Lezersvraag: Is pensioen in Thailand belastbaar in Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
4 mei 2016

Beste lezers,

Mijn partner woont nu in Thailand en krijgt daar pensioen. Wanneer zij naar NL komt dan blijft zij op haar Thaise bankrekening pensioen ontvangen. Is dit pensioen in NL belastbaar?

Met vriendelijke groet,

Henk


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Lezersvraag: Is pensioen in Thailand belastbaar in Nederland?”

 1. John Chiang rai zegt op

  Als zij haar permanente adres in Thailand heeft,en alleen tijdelijk op vakantie naar Nederland komt,hoeft ze geen belasting in Nederland te betalen. Zo snel ze haar permanente adres in Nederland heeft,lijkt het mij niet meer dan logisch,dat ze ook in Nederland belasting gaat betalen. Verder gaat het er om, van waar dit pensioen afkomstig is,gaat het om een Thais pensioen,of is het een pensioen wat uit Nederland afkomstig is? Mocht het om een Thais pensioen gaan,stelt zich de vraag in hoeverre men over dit bedrag in Nederland überhaupt belasting plichtig is. Gaat het om een pensioen wat reeds uit Nederland afkomstig is,en maandelijks wordt overgemaakt op een Thaise rekening wordt het ook voor de fiscus doorzichtiger. Bovendien als het zo eenvoudig was de Nederlandse fiscus te ontgaan,dan waren veel meer mensen op het Idee gekomen om hun pensioen te laten overmaken naar een Thais account. Ik zou deze vraag met meer uitvoerigheid,een Nederlandse belastingadviseur voor leggen,zodat je zeker weet wat je te wachten staat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. ruud zegt op

  Ik neem aan, dat het belastingverdrag twee kanten op werkt.
  Als de Nederlandse overheid heft over een Nederlands staatspensioen, dan kan de Thaise overheid heffen over een Thais staatspensioen.
  Er wordt niet gezegd, of het om een staatspensioen gaat, maar de meeste bedrijfspensioenen zijn volgens mij een eenmalige contante uitbetaling.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. erik zegt op

  Het verdrag is van toepassing. Eerst het woonplaatsartikel (4) en daarna de artikelen over pensioenen artikelen 18 en 19. Volg de tekst en je weet waar het Thais pensioen belast is. Wat ik mis in de vraag: wat voor soort pensioen is het? Staatspensioen of bedrijfsleven? Dat maakt een heel verschil. Raadpleeg een belastingadviseur is mijn advies.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Joost zegt op

  Heel verstandig wat Erik opmerkt. Als zij in Nederland komt wonen, dan zal Nederland in principe haar gehele wereldinkomen belasten; het maakt daarbij niet uit waar dat wordt uitbetaald.
  Een Thai staatspensioen wordt o.b.v. het verdrag in Thailand belast. Alle overige pensioenen zullen in Nederland worden belast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website