Beste lezers,

Deze week kwam er een vraag op het Thailandblog over Thais geld wisselen naar Nederlands geld. Dit gaat meestal om niet al te grote bedragen. Wisselkantoren brengen dan vaak de uitkomst. Maar nu een vraag aan lezers van Thailandblog: Wanneer ik Thailand definitief verlaat en de eerste jaren niet terugkom, dan kan ik mijn visumrekening (bankrekening waarop het visumbedrag van 800.000 baht staat!) ook opheffen? Om de tegenwaarde contant in Euro’s mee te nemen is nog al wat. Particulier geld omwisselen in Thailand is geen optie! Veel bankpapier en verklaringen van bank/douane nodig. (max. uit- en/of invoer 10.000 Euro).

Bestaat er een mogelijkheid om bij welke bank dan ook, de tegenwaarde van de Thaise baht of andere Aziatische valuta, over te boeken naar mijn ING-rekening in Nederland? Natuurlijk liefst tegen de gunstigste voorwaarden, overboekingstijd en kosten.

Indien deze mogelijkheid bestaat, graag de bevindingen/adviezen van Thailandblog-lezers.

Waarvoor hartelijk dank.

Groet,

Wim


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Opheffen van visumrekening bij verlaten Thailand”

 1. FonTok zegt op

  Je kunt toch gewoon een SWIFT transactie in Euro’s uitvoeren via je thaise bank ten laste van je baht rekening naar je de rekening bij de ING bank. Of mis ik nu iets? Kost je ongeveer 25 euro. Kun je alleen het beste doen als de koers gunstig is. Dus weinig Baht voor 1 euro…. Hoe lager de baht koers hoe meer Euro’s je krijgt.

 2. NicoB zegt op

  Bij de Bangkok Bank kun je met een apart formulier Euro’s overboeken naar je rekening bij de ING in Nederland. Je kunt de Thai Bath af laten boeken van je rekening of je neemt ze op. Je koopt dan de Euro’s en die worden middels dat formulier naar de ING overgeboekt.
  De koers is de dagkoers en vergelijkbaar met de koers die je moet betalen om Euro’s cash van de bank te kopen met Thai Bath.
  Advies, boek per dag een bedrag iets onder de 1 miljoen en doe dat met een tussenpoos van 1 dag.
  Je kunt ook je Thai Bath opnemen in Euro’s door in Nederland van je Thaise rekening te pinnen, de koers is dan minder gunstig.
  Succes.
  NicoB

 3. eugeen zegt op

  Als jij indertijd dat geld van een rekening in je thuisland naar je rekening in Thailand hebt overgeschreven, of je hebt het cash meegebracht en gedeclareerd bij binnenkomst in Thailand, ga je dat kunnen wisselen en opnieuw naar Europa brengen. Is het bedrag hoog, dan declareer je het weer bij vertrek en aankomst.

 4. loe zegt op

  Ik denk, dat je wel moet kunnen aantonen, dat het geld ook op een legale manier
  Thailand is binnengebracht.

  Dat was tenminste het geval bij kennissen, die hun huis hadden verkocht in Thailand
  en het geld wilden overmaken
  naar hun Nederlandse bankrekening. Het bleek geen probleem te zijn.

  • NicoB zegt op

   Bij een transactie als genoemd in mijn reactie is er niets gevraagd door de Bangkok Bank mbt. hoe de gelden in Thailand zijn gekomen, het bedrag ging toen de 800.000 Thai Bath te boven, vandaar het advies in dat geval te doen zoals ik gezegd heb. Hoe dat bij andere banken ligt heb ik niet onderzocht.
   Schiet me te binnen Loe tav. de 30 jaar lease die niet meer zou kunnen volgens bericht van mijn advokaat. Ik gaf daar een waarschuwing voor op Thailandblog. Jou advies was zoek een andere advokaat heb ik niet opgevolgd.
   Deze week kwam dat onderwerp aan de orde in een reactie van een andere lezer, deze gaf aan dat het Hooggerechtshof ” secured lease ” tot illegal bestempeld heeft.
   Nogmaals, eenieder die dat van plan is raad ik aan om zich zeer terdege te laten informeren voordat je nog een lease van 30 jaar aangaat.
   NicoB

