Beste lezers,

Ik ben Klaas en heb sinds januari dit jaar kennis met een Thaise vrouw. Begin volgend jaar ga ik, als alles lukt met de huidige toestand, voor de tweede maal dit jaar naar Thailand. Ze gaat me dan haar aan haar ouders voorstellen.

Behalve “Sawatdi Khrap” ken ik geen woord Thais. Mijn taal cursus start pas in mei volgend jaar.

Mijn vraag: Wat zijn de Do’s en Don’ts wanneer je bij je toekomstige schoonouders voor de eerste maal op bezoek gaat?

Is het gebruikelijk om iets als cadeau mee te nemen? Zo ja, tips? Ik zou het jammer vinden om bij het eerste bezoek al de mist in te gaan!

Wie heeft er goede (lees: gouden tips?) Wat kan, moet en mag absoluut niet??

Groet,

Klaas

23 reacties op “Lezersvraag: De ouders van mijn Thaise vriendin ontmoeten, wie heeft tips?”

 1. Michiel zegt op

  Beste Klaas,

  Ik fond deme handier “do”

  Of je nu wil of niet, vanaf het moment dat je binnenkomt sta jij in het middelpunt van de aandacht. Ben hier dan ook op berekend. Ga niet onzeker met je handen in je broekzak in een hoekje staan. Kom binnen en probeer gewoon jezelf te zijn. Logisch dat het spannend is om daar voor het eerst binnen te wandelen. Maar dat hoeft geen reden te zijn om je anders voor te doen dan je bent. Hun dochter heeft voor jou gekozen, dat zal niet voor niks zijn. Waarschijnlijk zullen haar ouders ook gewoon chill zijn. En je hoeft geen beste vrienden met ze te worden, of te doen alsof het een sollicitatiegesprek is. Ben niet al te bang om afgekeurd te worden. De baan heb je namelijk al te pakken, je hoeft jezelf alleen maar even voor te stellen. Simple as that.
  Verder weet ik het niet zeker maar er zullen ongetwijfeld meer “dont’s zijn.

  Zo lijkt winden laten, boeren, hun kostbaarheden stelen, klappen uitdelen en hun huis in de fik zetten me allemaal dont’s

  Succes

 2. ivo zegt op

  blijf gewoon jezelf en strooi vooral niet met geld ( om geen verkeerde indruk te geven )
  Hangt er ook vanaf …vanwaar is je vriendin…?? Isaan…..noord ….zuid …Bangkok…
  Leeftijd van je vriendin…???
  Is ze al getrouwd geweest..??
  Heeft ze kinderen enz…..speelt allemaal mee
  Ook vragen ze ” sinsod ” of een bruidsschat……dit neemt wel af in Thailand ( = of was een oud Thais gebruik )

  Grt

  Ivo

 3. Ryszard Chmielowski zegt op

  ryszard@vipfoundation.nl
  Ik heb hier geen persoonlijke ervaring mee maar wel heb ik een goede tip: Er bestaat een boekje in het Nederlands en in het Thai wat op al jouw vragen uitgebreid antwoord geeft! Ook alle mysteries van de verschillende culturen worden besproken. Je leest het boek in een keert uit. De titel van het boek is:
  “THAISE KOORTS’. Succes Klaas.
  Met groet van Ryszard.

  • Sjaak S zegt op

   Thai Fever voor het geval je het niet in het Nederlands vindt. Ik heb deze engelse uitgave… briljant boekje.

 4. Han zegt op

  Ligt er toch ook aan tot wat voor sociale kaste ze hoort, bij de armere mensen is iets eetbaars altijd heel welkom. Beste is om je vriendin te vragen, die weet het exact.

