Beste lezers,

Ik vraag mij af of het mogelijk zou zijn om een onderlinge ziektekostenverzekering op te richten voor Belgen en Nederlanders hier in Thailand?

Ik weet niet over hoeveel mensen het gaat maar dat kan uitgezocht worden. Als ik lees dat er premies gevraagd worden van 300/350 euro per maand dan moet het volgens mij anders kunnen, mede gezien het feit dat de kosten in Thailand lager zijn dan in Nederland en België.

Ook ben ik er van overtuigd dat er mensen zijn, deskundig genoeg om een bestuur te vormen en afspraken te maken met goede ziekenhuizen.

Ik hoop dat iedereen wil mee denken over deze gedachten.

Vriendelijke groet,

Henk

28 reacties op “Lezersvraag: Kan er een onderlinge ziektekostenverzekering worden opgericht voor Belgen en Nederlanders in Thailand?”

 1. Khun Peter zegt op

  Een sympathiek idee wat al vaker geopperd is, maar absoluut onhaalbaar. Dat heeft te maken met het risicoprofiel van de verzekerden: een te hoge gemiddelde leeftijd. Daarnaast zijn er ook praktische bezwaren. Zoals het beheer van de premies. Je moet toch een verzekeraar optuigen met een bestuur, medewerkers en een pand. De premies zouden dan, mede door de overhead en de oververtegenwoordiging van oudere verzekerden, torenhoog zijn.

 2. khao noi zegt op

  Inderdaad verzekeren is een kwestie van aantallen, gemiddelden en (verzwaarde) risico’s. De groep waarover we hier spreken is (veel te) klein, de gemiddelde leeftijd is (veel te hoog). En waarom kunnen zovelen geen goede betaalbare verzekering vinden? Omdat de reguliere verzekeraars hen niet willen hebben met hun bestaande aandoeningen………

  Simpel rekenvoorbeeld: stel we hebben 1000 verzekerden, die ieder 2400 euro (200 euro per maand) betalen. Premie-inkomen dus 480.000 euro per jaar. Daar gaat vanaf de overhead stel 20% (als het daarvoor al lukt bij zo een klein verzekeraartje), huur pand, medewerkers, bestuur, advocaten, drukwerk etc. dus 96.000 euro. Er resteert dus nog 384.000 euro om de ziektekosten van 1000 leden in enig jaar te bestrijden. Lidnummer 384 raakt als gevolg van een ongeval in coma en overlijdt na twee maanden beademing op de intensive care……rekening 75.000 euro, blijft er nog 309.000 over voor de rest………

  Zelfs wanneer we de premie verdubbelen naar 400 euro per maand zal er nog geen sprake zijn van enige solvabiliteit. Om nog maar te zwijgen van hemeltergende bestuursdiscussies zoals: gaan we die meneer met zijn knieklachten een nieuwe knie geven of eerst nog vijf jaar op pijnstillers laten leven (zoals nu in Nederland)?

  Kortom inderdaad charmante gedachte maar volstrekt onhaalbaar.

  • Jean-Paul zegt op

   Beste Khao Noi,

   Wel of niet haalbaar laat ik maar in het midden maar mocht het wel zover komen dan zit een functie als penningmeester er voor u niet in. Want 1000 verzekerden à 2400 Euro per jaar levert toch gauw 2,400,000 Euro’s per jaar op. Hiervan moeten de kosten van lid 384 toch wel betaald kunnen worden.

 3. ruud zegt op

  De kosten in Thailand zijn niet lager, omdat iedereen naar een particulier ziekenhuis stapt als hij wat heeft.
  Dat is zeer veel duurder, dan naar de huisarts gaan in Nederland.
  Daarom zijn de buitenlandpolissen van de zorgverzekeaars in Nederland ook zo duur.

 4. Rene Martin zegt op

  Zelf denk ik ook dat een onderlinge ziektekostenverzekering vrijwel onmogelijk is maar als je een grote groep bij elkaar kan krijgen dan bestaat er misschien een mogelijkheid om kortingen te krijgen bij bestaande verzekeringsmaatschappijen. Zeker als je ook de groep opensteld voor alle leeftijden. Misschien is dat een idee.

