Beste lezers,

Mijn schoonmoeder ontvangt van de Thaise regering een maandelijks bedrag van 700 THB, zij is weduwe. Hiermee is het uiteraard moeilijk te overleven dus sturen wij haar maandelijks vanuit België 200 euro.

Vermits in België de onderhoudsplicht ten opzichte van de ouders bestaat heb ik dit bedrag ingebracht in mijn belastingaangifte. Reactie van deze dienst: ik moet op het geschonken bedrag bedrijfsvoorheffing betalen (meer dan 600 €) en daarenboven moet ik aantonen dat de andere familieleden evenveel betalen of behoeftig zijn. Met lonen van 20.000 THB en 8000 THB kunnen zij uiteraard geen steun verlenen.

Bovendien moeten de documenten in het Nederlands vertaald zijn door een beëdigd vertaler. Heeft iemand hier ervaring mee of ziet iemand een oplossing?

Groet,

Bernard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Onderhoudsplicht familie Thailand en belastingdienst Belgie”

 1. Slagerij van Kampen zegt op

  Lang geleden heb ik ook al eens geprobeerd het schoolgeld van de zoon van mijn vrouw af te trekken bij de belasting hier in Nederland. Wij betaalden die school. Was een dure school. Je wilt zo een jongen uit een arm milieu een kans geven toch? Niet alleen trapte de belasting er niet in, zoon lief voerde ook nog eens geen klap uit en al het geld was weggegooid.

 2. De Gusseme zegt op

  Wat je hier schrijft is volledig conform de Belgische fiscale wetgeving terzake ! Bovendien moet het onderhoudsgeld op regelmatige basis overgeschreven worden en op een bankrekening van de betreffende te onderhouden persoon/personen.

 3. Willem zegt op

  Voor elk kwartaal moet er bedrijfsvoorheffing betaald worden (en dit binnen twee weken na het verstrijken van dat kwartaal). Als ik het me goed herinner is (voor België) de bedrijfsvoorheffing (voor onderhoudsuitkeringen betaald aan niet inwoners) 26,75 percent op 80 percent van het gestorte bedrag!!

  Het bedrag dat men nadien via de belastingaangifte kan recupereren ligt in de grootorde van 40 procent op 80 percent van het gestorte bedrag (dus indien voldaan is aan alle voorwaarden is het een voordelige situatie) !!

 4. Roland Jennes zegt op

  Jaren heb ik mijn steun aan de familie in Thailand kunnen aftrekken. Bij het begin werd mij enkel de samenstelling van de familie gevraagd. Ik heb nooit voorschotprovisie betaald. Een en ander hangt waarschijnlijk af van de belastingcontroleur.Misschien best aan een andere belastingdienst vragen.
  De voorschotprovisie lijkt mij van de pot gerukt.

 5. pratana zegt op

  Wel beste ik heb het allang opgegeven er iets van te mogen (kunnen)aftrekken in mijn personenbelasting (België)en had nochtans de papieren vertaald en doorgezonden, met bankrekeningnummer van schoonmoeder waarop identieke bijdrage als die van jou(200€/maand) maar per kwartaal werden gestort en zoals hierboven reeds vernoemd door Willem de 26,75% bedrijfsvoorheffing moet betaald worden hierop is normaal dat is de wet !
  Anderzijds is het geen verplichting geld te geven voor onderhoud aan schoonmoeder, vader ext en die ocharme 700 bath /maand is normaal als je 70 bent mijn schoonmoeder is intussen over de 80 en dus heeft zij 800 bath ….en dat van zussen en broers die evenredig moeten helpen, juist maar als voorbeeld stel ze zijn met 4 ieder geeft 500bth/maand je schoonmoeder heeft dan al 200%meer om van te leven, want hoe doen de andere thais het die geen steun krijgen van buitenlandse inbreng???
  Wij steunen al meer dan 16 jaar , zo zie je maar dat ik weet waarover ik praat maar zie het positief je schoonmoeder is er beter door en zal jullie er blijvend dankbaar voor zijn 😉

 6. bernard zegt op

  Ik zal inderdaad maar doen zoals pratana en het niet meer inbrengen in mijn personenbelasting. Het stoort me echter enorm dat ik bedrijfsvoorheffing moet betalen op geld waarop ik reeds belastingen heb betaald. Als ik dan dagelijks lees over de misbruiken hier in België dan maak ik me kwaad. Als de tijd die de belastingsinspecteur steekt in mijn dossier en zo pakweg 800 € kan opbrengen voor de staat, in een grondige controle van de grote belastingsontduikers gestoken wordt kunnen alzo duizenden € uitgespaard worden. Ik voel me er inderdaad wel goed bij dat ze het nu veel beter heeft en mijn vrouwke is tevreden dat ze op deze manier ‘merret’ kan doen.

 7. Guy zegt op

  Steun aan de ouders of aan behoeftige familieleden is een morele optie en het lijkt mij dat eenieder deze optie naar eer en geweten kan invullen. Maar waarom moet dit hier in Belgie weer onmiddellijk recht geven op belastings-aftrek ?

 8. Mark zegt op

  Het is in België zo wettelijk geregeld. De wet is de wet voor elke belastingplichtige. Niet enkel voor onderhoudsgelden betaald in het buitenland, maar veel meer nog voor binnenlandse onderhoudsgelden, onder meer ten gunste van kinderen kinderen na echtscheiding.

  Voor de ontvanger van het onderhoudsgeld is hett een inkomen dat belastbaar is, voor de betaler ervan een uitgave die (deels) aftrekbaar is. Volkomen logisch en correct in het fiscaal systeem zoals dat wettelijk geregeld werd.
  Ervan afwijken zou alweer een bijkomende uitzonderingsregel zijn … en daarvan hebben we er al meer dan genoeg.

 9. Jurgen zegt op

  Welke documenten heb je nodig om dit te kunnen inbrengen in de belastingsaangifte (België) ?

  • bernard zegt op

   Er werd een bewijs gevraagd van verwantschap, een bewijs dat de begunstigde behoeftig is, een bewijs dat de andere kinderen evenveel bijdragen (of dat zij ook behoeftig zijn), en uiteraard het bewijs van de stortingen op de bankrekening van de begunstigde. Alle documenten moeten in het Nederlands zijn en moeten elk jaar opnieuw geleverd worden. Ik heb dus vandaag gemeld aan de belastingsinspecteur dat ik de betaalde bedragen niet wens in te brengen in de belastingsaangifte.

   • pratana zegt op

    Beste Bernard,
    hoop dat dit door de moderator niet als chat word aanzien wil dit er nog even over kwijt:
    ik begrijp volledig je beslissing die ik trouwens ook heb genomen lang geleden al en mijn thaise bankrekening is gekend bij de belastingen (verplicht in België )evenals die van mijn vrouw dus genoeg bewijzen dat ik niet het gestuurde geld voor steun aan schoonmoeder op een onze rekeningen terecht zou komen maar wel degelijk voor haar, toch blijven ze achterdochtig (ik had het wel over 200€/maand ) !
    Maar nu weet ik ook dat al het geld dat wij (ega en ik) blijven storten voor schoonmama wel degelijk in haar levensonderhoud voorziet want ook in Thailand word het leven duur voor de thai , want dikwijls lees ik hier op het blog dat zij zo zich kunnen aanpassen tegenover ons falangs en dat is fout als kost moet je ook zien buiten voedsel ook geneesmiddelen elektra water kledij giften( voor bijdrage allerlei) teveel voor op te sommen maar jullie doen een edele daad en dat is goud waard 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website