Beste lezers,

Moeten pensioenen en uitkeringen direct naar een Thaise bankrekening over geschreven worden of mogen zij naar een Nederlandse of Belgische bank overgeschreven worden, waarna vervolgens een willekeurig bedrag naar behoefte naar een Thaise bankrekening wordt overgeschreven?

Je betaalt immers belasting op wat er binnenkomt in Thailand, waarbij de herkomst er niet toe doet, is hierbij de redenering.

Het e.e.a. heeft ook te maken met het ‘remittance’ beginsel dat deze redenering tegen spreekt.
Immers ik las dat je geen recht hebt op vrijstellingen als niet je pensioenen en uitkeringen niet direct naar een Thaise bankrekening zijn overgeschreven.
Wie heeft ervaring met deze zaken?

Groet,

Niek

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

Rating: 4.33/5. From 3 votes.
Please wait...

19 reacties op “Pensioenen en uitkeringen direct naar een Thaise bankrekening of mag dat naar een Nederlandse/Belgische bank overgeschreven worden?”

 1. Eric Donkaew zegt op

  Dat schijnt inderdaad de truc te zijn. AOW en pensioen laten storten op een Nederlandse bank. En dan een keer per jaar of half jaar een smak geld laten storten op je Thaise bankrekening. Want dan zijn het geen inkomsten meer, maar is het vermogen.
  Maar… ontleen hier geen rechten aan, want ik weet het niet zeker. Houd me dus ten goede.

  • Erik zegt op

   Eric, pas na het jaar van ontvangst. Dus een jaar opsparen en begin januari naar TH boeken.

 2. Erik zegt op

  Niek, in dit blog wordt al vanaf najaar 2014 geadviseerd over belastingheffing over pensioenen en uitkeringen. Ik adviseer je dat eerst na te lezen en gebruik daarbij de zoekfunctie linksboven; zoek met name naar de adviezen van Lammert de Haan.

  Heb je dan nog vragen begin dan met te vertellen of je Belgisch of Nederlands inkomen bedoelt. Dat je in Thailand belasting betaalt over wat je binnen brengt is niet in alle gevallen waar. De remittance base, uit het verdrag NL-TH uit 1975, geldt niet voor pensioenen; dit item is enkele jaren geleden ook hier behandeld.

 3. Nicky zegt op

  Ons Belgisch pensioe komt altijd op onze belgische bank en word naar behoefte overgemaakt door ons naar Thailand

 4. Sjaak S zegt op

  Zoveel mensen zoveel vragen…. kort geleden vroeg nog iemand of je het geld direct naar een Thaise bank kon laten overboeken en nu deze vraag.
  Eigenlijk is het simpel: je vraagt aan je pensioenuitkeerder.
  Wat ik je kan zeggen is dat je dat alles kunt doen: je kunt je pensioen naar Thailand laten overmaken of welk land ter wereld ook. Je kunt het ook naar Wise over laten maken of een ander bedrijf.
  Ook maakt het volgens mij voor de Thaise overheid weinig uit. Ik laat mijn geld voor een deel naar Wise overboeken en een deel naar mijn Thaise bank. Ik heb in de tien jaar dat ik hier woon niet een keer moeten bewijzen dat dit geld daar op terecht komt. Wat ik wel moet bewijzen of aantonen is dat ik een soort van pensioen krijg. Nou, die documenten krijg je van je pensioenuitkeerder en die laat je dan door je ambassade afstempelen.

 5. Alex zegt op

  Ik woon al 15 jaar in Thailand. Mijn AOW en pensioen worden gewoon op mijn NL bankrekening gestort, en naar behoefte maak ik maandelijks geld over naar mijn Thaise rekening. Legaal en probleemloos!

 6. Henk Hauer zegt op

  Kan naar een rekening in Belgie of Nederland gestuurd worden
  Dan overmaken naar Thailand
  Scheeld ook in transfer kosten

 7. PaulW zegt op

  M’n Belgische pensioen komt op m’n NL bankrekening, eveneens mijn NL pensioen. Daarna maak ik willekeurig over naar Thailand wat ik denk nodig te hebben. Gewoon bank to bank. Niks met wise en equivalenten.
  Ik geef de Thaise belasting een aannemelijk bedrag op als inkomsten waarover ik belasting betaal. Ik krijg keurig een document voor de belastingdienst in NL (Of B als ik erom vraag wat ik nooit heb gedaan) die ik vervolgens heel diep en ver weg in m’n administratie stop.

