Beste lezers,

Ik heb een vrouw leren kennen uit Isaan. Zij is 34 jaar oud en heeft twee kinderen van 11 en 5 jaar. Ze werkte in Bangkok en verdiende daar nauwelijks iets. Ik wil dat ze bij haar gezin is en heb besloten haar financieel te helpen. Zij wil ook graag bij haar kinderen in haar dorp in Isaan blijven.

Wie kan mij op weg helpen om  vast te stellen wat een redelijke maandelijkse bijdrage van mijn kant is. Zelf zit ik te denken aan 18.000 baht. Is dat voldoende of niet?

Ook een verzoek aan de moderator om zure reacties met moraliserende opmerkingen te verwijderen want ik maak mijn eigen keuze en wil alleen advies over de hoogte van de bijdrage.

Groet,

Leo

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersvraag: Onderhoudsbijdrage voor Thaise vrouw met kinderen”

 1. Tino Kuis zegt op

  Goed zo, Leo, doen.

  Tussen 15 en 18 duizend is een goed bedrag, niet te veel en niet te weinig. Tweemaal het Thaise minimumloon en ongeveer het gemiddelde loon in Thailand.

 2. Bert zegt op

  Er zijn mensen die het met veel minder moeten doen.
  Het is jou geld, dus jij bepaald zelf wat je er mee doet en voor wie.
  Echter iemand die Thb 18.000/mnd krijgt zal zelf niet meer werken en zal dus ander tijdverdrijf moeten zoeken. Denk dat velen kunnen invullen wat er dan veelal zal gebeuren.
  Wel een tip, kijk of je vriendin kan omgaan met geld, anders zou ik het verdelen per week.

  • Adam zegt op

   Het is net de bedoeling dat ze niet meer gaat werken en bij haar gezin kan zijn. Dat ‘andere tijdverdrijf’ zal dan zijn voor haar kinderen zorgen (en hoogstwaarschijnlijk voor andere familieleden, zoals de ouders). U insinueert dat ze dan ‘veelal’ zal vervallen in minder nobele activiteiten. De vraagsteller vraagt nochtans uitdrukkelijk zulke reacties achterwege te laten, maar blijkbaar kunnen sommigen hert niet laten de Thaise (Isaanse) vrouw neer te halen.

   Allen uw laatste zin is wel een goede tip, maar persoonlijk vind ik dat uw reactie had moeten weggemodereerd worden, want ze is erg moraliserend.

 3. Murat zegt op

  18.000 Bath is voor Isaanse begrippen een hoop geld. Let daarbij de prijzen in de Isaan zijn vele malen goedkoper als Bangkok. Aan 10.000 Bath heeft zij al een bovengemiddeld inkomen in de Isaan. Vele doen het daar met 3.000 tot 5.000 Bath, is wel een karig leven. Maar met 10.000 Bath ben je aardig goed bedeeld in de Isaan.

  • theoS zegt op

   Murat, zo is het maar net. Als ik van huis weg ben, voor langere tijd, wil mijn vrouw Baht 3000- p/wk krijgen en zegt zelf dat is meer dan genoeg. Heb nog een thuiswonende studerende zoon, twee air-cons, internet bill, water bill en voedsel enz. Ik woon niet in de Isan maar vlak bij Pattaya. Baht 18000- p/mnd is voor een Thai een fors bedrag.

 4. Khun Peter zegt op

  Ik vind 18.000 tot 20.000 baht een net bedrag. Dus lijkt mij prima. De hoogte van het bedrag heeft wel een paar lastige issues. Te weinig is niet goed en teveel ook niet (kans dat iemand gaat gokken en zo).
  Het grootste probleem is de omgeving. Als jouw vriendin een familielid of kennis heeft die beduidend meer krijgt van haar farang vriendje, heb je vaak de poppen aan het dansen. De dames maken elkaar gek met bedragen (vaak ook bij elkaar gelogen). En beweren ook dat als jij minder geld geeft je niet genoeg van haar houdt. Niet zelden gaat ze dat ook geloven….
  Ttja….

 5. Hans zegt op

  Rond de 10000 baht is een prima inkomen in de isaan.

 6. Roel zegt op

  Beste Leo,

  Allereerst een wedervraag, hoe kom jijzelf tot een berekening van 18.000 bath p/m.
  Ten 2e, heeft jouw vriendin zelf niets aangegeven waarmee ze zou rondkomen.
  Ten 3e, ben je zelf al in Isaan geweest en ken je haar lang genoeg.
  Verder geef je aan dat ze in Bangkok werkt maar nauwelijks iets verdient, maar ze zal toch iedere maand geld sturen naar de Isaan voor haar kinderen en wellicht haar ouders die over de kinderen waken, veelal is dat zo tussen de 3 en 5000 bath p/m.

