Lezersvraag: Overbruggen in Thailand tot mijn pensioen en AOW

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
22 juni 2017

Beste lezers,

Allereerst wil ik jullie allen bedanken voor jullie bijdrage. Ik ben sinds kort (8 maanden) lid en ik heb heel veel aan jullie te danken. Ik ben 62 jaar en ik heb nu zelf vragen die voor mij van groot belang zijn.

Per 01-01-2020 krijg ik mijn pensioen en per 02-12-2021 mijn AOW. Die overbrugging van 2 jaar wil ik in Thailand bij mijn vriendin in haar huis verblijven.

 1. Wat moet ik doen? Mij uit laten schrijven en als de 2 jaren voorbij zijn weer in laten schrijven voor aanvraag AOW?
 2. Kan ik mijn rechten houden als ik mijn adres heb in Nederland bij mijn dochter om mijn ziektekostenverzekering te behouden?

Lieve mensen, hebben jullie voor mij een uitstekende en slimme oplossing om het te bewerkstelligen?

Alvast heel erg bedankt jullie allemaal.

Groetjes,

Roy


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

20 reacties op “Lezersvraag: Overbruggen in Thailand tot mijn pensioen en AOW”

 1. Rienie zegt op

  Hallo.
  Als je uitschrijft uit Nederland dan verlies je per jaar 2% van je AOW. Dat als eerste.
  je kan het ook anders doen. Gewoon heerlijk naar thailand gaan en voor de zekerheid zorgen dat je voor de acht maanden om zijn even terug naar Nederland. (Officieel dien jezelf uit te schrijen als je langer dan 8 maanden in het buitenland bent) Hierdoor kun je je verzekering houden. Veel mensen komen sowieso eens per jaar terug naar nederland. En als je een open ticket in Nederland koopt ipv dan is dat ook goedkoper. Wel moet je dan nog kijken hoe je je visa regelt
  Succes

  • erik zegt op

   Blijf ingeschreven staan in NL. Je betaalt belasting, volksverzekering, zorgverzekering en hebt recht op heffingskorting en toeslagen. Maximaal 8 maanden naar het buitenland. Dan vraag je straks jouw AOW aan maar daarvoor hoef je niet in NL ingeschreven te staan. Regel wel tijdig jouw DigiD.

   Je moet feitelijk 4 maanden in NL zijn en ik adviseer je daar niet mee te foetelen; de gemeente kan controleren en de vijand slaapt nooit: je bent zo verlinkt. En dan betaal je de gedeclareerde ziektekosten buiten NL terug.

   De optie ‘ingeschreven te staan bij …’ is exact het zelfde als mijn eerste volzin hierboven. Je blijft belasting- en premieplichtig maar geniet de voordelen van de zorgpolis.

   Schrijf je je uit dan verlies je de zorgpolis; dit is een punt van overweging, HET punt van overweging Als dat betekent dat je 4+8 moet doen dan is dat maar zo.

   • Roy zegt op

    Beste Erik. Jouw advies is ook heel belangrijk voor me. Hiervoor hartelijke dank. Groetjes. Roy

  • chris zegt op

   2 jaar overbruggen betekent 2 * 2 % van je AOW inleveren, oftewel 25 Euro per maand.
   Laten we nu eens aannemen dat je 80 wordt dan loop je zegge en schrijve 25 Euro *12 mnd * 15 (jaar) = maar liefst 4.500 Euro mis (de rest van je leven).
   Wat kosten 4 retourtickets Amsterdam-Bangkok (in die twee jaar overbruggingstijd) : 2500 Euro wellicht.
   Wat kost twee jaar huisvesting? Huur, hypotheek, water, gas en licht, ozb????
   En wat kost het om 4,5 maand je geliefde te moeten missen? En wat zal je geliefde wel niet denken als je geld belangrijker vindt dan bij haar zijn?
   Ik wist het wel. Voor mij draait het leven niet om geld.

   • Hans zegt op

    Volgens mij hoef je geen 2% per jaar in te leveren. Je werkt toch niet meer, dus heb je je AOW al volledig betaald. En van je pensioenuitkering hoef je geen AOW Premie te betalen.