  • Khun Peter zegt op

   Verzekeringsmaatschappijen zijn alleen maar geïnteresseerd in verzekerden met een leeftijd beneden de 40 jaar als het om ziektekosten gaat. Men kijkt naar de gemiddelde leeftijd van de groep, als die boven de 40 ligt vergeet het dan maar.

 5. piet zegt op

  Binnen 1 jaar de boel naar de kltn of wat u wilt waarom? nou simpel zat , zijn de hulpbehoeftigden die zich uit armoede nog ff willen verzekeren.
  Gevolg opeens gaan deze gasten opeens allemaal naar het ziekenhuis voor de kwalen die ze al jaren hebben.

  Helaas Thailand is geen nederland/Belgie die Jan en alleman helpen bij nood!!

 6. j v gastel zegt op

  khao noi zegt:premie-inkomen 480.000 euro per jaar.
  maar mijn inziens is het 1000x 2400 euro is 2.400.000 euro.
  dan wordt de rekensom toch iets anders.

  • khao noi zegt op

   Volkomen juiste correctie. Rekenfout met inderdaad andere uitkomst. Helaas wordt de conclusie niet anders. Na lid 384, blijft er dan nog 1.500.000 over om de ziektekosten van de 999 andere (alleen oudere )verzekerden dat jaar te bestrijden. Nog steeds veel te weinig…………

 7. printen zegt op

  Een sympatiek idee, maar zoals anderen al vermelden, onhaalbaar.

  Maar zou een bestaande verzekeraar een korting op de premie kunnen geven als bv. leden van de Nederlandse, Belgische en andere gelijksoortige verenigingen aansluiten bij die verzekeraar. Want ik ga er vanuit dat niet alleen Nederlandse en Belgische gepensioneerde met het probleem van de hoge ziektekostenverzekeringspremies te maken hebben.

  Wanneer een paar duizend mensen via een vereniging of stichting bij zo’n verzekeringsmaatschappij zich zouden aanmelden, dan zou je toch denken dat voor hen wel een soort korting zou kunnen gelden.

  Of ben ik nu soms een droombeeld aan het najagen?

 8. nico zegt op

  Nederland kent verdragen met sommige landen.

  Waarom kan er met Cap Verde, wel een verdrag worden afgesloten en met Thailand niet. Alleen omdat niemand het initiatief neemt, nog in Nederland nog in Thailand en de weg in Den Haag niet kent enz.

  Als het verdrag alleen de Gouvernement ziekenhuizen zal bevatten, is dit voor de Nederlandse staat een goud mijn. In Nederland worden ook met ziekenhuizen “persoonlijke” afspraken gemaakt, dus dat kan hier in Thailand ook.

  Misschien is het mogelijk om een groepje mensen bij elkaar te brengen die vertand hebben van de politiek in Den Haag.

  Groetjes Nico

  • Rene Martin zegt op

   Je voorstel voorleggen op de ambassade misschien kunnen zij hierin iets voor ons betekenen.

 9. Harry zegt op

  Die onderlinge ziektekosten verzekeringen zijn ontstaan dik 100 jaar geleden, toen totale kosten nog te overzien waren. Nu kunnen slechts enkele personen in korte tijd de hele pot leegtrekken.

  Wat WEL een mogelijkheid is, en wat huidige “onderlinge” verzekeringen in NL doen: het risico van de aangesloten leden HERverzekeren: met 1000 personen heb je een sterkere vuist als één persoon alleen.

  Ik kan me zelfs voorstellen, dat een bepaald eigen risico door de leden zelf gedragen wordt, een volgende stap door “de Onderlinge” en alles boven ??? naar de herverzekeraar gaat.

  En zelfs.. met 10,000 expats in Pattaya ( van Australiërs tot Zwitsers) kan ik me voorstellen, dat bij een zhs in Pattaya over prijzen beter te praten valt dan wanneer u in uw eentje voor een behandeling komt.

  Blijft over, zie Piet: iedereen rent naar die Onderlinge Verzekering om alle kwaaltjes van de afgelopen 20 jaar te laten behandelen, want kost niets meer.

