Beste lezers,

Stel je bent uitgeschreven uit NL en je woont of verblijft al jaren met een geldig Retirement visa in Thailand, en je gaat voor enkele maanden op vakantie naar Europa, maar in die maanden heb je de huur van je hotelkamer opgezegd, ben je dan in overtreding?

Ben je verplicht om tijdens je vakantie in Europa toch een adres in Thailand te hebben? In feite ben je namelijk gedurende die maanden een zwerver zonder VASTE woon- of verblijfplaats. Is dat een overtreding? Zo ja, van de wetten van welk land?

Het is alleen maar handig om tijdens je vakantie van bijvoorbeeld 5 maanden geen dubbele woonlasten te hebben. Maar stel je bent in een of ander Europees land en je wordt door de politie ooit gevraagd naar je adres, volstaat het dan om het adres te geven van het hotel of de camping waar je dan tijdelijk verblijft? Wordt dat geaccepteerd?

Moet je de SVB of de Belastingdienst in kennis stellen van je zwerftocht?

Graag de mening van de lezers. Bij voorkeur de feiten!

Groet,

Facttester


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Lezersvraag: In overtreding als je in Thailand geen vast adres hebt en je op vakantie gaat?”

 1. ron zegt op

  Ik moet in november weer een visum halen bij het consulaat in Amsterdam,
  Dus moet je ook een aanvraagformulier downloaden, en invullen.
  Hier word ook gevraagd, naar je adres in Thailand, ik vul dan altijd gewoon het adres van mijn appartement in.
  Nog nooit geen problemen mee gehad,
  ook niet terwijl ik misschien toch besloot om ergens anders te gaan slapen..
  Dus het lijkt mij, dat als er hier naar je adres wordt gevraagd, je gewoon het adres opgeeft,
  waar je de meeste tijd van het jaar bent. Je, huis/appartement/hotel/condo in Thailand dus.
  Dan moet dat hier toch ook geen problemen geven ?

 2. Hans van Mourik zegt op

  Hans zegt.
  Hallo Ron de vraag is, als je uitgeschreven bent en je gaat een paar maanden weg.
  Jij bent niet uitgeschreven.
  Hans

 3. l.lagemaat zegt op

  Als je binnen de periode van je retirement visum blijft, zal het vermoedelijk geen probleem opleveren en zorgen voor een entry aantekening voor Thailand in je paspoort. (single of multi)

  Is er wel een postadres beschikbaar voor b.v. een bewijs van in leven zijn van de SVB evt. een belastingmededeling e.d.

 4. Fransamsterdam zegt op

  Feit is dat ik het niet weet, maar je kunt om van de zorgen af te zijn ergens een hokje huren voor een paarduizend Baht per maand.

 5. Roel zegt op

  De grondwet in Nederland schrijft voor dat je maximaal 8 maanden uit Nederland mag zijn. Ben je langer uit Nederland kunnen ze op basis hiervan je uitschrijven, met alle gevolgen voor jezelf. Te denken vooral aan je ziektekostenverzekering.

  In Thailand moet je minimaal 6 maanden verblijven voor je rechten als ingezetene maar ook voor eventuele belastingheffing. Ben je dus korter als 6 maanden in Thailand ben je fiscaal dus geen inwoner in Thailand. Heeft niets te doen met je retirement visa, die is 1 jaar geldig mits je een re-entry hebt of multi entry.

  Dus als je korter dan 6 maanden in Thailand bent en geen woonadres en ook korter dan 8 maanden in Nederland, dan ben je feitelijk stateloos.

  Stel er is iets en je hebt in Nederland doorgegeven dat je naar Thailand verhuisd dan kan buitenlandse zaken of belastingdienst in Nederland middels immigratie kantoor in Thailand jouw adres opvragen en jouw bezoeken. Wanneer jij er dus niet bent op het adres wat je hebt opgegeven bij de immigratie dan verkrijgen ze in Nederland het bericht dat je niet meer in Thailand woont, vooral als je al enige tijd weg bent, dat vragen ze wel na bij hotel of mensen in de buurt.Dan kijken ze naar jouw paspoort gegevens en checken of je via vliegveld eruit bent gegaan en waarheen of over land. Alles staat geregistreerd, ook als je het land uitgaat en jouw volgende land is ook bekend, alleen natuurlijk niet waar of welk adres in dat land. Dat wordt dus allemaal doorgegeven. Daarna zal buitenlandse zaken jouw proberen te zoeken in dat land en ambassades op de hoogte brengen. Dan ben je dus stateloos.

  • Fransamsterdam zegt op

   Er staat van alles in de grondwet, maar na hoeveel maanden verblijf in het buitenland dat consequenties heeft zult u daar niet vinden.
   Dat is geregeld in de Wet BRP (Basisregistratie Registratie Personen) en nader uitgewerkt in het Besluit BRP.
   Als u onvindbaar bent betekent dat niet dat u statenloos wordt, u houdt gewoon de Nederlandse nationaliteit. Zie hiervoor de Rijkswet (dat wil zeggen dat de wet in het hele Koninkrijk geldt) op het Nederlanderschap.
   Ik ben wel benieuwd welke rechten als ingezetene ik na 6 maanden verblijf in Thailand krijg. Dat weet ik dan weer niet.

 6. jacob zegt op

  Geen enkel probleem, zelfs met je visa ben je nog steeds geen resident in Thailand dus daar hoef je jezelf geen zorgen over te maken.
  Maar er zijn andere genoemde zaken zoals je in leven bewijs etc. waar gaan die naar toe en kan iemand die voor je innemen en bewaren?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website