  Jij kent de verhalen die hier veelvuldig op het blog circuleren en ook wel wat er wordt gegeven.

  9000 bath is minimum loon, daar zal ze dan wel voor werken in Bangkok gelet op wat je schreef. Daarbij heeft ze dan ook nog wat kosten voor appartement die vaak gedeeld wordt, 2 a 3000 bath aan kosten hebben ze snel.
  Dus voor een leven in Isaan is dat ruim voldoende, vaak geen huur voor bewoning en let erop, ze komen toch wel vragen als ze meer willen hebben, ook bij 18.000 p/m.
  Ze kan dan eventueel wat extra verdienen in Isaan als ze dat wil, al zou het maar hand en span diensten zijn maar kan ze zo 4 a 5000 bath erbij verdienen.

  • Hendrik S. zegt op

   Als ze haar kinderen naar een dergelijke school wilt laten gaan (1.500-2.500 per.maand per kind) en daarbij huur/elektra/water kosten en telefoon heeft + maandelijkse bijdrage aan ouders zit ze met 18.000 baht oke/krapjes aan. Dan houdt ze zo’n 5.000 baht over voor eten/drinken/wasmiddel/huishoudelijke spullen/kleding/onvoorziene/leuke dingen.

   In Nederland KAN je ook van 80 euro per week leven (zonder huur e.d.), alleenstaande met 2 kinderen. Alleen wordt het leven dan zo eenzijdig en is je voeding niet altijd zo gezond en zijn je keuzes zo beperkt.

 7. Jacques zegt op

  Ik zou een berekening gaan maken van haar kosten ter plekke. Wat is ze kwijt voor haar woning, kinderen, school, voedsel, vervoer etc. Ik denk dat 15.00 bath per maand al een bedrag is waar ze voor in haar handen mag klappen. Het gevaar loert er inderdaad in dat ze benaderd zal gaan worden door mensen om haar heen die ook geld nodig hebben want er is veel behoefte aan geld, zoals we allemaal wel weten. Ook zal u moeten beoordelen of ze sterk in haar schoenen staat en het gokken is onlosmakelijk verbonden met de Thaise cultuur en daar komen velen door in de problemen. Als je geen geld hebt zal dit minder spelen, maar is er enige ruimte, dan zal dit geld er zeker voor worden aangewend. Het in porties doen toekomen is wellicht ook een methode om nog enige invloed te houden, maar ook hier zal men weer iets op weten te vinden. Wat geld betreft zijn er velen vindingrijk.

 8. Peter zegt op

  Ik geef het advies om -welk bedrag dan ook- op te bouwen uit een aantal vaste bestanddelen.
  B.v. de huur, een gemiddeld bedrag voor water en elektra, voeding, schoolkosten, enz. Op die manier kom je tot een zinnig beredeneerd bedrag dat wellicht lager (of hoger) is dan 18.000. Als er later een vraag komt om extra geld -wat zeer wel denkbaar is- kan je vragen waar de vaste bijdrage tekort schiet. Zo leren zowel jij als zij om te gaan met je ondersteuning.
  En de tip van Bert zou ik zeker ter harte nemen: begin met een weekbedrag. Als het goed gaat kan je altijd overstappen op maand. Dat is makkelijker dan e.e.a. terug te moeten draaien.
  Ik ken geen enkele Thai die geleerd heeft om verstandig met geld om te gaan; daarom moet jij dat voor haar doen. Je moet haar wellicht ook “beschermen” tegen aasgieren om haar heen die vinden dat ze ook wel een graantje mogen meepikken van haar welstand.

 9. Henk Hauer zegt op

  Indien ze geen leningen heeft moet dit ruim voldoende zijn. Indien je haar meer wilt geven moet je zelf weten.
  Zelf zou ik aan 15000 denken

 10. Chris van het dorpje zegt op

  Ik leef met mijn vrouw en haar ouders in de Isaan
  en ik kom goed rond met 10.000 baht per maand
  en soms ook iets minder en wij missen niets .

