Beste lezers,

Ontheemd in Nederland, of uw zorgverzekering verzekerd u tot 70 jaar in Thailand, wat dan als u medische zorg nodig hebt en dit niet kan betalen?

Ik stel deze vraag omdat Engelse en Zweedse vrienden mij vertelden dat in zo’n geval zij gratis zorg krijgen in eigen land. En wie betaald dan die kosten? De overheid werd mij verteld.

Hoe is dit in Nederland geregeld?  U bent bijvoorbeeld ontheemd, geen geld, of geen verzekering, helpt de nederlandse zorg u uit de problemen? Helpt de overheid? Of word u aan uw lot overgelaten?

Groet,

Reint

19 reacties op “Lezersvraag: Ontheemd in Nederland hoe zit het met je zorgverzekering?”

 1. David H. zegt op

  Ik weet niet of zorgverzekering hetelfde is wat voor ons als Belgen telt , nl dat bij terugkeer , zelfs maar tijdelijk voor bezoek famile ed. , wij op basis van nationaliteit onmiddelijk toegang hebben tot medische hulp via de ziektewet geen wachttijd …..
  .Dit ongeacht of we nu 70 jaar , meer of minder zijn , heb dit bevestigd gekregen op mijn vraag aan mutualiteit, (voor jullie benaming vermoed ik zorgkas of dergelijk .)

  Ongeacht het feit van uitgeschreven te zijn uit Belgie

 2. bob zegt op

  In Nederland inschrijven bij een gemeente waar u woonachtig gaat zijn en u bent direct via de basis verzekering verzekerd. Voor aanvullende verzekeringen geldt een wachttijd die per verzekeraar verschillend is. Of gewoon in Thailand via de boys in Hua Hin een AXA verzekering nemen die verzekert ook boven de 70 jaar mits voor 70ste ingeschreven.

 3. Nico zegt op

  Interessante vraag, daar wil ik ook wel het antwoord van weten.
  En hoe is dit in de EU geregelt? Of regelt ieder land apart?

  Groetjes Nico

 4. Piet zegt op

  U doelt op U woont of verblijft in Thailand terwijl U uitgeschreven bent uit Nederland een zogenaamde niet-ingezetene….u bent niet in Thailand of waar ook ter wereld verzekert tegen ziektekosten en nu u medische zorg nodig heeft van welke kwaliteit dan ook U gaat naar Nederland terug en laat U ‘ vallen’ voor een ziekenhuis in Nederland ….ik denk dat ze U helpen ingeval van nood en U daarna de rekening presenteren …als U dan niet kunt betalen zitten ze U achterna totdat de rekening is voldaan ..mocht u dan naar het buitenland terugvluchten dan raad ik U aan niet meer naar NL terug te komen en zeker niet via Schiphol waar daar zal ongetwijfeld Uw schuld genoteerd worden …mochten ze U nooit ‘vangen’ dan betaald waarschijnlijk de Nederlandse Regering of het Ziekenhuis zelf de rekening
  Piet

 5. erik zegt op

  Waarom stellen mensen hun vraag zo onvolledig? Maar als ik het begrijp: je bent NL-er en NL uit, woont elders, raakt platzak en zonder zorg, dan moet je terug zien te komen naar NL. Als iemand dat ticket voor je wilt dokken tenminste anders kom je niet weg hier. Overstay misschien? Raak niet in het detentiecentrum zonder hulp want je rot er weg.

  Je komt in NL aan, hebt geen inkomen of mogelijk wel AOW, schrijf je in in een gemeente, dan heb je de plicht een zorgpolis te sluiten, dan zak je in elkaar en de medische wereld doet de rest. Hoe je daarna rond moet komen? Er is bijstand, huursubsidie en meer, vet zul je er niet van worden maar de basis is er en tenslotte is er de voedselbank.

  • Karel zegt op

   Vraagstelling is inderdaad zeer onvolledig en bovendien onduidelijk.
   Ik zou ook niet zomaar die Engelse en Zweedse vrienden geloven. Indien het echt zo simpel zou zijn waarom dan nog een ziektekostenverzekering afsluiten ?

   Inschrijven in Ned. gemeente : moet je toch een woonadres kunnen aantonen ?!

 6. Rob V. zegt op

  Ik snap de vraag/scenario niet helemaal. Als je in Nederland woont ben je verplicht verzekerd, desnoods leggen ze (Zorginstituut Nederland) je een verzekeraar op en houden ze de premie in op je inkomen. Ben je illegaal in Nederland of als gast dan zal de zorg beperkt blijven tot medisch noodzakelijk hulp, en ook dan zal je in eerste instantie zelf moeten betalen.

  Dus in Thailand gaan wonen zonder verzekering aldaar met het idee dat je even snel terug kan naar Nederland voor gratis zorg zal niet echt lukken. Op je 70ste even onverzekerd terug komen naar Nederland voor zomaar wat gratis zorg zit er niet in… Maar bij acute noodzaak zullen ze niet laten sterven voor de ingang van het ziekenhuis. Je kunt natuurlijk altijd weer terug migreren naar Nederland en via de verplichte basisverzekering en optionele aanvullende verzekeringen deels eventuele behandeling vergoed krijgen.

  Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wat-gebeurt-er-als-ik-niet-verzekerd-ben-voor-de-zorgverzekering
  En ook: https://www.zorginstituutnederland.nl/verzekering/onverzekerbare+vreemdelingen

 7. NicoB zegt op

  Het is zoals Bob zegt, mits je nog in staat bent naar NL te reizen, dan inschrijven bij een gemeente en is de zorgverzekering van kracht.
  Voorzover ik weet, komt hier wel iets bij, nl. een wachttijd voor mogelijke AWBZ gezondheidszorg, daar staat in principe een wachttijd van 1 jaar voor, je zorgverzekeraar in NL kan die termijn inkorten, maar daar kun je geen recht op doen gelden.
  Bent u niet meer in staat naar NL te reizen, hebt u geen financiële middelen als reserve voor zorg en geen verzekering in Thailand zijn de rapen gaar, ja .. van wat of wie?
  NicoB.

 8. Harrybr zegt op

  Dus… u hebt NL al verlaten, en ben op een andere wal geklommen: Thailand. Minder service van de overheid, daarom ook lagere belasting.
  Nu gaat het verkeerd, want niet voldoende gespaard van het toch wat ruimere koopkracht in Thailand, en wenst u, dat de NL belastingbetaler – want die past naast de € 1200 / jaar rechtstreeks ook de 5,5% + 7,85 % van het inkomen bij om die jaarlijkse € 74,6 miljard zorgkosten bij elkaar te krabben, naast € 78,1 miljard Sociale voorzieningen – opdraait voor uw oude dag kosten ?
  Sorry, de Overheid betaalt nooit iets, de belastingbetaler betaalt.

  • Gerard zegt op

   Harry,

   Als 71-jarige nederlander heb je een AOW uitkering, ook in het buitenland als je x +15 jaren in NL hebt gewoond, waar in Nederland belasting over wordt ingehouden. In ruil voor die belastinginhouding krijgt de uitgeschreven nederlander geen enkele recht voor terug, behalve dan de netto-uitkering van z’n AOW.
   Het lijkt me dan ook dat in deze situatie als belastingbetaler de uitgeschreven (71-jarige) AOWer zonder als uitvreter te worden betiteld met een gerust geweten terug kan keren om in Nederland gebruik te maken van de voorzieningen.

   Kortom als AOWer ben je nederlandse belastingbetaler.

   Groet,

   Gerard

 9. theoS zegt op

  Dat van die Brit of Engelsman was vroeger zo, de NSH, maar daar is al lang een punt voor gezet. Ik geloof dat een Brit eerst moet bewijzen dat hij ingezetene is van Brittanie en dat is hij niet zo maar van de ene op de andere dag. De NSH is gratis voor ingezetenen. Corrigeer mij als ik het bij het verkeerde eind heb.

 10. theoS zegt op

  In Denemarken is de zorg ook geheel gratis, ook voor toeristen als men langer dan 3-drie- mnd in het land verblijft. Men krijgt dan een zgn zorgkaart uit gereikt en kan dan bij elke dokter en ziekenhuis terecht. Wat anders dan Nederland huh? Ik heb 10 jr voor Denen gevaren.

 11. Lung addie zegt op

  Mogelijk hebben die Zweden en Engelsen wel gelijk; Voor Belgen geldt dit trouwens ook. Ik ben uitgeschreven in Belgie, ingeschreven in Thailand en met pensioen. Aan de bron wordt er maandelijks een zeker percentage van mijn pensioen als “Rijks Maatschappelijke Zekerheid” ingehouden, net hetzelfde of ik zou in Belgie wonen. Ik behoud dus al mijn rechten in geval van hospitalisatie, doktersbezoek, tussenkomst medicatie,zonder wachttijd, doch moet dit Belgie laten uitvoeren. In Thailand heb ik dus een eigen ziekte/hospitalisatie verzekering afgesloten met voldoende dekking. In vorige postings zag ik dat dit als “verschrikkelijk duur en onbetaalbaar” bestempeld wordt. Daar heeft ieder zijn mening over maar ik neem geen risico voor 27.000THB/jaar als 60plusser en …. een mens moet prioriteiten stellen.

 12. erik zegt op

  Karel, ja, je moet een woonadres hebben, dat klopt, Maar er is toch familie die dat kan regelen? Voor de fiscus hoef je binnen ruime grenzen niet bang te zijn bij eigendom. NicoB, de AWBZ is afgeschaft, je zult de WLZ bedoelen. Die kent een ‘indicatiestelling’ en daar zit een wachttijd aan. Maar recht op zorg heb je direct na inschrijving gevolgd door het melden bij een zorgverzekeraar en ik heb vernomen dat er een is die je op vertoon van het ticket al een paar weken eerder wil inschrijven als je de premie betaalt uiteraard.