  Misschien niet het antwoord op je vraag, maar een andere manier om te zaken te regelen en genoeg tijd over te hebben voor het restant het leven op deze planeet en ervan te genieten. Kwestie van calculeren. Niet je tijd verdoen met proberen her en der een euro’tje terug te schrapen en verstrikt te raken in allerhand regeltjes. Komt je gezondheid niet ten goede.

 8. tooske zegt op

  Niek,
  je betaald belasting over je inkomen, niet over wat er binnen komt op je bankrekening.
  Aangezien je pensioen en AOW reeds in NL zijn belast betaal je hierover geen belasting in Thailand.
  Mocht de belastimgdiemst hierover vragen hebben dan kun je eenvoudig bewijs overleggen middels je jaaropgave.

  Overigens is mijn ervaring dat de thaise belastingdienst niet zit te wachten op expads met een pensoentje,
  heb in 2008 geprobeerd een belastingnummer te krijgen en ben toen zonder succes heengezonden. Waarschijnlijk te ingewikkeld of een te kleine vis.

  betaal tot op heden alleen wegenbelasting en BTW.
  Mijn pensioen en AOW komt binnen op mijn ING rekening en ik stort netjes elke maand 65k thb op mijn thaise bankrekening en hopenlijk blijft dit nog jaren zo.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Tooske,

   Het is niet mijn gewoonte om op elke onjuiste reactie te reageren maar jouw reactie bevat te veel onjuistheden om dit onbesproken te laten.

   Jouw reactie begint met: “Je betaald belasting over je inkomen, niet over wat er binnen komt op je bankrekening.”

   Dit schrijf je vanuit een situatie van wonen in Thailand.
   Hiermee herschrijf jij artikel 41 van de Thailand Revenue Code terwijl je geen wetgevingsbevoegdheid bezit voor wat betreft de Thaise fiscale wetgeving.
   Lees een aandachtig de volgende informatie die hierover te vinden is op de website van het Revenue Department:

   “1.Taxable Person
   Taxpayers are classified into “resident” and “non-resident”. “Resident” means any person residing in Thailand for a period or periods aggregating more than 180 days in any tax (calendar) year. A resident of Thailand is liable to pay tax on income from sources in Thailand as well as on the portion of income from foreign sources THAT IS BROUGHT INTO THAILAND. A non-resident is, however, subject to tax only on income from sources in Thailand.”

   Met de volgende weblink kun je dit nog eens nagaan:
   https://www.rd.go.th/english/6045.html

   In deze tekst is wel een kleine fout geslopen. “More than 180 days” moet nl. zijn “180 days or more”. Maar verder geeft deze tekst in eenvoudige woorden weer hetgeen is bepaald in artikel 41 van de Thailand Revenue Code.

   Vervolgens schrijf je:
   “Aangezien je pensioen en AOW reeds in NL zijn belast betaal je hierover geen belasting in Thailand.”

   Ook dit is een pertinente onjuistheid. Nederland heeft met Thailand een Verdrag gesloten ter vermijding van dubbele belasting. In dit Verdrag wordt aangegeven welke land bevoegd is om over een bepaalde bron van inkomen te heffen, waarbij het andere land een vrijstelling dan wel vermindering van belasting dient te verlenen. Bij het ontbreken van een verdragsbepaling en wat het geval is t.a.v. sociale zekerheidsuitkeringen (AOW-, WAO- of WIA-uitkering) zijn beide landen, op grond van nationale wetgeving, heffingsbevoegd. Wel dient Thailand dan op grond van artikel 23, lid 6, van het Verdrag, vermindering te verlenen.