 10. Jan zegt op

  Ik vraag me af of het niet aan te vechten is, of het wel rechtvaardig is (of discriminerend voor anderen die in een ander niet Europees land willen gaan wonen) dat in 2 bepaalde landen BUITEN de EU (Marokko en Turkije) de Marokkanen en Turken wel recht hebben op BELGISCHE sociale zekerheid als ze terug in hun land van origine gaan wonen.

  “België betaalt ziektekosten teruggekeerde Marokkanen en Turken

  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/onderlinge-ziektekostenverzekering-worden-opgericht-belgen-nederlanders-thailand/

  • nico zegt op

   Hierbij de landen waarmee Nederland een verdrag betreffende de ziektekosten heeft afgesloten;

   Verdragslanden buiten de EU/EER

   Bosnië-Herzegovina
   Kaap-Verdië
   Macedonië
   Marokko
   Montenegro
   Servië
   Tunesië
   Turkije

   Hierbij kan je zien dat het Kaap-Verdië (Cap Verde) wel is gelukt

 11. Ton zegt op

  Of we het rechtvaardig vinden of niet, de Nederlandse Regering heeft daar geen boodschap aan, herinner je maar eens wat de Nederlandse Overheid heeft gedaan t.a.v. de partikulier verzekerde gepensioneerde Nederlanders die in het buitenland woonden bij de invoering van de zorgwet. Procedures aangespannen door diverse verenigingen van Nederlandse gepensioneerden (in Europeese landen) tegen de Nederlandse overheid , tot aan het Europeese Hof toe, werden allen gewonnen door de Nederlandse overheid, met slimme advokaten, manipulatie en demagogie.
  Vergeet het maar, de Nederlandse Overheid is absoluut niet geintesseerd in een groep van ouderen, die in hun ogen een fantastisch leven leiden in Thailand. De overheid is ze liever kwijt dan rijk.
  En voor een “eigen” ziektekosten verzekering is ondanks de genoemde “rekenfout” in het getallen voorbeeld, helemaal geen plaats.
  Het idee van het “herverzekeren” van de “top” van het risico lijkt mij ook op hetzelfde probleem stuiten, ouderen (in de zin van gezondheid kwetsbabare en dus dure groep), de kleine omvang van de groep en de ellende van het “uithandelen” van vele uitsluitingen.

  • maarten vasbinder zegt op

   Dat klopt niet helemaal. Het laatste proces is wel gewonnen, maar de uitspraak is door de regering naast zich neergelegd, door middel van een rechter, die de staat weliswaar in het ongelijk stelde, maar sprak van bestuurlijke naïviteit.
   Een collectieve verzekering zal zeker mogelijk zijn, maar dat vereist enige solidariteit, die ik tot nu toe onder de ex-pats niet echt heb aangetroffen. Hoe meer ziekte voorgeschiedenis, hoe hoger de premie. Daaraan ontkom je niet.
   Nog een mogelijkheid is met de Thaise overheid te gaan praten en ter zien of een collectief verzekerd kan worden via staatsziekenhuizen, waarbij de expat dan natuurlijk een veel hogere premie gaat betalen als de Thai.
   Komt het zover, dan ben ik solidair en doe mee.

 12. Thailand John zegt op

  Ik heb al eens met een nederlandse zorgverzekering contact daar over gehad in het verleden en voorgesteld om met ziekenhuizen een contract te sluiten en de premie daardoor betaalbaar te houden.