  • koos zegt op

   .Je wilt dus beweren dat je met 10.000 bath alles kan betalen voor 4 personen?
   Of bedoel je hier alleen het thaise eten.
   Ik woon met vrouw en 2 kinderen in de Isaan en ben toch minimaal gemiddeld 30.000 kwijt.
   Verzekering,school,stroom, telefoons,brommers en dan heb ik het nog niet over onderhoud huis.
   Laat staan westers eten en evt korte vakantie en sparen voor evt kosten ziekenhuis.
   Dus graag een duidelijker antwoord voor dat mensen denken dat het hier niets kost.

 11. fons zegt op

  tussen 10 000 en 15000 bath is een mooi bedrag

 12. chris zegt op

  Persoonlijk zou ik haar een budget laten maken van wat ze elke maand moet betalen. Ieders situatie is anders: de een betaalt voor een huis, de ander woont in bij ouders (en betaalt niks, hetgeen natuurlijk ook niet fair is); de ene school kost meer dan de andere en een van de kinderen gaat wellicht naar een middelbare school volgend jaar.
  Bovenop het maandelijks budget kun je zelf besluiten hoeveel meer te betalen. Laten we even aannemen dat ze niet gokt of alcohol drinkt elke dag en ook geen gat in haar hand heeft betekent veel meer geld dan de rest van het dorp altijd dat ze moreel wordt aangesproken om meer dan gemiddeld bij te dragen aan kosten van anderen zoals begrafenissen, feesten e.d. Een Thauise vriend van me heeft een redelijke baan en woont in zijn arme geboortedorp. Hij wordt wekelijks aangesproken om geld te geven voor onvoorziene omstandigheden van dorpelingen.
  Als je het (voorlopig) niet vertrouwt kun je aanbieden grote(re) bedragen zelf te betalen aan bv. school of tutorlessen of afbetaling van de brommer. Weet je zeker dat het geld terecht komt en dat het verhaal waar is.

 13. Rob zegt op

  Prima bedrag. Overigens wil je het in kleinere bedragen en per week storten dan is Transferwise een zeer goede uitkomst. Geen extra kosten als je meerdere malen kleine bedragen overmaakt. Ten alle tijden een aanrader wanneer je geld gaat sturen naar het buitenland.

  Bert, een gezin runnen en een huis onderhouden is denk ik ook al een behoorlijk tijdsverdrijf. Niet zo achterdochtig graag.

  Succes!

  Gr.
  Rob

 14. Rob V. zegt op

  Ik zou eerst eens vragen wat ze aan kosten heeft en/of wat ze aan steun van jou wenst te ontvangen.
  Het ligt nogal aan de omstandigheden waardoor kosten hoger of lager uitvallen. De ene heeft genoeg aan 10.000 THB en een ander heeft 20.000 nodig om aan de diverse lasten te voldoen. Bijvoorbeeld wegens locatie, het kunnen delen van kosten (meerdere mensen in 1 pand), of gewoon een sobere of meer luxere levensstijl. Uiteraard speelt ook wat ze zelf aan inkomen heeft etc.

  Als je weet welke bedrag er ‘verwacht’ wordt kun je zien of dat een beetje redelijk is en of jij dat financieel aan kan voor langere tijd. Mensen gaan leven naar een bepaald inkomen dus als je dat later weer af moet bouwen is het niet voor iedereen makkelijk daar mee om te gaan.

  Vervolgens doe je wat goed voelt. Maar met 15-20 THB ben je geen krent nog laat je het heel breed hangen. Maar doe dus wat goed voelt en wat je kan missen. Ik stopte mijn lief soms 50-100 euro toe (2000-4000THB) maar ze had zelf een inkomen van +/- 25.000 per maand dus had mijn geld niet echt nodig.

 15. Leo Th. zegt op

  Beste Leo, jouw idee van 18.000 per maand komt overeen met zo’n 600 per dag. Meer dan het Thaise minimum dagloon, hoewel dat beslist niet impliceert dat je daarvan rond kan komen. Mij zou het ook met 600 in ieder geval niet lukken maar veel Thaise mensen klaarblijkelijk wel. De kinderen van je vriendin zullen nu bij haar familie verblijven, je hebt het niet over hun vader (s), en wellicht trekt je vriendin ook bij hen in, wat natuurlijk minder kosten met zich meebrengt dan een zelfstandige woonruimte. Zij kan uiteraard niet de hele dag duimen gaan zitten draaien en hopelijk slaagt zij erin om daar werk te vinden. Al met al lijkt mij een bijdrage van 18.000 alleszins redelijk, hoe denkt jouw vriendin daar trouwens over? Overigens, mijn ervaring is dat veel Thaise mensen moeilijk een inschatting kunnen maken van hun uitgaven en bereid je erop voor dat je eventueel verzocht zal worden om bij te springen wegens onvoorziene kosten. Hoe je daarmee omgaat is jouw beslissing. De tip van Bert om het geld niet in maandelijkse termijnen over te maken zou ik in overweging nemen. Om te beginnen zou je aan een twee-wekelijkse termijn kunnen denken. Verder heb je volkomen gelijk dat het anderen niet aangaat wat jij besloten hebt. Wens je nog veel plezierige reizen naar Thailand en een aangename toekomst met je Thaise vriendin!

