Beste lezers,

Een vraagje betreft Nederlandse id kaart van mijn vrouw. De laatste vier jaar gaat mijn vrouw met haar Thais paspoort jaarlijks voor een maandje naar Nederland en laat zij haar Nederlandse id kaart zien bij de Thaise paspoort controle. Nu blijkt dat haar Nederlandse id kaart in februari 2014 verloopt. Ze wil in maart weer naar Nederland…. kan ze nu in de problemen komen als zij haar id kaart toont en men merkt op dat deze is verlopen?

En mijn tweede vraag is als zij i.p.v. haar id kaart, haar Nederlands paspoort laat zien, kan men dan moeilijk doen? Dit omdat daar natuurlijk geen Thais visum in staat omdat zij met haar Thais paspoort Thailand is binnengekomen.

Bedankt voor uw reactie,

Joep


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersvraag: Nederlandse ID kaart van mijn Thaise vrouw”

 1. Lex K. zegt op

  Waarom laat zij haar Nederlandse ID kaart zien dan?
  Dat is helemaal nergens voor nodig.
  Zolang zij op een geldig Thai reisdocument Thailand binnenkomt, heeft paspoortcontrole niets met haar Nederlandse ID bewijzen te maken, ze doen er niets mee.

  Groet,

  Lex K

  • teun zegt op

   Lex,

   Wel lezen voor je reageert. Geldt ook voor Tingtong trouwens. De dame gaat vanuit Thailand naar Nederland. En als zij niet over een geldig visum/reisdocument beschikt om Nederland in te komen, heeft ze een probleem.

   Het gaat erom of de luchtvaartmij haar vanuit Thailand mee wil nemen. En dat doen ze alleen als de dame in kwestie een visum, Nederlands paspoort heeft.

   Dus bij douane je boardingpas, thaise paspoort en nederlands ID laten zien zou moeten werken.

   Wel een beetje dom natuurlijk om je ID niet tijdig te verlengen. Maar verlopen zijn met 1 maand lijkt wel overkomelijk.

   • Farang tingtong zegt op

    Beste Teun,

    Ik heb het wel degelijk goed gelezen, dat deze mevrouw van Thailand naar Nederland wil reizen.
    Alleen wilde ik aangeven waar de ID kaart voor dient en waar je hem wel kan gebruiken, oké misschien had ik moeten schrijven Alleen het paspoort is voldoende om VAN en naar Thailand mee te reizen.

    En als je goed gelezen had Teun deze mevrouw heeft ook een Nederlands paspoort, dus er is geen probleem ook niet bij de Thaise douane, gewoon die ID kaart vergeten in dit geval.

    groet

    • Farang tingtong zegt op

     Nog even voor alle duidelijkheid,met deze documenten kunt u zich identificeren in Nederland met een geldig Nederlands paspoort of een geldige Nederlandse identiteitskaart, dus beide zijn geldig als Identiteitsbewijzen.
     Men is dus niet verplicht een Nederlandse identiteitskaart aan te schaffen als je ook al in het bezit bent van een Nederlands paspoort.

     • Arjen zegt op

      De douane heeft met dit alles niets te maken. Het is de immigratiedienst (paspoortcontrole) die je paspoort/reisdocumenten) controleren. De douane vraagt pas om je paspoort nadat ze je koffer geopend hebben en iets onrechtmatigs gevonden hebben.

   • Lex K. zegt op

    Beste Teun,
    Ik heb wel degelijk goed gelezen voor ik reageer, dat doe ik meestal als ik niet emotioneel op reacties reageer tenminste.
    Deze mevrouw hoeft haar Nederlandse ID alleen te tonen bij de incheckbalie, het personeel daar wil weten of zij een geldig visum/verblijfsstatus voor haar bestemming heeft, mocht dat niet zo zijn is de luchtvaart maatschappij verantwoordelijk, als bij controle in Nederland blijkt dat zij niet over de juiste papieren beschikt, dan mag de maatschappij haar gelijk weer mee terugnemen met een flinke boete er over heen.
    Nogmaals, paspoort controle heeft helemaal geen belangstelling voor visa en/of nationaliteiten van uitgaande passagiers, ze stempelen alleen je exit kaart af.
    En dan haal je nog de douane erbij ook, die hebben er helemaal niets mee te maken, die controleren alleen op in en uitvoer van verboden goederen, die doen helemaal niet aan identiteit en visa controle.
    Ik reis al 15 jaar met mijn Thaise vrouw en kinderen met dubbele nationaliteit heen en weer en heb een dikke 20 jaar op Schiphol gewerkt, waarbij ik met dit soort zaken te maken had, ik weet echt wel waar ik het over heb.
    Kort resumerend: Bij vertrek en aankomst in Nederland het Nederlandse paspoort gebruiken, bij aankomst en vertrek Thailand het Thaise paspoort gebruiken, geen gedoe met visums, helemaal niets, alleen tijdens de incheck in Thailand moet je aan kunnen tonen dat je over de juiste documenten beschikt om Nederland in te komen.

