Lezersvraag: Overlijden in Thailand en dan?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
16 april 2015

Beste lezers,

Je wordt een dagje ouder en dan gaan de gedachtes wel eens naar het eind van je leven. Niets bijzonders dat overlijden. Wel als dat in Thailand gebeurt. Dan komen er andere zaken bij kijken dat als je gewoon in Nederland het hoekje om gaat.

Mijn vraag gaat over het heen gaan in Thailand. Zonder verder iets te regelen, zal je lichaam naar Nederland worden gevlogen, om aldaar in de hens te worden gestoken of onder de grond te worden gestopt. Tenminste als je een uitvaartverzekering of reisverzekering hebt afgesloten.

Ik woon niet in Thailand, maar kom er wel heel vaak. Bijna de helft van de tijd woon ik er. Mocht mij in deze zin wat overkomen, dan wil ik in Thailand gecremeerd worden.

En dan nu mijn vragen:

1. Kan dat zomaar?
2. Wat moet er van tevoren geregeld worden (als dat al nodig is)?
3. Wat moet er op het moment suprême geregeld worden?
4. Waar moet ik nog meer aan denken om dit goed te regelen?

Alvast mijn dank voor uw hulp!

Met vriendelijke groet,

Martin van Iersel


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Overlijden in Thailand en dan?”

 1. han zegt op

  Ik heb in mijn testament bij mijn advocaat in thailand tevens laten vastleggen dat ik volgens traditioneel gebruik in thailand gecremeerd wil worden. We hebben dat besproken en volgens hem zou dat verder geen problemen opleveren. Moet er natuurlijk wel iemand zijn die daarvan op de hoogte is en de instanties van deze wilsbeschikking in kennis stelt.

 2. bona zegt op

  Om het heel eenvvoudig te houden Martin:
  Mijn moeder is helaas zowat drie jaar geleden in Thailand overleden.
  Dus antwoord op vraag een : JA dit kan zo maar, hulp van Thaise personen is uiteraard noodzakelijk !
  Vraag twee : NEEN, er was NIETS vooraf geregeld.
  Vraag drie : Allerlei zaken met gemeentehuis, monniken, ziekenhuizen en dergelijke. Hulp van Thaise personen is onontbeerlijk.
  Vraag vier: enkel zorgen dat je een betrouwbare Thaise persoon hebt die het nodige kan regelen, en vooral op een beschaafde manier genieten van de tijd die je rest.
  Ik wens je nog een lang leven.
  Indien nog specifieke vragen, zal ik mijn best doen je te helpen.
  Een eenvoudig woord van dank is voldoende, hopelijk niet zoals de meesten die een vraag stellen en nooit enige dank betonen.

  • Martin zegt op

   Beste Bona,
   Het inderdaad fijn als mensen reageren op je vraag en dus is een bedankje op zijn plaats. Bij veel reacties, wil je het liefst iedereen in één keer bedanken, maar ik weet niet of dat kan.
   Heb nog wel een vraagje. Wat doen je NL verzekering? Betaalt die de kosten?
   Groet, Martin.

   • bona zegt op

    Hallo Martin, heel fijn van je vriendelijke woorden.
    Betreffende je vraag : Vrijwel ALLE kosten werden hier in Thailand op Thaise wijze betaald, dus zonder bonnetje!
    Ik had enkel een bewijsje van de autopsie, zowat 6.000 baht, waar de ( Belgische ) ziekenkas probleemloos in tussengekomen is.
    Voor al het overige is het Quasi onmogelijk om een deftig ontvangsbewijs te krijgen, dat dan bovendien nog zou moeten vertaald worden, dus evenveel kosten dan baten.
    Mijn kosten bedroegen, met uitzondering van de familliebijeenkomst, dus enkel officieel, ongeveer 20.000 baht, Taxi, kist, vervoer van.. en terug. Dus volgens mijn opinie niet onoverkomelijk.
    Hopelijk heb je deze inlichtingen nooit nodig !
    Nog een prettige avond en smakelijk eten.
    Bona.

   • han zegt op

    Ik weet niet wat voor verzekering je hebt maar mijn nederlandse verzekering heb ik afgekocht.

