Lezersvraag: Wat is de bedoeling van de omroeper?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 april 2015

Beste lezers,

Ik ben momenteel in Measai en werd vanmorgen om zeven uur gewekt door een omroeper. Die houdt nu al een monoloog van bijna twee uur.

Wie kan me vertellen wat hier de bedoeling van is? Ik heb het idee dat er niemand naar luistert. Af en toe hoor ik iemand op de achtergrond een opmerking plaatsen.

Ik verwonder mij vaak in positieve zin in Thailand, maar hier kan ik geen touw aan vast knopen.

Met vriendelijke groet,

BertH


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersvraag: Wat is de bedoeling van de omroeper?”

 1. Cees zegt op

  Voor zover ik weet zijn het wat plaatselijke nieuwsberichten en de dagprijzen van de rijst en wellicht ook van meerdere landbouw en veeteelt prijzen, althans dit is mij verteld. Het idee hierachter is dat niet iedereen beschikt over radio en/of tv, een beetje vergelijkbaar met de radiodistibutie vroeger in NL en de dorpsomroeper. Gelukkig is het spul bij ons op het dorp kaduuk, ik hoor het nooit meer, de luidsprekers hangen er nog, maar de draden zijn verdwenen.

 2. eduard danser zegt op

  enige eeuwen geleden bestond dit ook in europese landen, inclusief nederland.

  Omroeper (-ster)
  Ook wel roeper. De dorps- of stadsomroeper was door de overheid aangesteld om zaken die ter kennis van de bevolking gebracht moesten worden, in het openbaar op straat om te roepen. Vroeger ook heraut der poorterij, die met enige slagen op een bekken de aandacht van de poorters vroeg. Naast het omroepen werden ook andere werkzaamheden verricht. Zo was de omroeper in sommige plaatsen ook visafslager (stokman), orgeltreder of doodgraver.

  • LOUISE zegt op

   @,

   Ook werd toen de tijd omgeroepen door de straten.

   Cees is dus blij dat de boel kapot is, wat ik me heel goed kan voorstellen

   LOUISE

 3. YUUNDAI zegt op

  Een monnik die in het kader van SONGKRAN zijn verhaal afsteekt?
  Gisteravond ook zo een uur lang monoloog moeten aanhoren in een plaatselijke WAD!

 4. joy zegt op

  Hoi Bert,

  Klinkt als de Pu Yai Baan, het dorpshoofd of van de wijk, deze doet mededelingen zodat iederen op de hoogte is van e.e.a.
  Daarom zie je ook op strategische plaatsen luidsprekers.

  Groet Joy

 5. henry zegt op

  Dit is het dorpshoofd die lokale nieuwtjes verteld, en administratieve zaken reglementeringen aankondigt aankondigt en uitlegt. In feite een beetje het gesproken dagblad

 6. Leo Th. zegt op

  Ook in Bang Saen (40 km ten noorden van Pattaya) is hier sprake van, maar dan in de namiddag rond een uur of vijf en wordt de saaie toespraak gehouden door een omroepster. De relaxte middag op het strand wordt abrupt afgebroken door het vrij harde geluid van de luidsprekers. Ik begrijp niets van de tekst maar ook mijn Thaise partner kan het gesprokene nauwelijks volgen en weet evenmin waarom dit fenomeen dagelijks plaatsvindt.

 7. Ruud NK zegt op

  Dit is plaatselijk nieuws en belangrijke berichten van het gemeentehuis. Zoals bijvoorbeeld de melding van de dag dat de ouderen geld opgehaald kan worden. Soms melding van overlijden van een persoon of de crematie die dag om 15.00 uur.
  In ons dorp afgelopen zondag extra veel aandacht tegen rijden met alcohol op. Herhaling van het gevaar en met nadruk een helm gebruiken op de moter.
  Ook belangrijke dingen uit de stad worden vermeld. Tevens kunnen bewoners zelf ook dingen aanrijken om om te roepen. Zelf heb ik eens een folder gegeven inzake een hardloopwedstrijd in de stad. Deze werd 2 dagen lang gememoreerd en met het succes dat verschillende kinderen deel namen.

 8. Christiaan H zegt op

  In ons dorp is het meestal het dorpshoofd, die een praatje houdt of mededelingen doet. Het is hier vrijwel onverstaanbaar. Twee grote luidsprekers staan hier 250 meter van elkaar. Wij wonen er tussenin. Het is net of de ene het geluid een fractie eerder weergeeft dan de andere. Dus je hoort het door elkaar.

  • ruud zegt op

   Als u uw huis een stukje opschuift, krijgt u een mooi stereo effect.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website