 13. Soi zegt op

  Reint wilt weten of iemand die onverzekerd is tegen ziektekosten, in NL (ziekenhuis)zorg ontvangt. Reint maakt de vraag onnodig ingewikkeld door een Zweed en een Engelsman erbij te slepen. Nu is het maar helemaal de vraag of aldaar de zorg gratis is. Zou kunnen, maar irrelevant voorde NL-situatie.

  In NL mag bij wet niemand onverzekerd zijn. Iemand die vanuit bv TH naar NL terugkeert wordt geacht verzekerd te zijn. Zie het antwoord van Rob V. Kom je als gepensioneerde terug naar NL dan heb je minstens een AOW-uitkering. Wat maakt dat de premie van een basisverzekering van deze uitkering kan worden betaald, zoals alle Aow’ers doen.

  Stel nou het allerslechtste scenario voor: een gepensioneerde van 71 jaar (ouder of jonger) komt berooid aan op Schiphol, en meldt zich bij de daklozenopvang van de gemeente Haarlemmermeer. Medewerkers aldaar zullen de aanvraag basisverzekering op gang helpen. In NL mag een ziekenfonds geen klanten weigeren, dus dat komt wel goed. Vervolgens kunnen de doktersbezoeken een start krijgen.

  Maar jet gaat Reint natuurlijk om de 2 laatste vragen: “Helpt de overheid?” Neen, natuurlijk niet. De overheid heeft hiervoor allerlei wetgeving en instituties ingericht om mensen in nood bij te staan. Maar bedenk wel, dat alle opvang uiteindelijk betaald wordt door brave burgers die wel netjes binnen de perken zijn gebleven en hun premies, belastingen en contributies op tijd betalen.

  Dan de laatste vraag: “Of word u aan uw lot overgelaten?” Neen, natuurlijk niet. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten, ook al heeft dat in sommige situaties er alle schijn van. Maar men staat echt niet op Schiphol met een bordje omhoog en een limousine te wachten op mensen die niet in staat bleken of niet wensten zich fatsoenlijk te verzekeren, dermate dat ook ziektekosten na hun 70ste levensjaar gedekt bleken.

 14. Ton zegt op

  Heb toch beetje moeite met de vraag. Geeft mij de indruk dat bepaalde mensen onder een verzekeringspremie proberen uit te komen. Gezondheidszorg wordt door alle premiebetalende mensen opgebracht, daarnaast met geld vanuit de algemene pot (belastingbetalers). Jezelf als jarenlange niet-betaler maar even snel naar NL laten terugkeren in geval van een ernstig medisch probleem, vervolgens jezelf bij een gemeente inschrijven, zorgpolis afsluiten, jezelf voor een ziekenhuis laten vallen en de schade laten repareren, zonder er nooit een cent premie voor te hebben betaald,
  vind ik maatschappelijk niet echt acceptabel, ofwel: een asociale profiteur, die anderen voor de kosten laat opdraaien. Hoe meer van dat soort profiteurs, deste hoger de premies en belastingdruk. Bedankt!

  • Nico zegt op

   Moderator: Niet chatten svp.

 15. Jacques zegt op

  Ik ken Nederlanders die hier al jaren vertoeven in Thailand (uitgeschreven uit Nederland) en hier hun Thaise verzekering hadden, maar die problemen kregen met behandelingen die te duur bleken (kanker) en die uitgeschreven werden door hun verzekering en dus geen mogelijkheid hadden om in Thailand nog te worden behandeld, dan wel een nieuwe verzekering konden afsluiten, want die sluiten automatisch bestaande kwalen uit bij aanname. Dit is wel van horen zeggen maar ik zie niet in waarom ze hierover zouden liegen. Die mensen zijn naar Nederland terug gegaan, wat kan je anders je zit in een erg beroerde situatie op dat moment. Opnieuw ingeschreven aldaar bij een gemeente en zorgverzekering aangevraagd en gekregen en verder laten behandelen. Je bent en blijft Nederlander en hebt er gewoon recht op, maar dat het eigenlijk anders zou moeten kunnen daar heeft de Nederlandse overheid ook nog een schone taak te verrichten. Buiten de grenzen denken kan geen kwaad en is soms noodzakelijk.

 16. Gerard Van Heyste zegt op

  Ben in hetzelfde geval als Lung Adddie, wat Belgie kan is precies moeilijk voor Nederland ?Volgende maand gaan we in verlof !! in Belgie men vrouw, ik en men zoontje, bij aankomst meld ik me bij het ziekenfonds en klaar is kees ,wij gaan een volledige check-up doen ,volledig gratis, waarom niet ? heb een volledige loopbaan afgedragen ! Wie is profiteur ?
  En daarna is het verlangend terug uitkijken naar Thailand ,lekker weertje lekker leventje,met men hollandse en belg. vrienden !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website