar noch de Belgische ambassade noch DVZ antwoord op weet, daar ik steeds een standaard antwoord ontvang met doorverwijzing naar hun site waar mijn situatie niet in voorkomt.

Ik ben Belg, 48, mijn Thaise wettige echtgenote is 40. Ik zelf werk en woon al 20 jaar in Thailand, nu hebben wij besloten om na zoveel jaren in België te gaan wonen. Nou, dat lijkt dus niet te kunnen.

Het visum voor gezinshereniging, daar kan ik niet voldoen aan de eisen omdat ik al 20 jaar niet in België woon. Ik heb offshore gewerkt, meer dan voldoende financiële middelen, alhoewel die staan momenteel op een Thaise rekening. Ik kan die gerust naar België overschrijven. Het feit blijft dat voor een visum voor mijn vrouw, er van mij dingen gevraagd worden die duidelijk voorzien zijn voor Belgen die in België wonen. Voor expats die terugkeren met hun vrouw bestaat er geen clausule.

Iemand enig idee hoe ik met mijn vrouw terug naar het thuis land geraak?

Groet,

Johnny

19 reacties op “Problemen bij remigratie naar België”

 1. bert zegt op

  simpel toch?

  gewoon zelf naar belgie komen wonen,

  zorgen dat je een thuis en een job hebt, dan de gezinshereniging procedure opstarten.
  en na 6 maand zal ze wel haar visum krijgen, gezien je kan bewijzen dat je 20 jaar al samen hebt gewoond daar.

 2. Rob V. zegt op

  Van (re)migratie naar België weet ik niet genoeg af. Overweeg anders de EU route: ga 3+ maanden in een ander EU land wonen (NL, FR, …). Je vrouw (of iemand met wie je een relatie gelijkwaardig aan een huwelijk hebt) mag meteen mee komen. Dat kan op een visum type C kort verblijf, maar eventueel ook op een visum type D (immigratie, in Nederland kennen we dit als het MVV).

  Voor details over een gratis visum onder deze EU regels zie het Schengendossier (hoofdstuk EU/EEA familie) hier op de site en ook:
  https://ind.nl/eu-eer/Paginas/Familieleden-met-een-andere-nationaliteit.aspx
  https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm
  https://europa.eu/youreurope/citizens/residence/family-residence-rights/index_en.htm

 3. fred zegt op

  U zal eerst moeten zorgen dat U effectief in België een domicilie heeft (eigendom of geregistreerde huurovereenkomst) Zet uw Belgische domicilie in orde en vraag een visum D aan gezinshereniging voor uw vrouw. De documenten die hier voor vereist zijn kan u terugvinden op de site van de ambassade .In uw geval denk ik dat zij het visum van ambtswege zal krijgen ( dus zeer snel) Eenmaal het visum D kan ze met U naar België of U aldaar vervoegen.In België moet ze zich met haar paspoort en visum D aanmelden bij de gemeente om haar verblijfskaart F aan te vragen. Deze zal ze ontvangen paar weken erna.
  Ik denk dat U zelf eerst huisvesten in België de eerste vereiste is en dan de nodige documenten bijeensprokkelen voor de aanvraag van het D visum
  Uiteraard kan U ook nog via een andere weg gaan en dat is met een toeristenvisum maar ook dan zal U om het verblijf van uw vrouw te kunnen bestendigen over een vaste woonplaats moeten beschikken.
  België is dan ook maar uw thuisland als U er effectief woont wat in uw geval niet echt van toepassing is (was).

 4. RonnyLatYa zegt op

  Misschien is een oplossing om zelf eerst naar Belgie gaan, je administratief in orde brengen daar en je vrouw nadien te laten overkomen ?

 5. DESOUTER zegt op

  Beste , volgens de laatste gemeente waar ik ingeschreven stond kan ik me opnieuw in Belgie inschrijven .
  Mijn wettelijke echtgenote ( huwelijk in Belgie aanvaard ) moet op de Belgische ambassade in het land waar zij woont een D-visum moeten aanvragen . Vereisten zijn dat zij een reisverzekering heeft bv. AXA .
  Met dit visum gaat ge beiden naar een gemeente , daar waar ge een woonst hebt gevonden ( dus best op voorhand een huurcontract in handen hebben ) en deze gemeente schrijft jullie beiden in op de bevolking .
  Let op dit visum is slechts 7 dagen geldig , dus bij aankomst snel handelen .Gelieve toch eerst de gemeent waar jullie zouden verblijven te bezoeken . Antwerpen stad is een lastig geval , gemeenten zoals Stabroek en Kapellen zijn zeer medewerkend .
  Veel geluk , Willy

