Beste lezers,

Ik heb deze week weer eens grond gekocht voor mijn vriendin. Haar broer zat in geldnood en wou voor een “familieprijs” 11 rai grond verkopen. Dit is de vierde keer dat ik voor haar stukken landbouwgrond aankoop, afkomstig van haar familie.

Ik heb geen idee of ik niet teveel betaal voor deze gronden. Ik betaalde tussen de 30.000 THB en 45.000 per rai. Uiteraard is de prijs afhankelijk van vele factoren: ligging, vruchtbaarheid enz.

De verkoop was telkens zonder “chanut” (officiële akte bij de verkoop van grond) maar met een “Botoha” = een overeenkomst tussen Thai. De gronden liggen verspreid over haar dorp in Isaan.

Mijn vraag: betaal ik voor deze middelmatige landbouwgronden niet teveel?

Groet,

André

17 reacties op “Lezersvraag: Wat is de prijs van landbouwgrond in Thailand?”

 1. Rien van de Vorle zegt op

  De prijzen van landbouwgrond hangen inderdaad af van heel veel factoren. Als de grond heel ver achteraf ligt en er is geen duidelijk pad naar toe maar kan slechts worden bereikt door over het land van vele anderen te gaan, dan is het bijna niks waard, zeg maar 5000 THB per Rai. Ik kreeg deze week 2 Rai met een mooi huis aangeboden op 2 Rai direct in het verlengde liggend van een betonnen straat met elektriciteit en Gemeentelijk water voor 250.000 THB, 2 km buiten het dorp, 25 km van Khon Kean van de buren van mijn vriendin die wil dat ik bij haar intrek in haar huis op 2 Rai. Daar mijn jongste dochter, alleenstaande moeder met 2 kleine kinderen geen vaste woon- en verblijfplaats heeft en graag bij me in de buurt woont, had ik in overweging om voor haar b.v. 2 kamers en badkamer naast het huis van mijn vriendin te bouwen en dan verwacht ik ook 250.000 THB te moeten besteden. Bovendien kan het te koop staande huis met 2 Rai op naam van mijn dochters die tot nu toe 2 Nationaliteiten hebben. Het is dus een heel aantrekkelijke optie om dat te koop staande te kopen. Maar er zitten geen eigendomspapieren bij het te koop staande. Het is uit noodzaak en geldgebrek te koop aangeboden, dus is er haast bij. Ik laat mijn dochters nu ‘de haken en ogen’ uitzoeken. Er zijn in Thailand rijken die absurde prijzen bieden voor grond dat voor hun schijnbaar veel waarde kan hebben maar het lang niet waard is. Zulke mensen drijven de prijzen naar onrealistische hoogte maar andere dorp bewoners klampen zich daar aan vast en denken dat ook hun grond dan zo veel waard is. Zoals u binnen uw schoonfamilie grond kunt overnemen op naam van uw vrouw of vriendin, dat is het aller voordeligst en waarschijnlijk het meest betrouwbare maar ik zou het zo officieel mogelijk doen en zorgen dat de echte eigendomspapieren op uw vrouw’s naam staan.

 2. Kees zegt op

  Je hebt dit wellicht al vaker gehoord, maar dit klinkt mij als een regelrechte scam in de oren. Dus het land blijft gewoon in de familie terwijl jij vrolijk blijft schuiven. In die zin moet je, wat je er dan ook voor betaalt, gewoon als een gift naar de famiilie van je vriendin zien. Ik wens je heel veel succes!

 3. leon zegt op

  Ik zou niet weten of de prijs per rai acceptabel is.
  Ik zou alleen dan grond aankopen als ik zelf plannen had om er daadwerkelijk iets mee te doen. Ik zou het niet kopen om een familielid uit de problemen te helpen. Laten ze het dan maar verkopen aan andere belangstellenden.

