Lezersvraag: Een overstay van 1 dag, kan dat?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
13 januari 2017

Beste lezers,

Ik ben van plan om van 26/4 (aankomst 27/4) t/m 26/7 in Thailand te verblijven. Dat zou dan 91 dagen in het land zijn. Dus 1 dag overstay. Is dat een probleem?

Mvg,

Bob


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Een overstay van 1 dag, kan dat?”

 1. stevenl zegt op

  1 dag overstay is in de praktijk geen probleem, en de boete wordt op de Bangkok vliegvelden kwijtgescholden. Hou er wel rekening mee dat je waarschijnlijk wel een overstay stempel in je paspoort krijgt.

  • Rob E zegt op

   Boete kwijtgescholden?

   Twee jaar geleden had ik drie dagen overstay en kon mooi 1500 baht betalen op bkk. Maar geen overstay stempel

 2. erik zegt op

  Je komt op 91 dagen en misschien kun je dat oplossen, als vertrek in de vroege morgen is, door voor middernacht al door de paspoortcontrole gaan.

  Maar let op; pakt de gewone politie je op op dag 91 bij een toevallige controle dan constateren ze een misdrijf en kunnen ze je dwingen een verlenging te kopen en dat is dan een vriendelijk gebaar. Maar willen ze kwaad dan breng je de laatste dag in Thailand in de cel door.

  Overstay is een misdrijf en de ‘een-dag-vergeving’ geldt alleen bij de Immigration politie.

  • Daniel Vl zegt op

   Ik had ooit een vlucht rond een uur na middernacht . Het inchecken verliep tamelijk traag de rij naar de gates aan de controle heel lang De man voor mij geen probleem mijn beurt ok de beambte kijk op zijn uurwerk ja na twaalf uur. Overstay stempel in Paspoort en 500 Bt te betalen. Moest mij melden bij een vrouwelijke chef. Die keek ook op haar uurwerk. Ik had mijn geld al vast om te betalen gelukkig nam ze pen en doorstreepte alles me naam en handteken. Was november 2011 laatste vlucht met dat paspoort
   Ik vond het wel wat belachelijk 10 minuten na een lange tijd aanschuiven
   Daniel

 3. Cornelis zegt op

  Waarom een overstay inplannen en niet je reis gewoon één dag korter plannen – dat maakt op die drie maanden toch niks uit?
  Als je pech hebt krijg je al problemen bij het inchecken voor vertrek omdat je visumgeldigheid niet de hele verblijsperiode afdekt. Bovendien – het is mij een keer gebeurd – kan bij aankomst in Thailand door Immigration gevraagd worden om het ticket voor de terugreis te tonen.

 4. Jan zegt op

  Geen probleem kost wel 500 baht

 5. Adje zegt op

  Ik was vorig jaar 2 dagen overstay, en dan moet je naar een balie toe, waar je de boete van 500 bath. per dag moet betalen, dus ik moest 1.000 bath betalen en ik kreeg inderdaad een extra stempel in het paspoort.
  Ik was met de boeking zo naïef geweest en had voor 3 maanden geboekt in de plaats van voor 90 dagen, dit terwijl het ticket was meegestuurd voor het visum aanvraag, maar daar wordt blijkbaar niet naar datums gekeken, en zag het pas later aan de datum van de stempel toen ik al ruim één maand in Thailand was. Maar met betalen ben je eraf, en een ervaring rijker succes en veel plezier in Thailand straks.

 6. JCM zegt op

  Dag van aankomst = dag 1, dag vertrek = U laatste dag , Dus U verblijf is 92 dagen (2 dagen overstay is 2 * 500 Bath) + stempel van overstay in paspoort deze moet U wel verantwoorden bij een evt visum aanvraag in NL

  • Jörg zegt op

   Uitgaande van vertrek op 26/7 is dat één dag overstay en dan telt de 26e gewoon mee.