    Met vriendelijke groet,

    Lex K.

    • kees1 zegt op

     Beste Lex
     Je heb al 20 jaar op Schiphol gewerkt en je weet er alles van .
     Kun je me dan uitleggen wat het voordeel is met dat gerotzooi met 2 paspoorten. Ik kan je in eider geval wel een heel groot nadeel vertellen met die 2 nationaliteiten
     als er iets met je vrouw of kinderen gebeurd in Thailand kan de NL Ambassade niets voor je doen. Wand ze hebben de Thaise nationaliteit

     • Lex K. zegt op

      Beste kees1,

      ik zeg niet dat ik er alles van weet, echter ik reageer alleen als ik iets zeker weet over het onderwerp, ik ga niet zitten gokken en zet zeker geen mensen op het verkeerde been door verhalen ” van horen zeggen” of borrelpraat hier te publiceren.
      Het grootste voordeel van het gerommel met 2 paspoorten is dat je geen visum nodig hebt voor Thailand, er is dus ook geen maximale verblijfsduur c.q. visarun
      De Nederlandse ambassade is wel degelijk verplicht je bij te staan, je bent namelijk gewoon een Nederlander, dat je een 2e nationaliteit heeft doet niet ter zake, op het moment dat jij beroep doet op consulaire bijstand en je kan aantonen de Nederlandse nationaliteit te bezitten zijn ze verplicht je bij te staat als “ware jij een Nederlands staatsburger”, wat je ook bent, want het is nog steeds niet verboden 2 nationaliteiten te bezitten, hooguit wordt het ontmoedigd.

      Met groet,

      Lex K.

      Lex K.

      • RonnyLadPhrao zegt op

       Lex k,

       Volledig mee eens.
       De persoon in kwestie heeft, in dit geval, de Nederlands nationaliteit en heeft dus dezelfde rechten (en plichten).
       Ze kan trouwens niet alleen in Thailand terecht voor Nederlandse zaken maar ook op de Thaise ambassade in Nederland voor Thaise zaken.
       Zo krijgt vb mijn vrouw met Belgisch/Thai paspoort ook uitnodiging van de Thaise ambassade in België, als er verkiezingen zijn in Thailand.

       Het is trouwens helemaal geen “gerotzooi” met paspoorten zoals Kees1 het noemt.
       Het is perfect legaal.

       Misschien zie ik er een over hoofd, maar ik zie geen nadelen om de dubbele nationaliteit te bezitten.
       Nu ja, misschien een kleintje, je moet twee paspoorten betalen en je hebt dus dubbele kosten om de 5 jaar, maar in ons geval wordt dat weer ruimschoots goedgemaakt doordat er geen visum moet aangeschaft worden (daarvoor moet je dan wel naar Thailand reizen en je Thai paspoort gebruiken in die 5 jaar natuurlijk).

      • kees1 zegt op

       Beste Lex
       Ik zeg niet dat het verboden is ik zeg dat de Ambassade niks voor je kan doen
       Je vrouw heeft Namelijk de Thaise nationaliteid nog. De Thai heeft verder niks met dat Nederlandse paspoort te maken. Daar ben ik zelf op gewezen op de ambassade

 2. Farang tingtong zegt op

  Beste Joep,

  Het paspoort en de identiteitskaart zijn zowel identiteitsbewijs als reisdocument.
  Alleen het paspoort is voldoende voor naar Thailand, je kan met de Nederlandse ID kaart wel reizen naar landen in de Europese Unie.
  Dus de ID kaart heb je nergens nodig niet bij de Nederlandse en ook niet bij de Thaise douane.

  En je tweede vraag mijn vrouw laat altijd haar Thaise paspoort bij binnenkomst in Thailand zien, en haar Nederlandse bij binnenkomst in Nederland nog nooit problemen mee gehad.