 6. Johan zegt op

  Wel ja, dat wil ik nou net vermijden het is de bedoeling dat we samen reizen dus en niet dat ik eerst naar daar reis, we zijn een getrouwd stel, geen jonge hippies. Ik had gedacht eerst een hotel voor enkele dagen dan via een makelaars kantoor een huis huren. Zoals ik zei, financiele middelen zijn er voldoende, ik heb echt geen zin om me daar eerst administratief in orde te gaan zetten, eens samen in Belgie zetten we ons administratief in orde. De nadruk ligt hier op “samen” is toch te gek dat ik me eerst “in orde” moet gaan zetten, we zijn al jaren getrouwd. Zo bereik je net het omgekeerde van een gezins hereniging.
  Ik had gedacht aan een inreis visum voor Belgie gewoon en dan in Belgie verlengen zo staat het ook op de site van DVZ. Toch zegt de ambassade dat dit de wet omzeilen is?! Kafkaeske op zijn best die bureacraten.
  Bedankt Rob Zal dan is kijken hoe die EU route werkt

  • RonnyLatYa zegt op

   Als iemand zegt dat hij iets wil vermijden dan ben ik op mijn hoede.
   Je bent Belg, dus ga naar Belgue.
   Zeg nu niet dat je dan je vrouw ga missen voor een tijdje als je Off-shore gewoon bent.

  • fred zegt op

   Wij hebben een omzeggens zelfde verhaal meegemaakt. We hadden soms de indruk dat we criminelen waren
   De meesten omzeilen de wet en gelijk hebben ze.
   Als een wet kan worden omzeilt schort er iets met de wet maar niet met deze die ze omzeilen.
   En uit eigen ervaring kan ik enkel schrijven dat alles doen volgens het boekje je nooit veel voordelen oplevert integendeel.
   Wij hebben destijds alles gedaan volgens de wet en hebben er meer nadelen en problemen mee gehad dan al diegenen die dat niet hebben gedaan.
   Brave mensen gaan naar de hemel …stoute mensen gaan overal

  • Lung addie zegt op

   Beste Johan,
   het gaat er hem niet om waar ‘JIJ ZIN OF GEEN ZIN’ in hebt om te doen, maar het gaat er hem om de regels te volgen. Indien je de voorgeschreven regels volgt zal alles vlot verlopen daar je wettelijk gehuwd bent en uw huwelijk aanvaard is in Belgie. Het zijn vaak mensen, welke om een of andere reden, de regels willen omzeilen die dan met een boel problemen geconfronteerd worden.
   De ambassade heeft volkomen gelijk dat, indien je vrouw met een ’toeristenvisum’, of zoals jij noemt een ‘inreisvisum’, zich in Belgie wil gaan vestigen zij een foute reden voor het visum opgeeft en dus geweigerd kan worden.
   Stel jezelf eerst administratief in orde, daar je genoeg financiele middelen hebt zoals je beweert, keer dan even terug terug naar Thailand om je vrouw op te halen en ga dan samen terug. Dat gaat je een paar dagen kosten en 1 vliegticket.

 7. Bob zegt op

  Mag ik je telefoon nr, ik weet misschien iets dat jou kan helpen. Grtjs Bob.

 8. John zegt op

  Heb je nog familie wonen in Belgie zo ja vraag hulp je bent en blijf altijd een Belg. Hoe zit het met jouw paspoort daar staat toch ook in dat je belg bent.

 9. John zegt op

  https://www.belgium.be/nl/huisvesting/verhuizen/naar_belgie/belgen_die_terugkeren

  Belgen die terugkeren
  Als u bij een ambassade of consulaat ingeschreven was en u definitief naar België terugkeert, heeft u er alle belang bij uw vertrek vooraf aan hen te melden.
  In principe moet u zich binnen de acht werkdagen na uw aankomst in België aanmelden bij uw nieuwe gemeente. Na de vaststelling van uw hoofdverblijfplaats wordt u ingeschreven in het bevolkingsregister. Uw nieuwe gemeente zal dat meedelen aan de gemeente waar u vóór uw vertrek naar het buitenland uw hoofdverblijfplaats had. Als deze gemeente nog over uw administratief dossier beschikt, zal het dat overmaken aan uw nieuwe gemeente.
  Meteen na uw inschrijving start de procedure voor de afgifte van een nieuwe identiteitskaart.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt

 10. john zegt op

  Bedankt voor de info tot nu toe. Voor diegenen die aanhalen eerst naar belgie te gaan? Denk toch is na, en dat ik voor ik voor langere tij offshore gaat heeft hier niets mee te maken. Gezins herenining is in ons geval gezins verbreking, we wonen al jaren gehuwd samen en nu omdat we naar belgie zouden willen zou ik eerst moeten reizen, komaan zeg!
  Rob, is er een manier dat ik je mijn tel. nummer kan geven zonder het op een publiek forum achter te laten?