 5. Jan Scheys zegt op

  Als er tijdens je eerste ontmoeting al direct over geld gesproken wordt vergeet het dan en als je met een Thaise trouwt dan trouw je ook met de familie en wordt er veronderstelt dat je ook regelmatig geld stuurt.
  Ook niet teveel pochen met hoeveel geld je hebt. Bezin eer ge begint omdat het mij ook overkomen is. Mijn lief sprak ook geen woord Engels maar ik kon me toch al een beetje uitdrukken in het Thais en het begon goed na mijn huwelijk in België maar na 14 jaar is het toch stuk gelopen omdat ze “niet vlug genoeg rijk werd”! Daarom dat ze een andere naïeve kloot met meer geld zocht hehe. Heeft ze na mijn erfenis zelf toch nog altijd NIET gevonden en nu wil ze terug vrienden worden! Haha nu dat er terug meer te rapen valt…
  Een goede raad: net zoals ik kan je de familie wel een beetje helpen maar niet overdrijven en duidelijke afspraken maken. Niet de kat bij de melk zetten. Probeer zo vlug mogelijk de taal te leren die echt niet zo moeilijk is zoals met meestal denkt. Je kan dan al een stuk begrijpen over wat de mensen rondom zoal vertellen want uit eigen ervaring weet ik dat het bij de Thai altijd over geld gaat. Niks mis mee omdat het arme mensen zijn maar je wil toch ook niet gepluimd worden zeker!?
  Nog een ding om over na te denken: jij bent de witte ridder op het mooie witte paard maar eens terug in welvarend Europa dan lopen er hier VEEL ridders op mooie witte paarden met nog veel meer geld rond! BESEF DAT MAAR GOED! SUKSES!

 6. Robert zegt op

  Gewoon normaal doen, beleefd blijven, niet boos worden als iets anders loopt dan verwacht en verder niet al te veel zorgen maken lijkt mij. Laat je verrassen.
  Als je meer wilt lezen: http://www.thailandfever.com

 7. Rob V. zegt op

  Je gewoon netjes gedragen en als je niet weet wat te doen:spiegelen wat zij doen. Glimlach, geef wel of geen kadootje. Wat zou je in Nederland doen? Beide partijen zullen wat moeten geven en nemen, jij zal het niet 100% op hun manier doen en andersom net zo goed. Laat je goede wil zien en je charme, dan ben je al halverwege.

  Persoonlijke anekdote: ik had mijn schoonmoeder reeds via videochat gezien voordat ik haar in het echt zag. Bij die ontmoeting was ik in mijn hoofd druk bezig ‘ik moet natuurlijk wel een wai maken, en een goede, straks doe ik het verkeerd en lachen ze me uit of erger…’ maar terwijl ik zo dacht en mijn handen samen begon te brengen tot een wai was moeder’s al op mij afgestapt om mij met een glimlach en een dikke knuffel te begroeten, blij me in het echt te zien. Op dat moment dacht ik meteen dat die vrachtwagenladingen teksten over do’s en dont’s, hoe ‘dé Thai’ opereren, hup zo het raam uit kon. Stel je algemeen op de hoogte van stereotype cq veel voorkomende gebruiken en etiquette maar ga er NIET vanuit dat die automatisch van toepassing zijn op het individu tegenover je. Je merkt vanzelf wel wie je tegenover je hebt, zet zelf je beste beentje voort en het komt vast goed (of niet als je schoonouders niet de fijnste mensen zijn.. maar dat is dan niet jouw schuld). 🙂

  Onder je vraag trouwens een link naar dit onderwerp:
  https://www.thailandblog.nl/cultuur/ouders-thaise-vriendin/

 8. Leon zegt op

  Kijk eens voor een online cursus op Internet.
  learnthaiwithmod.com

 9. ruud zegt op

  Vraag uw vriendin om instructies.

  Uw gedrag zal namelijk niet alleen van de sociale status van de familie afhangen, maar ook van de wie de ouders als mens zijn.

  En loop niet te hard van stapel met dat woord “schoonouders”, u hebt uw vriendin blijkbaar maar 1 vakantie meegemaakt.

 10. Bert zegt op

  Blijf gewoon jezelf, wat je hier niet zou doen hoef je daar ook niet te doen.

  Het enige wat veel verschilt van onze westerse samenleving is dat de Thai kinderen hun ouders onderhouden indien noodzakelijk. De rijke ouders verwachten echt geen bijdrage van hun kinderen.
  Maar dan komt de vraag wat is rijk.

  Mijn schoonmoeder is 85, schoonpapa reeds jaren overleden.
  Zij krijgt van de staat thb 1.000 per maand.
  Heeft een inwonende zoon (die ook niet de hoofdprijs verdiend) en die betaald water en electra.
  Haar huis is eigendom en volledig betaald.
  Ze heeft 7 kinderen, waarvan er 5 zijn die amper het hoofd boven water kunnen houden.