  • Gerrit bkk zegt op

   Klopt. het is 92 dagen

 7. yvonne zegt op

  Wij waren 2 jaar geleden ook 1 dag te lang in Thailand. Op de luchthaven inderdaad geen boete gekregen maar wel een stempel in onze paspoorten. Of dit de normale gang van zaken is of dat de betreffende ambtenaar coulant was is ons niet bekend.

 8. jowe zegt op

  Waarom niet even een extension halen bij immigration.
  Kost 1900 baht maar dan heb je verder geen ploplems
  M.vr.gr.

 9. RoyalblogNL zegt op

  Of het problemen oplevert, weet ik niet. Daar zijn experts voor. Maar ik snap de gedachte niet. Je mag 90 dagen in het land blijven maar plant een verblijf van 91? Waarom houd je je niet aan de wet? 89 dagen of 90 dagen? Waarom wil je willens en wetens de regels van Thailand overtreden of negeren? Of geldt die niet voor iedereen?

 10. Bert zegt op

  Zou voor de zekerheid dat maar van te voren regelen. Als je een verkeerd persoon heb bij de douane heb je een probleem. En een stempel extra in je paspoort dat je over de datum was kan weer gevolgen hebben voor je volgend verblijf. Regels zijn regels, houd je eraan en je heb geen problemen.
  Goeie reis

 11. RuudRdm zegt op

  Voorheen ging ik ook weleens 90 dagen naar Thailand. Ik kocht dan een ticket tot aan dag 90 na aankomst. Op dag 90 vertrok ik dan weer richting Amsterdam, volgens het principe niet moeilijk doen waar makkelijk kan!

 12. Ben Oostindien zegt op

  Gewoon 500 thb betalen op luchthavenmen een stempel overstay in je paspoort wat weer gezeik geeft als je weer een visum aanvraagd op de ambassade, dus beter voorkomen en op tijd er uit

 13. Jan Verduin zegt op

  Het ligt er maar aan hoe de pet staat van de immigration ambtenaar m/v en kan je een boel narigheid opleveren.
  Zelf had ik ooit eens 1 dag overstay maar er werden mij 2 dagen aangerekend dus 1000 baht, dit is nog niet het ergste want ik moest plaatsnemen achter een speciaal bureau, kreeg een groot boek voorgeschoteld met een heel verhaal betreffende mijn overstay wat ik diende te tekenen, betalen van de 1000 baht, nogmaals tekenen en een aantekening in mijn paspoort via een stempel, wat er heden ten dage nog in zit, zelfs bij het overzetten van mijn visum e.d. in een nieuw paspoort werd dit óók vermeldt, het eenmalige simpele overstay van 1 dag achtervolgt mij dus nog steeds.
  Dus wees maar eigenwijs en ga er maar vanuit dat het je hooguit 500 baht kost of kwijtgescholden, door ervaring en schande kom je er wel achter dat e.e.a. niet zo simpel zal zijn.

 14. Henk zegt op

  Leuke verhalen.
  De regels voor overstay zijn erg aangescherpt.
  In een aantal gevallen moet je zelfs al bij aanvraag van een visum een formulier tekenen dat je daadwerkelijk op de hoogte bent van de gevolgen van overstay .
  En let wel de 500 baht voor de 1e dag kan op dit moment nog soepel worden afgekocht.
  Maar ook dit veranderd ineens zonder bekendmaking.
  Neem dus geen risico.
  Ga desnoods even de grens over naar Laos of cambodia.
  Je bent dan zeker van je zaak. En een stempel voor overstag kan gevolgen hebben voor een nieuwe visum aanvraag.
  De regels van het verleden geven geen garantie voor de toekomst.

 15. Fransamsterdam zegt op

  Als je op de laatste dag op weg naar het vliegveld tegen een controle aanrijdt of om welke reden dan ook ergens bij betrokken raakt of gecontroleerd wordt, kan het problemen opleveren.
  Ik zou daarvoor 90 dagen lang in de zenuwen zitten en het beslist niet doen.