  Hoewel ik altijd uitga van de betrouwbaarheid van de Thaise partner, lijkt het mij verstandig om altijd vertalingen te laten maken van de overdrachtsdocumenten. Voordat je er erg in hebt, koop je namelijk al grond die de partner in eigendom heeft. Het zou ook een leuke bron van inkomsten zijn om de gronden in de familie door te blijven verkopen (zeker als er sprake is van meerdere of wisselende farangs in de familie).

 4. ruud zegt op

  Zie dat geld maar als een gift aan haar broer.
  Dat geld komt nooit terug en als die gekochte grond ook echt van haar broer was (mogelijk is die van de bank), zal die grond dat ook blijven.
  Of u dat te duur vindt, moet u zelf beoordelen.

 5. Eduardus zegt op

  Andre, dat is spotgoedkoop, en als ik jou was zou ik nog veel meer rai voor haar kopen voor dat geld , goed voor je vriendin en haar familie, maar wees er van bewust, je kan als buitenlander ten nimmer over land beschikken in Thailand, alleen land met een chanoot mag je, als je wilt, 90 jaar rode rozen voor haar planten.

 6. Peter zegt op

  99%van de landbouwgrond heeft geen grondpapieren dan wel huur lease papieren
  Per rai lijkt mij een prijs van 10000฿ wel de standaard

  Tenzij : langs een hoofdweg Dan wel langs verharde wegen Dicht bij grote scholen en ga zo maar door.

 7. eugeen zegt op

  Vorig jaar kwam een Belg bij mij die 2 grote stukken landbouwland wilde kopen voor zijn vrouw. De verkoper was een ver familielid van zijn Thaise vrouw. Ik gaf hem het advies om toch contact op te nemen met advocaat/notaris en alles grondig te laten controleren. Aanvankelijk reageerde hij dat zijn vrouw en familie dat wel als een belediging zou beschouwen. Zij vertrouwde de verkoper voor 100%. Maar uiteindelijk besliste hij toch de zaak door een advocaat/notaris te laten regelen. Wat bleek… de verkoper was niet eens de eigenaar van een van de twee stukken grond die gingen verkocht worden.

 8. Piet zegt op

  Koop nooit zonder chanut! en waar ligt het land isaan is groot b.v. Surin ,Burriram minder waard weinig opbrengst.
  Zelf in de buurt van Udon 9 rai met chanot en direkt aan de weg waterpoel en put + elektra 40.000 baht/rai
  succes .

 9. roja zegt op

  Ik heb – van familie – 2 rai gekocht voor 30.000 TB . Goede grong in de buurt van Manch Khiri . Dir staat op naam van mijn echtgenoot en we hebben een conratct dat 51 % van hem is en 49 % van mij .Maar bij Khon kean vragen aanmerkelijk ( tot 10x zoveel ) meer omdat “de Chinezen” fabrieken en / of woningen willen bouwen . Dit heb i9k van horen zeggen van een farang die een huis daar wilde bouwen . De coclusie is dus dat het maar net ligt waar je de grond koopt ; dus zelfs in Isarn .

  • Ger zegt op

   Ja Khon Kaen zou de nieuwe hoofdstad worden was het sprookje wat de ronde deed. Daardoor stegen de prijzen van grond en meer. Volgens mij was het gewoon een hoax van project ontwikkelaars ter plekke om de prijzen op te drijven.

   Zonder onderbouwing of gebaseerd op onrealistische verwachtingen of onwetendheid van prijzen vragen Thaise mensen een bepaalde prijs voor grond. Er wordt geen vergelijking met andere percelen gemaakt maar vaak maar wat gevraagd , ook omdat men er vanuit gaat dat de prijs bij onderhandeling aanzienlijk zal dalen. Of men gelooft gewoon in de eigen onkunde en blijft met onverkoopbare , te hoog geprijsde, grond zitten.
   Lokale “grote ondernemers” , denk uit Bangkok , weten de markt beter te bespelen. Men leent eerst uit met als onderpand het geregistreerd land , en vervolgens mij niet nakomen van betalingsverplichtingen krijgen de uitleners de grond goedkoop in eigendom. Kijk alleen maar hoeveel grond de laatste jaren van boeren is overgegaan op anderen, of anders gezegd, steeds minder boeren bewerken hun eigen land.