 3. Cees zegt op

  Als ik kom te overlijden wanneer wij in Thailand wonen (binnen 4 jaar) dan word ik volgens Thaise traditie in Thailand gecremeerd. Daarvan is mijn Thaise vrouw en haar familie op de hoogte.
  Geen dure vlucht terug naar Nederland, waarvoor?
  Er is verder niets geregeld, totaal niet nodig.
  Ben al aanwezig geweest bij crematies en weet dus hoe het er aan toe gaat.
  Niets mis mee.

 4. Gerard Van Heyste zegt op

  Dank U wel Bona voor de moeite!
  Gerard

 5. MACB zegt op

  1. Zie dossier Overlijden in Thailand (menu links, onder ‘Dossiers’)
  2. Zie ook NVT Pattaya http://www.nvtpattaya.org menukeuze ‘Handig!’ op de Home Page

 6. David H. zegt op

  ik heb hierbij wel een bijkomende vraag , aangezien crematie hier gebruikelijk is , en Thailand hoog bevolkingscijfer met uieraard ook vele overlijdens ,of crematoria vergelijkbaar zijn met Europa en of talrijk genoeg ?

  • theoS zegt op

   Haast elke WAT (tempel) heeft een verbrandings oven op het terrein staan, meer een grote kachel waarin het lijk verbrand wordt met veel hoela en monniken spreuken vooraf. Dit kan vele dagen duren terwijl het lijk in een geair conditioneerde kist op zijn/haar lot ligt te wachten.Het is meer een party met veel eten en drank.

 7. Hans zegt op

  Je overlijdensrisico verzekering kun je stoppen en laten uitbetalen voor een lager bedrag als de begrafenis waarde van de polis in Nederland.
  Mvg

 8. Maikel zegt op

  Gaat het alleen om crematie of zijn er ook bgravenis mogelijkheden. Cremeren vind ik een afschuwlijke kwestie daar is mijn echtgenote van op de hoogte.

  • ruud zegt op

   Kerken genoeg in Thailand.
   En meer Christenen in Thailand, dan Thailand toe wil geven waarschijnlijk.
   Begraven is dus ook mogelijk.

 9. John zegt op

  Mijn Nederlandse vrouw stierf tijdens onze vakantie in Thailand vrij plotseling aan een hartinfarct. Ben de Nederlandse Ambassade na zoveel jaren nog steeds erg dankbaar voor de ondersteuning en inschakeling van SOS die verder alles heeft geregeld betreffende terugreis naar Nederland. Idem KLM die de enige maatschappij is om een overledene terug naar Nederland te brengen. Namen destijds moeiteloos en zonder bijbetaling de tickets van een andere maatschappij over. HULDE. Zelf kreeg ik een Business seat terwijl, ik economy had geboekt. Op Schiphol had men al een aparte ruimte gereserveerd voor de familie die mij kwam afhalen. Als er werkelijk problemen zijn dan kun je op de Nederlandse Ambassade en op de KLM vetrouwen.
  Dank en nogmaals dank.

 10. Haki zegt op

  Ruim 10 jaar geleden begon ik ook te overwegen om uiteindelijk in Thailand zoveel mogelijk mijn “oude dag” te gaan slijten en constateerde toen dat mijn begrafenisverzekering (bij Centraal Beheer) enkel de kosten van begrafenis/crematie in NL zou dekken. Dus ik heb die polis gelijk afgekocht en beeindigd. Het lijkt me dan ook raadzaam, indien men in bezit is van Nederlandse (of Belgische) begrafenisverzekering, deze te controleren op buitenlanddekking.

 11. Martin zegt op

  Beste reageerders,
  Graag wil ik jullie alle zeer hartelijk dank zeggen voor de zinvolle informatie die mijn vraag heeft opgeleverd.
  Wat heerlLijk dat dit Thailandblog bestaat!
  Met vriendelijke groet,
  martin van Iersel.

 12. bona zegt op

  Hartelijke wederdank voor je vriendelijke bedanking.
  Ik wens enkel nog toe te voegen dat de Belgische Ambassade volledig gratis alle nodige stappen ondernomen heeft betreffende het overmaken – vertalen en dergelijke van alle nodige documenten, noodzakelijk voor Belgie. Waarvoor nogmaals mijn beste dank aan de bevoegde diensten.
  Nog een prachtig leven aan allen.
  Bona.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website