   Uit jouw reactie blijkt dat jij in Nederland loonbelasting betaald over je pensioen. Daarmee schiet jij je behoorlijk in je eigen voet, ervan uitgaande dat het om een bedrijfspensioen gaat (dus privaatrechtelijk).
   Zo’n pensioen valt onder artikel 18, lid 1, van het Verdrag, inhoudende een (object) vrijstelling voor de Nederlandse inkomstenbelasting en een aan Thailand toekomend heffingsrecht. Daarbij heeft de Thaise belastingambtenaar geen boodschap aan het feit dat er in Nederland reeds loonbelasting is ingehouden over dit pensioen.

   Alhoewel de belastingdruk voor de inkomstenbelasting lager is dan die van de Personal Income Tax, gaat deze vlieger niet op bij wonen in Thailand, als gevolg van het gemis van de heffingskortingen.
   M.a.w.: het op aangifte terugvragen van de ingehouden loonbelasting over je pensioen en het vervolgens betalen van PIT is zeer lonend.

   Overigens loop ik jaarlijks wel tussen de 10 à 15 in Thailand wonende Nederlanders tegen het lijf die de inhouding van loonbelasting (en soms ook nog de premie volksverzekeringen) over hun bedrijfspensioen en/of lijfrente-uitkering laten voor wat het is. Binnenkort zal ik in Thailandblog aandacht besteden aan dit verschijnsel.

   Vervolgens schrijf je over je ervaring met de Thaise Belastingdienst, daterend uit 2008 (!) en waarbij jou het verkrijgen van een TIN werd geweigerd. Bedenk hierbij dat het belastingklimaat in Thailand danig is gewijzigd. Het Revenue Department heeft opdracht gekregen van de Thaise regering om ervoor te zorgen dat het aantal geregistreerde belastingplichtigen jaarlijks met 200.000 toeneemt. En waar kan men deze uitbreiding het gemakkelijkst vinden? Bij de in Thailand wonende buitenlanders.

   Overigens loop jij nauwelijks of geen gevaar. Je schrijft dat je maandelijks THB 65.000 van je AOW-uitkering en pensioen in Thailand inbrengt. Dat betekent dat jij, rekening houdend met de geldende vrijstellingen, verminderingen, de belastingvrije voet van 0% over de eerste THB 150.000 en de verminderingsbepaling t.z.v. je AOW-uitkering, niet aan het betalen van PIT toekomt. Maar dat is een geheel ander verhaal dan dat Thailand niet zou mogen heffen omdat Nederland dat al doet.

   Mocht het echter gaan om een pensioen, verkregen vanuit een overheidsdienstbetrekking, ook dan is dit pensioen niet vrijgesteld in Thailand omdat je daar in Nederland al belasting over betaald, maar omdat dat zo geregeld is in artikel 19, lid 1, van het Verdrag.

   Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

 9. Lammert de Haan zegt op

  Dag Niek,

  Zo’n 6 jaar geleden heerste er bij de Belastingdienst/kantoor Buitenland de opvatting dat, om voor vrijstelling voor de inhouding van loonheffing in aanmerking te komen, een pensioen rechtstreeks moest worden overgemaakt naar een Thaise bankrekening. Deze opvatting was gebaseerd op het bepaalde in artikel 27 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting, inhoudende een terugkeer naar Nederland van het heffingsrecht, mocht Thailand niet heffen omdat het pensioen niet in Thailand is ingebracht in het jaar van genieten daarvan (de remittance base bepaling in artikel 41 van de Thaise Revenue Code).

  Hiermee zag de Belastingdienst/kantoor Buitenland echter een tweetal arresten van de Hoge Raad van eind 1977 over het hoofd. Zoiets kan natuurlijk gebeuren als je als Belastingdienst niet dagelijks/jaarlijks de ontwikkelingen binnen het belastingrecht volgt!

  Ingevolge genoemde arresten heeft artikel 27 van het Verdrag z’n rechtskracht verloren. Dit betekent dat het heffingsrecht niet terugkeert naar Nederland, mocht Thailand op grond van de remittance base bepaling niet heffen.

  Jij kunt dus met een gerust hart je pensioen laten bijschrijven op een Nederlandse of Belgische bankrekening. Als het daarbij gaat om een bedrijfspensioen, dan blijft de vrijstelling ex artikel 18, lid 1, van het Verdrag, van kracht.