    • NicoB zegt op

     Sorry Hans, maar het soort inkomen dat iemand heeft doet niet ter zake, het draait er om of je nog premieplichtig bent in Nederland, het is echt niet zo, dat je af bent van de premieheffing volksverzekeringen als je een pensioenuitkering geniet.
     Maar goed, die premieplicht vervalt wel zodra je Nederland metterwoon hebt verlaten en dat is Roy van plan.
     NicoB

   • Roy zegt op

    Beste Chris. Bedankt voor je advies. Dit idee speelt ook in mijn hersenpan. Hoe onderhoud je jezelf als je bijvoorbeeld nog geen AOW geniet en toch daar rond kan komen. Heb je een spaarcentje en/of je 800000 baht op een Thaise bank? Gaarne zou ik graag verder jouw advies willen overwegen. Alvast bedankt en groetjes. Roy.

    • chris zegt op

     beste Roy,
     Ik weet niet precies wat jouw talenten zijn, niet de talenten van je vriendin en ik weet niet waar je wilt gaan wonen. Ik werk hier sinds 10 jaar, heb dus al 20% van mijn AOW ingeleverd en lig er geen seconde wakker van. In jouw geval zou ik proberen te zoeken naar een baantje (niet fulltime) dat wat geld oplevert en ook een werkvergunning en visum, zeker zo lang je niet officieel getrouwd bent. Of een bedrijfje op te zetten met je vriendin waarin zij werkt en jij de financier bent. Je hebt gelukkig tijd genoeg om daar over na te denken en rond te kijken. Gebruik de netwerken van je schoonfamilie maar denk zelf goed na over de duurzaamheid van het bedrijfje. Veel Thai bedrijfjes mislukken omdat ze op de korte termijn denken. Dan stoppen ze en beginnen een ander bedrijfje een maand later. Klinkt dynamisch maar is niet goed voor je hart en je portemonnee.

  • NicoB zegt op

   Even terug naar Nederland voordat de 8 maanden om zijn? En dan hoppa weer terug naar Thailand?
   Sorry Rienie, maar zo werkt dat echt niet, minimaal 4 maanden terug naar Nederland, rekenend per kalenderjaar en startend per 1-1-2020, gaat dat echt niet goed komen.
   NicoB

  • Roy zegt op

   Beste Rienie. Bedankt voor je inbreng alleen eigenlijk wil ik helemaal niet meer terug naar Nederland. Vanaf 2004 ben ik bijna elk jaar in Thailand. Dit is nu mijn thuis. Zodra ik voet op bodem zet gaat er veel zorg van me af. Ik kan wel huilen van vreugde dat ik uit nieuwsgierigheid een keertje tegen mezelf “Roy ga eens een kijkje nemen daar”. Ik ben in heel veel landen geweest maar dit is mijn droomland ondanks dat sommigen andere meningen hebben. Nederland is een andere land geworden. Jammer!!! Groetjes. Roy

 2. NicoB zegt op

  1.Als je Nederland verlaat en je permanent in Thailand vestigt moet je je in Nederland uitschrijven.
  Of in en uitschrijven invloed heeft op je opgebouwde Aow rechten terwijl je in Nederland woonde is het antwoord nee, alleen na je vertrek stopt de opbouw van je Aow, wat leidt tot 2 % per jaar minder Aow opbouw.
  2.Als je Nederland verlaat en je permanent in Thailand vestigt verlies je het recht op een zorgpolis in Nederland, die wordt dan beëindigt.
  Je wilt vanaf 2020 je in Thailand vestigen, dat duurt nog even dus, soms lukt het om bij de huidige zorgverzekaar verzekerd te blijven op een buitenlandpolis, premie ligt aanzienlijk hoger dan bij de verplichte verzekering. Ik heb CZ wel eens voorbij zien komen als verzekeraar waar dat zou kunnen, die verzekeraar doet dat alleen voor bestaande klanten, dus daar zou je naar kunnen gaan zoeken of anderen kunnen je wellicht in een reactie verder helpen. Bedenk wel dat wat vandaag is, morgen anders kan zijn.
  Of je moet gaan rommelen met niet in Nederland zijn en toch proberen met een adres bij je dochter te doen alsof je nog in Nederland woont kan ik niet aanbevelen; als puntje bij paaltje komt, bv. bij het nodig hebben van kostbare zorg, dan kan dat wel eens heel nadelig uitpakken. Toekomst is nooit zeker, voorbeeld, ik had voordat ik mij in Thailand permanent vestigde een bankrekening bij een bank in Nederland, gevraagd of mijn rekening zou kunnen blijven als ik naar Thailand vertrok. Ja, kreeg daar zelfs een schriftelijke bevestiging van. Maar …kreeg na mijn vertrek te horen dat mijn rekening werd opgeheven.
  Gelukkig gebeurde dat niet met andere rekeningen.
  Succes.
  NicoB