   • loe zegt op

    Dan zal ik met mijn 30 jarig lease contract naar een ander Hooggerechtshof moeten
    Anders toch maar een company beginnen op mijn oude dag. 🙂

    • NicoB zegt op

     Het hebben van een Company behoort, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, onder zekere voorwaarden, nog steeds tot de mogelijkheden en is dan niet illegaal, het voert te ver daar hier nu op in te gaan. Thailand heeft 1 Hooggerechtshof.
     NicoB

   • ruud zegt op

    Zit er verschil tussen een lease en een secured lease?
    Het enige wat ik me daarbij kan voorstellen, is dat als de eigenaar van de grond overlijdt, het huurcontract niet eindigt.

    En wat betekent precies de uitspraak illegal?
    Betekent dit dat je de wet overtreedt, of betekent dit dat het secure achteraf niet zo secure blijkt te zijn?

    • NicoB zegt op

     Zeer relevante vragen Ruud. Zonder de details van de betreffende rechtszaak te kennen kan ik dit zeggen. Mijn advokaat zei dat 30 jaar lease niet meer mag, ik was er niet zo in geinteresseerd, omdat ik persoonlijk geen lease voor 30 jaar zou willen sluiten. Reden, je zit 30 jaar vast aan die plek, bouwt er op en kunt het bouwsel niet verkopen, zal dus nooit een betere prijs voor het bouwsel kunnen krijgen, etc. Ik begreep dat het gaat om lease van een Thai aan een Farang, wat duidt op het via 30 jarige lease omzeilen van de wetgeving rondom het niet mogen bezitten van grond in Thailand. Toch heb ik een ieder die een lease wil sluiten aangeraden zich terdege te laten informeren alvorens nog een lease te sluiten. Illegal duidt op illegaal. Ik kan iets bedenken, denk bv. aan family die bij versterf van de eigenaar van de grond protest heeft aangetekent tegen een aan alle kanten dichtgetimmerde lease van 30 jaar en kennelijk met succes. Misschien dat die erven graag de grond, met bouwsel in handen willen krijgen. In Nederland kennen we koop breekt geen huur, kennelijk heeft het Hooggerechtshof daar vwb. een aan alle kanten dichtgetimmerde 30 jarige lease een einde aan willen maken. Blijkbaar omdat er wettelijke regels zijn die de lading dekken, danwel dat het Hooggerechtshof aansluitend op wat wel in de wet staat de wet heeft aangevuld met deze nieuwe jurisprudentie. Ook kan het zijn, dat iemand een lease contract gemaakt heeft waarvan de rechten overgaan op de erven van degene die de lease rechten verkreeg, wat het Hooggerechtshof ongewenst acht. Ik meldde e.e.a. 15 juli 2017 via Thailandblog ter waarschuwing. Jasper van Der Burgh reageerde 28 juli 2017 in het artikel Triootje aldus: “ Voor wat betreft de 30-year lease of usufruct-constructie (ik neem aan dat jullie dat van plan zijn) van de grond: Het hooggerechtshof heeft kortelings uitgesproken dat “secured leases” niet legaal zijn, dus zelfs ook niet voor de eerste 30 jaar. Ik hoop dus dat jullie niet deze constructie volgen! “.
     Misschien dat Jasper de verdere details van de rechtszaak kent.