  Dus 1 zoon en wij betalen ieder Thb 4.000 per maand.
  Af en toe krijgt ze ook nog iets van de kleinkinderen.
  Met moederdag, nieuwjaar, songkhan krijgt ze nog iets extra

  Zij kan zich prima mee redden en vindt het ook meer dan voldoende.
  Is de wasmachine of tv e.d. stuk wordt er ook wel wat bijgedragen.

  de overige kinderen gaan met haar naar de dokter,ziekenhuis een keer uit eten etc
  prima geregeld zo vind ik.

 11. w.de jong zegt op

  Gewoon doen zoals je je tegenover je vriendin ook gedraagt .Beleeft zijn want je bent te gast in hun huis en hun land . Laat je gewoon verassen door de reactie van haar ouders en ga daar op de gepaste manier op in ,.Wat al eerder werd vermeld ,Ga niet met je bezittingen te koop lopen want in heel veel gevallen zien ze je ook als hun oude dag voorziening .Ik weet niet wat je toekomst plannen zijn en of je het jaar door daar bent of dat je met enige regelmaat vanwege visum weer terug moet. Ze verwachten dan wel vaak maandelijks een bijdrage in hun levensonderhoud. Je kent haar nog maar kort maar zoals bekend gaat het niet altijd zoals je het zelf wil. Laten we de serieuze dames even buiten beschouwing laten . Het is al vele malen mis gegaan ook . In het ergste geval vertrek jij weer naar je eigen land en voor haar dient zich de volgende al weer aan..wat niet weet wat niet deert ..Nogmaals met alle respect voor de Thaise dames,,,dit gebeurd .Maar goed dit gebeurd natuurlijk niet alleen daar maar in veel arme en Aziatische landen . Loop niet te snel van stapel met het kopen van dure kadootjes en al helemaal geen onroerend goed of grond Kijk het eerst eens even een poosje aan dan merk je vanzelf hoe ze erin staat. Ik hoop van harte dat je gelukkig met haar gaat worden en wens je het aller beste maar hou je ogen open en je gezonde verstand erbij

 12. eugeen zegt op

  Ik heb ooit een uitgebreid artikel geschreven over de Sinsod, iets wat vermoedelijk ter sprake zal komen.
  http://www.thailand-info.be/thailandtrouwensinsod.htm

 13. Jozef zegt op

  Klaas,

  Geen beter gevoel dan “verliefd” te zijn.
  Weet en besef echter dat jullie relatie heel pril is. In januari ontmoet, dan Covid19 roet in het eten gegooid.
  Ik vind het toch iets te snel om bij je volgende bezoek de familie te ontmoeten, wetende dat zo’n ontmoeting wel degelijk verwachtingen inhoud, en anders dan wat wij gewend zijn indien de relatie stopt.
  Bij Thai betekent de ouders ontmoeten dat het een lange duurzame relatie moet worden, en indien het spaak loopt zal je vriendin in haar dorp zwaar gezichtsverlies lijden, en laat nu net dit een van de ergste dingen zijn die een Thai kan overkomen. !!!
  Alles hangt af van de ingesteldheid van je vriendin, ben je haar eerste farang, waar komt ze vandaan, hoe staat de familie tegenover een vreemde man enz….
  Beetje logisch denken zal.je verder helpen, nit enkel met je hart en gevoel, maar vooral met je hoofd, wat niet evident is als je verliefd bent.
  Ik wens je veel succes, want als zij idd de ware is en voor deze relatie gaat, dan wachten je nog vele fijne jaren Klaas, maar aub doe rustig aan ok.
  Jozef

  • Gerbrand zegt op

   Dat was wel, maar is dat nog steeds zo

   Mijn dochter brengt haar nieuw scharrel gewoon mee naar huis op de 3 of 4e avond.
   Heb ik trouwens ook liever dan ergens in zo’n “love hotel” te gaan spelen.