  Maar daar voor zijn de risico’s te groot en het aantal verzekerden te klein en zijn de meeste mensen al
  vrij oud en hebben daar door te vaak te veel kwalen.Het beste is om gezamelijk een partij op te richten en het dan via de politiek de wet aan kunt passen.En het mogelijk maak dat men gewoon in Nederland verzekerd kan blijven tegen de geldende Nederlandse tarieven. En deze kunnen dan kijken of er afspraken te maken zijn met betreffende Hostpitalen in het buitenland. Maar helaas is daar geen eensgezindheid voor onder de mensen.Toen ik me liet uitshrijven en een expatzorgverzekering afsloot verklaarden vele mij voor gek. Te duur en beter was het volgens vele om dit probleem te omzeilen en je niet uit vte laten schrijven. Ik ben nogsteeds erg blij dat ik deze mogelijkheid toen heb genomen ondanks het feit dat de premie inmiddels behoorlijk is gestegen.En gaan we dus gewoon het gelach daar van betalen.
  KIJK MAAR dat zels in nederland een behoorlijk aantal al problemen hebben met het betalen van de premie en al een regeling hebben getroffen om te proberen dat weg te werken. En dan heb je nog de mensen die gewoon niet willen betalen.Tevens is het ook zo dat vele instanties al ve;e jaren zwaar geproviteerd hebben van de laksheid van regeringen en aardige bedragen declareerden terwijl de behandelingen nooit zijn uitgevoerd.Dat heft de kosten ook zwaar doen stijgen.Maar het zou voor iedereen fijn zijn als men zich zou organiseren want eendrag maakt macht.

  Maar helaas zal deze droom nooit werkelijkheid worden om dat we nooit het vereiste blok daarvoor kunnen bereiken, Om dat er geen eensgezindheid is daar voor.Wel klagen en mopperen op alles maar niks willen doen.

 13. henk storteboom zegt op

  Beste mensen,
  Ik ken meer gezonde ouderen dan zieke ouderen.En er wonen ook jonge mensen in Thailand die ook graag minder premie betalen voor hun ziekenkosten verzekering.Het voorbeeld van de man met het schooter ongeluk en daarna coma is geen ziekte maar een ongeval,daar zijn ongevallen verzekeringen voor zo’n verzekering is goedkoop af te sluiten.Ik hoopte op wat meer creative reaktie’s.Mijn vader heeft mij geleerd dat nooit schieten altijd mis is.Het is jamm er dat er geen mensen zijn die zeggen oke we gaan het onderzoeken en weten schap vergaren maar bedankt voor de reaktie’s vriendelijke groet henk.

  • Khun Peter zegt op

   Henk, nogmaals je bedoelingen zijn goed, maar het ontbreekt hier aan kennis. Geloof mij, het gaat nooit lukken. Je doet verkeerde aannames. Een ongevallenverzekering geeft een eenmalige uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden, maar daar kan veel tijd overheen gaan. Ondertussen vraagt het ziekenhuis of je even wilt betalen.
   Je kan beter een goede ziektekostenverzekering afsluiten bij http://www.verzekereninthailand.nl zij zoeken voor je uit wat voor jou de beste optie is.

   • henk storteboom zegt op

    Beste Peter,
    Het is waar dat ik de kennis niet in huis heb wat verzekeringen betreft.Ik heb in Nederland 30 jaar een aannemersbedrijf gehad met soms meer dan 100 man personeel,ik weet wel wat origiseren is,en ook vooruit kijken is mij niet vreemd.Het stoot mij tegen de borst dat ik wel eens mensen ontmoet die niet naar een zieken huis kunnen,omdat ze de kosten van de verzekering niet kunnen betalen(alleen aow)
    et vrouw en kinderen.Ook jonge mensen hebben vaak problemen (leraar engels 30000 bath per maand)Ik weet zeker dat d premie’s omlaag kunnen als we eensgezint zijn.De onderlinge zorgverzekeraar Menzis heeft meer 6 miljard euro in kas ondanks 60000 wanbetalers en hele vette salarissen voor de top met als toetje dikke bonussen.Ook weet ik zeker dat er onder ons deskundige mensen zitten die dit klusje kunnen klaren tegen een normale vergoeding.
    Vriendelijke groet henk