 3. Fannetje zegt op

  Als de pasje verlopen , Jan je TH niet uit , ivm dat je niet meer terug kan keren , en als je nl paspoort vertoont dan bent je als een illegaal in Thailand , en je weet wat met je gaat gebeuren! Succes en sterkte… Groeten Fannetje

 4. top martin zegt op

  Als ik goed lees Joep, heeft jouw vrouw zo wel een Nederlands als ook een Thais paspoort ?. Dat zou kunnen ?. Is nieuw voor mij. Kijk gewoon op de site (service) van de Nederlandse Ambassade in Bagkok voor tijdige verlenging van haar ID Kaart. Ze gaat ook niet bemerken dat haar ID verlopen is-het is jullie nu al bekend. Mijn vraag: waar zijn jullie dan mee bezig ?.
  Zover mij bekend wordt een VISA in een (haar) Paspoort gestempeld en niet op een ID bewijs ? Als zij notabene een Nederlands paspoort heeft, heb ze zelfs geen Visa voor Nederland nodig. Ook ik, en met mij vele anderen, reis Nederland in en uit zonder Visa op basis van mijn Nederlands paspoort. Ik ga er van uit Joep, dat jouw vraag niet goed zit ?. top martin

 5. Rob V. zegt op

  Zie ook de soortgelijke lezersvraag onder het artikel:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thaise-zoon-twee-nationaliteiten-nederland-reizen/

  Heb je twee nationaliteiten (en paspoorten) dan is het simpel:
  – Bij het verlaten van Nederland toon je het Nederlandse paspoort.
  – Bij het binnenkomen van Thailand toon je het Thaise paspoort (of Thai ID kaart?).
  – Bij het verlaten van Thailand toon je het Thaise paspoort.
  – Bij het binnenkomen van Nederland toon je het Nederlandse paspoort.

  Kortom je laat het paspoort zien van het land waar je bent. De andere nationaliteit/paspoort doet niet ter zaken (al wil soms de luchtvaartmaatschappij die misschien zien omdat ze niemand aan boord willen die het land van bestemming niet in mag, dan is de maatschappij aansprakelijk voor de kosten jouw weer terug te sturen).

  Ik begrijp niet wat iemand met een NL ID kaart in Thailand zou moeten (of een Thai ID kaart in Nederland). Die ID kaart verleng je gewoon tijdig maar is alleen nuttig in het land van de ID kaart zelf (en de Nederlandse ID kaart natuurlijk in het Schengen gebied en enkele andere landen zoals vermeld achterop het kaartje).

  • Joep zegt op

   beste Rob, bij de Thaise paspoortcontrole vragen zij aan mijn vrouw of ze documenten kan tonen dat zij Nederland binnen mag omdat er geen Nederlands visum in haar Thais paspoort staat, dus laat zij haar Nederlandse id kaart tonen en dat gaat altijd goed en in Nederland binnenkomend met haar Nederlands paspoort natuurlijk, echter haar Nederlandse id kaart is net verlopen als zij Thailand uitgaat….vandaar mijn vraag……maar ik heb inmiddels begrepen dat zij ook in Bangkok een nieuwe id kaart kan aanvragen.
   en ook wil ik toch wel even weten wat de ervaringen zijn van de andere Thaise die met een Thai paspoort het land verlaten terwijl zij ook een Nederlands paspoort hebben en deze niet hebben gebruikt bij binnenkomst in Thailand

   • Rob V. zegt op

    Dan kan ze toch op verzoek haar NL paspoort tonen, probeer het desnoods eerst met de Nederlandse ID kaart: dat die verlopen is zegt niets over het verlopen van verblijfsrecht want je Nederlanderschap raak je niet zo heel snel kwijt tenzij je als persoon met méér dan 1 nationalteit echt jaren lang geen paspoort/ID laat verlengen en officieel buiten Nederland woont. Accepteren ze dat niet dan kan ze het NL paspoort laten zien.

 6. Joep zegt op

  misschien ben ik niet duidelijk geweest met mijn vraag….situatie is mijn vrouw is met haar Thais paspoort Thailand binnengekomen en nu gaat ze in maart weer terug voor een maandje naar onze kinderen in Nederland….en gaat natuurlijk met haar Thais paspoort weer het land uit, op het vliegveld wordt bij de in cheque gevraagd of zij kan aantonen dat zij zonder visum Nederland binnen mag…ze laat dan altijd haar Nederlandse ID kaart tonen….en ook bij de paspoort controle laat zij natuurlijk ook haar Thais paspoort zien en daar stelt men dezelfde vraag en laat dus ook haar Nederlandse ID kaart zien en dit gaat elk jaar goed, echter nu is haar ID kaart bij haar vertrek een maandje verlopen, kan zij dan problemen krijgen bij de paspoort controle omdat de ID kaart is verlopen en mijn tweede vraag was dan: als zij haar Nederlands paspoort laat tonen [die nog ruim geldig is] of zij dan in de problemen kan komen omdat zij met een Thais paspoort is binnengekomen, dus geen visum in haar Nederlands paspoort staat.
  Hebben andere mede Nederlanders ervaring met Thaise echtgenotes die met hun Thais paspoort [zonder Nederlands visum]+[omdat zij ook in bezit zijn van Nederlands paspoort] het land uitgaan en dan hun Nederlands paspoort moeten laten tonen bij de paspoort controle