   Ook Thailand is de laatste 20 jaar hard veranderd

 14. Astrid zegt op

  Beste Klaas,
  Voordat je het huis van Thaise mensen binnen gaat moet je je schoenen uitdoen en buiten laten staan. Stap niet op de drempel. Oefen de wai, je handen op borsthoogte, zeker niet hoger dan je kin, glimlach vaak. Als cadeautje kun je fruit meenemen of bloemen. Een klein souvenir uit Nederland zal men ook op prijs stellen, maar hou het simpel. Niet alleen je voeten, maar ook je linker hand wordt als onrein beschouwd. Geef niets met je linkerhand aan en neem niets met die hand aan. Heel beleefd is het als je iets aanbiedt met beide handen. Als de familie op de grond zit doe jij dat ook, maar denk eraan dat voeten als onrein worden beschouwd. Laat ze dus niet naar de mensen wijzen en al helemaal niet naar een Boeddhabeeld. Het hoofd is een intiem lichaamsdeel voor de Thai, raak nooit iemands hoofd aan. Eten doet men met vork en lepel. De vork mag de mond niet aanraken, die gebruik je om voedsel op je lepel te schuiven. Bedien jezelf niet meteen met een grote portie. Begin bescheiden en neem later nog wat. De Thaise begroeting ken je al. Dank u/je wel is khop khun krap. De mannelijke Thai zeggen het woord krap te pas en te onpas als een soort beleefdheidsvorm, de vrouwen zeggen kah. Hiermee heb je wel de belangrijkste beleefdheidsregels. Maar Klaas, houd het hoofd koel. Loop vooral niet te hard van stapel voor wat betreft een toekomst met een Thaise/Aziatische vriendin. Zij zal dat hoogstwaarschijnlijk wel doen. Berouw komt vaak te laat. Ik heb het zo vaak dien gebeuren!

  • Han zegt op

   Echt hoor, deze regels zijn er misschien in theorie maar in de praktijk worden ze niet toegepast. Noet op de drempel staan, niks met je linkerhand aangeven, niet met je voeten naar iemand wijzen enz enz. Uiteraard raak je het hoofd van een vreemde niet aan maar dat doe je in nederland ook niet.
   En er wordt ook niet van je verwacht dat je alle culturele regels van de thai kent als nieuwbakken farang of thais spreekt.
   Je vriendin zal je wel vertellen waar je om moet denken Klaas, voor de rest gewoon jezelf zijn en de normale fatsoensnormen zoals wij die kennen in acht nemen dan komt het allemaal wel goed.

 15. Peter zegt op

  Vergeet vooral niet onmiddellijk een restaurant met de familie te plannen.

  Ook voldoende cash geld mee te nemen voor heel de familie een cadeau te kopen,

  Er zal zeker gesproken worden om een leuk huisje neer te zetten, het land van zon en smile

  Als je vertrekt met je geliefde een envelope met wat bath achter laten.

  Maar je beleefd alvast leuke tijden.

  Heb het zelf 15 jaar meegemaakt.

  Opletten voor de verleiding.

 16. John Chiang rai zegt op

  Afhankelijk of je vriendin reeds in Europa geweest is, en je hier later mogelijk ook samen gaat wonen,zou je via deze vriendin reeds beginnen kunnen dat qua levenskosten niets, of erg weinig met Thailand te vergelijken is.
  Veel Thai kennen bij het vragen na jou inkomen en financiële omstandigheden,geheel anders als in Europa, helemaal geen terughouding om dit ook meteen aan jou te vragen.
  Wees daarom spaarzaam met dergelijke informatie,omdat ze vaak geen enkel begrip hebben hoe duur en anders het leven in Europa is.
  Ga niets beloven wat je later niet houden kunt,en schep vooral geen verkeerde en grote verwachtingen bij deze familie.
  Het beste is geen vaststaande maandelijkse ondersteunings bedragen noemen,en iedere eventuele hulp na kunnen, en noodzakelijkheid per geval beoordelen.
  Veel Thai hebben vaak voor het whisky en feestgebruik geen enkele nood,en denken voor al het andere een farang in hun familie te hebben.
  Niet zelden draaien farang’s helemaal door,en scheppen met hun vaak overdrijvingen, de verwachtingen reeds voor een andere familie.
  Een dorp verder waar mijn vrouw haar huis heeft,heb ik een jongeman uit Zwitserland kennen geleert,die schijnbaar in zijn thuisland nog nooit een vriendin gehad heeft,zodat hij op zijn Thai bruiloft,zowel de Thai familie als ook de genodigde familie uit Zwitserland beindrukken moest.
  Volgens hem moest het huwelijk plaatsvinden met olifanten,muziek en traditionele Thai kleding,en moest er zoveel drank en eten aan te pas komen dat het halve dorp hier meer dan genoeg aan had.
  Iedereen het zijne,alleen leg je met een dergelijke vertoning,na mijn mening reeds de toekomst verwachtingen,waar je later vaak alleen mee moeilijkheden mee krijgen kunt.
  Niet dat ik overdreven zuinig ben,maar heb vanaf het begin zo min mogelijk financieel kostspelige orgie’s gehouden,duidelijke grenzen gezet,en als dit van mijn toekomstige niet op prijs gesteld was,had ze zeker het hazenpad gekozen, en hier mee aangetoond,dat het in principe helemaal niet om mij ging.
  Voor de familie een klein cadeau meebrengen,en wordt er later eten of drank gekocht mag je hiervan best de rekening voor jou kosten nemen.
  Bij mij ging het zo prima,heb nooit een sinsod (bruidschat) betaald,ben reeds iets meer dan 20 jaar gelukkig getrouwd,en betaal alleen voor dingen,zo nu en dan, waar ik zelf van denk,dat het nodig is.