 16. Cees zegt op

  Ik zit in een gelijke situatie, kinderen zijn iets ouder. Ik betaal 18.000 THB per maand, al 4 jaar. Geld wordt goed besteed en niet vergokt o.i.d. Kinderen kunnen naar school en krijgen dus een opleiding waar ze straks wat mee kunnen.
  Doen dus.

 17. rori zegt op

  Als er al een huis is in de Isaan en er niet gehuurd hoeft te worden. een simpel leven is 7.000 het minimu. 10.000 is er extra dus 18.000 is TE VEEL.
  Als wij in Uttaradit (platteland) zijn komen ik en mijn vriendin rond van 10.000 per maand inclusief bezoek aan Tesco Lotus

  • Jasper zegt op

   Wij zijn alleen voor internet, electra en water al 3500 per maand kwijt, kliniek en medicijnen gemiddeld 1000 p-m, en dan moet er nog gegeten en gedronken worden. Een maandrantsoen kaas kost al 1000 baht, een fles wijn 350.
   Dat is dan wel een HEEL simpel leven, waar jij het over hebt!

 18. Jos zegt op

  Ben 5 jaar getrouwd met een Thaise vrouw uit de isaan,ken haar 7 jaar,ook huisje gebouwd in de isaan..verblijf er 4/maand/ jaar. beste Leo..vooraleer je geld stort,ga eerst eens kijken waar zij woont,geloof zomaar niet alles,hier kunnen mensen leven vrij goed,wel eenvoudig leven van 5-8000 bath/maand,bekijk het als een gouden tip,succes.

 19. Chris zegt op

  Jongens aub Leven zelf met vrouw van 5000 tot 10.000 Baht in de Isan
  Dat is toch geen leven
  Als de vrouw 18.000 Baht krijgt in de Maand kan ze er van leven : niet te veel en niet te weinig.
  Kijk als ik van 10.000 tot 20.000 Baht in de Isan moet leven met vrouw dan blijf ik in Nederland
  dat is geen leven maar armoe.

  ps 37 jaar komen we er al en als Farang mag of moet je haast alles betalen ( dat weet je ook als Falang )

  Chris

 20. Huub Bouwens zegt op

  18.000 is veel maar hangt een beetje af van de besteding. Wij hebben lang een weduwe in Kerala India gesteund op de volgende manier: de financiele support ging door zolang ze er de school van haar kinderen van brtaalde.
  Dit leidde ertoe dat heel veel kinderen in dit (Franse) project mooie diploma’s haalden tot zrlfs universiteit.
  Veel succes, fijn dat u zoiets op u neemt.

  Groet, Huub

 21. henry zegt op

  18 000 Baht is zelfs naar Bangkokiaanse normen te hoog. In Isaan is 10 000 Baht hat absolute maximum. In de dorpen zijn er zeet weinig die zuls salaris verdienen.

  In Thailand s het beginsalaris voor iemand met een Bachelor degree 15000 Baht. En dat is een universitair..

 22. Harrie van der elzen zegt op

  Wij wonen in surin is isan met thais gezin eigen boerderij dus geen huur. 20.000 per maand eten drinken auto en we komen niets te kort

 23. Hendrik zegt op

  Prima bedrag om in Isan van te leven met 2 kinderen. Wel iets verhogen als ze later door willen studeren zodat ze heen lening hoeven af te sluiten welke als een blok om de nek zit.

  Sterkte en veel geluk.

  Hendrik

 24. Peter V. zegt op

  Vooropgesteld dat ik jouw situatie niet ken, mogelijk is €6.000 per jaar weg geven voor jou geen issue.
  Maar, 18.000baht/maand is – in mijn optiek – niet een bijdrage, dat is een volledig inkomen. Ze is daarmee dus jouw werknemer en hoeft geen andere/betere baan te zoeken.
  Mijn advies zou zijn om (samen) uit te zoeken hoeveel ondersteuning ze nodig heeft *en* hoe je haar kan helpen om dat tot 0 terug te brengen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website