  • Farang tingtong zegt op

   Beste Joep,

   Zoals ik al eerder schreef mijn vrouw reist gewoon met twee paspoorten naar Thailand zij toont nooit haar ID kaart,we reizen al 20 jaar op deze manier.
   Het is ook logies want het Nederlandse paspoort is ook een indentiteitsbewijs

   Groet,

   En goeie reis

 7. Henk Udon zegt op

  Mijn vrouw toont altijd alleen haar NL paspoort, nooit een probleem gehad.
  Niemand heeft ooit gevraagd naar een visum.
  Wel heeft ze altijd haar thaise paspoort mee, voor de zekerheid, maar nog nooit nodig gehad.
  Maar ik denk dat het advies van Rob V. het beste is, paspoort laten zien van het land waar je bent.
  (en gewoon haar ID laten verlengen)

 8. top martin zegt op

  De vraag lijkt me volledig overbodig beste Joep. Het is een fluitje van een cent, je I.D. Kaart in Bangkok te laten verlengen. Voor intercontinentaal reizen heb je geldig paspoort nodig. Je I.D. kaart mag en kun je in NL gebruiken-daar buiten niet. In Europa (EU) weer wel. Ik ga er niet van uit, dat een Thai controle medewerker een NL I.D. kaart zelfs kan lezen. Heb je NL paspoort mag je in BKK instappen naar NL. Toon je in AMS een Thai paspoort mag je instappen naar BKK. Ik wacht nu op de vraag, als deze twee paspoorten niet meer geldig zij, wat dan te doen ?. Lees eens het bericht van Lex.K. top martin

 9. Bob van Duinen zegt op

  Hallo mensen,

  Ik heb de hele discussie gevolgd, maar mis steeds weer een vermelding van het
  “witte” kartonnetje met informatie dat je aan het einde van de vlucht naar BKK ontvangt.
  De helft blijft achter bij immigration, de andere helft wordt in jouw paspoort geniet.
  Maar in welk paspoort?
  Bovendien wordt bij het inchecken van bagage altijd je reisdocument gevraagd.
  Dit om te voorkomen dat de maatschappij aansprakelijk wordt gesteld, mochten
  er problemen rijzen in het land van bestemming.
  Ik weet dat de twee paspoort procedure legaal is. Mijn echtgenote heeft beide
  paspoorten en werd onlangs door een immigratie medewerkster erop gewezen
  waarom ze een drie maanden visum had aangevraagd terwijl ze gewoon met haar
  Thaise paspoort “gratis” binnen had kunnen reizen.
  Zou iemand die de twee paspoort procedure vaker heeft benut mij kunnen verklaren, hoe het zit met dat informatie kartonnetje?
  Alvast bedankt.

  • top rebell zegt op

   Beste Bob. Als je bovenstaande goed gelezen hebt, zoals je zegd, is je vraag al een paar maal beantwoord. Maar ter verduidelijking: Het door jouw genoemde -witte- kartonnetje is een -ARRIVAL- en DEPARTURE kaart uitgegeven door het THAI Immigration Bureau. Gewoon even lezen; het staat boven op deze dubbel kaart. Elke NIET Thai mag dat invullen. Op de luchthaven BKK zijn aparte paspoort counters voor Thai (rechter kant) en niet Thai reizenden. Als een Thai terug komt in zijn land waarvan hij een paspoort heeft, emigreerd hij niet. Hetzelfde gelt voor de Nederlander die weer terug komt in Nederland bv. na een vacantie reis. Daar voor hoef je zelfs helemaal niet in Nederland te wonen. Om het kompleet te maken: een spiernaakte Nederlander die aan de grenz verschijnt-dus zonder papieren- wordt Nederland binnen gelaten op basis van zijn Nederlandes taal kunde= spreken. Voor het lopen in je blootje krijg je misschien een prozes verbaal, maar dat is een andere kwestie. top martin

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Het“witte” kartonnetje met informatie.
   Ik denk dat je de Immigratie kaart bedoelt of Arrival/Departure card.

   Voor de buitenlander die Thailand binnenkomt
   De Arrival card wordt bij aankomst ingehouden door immigratie.
   De Departure card gaat in het paspoort tot Thailand wordt verlaten.