 10. colin de Jong zegt op

  Het is niet zozeer de vraag of je teveel betaald voor de grond, maar het zijn vaak de bekende spelletjes om ons geld af te pakken. Ik had het weekend 3 voormalige multi miljonairs op de stoep die potje los waren en zich ook gek hebben laten maken. Keer op keer en bij elke liefje trapten ze erin. Gewaarschuwd dat ze grond en huizen in een company moesten kopen,maar niemand heeft geluisterd en nu kan ik weer eens naar een advokaat en een langdurige procedure opstarten voor hen. Dit gaat vaak verkeerd aflopen want wij mogen als buitenlanders geen grond kopen op eigen naam.Altijd alles in een company op een condo na want die kun je vaak ook op eigen naam zetten als de 49% van het gebouw nog niet is bezet door Expats. Als dat zo is, koop een condo nooit op een Thaise naam, maar altijd in een company met sharetransfers en een preferent share, zodat ze nooit over jou heen kunnen in een minutes of the meeting.(aandeelhouders vergadering) 100% safe op deze manier.

  • nico zegt op

   Tja,

   Tot de belastingdienst komt en constateert dat er geen activiteiten in de LTD worden ondernomen en dus de LTD misbruikt wordt.

   De rechtbank maak korte metten met deze LTD en wordt verbeurt verklaard.

   gr, nico

 11. NicoB zegt op

  Beste André, 11 Rai voor gemiddeld 37.500 per Rai is ruim 400.000, hoeveel grond je eerder voor je vriendin kocht en tegen welke prijs weet ik niet, maar als het om hetzelfde bedrag en aantal Rai gaat , dan fourneer je maar liefst in totaal 4 x 400 duizend, dat is het lieve sommetje van 1.6 miljoen!
  Met alle respect voor jou en je vriendin toch wat opmerkingen.
  Een broer in de financiële zorgen helpen, het kan, maar dat tot 4 x toe van familie? De 5e keer en volgende keren zullen ook wel volgen.
  Vraag jij je niet af wat je vriendin met al die grond moet en vraag jij je niet af hoe het exact zit met de eigendom cq. de eigendomspapieren? k weet niet zeker wat een Botoha is, meer een papier van mogen gebruiken van de grond denk ik, maar als dat een niet bij een Land Office geregistreerd papier is, dan kan de zus en de broer dat zomaar weggooien en is er niets anders gebeurd dan een geldoverdracht van jou naar de familie. Zelfs als het een eigendomspapier Daeng is, dat is het meest harde bewijs van grondeigendom, dan nog kan dat zonder jou zomaar weer worden overgedragen aan de broer tegen wat kosten.
  De prijs van de grond is in z’n algemeenheid niet te geven, hangt te veel af van ligging, bereikbaarheid en kwaliteit.
  Nou, denk nog maar eens na voor je hier weer in stapt zouik willen zeggen.
  Succes.