  • Rob V. zegt op

   John ik heb je mailadres. De redactie heeft mij eerst gevraagd of ik dit kon beantwoorden. Dat kan ik in onvoldoende mate want mijn kennis mbt Belgische migratie regels zijn summier. Ik zal je een mailtje sturen, maar veel meer dan de verwijzing die ik reeds gaf kan ik niet geven.

   Ik begrijp dondersgoed dat je liever geen dag zonder elkaar bent, dat je een legale weg zoekt om niet weken of maanden apart te moeten wonen begrijp ik dan ook volkomen. Lijkt mij niet meer dan normaal dat je samen migreert. Uiteraard met de nodige voorbereidingen zoals een woning enzo. De Belgische ambtelijke molens lijken zo niet echt te denken, gelukkig kan dit wel via de EU route.

 11. Brabantman zegt op

  Begrijp niets van dit verhaal. Ben als NL’er (woonachtig in Thailand) in Thailand officieel gehuwd met een Aziatische vrouw (niet Thai). Woon nu met haar in België. Zij is samen met mij (op een Schengen visum) naar België gekomen waar ik via internet een huis voor ons gehuurd had. Beiden netjes aangemeld bij de plaatselijke autoriteiten en na 6 maanden had zij haar permanente verblijfsvergunning. Dit alles zonder enig probleem en met alle medewerking (dat mag ook wel eens gezegd worden) van alle instanties.
  Weet dan ook niet waarom het een ‘echte’ Belg dit niet voor elkaar zou kunnen krijgen.

  • Rob V. zegt op

   Voor onderdanen uit eigen land (of dat nu BE of NL is) met een niet Europese (gehuwd! Of gelijkwaardig aan gehuwd) partner gelden andere regels dan voor dezelfde mensen die elders in de EU verblijven voor vakantie of migratie. EU landen gaan namelijk zelf over hun migratie regels, niet Brussel.

   Maar op grens overschrijdend gebied zijn er ooit wel gezamenlijkr afspraken gemaakt. Die afspraken staan al vele jaren. Tot eind vorige eeuw was het een fluitje van een cent om naar eigen land te komen met een buitenlandse partner. De regels in eigen land (B en NL) zijn deze eeuw stukke strenger geworden, strenger dan de EU regels. Daarmee is het dus de omgekeerde wereld geworden dat EU burgers in eigen land gediscrimineerd worden vergeleken met EU burgers die met hun gezin elders in de EU wonen onder deze lang vastgelegde regeltjes.

 12. Jacques zegt op

  Ik zou een Schengen visum voor je vrouw regelen, samen opvliegen. En eenmaal in Belgie verder aan de slag. De Grote Grap van Schengen visa is, maar velen weten dat niet, is dat EU landen geen sancties met elkaar hebben afgesproken ingeval van overstay van de houder(houdster). Gewoon gaan, huren, inschrijven en dan, ingeval van botte ambtenaren, dreigen met het Int, Hof van de Rechten van de Mens. Je bent per slot van rekening getrouwd, hebt altijd gewerkt en wil iets simpels: met je wettige eega naar je geboorteland. Geen overwinning zonder strijd!

  • John zegt op

   Idd, zo denk ik er ook over. Dat is wat we aan het plannen zijn ondertussen.
   Dat is wat me frustreert, als expat wat al 20 jaar is uitgeschreven kan ik onmogelijk voldoen aan hun eisen voor gezinshereniging zonder eerst alleen naar daar te gaan, en dat is dan niet voor eventjes zoala sommigen denken, en waarom trouwens we zijn al jaren wettelijk gehuwd.. Ik heb voldoende middelen om in belgie toe te komen, samen een gepaste woning en meubels en toebehoren te kopen, met de nadruk op samen dus.

 13. Peeyay zegt op

  Johnny,

  Jij kan als Belg steeds terug naar België. Jouw vrouw in principe ook, doch voor haar visum moet ze een ‘financiële garantie” kunnen voorleggen.
  Normaliter gebeurd dit door een ‘verklaring tot tenlasteneming’. Gezien jij miet in België ingeschreven bent, kan je dit niet zelf doen. Maar als je nog familie of goeie vrienden in België hebt, waarom doen zij dit dan niet.
  Dat het niet voorzien is om met een ’toeristenvisum’ naar B te komen om zich daarna te laten regulariseren klopt, maar als de ambassade geen andere oplossing heeft …

  Kort: zorg er bvb voor dat jouw broer zijn schoonzus (jouw vrouw) uitnodigt voor een bezoekje aan België.
  Eens in B kan je het verblijf oplossen.

  Mvg,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website