   Voor de Thai reizen op Thai paspoort
   Bij vertrek uit Thailand vullen ze de Arrival/Departure card in.
   De immigratie zal de Departure card inhouden en de Arrival card in het Thai paspoort nieten.
   Wanneer ze nadien terug in Thailand komen zit er dus nog een Arrival card in het Thai paspoort. Immigratie zal die Arrival card bij aankomst inhouden.
   Je Thaise partner hoeft dus geen “wit” kartonnetje meer in te vullen wanneer ze terug binnenkomt in Thailand en ook geen andere paspoorten te tonen bij terugkomst in Thailand
   Ik begrijp je vraag dus niet ” In welk paspoort wordt dat geniet ?”

   Een heel andere situatie is wanneer een Thai reist op buitenlands paspoort (vb Belgisch/Nederlands) en op basis van dit paspoort Thailand wilt binnenkomen.
   Op dat moment is die Thai wel visumplichtig (meer dan 30 dagen) en wordt hij/zij bij immigratie aanzien als buitenlander en moet dan net het hetzelfde doen en laten als een buitenlander. Opgepast – Valt dan ook onder de Overstay ……
   Op die manier reizen als Thai is eigenlijk nutteloos en heeft geen enkele zin en kost allemaal geld voor niets.
   Er moet al een gegronde reden zijn om op die manier Thailand binnen te komen als Thai.

   Het is al meerdere malen hierboven geschreven.
   België/Nederland verlaten op Belgisch/Nederlands paspoort.
   Wordt er wat gevraagd over een Thai visum dan tonen ze daar hun Thai paspoort.

   Thailand binnenkomen op Thai paspoort.
   Geen andere bewijzen nodig. Hun buitenlands paspoort hebben ze hier niet nodig.

   Thailand vertrekken op Thai paspoort.
   Wordt er wat gevraagd over een visum dan gewoon hun Nederland/Belgisch paspoort tonen..

   België/Nederland binnenkomen op Belgisch/Nederlands paspoort.

   Allemaal perfect legaal.

   Meestal wordt ook de Belgische/Nederlandse ID-Kaart aan de incheck balie/immigratie/inschepen in Thailand aanvaard als bewijs van legaal verblijf in Nederland/België, maar buiten de EU is eigenlijk het paspoort het enige legale document.

 10. top rebell zegt op

  Beste Ronny. Ik denk dat je er een beetje naast zit ?. Departure kaart voor een Thai met een Thai paspoort die Thailand verlaat voor een buitenlandse reis ?. Dat is nieuw. Zou kunnen, maar dan is dat veranderd sinds Apiril 2013 ?. Ik heb net het Thaise paspoort bekeken van mijn Thaise vrouw. Dat heeft geen enkel niet-gaatje er in. Vrij raar dus. Ze heeft ook geen arrival kaart bij terug komst. Misschien hebben ze bij haar deze kaart vergeten of is het voor een bezoek aan Dubai niet nodig maar wel naar de EU ?. Een raar verhaal vind ik. top martin

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Neen, helemaal geen raar verhaal.
   Dat zijn onze ervaringen met die kaart.
   Anders zou ik het niet schrijven.

   Mijn vrouw gaat ondertussen al zo een 15 jaar met mij naar België (nu ja we zijn ook getrouwd he) en dit soms meerdere malen per jaar.
   De eerste keer herinner ik mij dat ze bij immigratie opzij moest en ze eerst een Arrival/Departure kaart moest invullen. Dus we zorgen sinds dat moment dat die kaart is ingevuld.
   De laatste jaren krijgt ze trouwens ook automatisch een blanco bij de incheckbalie (vroeger lagen die in een bak voor het oprapen en dan werd dat al wel eens vergeten).
   Het meisje zegt ons steeds dat ze die moet invullen voor we naar immigratie gaat maar
   meestal hebben we die thuis al wel ingevuld voor we vertrekken want ik heb altijd wat reserve liggen.
   De Arrival kaart gaat dan bij immigratie in haar Thai paspoort. Soms er in geniet, soms niet. Hang een beetje van de beambte af.
   We stellen er ons ondertussen ook geen vragen meer bij of dit moet of niet want een werk is het niet.

   Ik lees ook dat een bewijs van legaal verblijf in België/Nederland als vervanging van het visum, dus het Belgisch/Nederlands paspoort, alleen bij de incheck balie kan worden gevraagd.
   Ik heb ook al meerdere malen meegemaakt dat mijn vrouw haar Belgisch paspoort moest tonen bij immigratie als bewijs dat ze legaal België binnen kan. Ook vlak voor het instappen is die vraag al wel eens gesteld alhoewel niet zo vaak.

 11. john zegt op

  Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website