 3. Ger zegt op

  Als je dan toch van plan bent naar Thailand te verhuizen zet dan gewoon de stap en schrijf je uit als je pensioen ingaat. Uiteindelijk ben je begrijp ik toch van plan, ook als je later je AOW krijgt. En je hoeft dan geen 4 maanden in Nederland te verblijven.
  Vrijwillige AOW- verzekering voor die 2 jaren is zelf te regelen, je betaalt een premie afhankelijk van de hoogte van je inkomen .En je kunt gewoon uitgeschreven zijn en je AOW krijgen dus niet nodig om nadien weer in te schrijven.
  Het voordeel als je gedurende 2 jaren alleen je pensioen krijgt dat de belastingdruk laag is dus je betaald weinig belasting t.o.v. Nederland. Het is zelf de keus maken : permanent in Thailand of nog 4 maanden per jaar in Nederland. Adviseer een ziektekostenverzekering te nemen in Thailand, is nu al een offerte te vragen dan weet je hoeveel je over 2 jaar ongeveer betaald aan de hand van leeftijdstabellen die per 5 jaar omhoog gaan.

  • Ger zegt op

   Voor een offerte , dan weet je ongeveer de premie van een vrijwillge AOW verzekering per jaar,kun je op de website van SVB.terecht. Google op : vrijwillige verzekering AOW. Hier staat alle relevante informatie.

  • Roy zegt op

   Beste Ger. Ontzettend bedankt. Hier heb ik heel veel aan. Groetjes en nogmaals bedankt. Roy.

  • jasper van Der Burgh zegt op

   Minimale vrijwillige inkoop van de AOW is 2750 euro per jaar, in zijn geval (2 jaar) dus minimaal 5500 euro. Dan moet je dus al minimaal 84 worden wil je het gasan terugverdienen.

 4. Ko zegt op

  Even een punt van overweging bij 2.Je kunt natuurlijk bij je dochter gaan inwonen, of je dat dan alleen op papier doet is natuurlijk niet alleen jouw pakkie an! Als je je niet aan de regels houdt zal ook je dochter daarop worden aangesproken! Wil jij en zij dat wel? Kan het gevolgen hebben voor mogelijke toeslagen ( Die ze nu of in de toekomst nodig heeft). Als voordeurdeler telt jouw inkomen immers ook mee! Lijkt me dat je daar er zorgvuldig mee om moet gaan!

  • Roy zegt op

   Beste Ko. Jij ook bedankt voor je inbreng. Nu mijn vraag, wat als ze zelf een koopwoning heeft? Wat heeft dit als gevolg? Groetjes. Roy

 5. ruud zegt op

  U zou eens kunnen uitzoeken wat middeling van inkomen voor u kan betekenen.
  Dat kan overigens alleen, als u een spaarpotje hebt om van te leven en als u inkomen in Nederland hebt.
  De precieze regels weet ik niet.(meer)
  Er zitten wat haken en ogen aan, als je in het buitenland woont.

  Omdat u bent gestopt met werken, hebt u geen inkomen meer.
  Over een periode van 3 jaar kunt u dan uw inkomen middelen, waardoor u waarschijnlijk geld terug krijgt en zorgtoeslag.
  Het gemiddelde inkomen over 3 jaar is namelijk lager, dan in de voorgaande jaren afzonderlijk.
  Daardoor zou u in een lagere belastingschijf terecht kunnen komen en profiteren van de vrijstelling die u niet gebruikt, als u geen inkomen hebt in een van die jaren.

  • Ger zegt op

   Middeling geldt alleen voor betaalde belasting en is pas na 3 verstreken en aansluitende jaren waarop het betrekking heeft aan te vragen. Dus pas achteraf. En heeft geen gevolgen voor zorgtoeslag want een correctie van zorgtoeslag is na afloop van een verstreken jaar niet meer aan te vragen.

   • ruud zegt op

    Ik kreeg een paar jaar na mijn emigratie automatisch een verrekening van de zorgtoeslag.
    Een onverwachte meevaller van een paar honderd Euro, omdat ik voor mijn emigratie geen heel jaar had gewerkt.

    Die verrekening achteraf klopt, daarom had ik het ook over het hebben van een spaarpotje.
    Ik ga met die middeling inkomen ook een beetje de kant uit, van het eerder in laten gaan van het pensioen, om de tijd tot het ingaan van de AOW te overbruggen.
    Als je het pensioen eerder in laat gaan, loop je het geld van het middelen mis.
    Als je dus wat geld achter de hand hebt, kun je beter het pensioen niet eerder in laten gaan en je inkomen middelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website