     • teun zegt op

      Heb net een soortgelijke situatie zelf meegemaakt. Ik heb mijn vriendin de grond laten kopen en haar daartoe een schriftelijk vastgelegde lening verstrekt. Bovendien heb ik haar destijds een testament laten maken, waarin ik bij haar overlijden als executeur-testamentair zou optreden. Nu heft zich dat onverwachte feit (haar overlijden) voorgedaan.
      De rechtbank alhier heft mij inderdaad toegestaan als executeur op te treden. Haar zoontje had het idee, dat het huis + grond van hem was. Maar daaraan was dus ook een lening verbonden. Dus hij kon het huis krijgen/kopen tegen aflossing lening.
      Hij wilde wel het huis + Grond, maar de lening daar wilde hij niks van horen. Maarja, je kan niet alleen de “bezitting” van je moeder erven en afzien van de lening (die overigens ook was geregistreerd bij de Landoffice).

      Inmiddels heb ik grond en huis op zelfde wijze aan een andere Thai verkocht inclusief de voortzetting van de lease van 30 jaar.

      Gaf overigens al met al wel een hoop administratief gedoe en vooral eiste het een hoop geduld. Maar het is gelukt.

      Ik had destijds (en nog steeds) ook een goede advocaat en zelf rechten te hebben gedaan vormden we een kennelijk succesvol traject, dat in praktijk stand heft gehouden.

  • john zegt op

   als het van nl bankrekening naar thaise bankrekening wordt overgeboekt is het denk ik per definitie legaal thailand binnengebracht.

 5. Harry Romijn zegt op

  Stuur eens een berichtje naar:
  – Marlon Van Ingen [mailto:Marlon.VanIngen@monexeurope.com] Direct +31 (0)20 808 16 68
  Mobile +31 (0) 631958290
  – Billy Tuthill ( In ‘t Engels graag) Direct Line: +44 (0)207 426 1495
  dirk.croonen@ebury.com tel: +31 (0)20 795 66 90 of esther.snoeren@ebury.com
  – John Maes tel: +31 (0)20 5782447

  Ik gebruik deze organisaties al jaren om THB of US$ over te boeken vanuit NL naar mijn Thaise en andere leveranciers. Betere koers dan welke bank dan ook, en bij > € 10.000 kostenloos.
  Allen vallen onder toezicht van OF DNB OF haar Britse tegenhanger. Zijn in feite valuta-wisselaars en overboekers. Kijk even naar hun websites ( = deel achter het @-teken)

 6. Harry Romijn zegt op

  – Billy Tuthill
  – John Maes

 7. jan zegt op

  je kunt je geld gewoon over boeken naar je nederlandse rekening, dat noemen ze een internationale boeking , die bank wisselt dan naar euro en stort het door, je kunt ook kijken welke Nederlandse banken een filiaal in Bangkok hebben , die zijn er ook , boek je daar naar toe en verder naar holland

  moet niet moeilijk zijn ander ga je het eerst melden bij de Nederlandse douane , dat je geld meeneemt uit thailand en hoeveel , en je krijgt dan formulieren om in te vullen en neemt het dan mee, in je koffer maar hebt dan bewijzen van de herkomst, je doet dus aangifte van het meenemen en de reden .

  • NicoB zegt op

   Jan, je maakt me zeer nieuwsgierig, Nederlandse banken in Bangkok waar je geld naar toe zou kunnen overboeken en vervolgens naar Nederland? Voor zover ik weet zijn er wellicht wel Nederlandse banken met een filiaal in Bangkok, maar die doen geen transacties zoals vraagsteller Wim zoekt.
   Noem de filialen die je zegt dat er zijn waar dat wel zou kunnen, buitengewoon interessant.
   NicoB

  • chris zegt op

   Voorzover mij bekend, zijn de Nederlandse banken die in Thailand vertegenwoordigd zijn alleen zakenbanken. Je kunt er als prive persopn geen rekening openen, noch je rekening over laten schrijven. Heb ik in het verleden geprobeerd bij de ING.

   • NicoB zegt op

    Heb ik ook geprobeerd, lukt niet. Heb ook geprobeerd om in Bangkok de benodigde identificatie verificatie te doen ten behoeve van het openen van een rekening bij de ING in Nederland, dat was helaas ook niet mogelijk.
    NicoB

 8. l.lagemaat zegt op

  Als het plan is jaren uit Thailand weg te blijven, is het verstandig de tegenrekening op te heffen.