 16. Oean Eng zegt op

  Hoi,

  Ik was ziek (echt ziek) en ik had 3 dagen overstay. kon ff geen kant op.
  Geen probleem. Kost wat geld. Klaar. Dus kan.
  Gaan ze vragen stellen, zeg je dat je ziek was.
  Gaan haan, die er naar kraait.
  Maar dit kleine misbruik, is alleen maar cool.
  Maanden overstay, toont geen respect, moet je niet doen, mijnsinziens, is dus NIET cool.
  Ik leef op cool, ik kan en ieder hetzelfde adviseren.

  Ik hoop dat je snel beter wordt,

  Oean Eng

 17. Daniël M zegt op

  Beste,

  Ik heb de reakties gelezen. Sommigen beweren geen problemen gehad te hebben. Anderen moesten dan wel een boete betalen.

  Maar sommige van deze reakties zijn al van meer dan een jaar geleden. Verleden jaar werden de kontroles op overstay gevoelig verhoogd en de straffen verzwaard. Dat is verschillende malen te lezen geweest op dit blog.

  Luchtvaartmaatschappijen zijn mee verantwoordelijk en moeten erop toezien dat hun passagiers voldoen aan de visum-eisen. Ik vind het raar, dat ik hierover niks gelezen heb in de reakties. Persoonlijk denk ik, dat er (een zeer kleine?) kans is, dat je reeds bij het inchecken op de luchthaven riching Thailand problemen kunt krijgen.

  Het kan ook zijn, dat je bij je boeking op gewezen zult worden, dat je hoogstens 90 dagen zult mogen blijven.

  Ik zou het persoonlijk niet riskeren om langer te blijven. Voorkomen is beter dan genezen!

  Misschien staan er onaangename verrasingen te wachten als je toch langer dan 90 dagen blijft.

  Het is uw beslissing en de verantwoordelijkheid ligt bij u. Maar smeek niet om hulp als het ergens fout loopt.

  • Cornelis zegt op

   Toch niet goed gelezen, Daniël, ik wijs in mijn eerdere reactie wel degelijk op mogelijke problemen bij het inchecken.

  • BA zegt op

   Airlines laten je gewoon instappen omdat je in Thailand bij de plaatselijke immigratie een extra 30 dagen aan kunt vragen. Is dus ook nog een optie, kost 1900 baht.

   • Cornelis zegt op

    Is géén optie bij het type visum dat de vraagsteller voor 90 dagen nodig heeft.

 18. Jörg zegt op

  Vorig jaar op 30/10 aangekomen, dus ik moest 28/11 weer vertrekken, vertrok echter 29/11. Eén dag overstay, moest mij melden bij een balie om die boete te betalen. Toen ze er achter kwamen dat ik een Thaise vriendin heb die stond te wachten gingen ze even met haar praten. Hoefde de 500 baht daarna niet te betalen en heb ook geen aantekening in mijn paspoort gekregen. Een andere reiziger naast mij met drie dagen overstay moest wel 1.500 baht aftikken.

 19. Oean Eng zegt op

  Sorry,

  Ja,per dag overstay met je boete betalen….ik ken mensen die die 500 baht per dag gewoon konden betalen en zo een jaar dachten te kunnen blijven met overstay. Tis een overtreding, daar is een boete voor. Een jaar overstay, gewoon te denken, te kunnen betalen…NIET DOEN! Je had het over een dag…no prob…maar/en wat je ook tegenkomt in thialand: SMILE! Succes.

  Oeang Eng

 20. ton zegt op

  Laat je niet bang maken. 500baht betalen en klaar.

 21. bob zegt op

  Haal bij de immigratiedienst in uw verblijfsplaats een extension en betaal die 1200 Baht zodat u geen problemen hoeft te verwachten, nu of in de toekomst.

  • Cornelis zegt op

   Bij het type visum dat vraagsteller moet hebben voor een verblijf van 90 dagen – hetzij een al met 30 dagen verlengd toeristenvisum, hetzij een non-immigrant ‘O’ visum – kan m.i. geen sprake zijn van verdere verlenging bij de plaatselijke immigratiedienst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website