 17. Stefaan zegt op

  Toon respect. En inderdaad schoeisel uitdoen bij het binnengaan. Probeer voor die eerste keer een lange broek te dragen en een neutraal hemd of shirt. Je hoeft geen schrik te hebben, want zelfs als je niet graag hebben zullen ze dit niet laten blijken.
  Ik heb gevraagd of ik de moeder een knuffel mocht geven. Niet gebruikelijk in Thailand, vandaar eerst vragen. Is hartverwarmend voor beide, Ik voelde dat ik meteen scoorde.

 18. BuurmanRuud zegt op

  Ik heb destijds met vriendelijk en beleefd zijn en een pak stroopwafels een heel gezellige avond gehad.

 19. adje zegt op

  Neem wat eenvoudige cadeautjes mee. Toen ik voor de eerste keer naar Thailand ging had ik bij https://www.hollandsouvenirshop.nl/ diverse souveniers gekocht. Voor de kinderen ( neefjes, nichtjes )kleine Delfsblauwe klompjes. Je betaald nu 8 stuks voor € 6,95. IK had er een 20 meegenomen. Ik gaf die aan de kinderen en het restant maakte ik op. Bijvoorbeeld aan een goede Taxi chauffeur of aan de chauffeur van de mini van als we een dagje weggingen. Er staat ook genoeg op de site voor volwassenen. Ik denk ook aan echte Hollandse stroopwafels en aan chocola. Ik ben het wel eens met het advies om niet met geld te strooien. Het lijkt allemaal goedkoop daar maar voordat je weet is je spaargeld, waar je hard voor gewerkt hebt, tot een minimum geslonken. Oh ja, Ga ervan uit dat je begin volgend jaar nog niet naar Thailand kan. Denk maar eerder aan het eind van volgend jaar. Op dit moment willen ze alleen maar Chinezen.
  En als je normaal blijft doen gaat alles vanzelf goedkomen. De eerste keer dat ik op bezoek ging was heel de familie er. Ik werd met open armen ontvangen. Ik heb een super familie en een schoonmoeder er aan over gehouden. Ik hoop voor jou dat je dat ook overkomt.

 20. TheoB zegt op

  Klaas,
  Het kan handig zijn om ‘Thailand Fever’/’Thaise Koorts’ te lezen om te zien welke gebruiken en gewoonten je zou kunnen tegenkomen. Met de nadruk op zou kunnen, want net als overal ter wereld geldt dat er binnen één land/streek/gemeente/straat grote variatie in gevolgde gebruiken en gewoonten is.
  Aan de hand van dat boek kun je voor jezelf bepalen welke gebruiken/gewoonten je waardevol vind, naar welke je jezelf zou kunnen voegen, welke jou tegenstaan en welke jou tegen de borst stuiten.
  Het is wat dat betreft voor beide zijden een kwestie van geven en nemen, maar ga je eigen overtuigingen niet verloochenen, dat kun je ook niet van hun verwachten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website