  Bij een evt. terugkomst na jaren inThailand zijn mogelijk een aantal regels veranderd.

 9. jasper van Der Burgh zegt op

  De bank is mischien de zekerste weg, maar cash geld levert de beste koers op! En zo gigantisch veel is 20,000 euro nou ook weer niet. Bij Super rich in Bangkok kun je dit bedrag moeiteloos wisselen (wel bij voorkeur in 2 batches) zonder veel papieren rompslomp. Als je onder de 20,000 dollar exivalent blijft mag je het moeiteloos zonder aan te geven Thailand mee uit nemen. Bij de Nederlandse douane gewoon even melden, en verder is het geen probleem. Ik doe het al jaren zo (maar dan naar Thailand)

  • Frans Nico zegt op

   U heeft een meldplicht bij de Nederlandse douane bij een meenemen van liquide middelen van € 10.000,- of meer. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/10000_of_meer/

   Liquide middelen zijn:
   •bankbiljetten of munten, die als betaalmiddel in omloop zijn
   •waardepapieren aan toonder, die niet op naam staan, zoals aandelen en obligaties
   •reischeques die niet op naam zijn gesteld
   https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/wat_mag_niet_zomaar_in_uitvoeren/10000_of_meer/wat_zijn_liquide_middelen/wat_zijn_liquide_middelen

 10. David H. zegt op

  Ingeval je cash meeneemt uit Thailand zijn hieronder de links voor het document om in te vullen , en bij aankomst Nederland of ander E.U. land te tonen ingevuld bij de E.U. douane voor binnenkomst !!

  Cash zonder aangifte plicht UIT Thailand is 20 000 usa dollars in elke munt…, let op de niet aangifte plicht som voor E.U. is maar 9 999 €

  http://ec.europa.eu/taxation_customs/individuals/cash-controls/how-declare_en

 11. rene.chiangmai zegt op

  Ik maak regelmatig geld over naar Thailand via TransferWise.
  Ik maak dat dan over naar mijn eigen rekening bij de Bangkok Bank of naar de rekening van een vriendin bij de SCB.
  Ik betaal aan TransferWise via IDEAL of via mijn VISA-kaart, die gekoppeld is aan mijn Nederlandse bankrekening.

  Dat zou – omgekeerd- toch ook in Thailand moeten werken?

  • Chris zegt op

   Nee. Dat werkt omgekeerd niet of nog niet.

   • rene.chiangmai zegt op

    Ik geloof het meteen, maar ik vind het wel raar. 🙂

    Volgens mij werken TransferWise en soortgelijke bedrijven als volgt:
    Ze hebben een flink potje met geld in Nederland (of een ander Euroland) en een potje met geld bij een bank in Thailand.
    Als ik 500 Euro overmaak naar een Thaise bank, stort ik dat bedrag op hun Eurorekening.
    Transferwise berekent via de wisselkoers hoeveel THB dat is en betaalt in Thailand uit hun Thais potje.
    Er vindt dus geen feitelijke geldoverdracht plaats van Nederland naar Thailand.
    Alleen van het Thaise TransferWise potje naar de bankrekening van mijn vriendin.
    Als de mogelijkheid er niet is om vanuit Thailand geld over te maken naar Europa, raakt het Thaise potje dadelijk leeg. 555

 12. rene.chiangmai zegt op

  Ik zou er zélf trouwens voor kiezen om de Thaise rekening aan te houden. Je weet nooit waar het nog goed voor is. En het is gebleken dat het niet altijd eenvoudig is om een rekening te openen in Thailand.
  Wel wat geld op laten staan voor de jaarlijkse onkosten.

 13. Rob zegt op

  Hoi Wim
  Je krijgt bij mij de beste koers en je kan de Thaise bath in Thailand laten .
  En je kan de eurose krijgen in Nederland ,verdient de bank er niks aan jij en ik blij.
  Groetjes Rob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website