  In jouw vraag noem je in een adem “pensioenen” en “uitkeringen”. Wat dit laatste betreft moet je je afvragen wie heffingsbevoegd is. Gaat het om een sociale zekerheidsuitkering (AOW-, WAO- of WIA-uitkering) dan zijn Nederland en Thailand heffingsbevoegd, maar waarbij Thailand een vermindering dient te verlenen. Gaat het om een lijfrente-uitkering dan is enkel Thailand heffingsbevoegd (ondanks de rechtelijke dwalingen van de afgelopen 12 jaar van Rechtbank Zeeland – West-Brabant en Hof Den Bosch). Maar ook dit staat geheel los van de vraag op welke bankrekening jij deze uitkeringen laat binnenkomen. Daar ben je geheel vrij in.

  Lammert de Haan.

 10. C.G.M. can Osch zegt op

  Hoi ik ben Christ uit Nederland en woon inmiddels 6 en half jaar I Thailand.
  Ik ben gepensioneerd en ontvang mijn pension en AOW op rekening in Nederland.
  Ik maak naar eigen believen geld over naar Thailand.
  Ik heb op mijn pensioen vrijstelling van belasting e van mijn AOW niet omdat dat van de overheid komt.

 11. Han zegt op

  Ik krijg mijn pensioen op de ing en dat stuur ik maandelijks, gedeeltelijk naar thailand, met behoud van alle aftrekposten. Als je pensioen in nederland laat staan en pas het volgende kalenderjaar overmaakt naar thailand hoef je daar geen belasting over te betalen, dat wordt niet beschouwd als inkomen maar als spaargeld.
  Dus vrijstelling aanvragen in nederland en de rest een beetje uitkienen zodat je in thailand niet teveel betaalt, voorzieningen zijn niet voor farang dus je hebt er ook geen enkel voordeel van.

 12. Janssen zegt op

  Nou ik heb pensioen uit 2 landen waar ik gewerkt heb. En omdat het uit 4 delen bestaat. Was het voor mij goedkoper om alles naar een rekening te storten. En dan regelmatig geld naar Thailand overmaken. Het gaat zo prima. Pensioen is belastingvrij. Alleen met visum verlenging afschrift laten zien. In het begin ook vanuit mijn land . Inkomen controle. Nu alleen maar mijn Thaise bankrekening.

 13. Arnolds zegt op

  Ik laat bewust mijn pensioen overmaken naar de ING bank en als de koers voordelig is laat ik mijn geld via Wise overmaken naar mijn 2 banken in Thailand.
  Ook vanwege de veiligheid laat ik merendeel van mijn geld staan bij de ING Bank,want merendeel van de Brokers zowel uit Nederland als Amerika willen geen zaken doen met Thailand.

 14. Ferdinand zegt op

  Mijn Belgisch pensioen wordt maandelijks overgeschreven op mijn BNP Paribas Fortis rekening in Belgie.
  Aangezien ik voldoende geld op een Thaise rekening blokkeer gedurende het hele jaar om hier bij Immigration een extensie van IMM-O te bekomen schrijf ik maar en toe wat geld over indien ik nodig heb in Thailand.

 15. Erik zegt op

  Johnkohchang, wat betreft jouw laatste volzin: nee, zie ook het commentaar van Lammert de Haan hierboven. Die eis is door de NL-belastingdienst al in 2016 vervallen omdat de Hoge Raad dat heeft verboden, al in de 70-er jaren.

  • Erik zegt op

   Excuus, dat was in 2017. Typo.

 16. Erik zegt op

  Johnkohchang, het artikel uit 2021 van Mr Ralf Ramakers heb ik gevonden; de link is https://mradviseurs.nl/belastingverdrag-nederland-thailand-opgepast/

  Zoals Lammert de Haan en ik al hebben uiteengezet, die onzalige visie van de Nederlandse dienst over artikel 27 van het verdrag is op 27 juni 2017 herroepen. Ik heb gelukkig nergens gelezen dat men dat weer heeft ingevoerd in 2021.

  Dit is de link naar mijn tekst van 2017: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opleggen-remittance-base-belastingdienst-baan/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website