 14. hubrechtsen D.R. zegt op

  dierbare medemensen,we zijn oud aan het worden ,wat is oud worden ,en leven waar men zit te zeuren over een ziketekosten ,kijk ik woon hier nu al jaren ,zelf ga ik niet veel naar en dokter wil zeggen bescherm je zelf door het goed na leven van je lichaam,bescherm je zelf ,ga op tijd slapen,ga niet veel drinken ,eet goed , warom zou je en verzkering nemen als je tijd er is ga je toch,ik zelf heb en paar maanden en beroete gehad lag twee dagen in het ziekehuis,goede verrzorging veel pillen en ga maar door,ik ben nu 72 jaar,drink per dag 2tot 3 biertjes,daarna ga ik naar huis,eet wat en om 20,00 uur lig deze jongen in zijn bedtje,en wat er nog biij komt mij sexs is heel goed met haar ,om de twee dagen liggen we lekker te rollen,enz… dAT HOU JE FIT.ik hoop dat mij nog vele oude jaren mij moge toe lachen,meschiens wl 100 jaar wie weet.
  in het kort niet zeuren en genieten,ook al is er pijn,als je hart maar sterk is.mij indeling van eten is zo :
  ‘smorgens 4 boterhammen met beleg van vlees tot vis,en soms siroop,tegen de middag warm eten maken dat doe ik ook zelf aardapplen,met en balgehakt,groente prei kan je kopen bij de makro,’savonds warme spahetty met melk,dat is het, wat ik neem vam pillen is als volgd 1 anapril 5mg 1 pil asperin 75 mg,elke dag ‘smorgens,soms neem ik wel eens parrasetalmol, en dat is het, elke jaar laat ik me cholestrol onderzoeken prijs 750 bath,test me self voor suiker die is ook goed dus genieten,kijk we lopen niet meer als iemand van 20 jaar,het leven heb je self in de hand,dat was het ,ik zeg self ik zie het wel wat er gaat gebeuren,ik zeg altijd De Heer zal mijn herder zijn.Amen

 15. bob zegt op

  Voor +/- € 3.000,- ben je bij matthieu in Hua Hin via Axa uitstekend voor in hospital verzekerd. Het overige zelf betalen en dan ben je goed uit. In sommige gevallen beter als in Nederland als je alle bijdragen bij elkaar optelt.

 16. chris zegt op

  Een goede vriend van me is algemeen directeur van een prive-ziekenhuis in Bangkok. Ik heb hem de situatie met de ziektekostenverzekering van expats voorgelegd. Ik heb hem ook het idee aan de hand gedaan of het mogelijk is dat expats als wederdienst voor de aankoop van aandelen van dit ziekenhuis om niet of tegen sterk gereduceerde prijzen medische behandelingen kunnen krijgen; als een service aan de aandeelhouder. Met name ook omdat het rendement van de aandelen van dit ziekenhuis meer dan 100% per jaar is.
  Hij laat er zijn marketing-afdeling (ja, die hebben ze hier in een prive-ziekenhuis) naar kijken.

 17. Ruud NK zegt op

  Het is op zich een goed idee, mits het geheel goedkoop elders kan worden herverzekerd bij een grote maatschappij.
  Ik ben 68 en zou niet overstappen naar iets nieuws als dit. Stel het gaat niet goed ergens in de toekomst, dan kan ik mij na mijn 70e nergens meer verzekeren. Voor geen goud wil ik dat risico lopen.

  • henkstorteboom zegt op

   Beste Ruud,
   Je heb gelijk als je nu goed verzekerd bent zeker niet veranderen.Maar wat ik bedoel is mensen die dat niet hebben,omdat ze de hoge premie niet kunnen opbrengen tegen een echt betaalbare premie dat zelfde veilige gevoel te geven wat jij nu hebt,en dat is mogelijk als we met zijn alle een beetje willen werken,ik ben er van overtuigd dat de kennis onder ons belgen en nederlanders er is nu de wil nog.vriendelijke groet henk storteboom

 18. ruud zegt op

  Wat is er eigenlijk mis met de ziekenhuizen van de overheid?
  Voor de arme Thai is er niet veel beschikbaar, maar als je zelf nog wat geld bij kunt leggen is het waarschijnlijk niet zo slecht.
  Daar hebben ze ook prive kamers (tegen betaling).
  De rekening zal waarschijnlijk een stuk lager zijn dan die in de priveziekenhuizen.

 19. theoS zegt op

  Pattaya City Expats Club heeft een collectieve verzekering voor haar leden. Iedere expat kan lid worden en gebruik maken van deze verzekering. Het zijn allemaal nogal wat oudere leden, sommige zijn goed oud. Kijk maar eens op hun website.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website