 12. Leo zegt op

  Beste mensen,
  Geld en waarde zijn 2 verschillende dingen. En dan dit : wat vroeger gold geld niet meer ( of nog maar een beetje). Bij vele Thaise families geldt nu dat men meer besteed dan er inkomen is. Men loopt mee met wat de buurt doet en dat kost geld. Verkeerd gekozen betekent : geld kwijt. Duur lenen is niet verstandig dus dan maar wat grond verkopen. Dat gaat in de familieraad, daar wordt beslist. Liefst houdt men de grond binnen de familie en als de koper verstandig is dan bedingt hij/zij een lagere prijs dan de marktwaarde. Die marktwaarde wordt mede bepaald door de rechten over het grondstuk. Die rechten zijn vastgelegd in de vorm van een Chanote (dit heeft de hoogste waarde en is vastgelegd bij de Land Office). Andere soorten van recht zijn onder andere Bor Tor 5 (botoha) . Zie bijv http://www.pensitandlaws.com/legal_land_oit.html en https://www.samuiforsale.com/knowledge/thailand-land-title-deeds.html
  Vaak zijn de indivudele stukken land niet officieel beschreven en worden besluiten gezamenlijk genomen.
  Als vrouwlief een belangrijke plaats in de familie hierachie heeft dan zal de rest van de familie haar aanspraken zeker respekteren. Is zij een van de jongeren in de familie dan dient ze haar plaats nog zekeren.
  Tam bun, opknappen huis ouders, bijspringen waar nood is, etcera. Helpen zal zij haar familie in elk geval en dat is goed. Mijn vrouw doet dat ook en ik ben het daar mee eens. Menigmaal betekent dat de rijkeren een voorbeeld geven. Als er in onze familie grond verkocht, dan wordt de grond altijd ons eerst aangeboden en tegen een hoge prijs. De grond is waardevol (gevoelsmatig want is van familie) en het probleem (bijvoorbeeld schuld aan de bank) is hoog. Dus vanzelf wordt een prijs gevraagd die te hoog is (gezien de lokale economie). Koop je dan dien je je dat te realiseren. Zijn er geen officiele papieren dan geldt de status van de vrouw t.o.v. de andere gezinsleden. Wij kopen alleen met Chanote en lenen geld uit met deugelijke Chanote als onderpand. Maar nogmaals dat scheelt per familie.
  Als buitenlander hebben wij geen rechten over Thais land, zo willen zij dat en dat dient gerespekteerd te worden. Als je voor je vrouw koopt zorg dan dat ze de rechten over die aankoop krijgt. Als dit is om familie te helpen weet dan waar je grens is en maakt dit ook duidelijk aan je partner. Sukses !

 13. Hans zegt op

  Andre waarom zou je grond kopen van de familie voor hun eigen dochter?
  Zij is al mede-eigenaar van de grond.
  Je koopt grond van een familie die vervolgens bij dezelfde familie blijft???
  Ook moet je er rekening mee houden dat de familie de hele dag op je lip komt zitten als jij investeert in een woning op hun grond.
  Ga dan verder weg wonen in Thailand, investeer daar in grond en bouw met een 30 jaar lease.
  Dan wordt het ook van haar maar het duurt nog even.
  Ook als je relatie goed is moet je zakelijk kunnen blijven. Dat moet zij begrijpen. Begrijpt zij dat niet dan weet je waar je aan toe bent.
  Mvg

 14. Rudi zegt op

  De vraag ging enkel over de prijs dacht ik, niet of je het wel of niet wil doen, niet over hoe en welke documenten.

  30.000/rai is een redelijk goede prijs – indien aan een weg gelegen en watervoorziening aanwezig.
  (dwz, aan een weg gelegen kan je elektriciteit en dus pomp plaatsen, of er is mogelijkheid tot bevloeiing via poel of irrigatiesysteem).

 15. Leo zegt op

  Ik heb de post nog eens gelezen. De papieren die bij de aankoop van grond en/of huis horen zijn erg belangrijk.
  Kan men ze niet tonen of alleen een kopie wees dan voorzichtig. Het zou kunnen dat de dokumenten al als borg zijn afgegeven aan een bank of geldschieter.
  Wees daarop bedacht. Vraag om een formele bevestiging van de ligging van grond/pand, de eigenaar, eventuele schulden die erop rusten. Het is gebruikelijk om lokale mensen als getuigen te vragen om de grenzen aan te geven van het grondstuk. De huidige buren, de dorpschef. Vraag wat gebruikelijk is bij zo’n transactie. Is je vrouw onervaren in handelen dan is het zeker verstandig haar te helpen anders komt alle hulp vanuit de traditionele familiestruktuur. Daar is niets mis mee, tenzij dingen verkeerd gaan. Dan brengt een zakelijk opgestelde schriftelijke overeenkomst rust en duidelijkheid in de tent.
  Met vr.groet, Leo.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website