Beste Lezers,

Ik ga dit jaar voor het eerst met mijn 2 jarige zoon en Thaise vrouw naar Nederland. Mijn zoon heeft 2 nationaliteiten (Thais/Nederlands) en dus rees bij mij de vraag hoe te handelen met de immigratie formaliteiten.

Inmiddels heb ik 3 verschillende versies gehoord voornamelijk van Nederlanders die hier woonachtig zijn en een loekkrung hebben (zie hieronder) maar ik zou graag willen weten wat de meest officiële manier is.

1. Mijn zoon laat bij de Thaise immigratie zijn Thaise paspoort zien en bij de Nederlandse douane zijn Nederlandse paspoort. Lijkt het makkelijkst maar is dit wel de correcte manier?

2. Ik vraag een visum aan op het Thaise paspoort net zoals we voor mijn vrouw regelen. Kan niet fout gaan lijkt me maar zitten wat extra kosten en werk aan.

3. Van het Thaise ministerie van buitenlandse zaken kwam het advies dat min zoon overal en op zijn Nederlandse paspoort moest reizen. Heel raar antwoord en lijkt me niet echt correct.

Ik heb de vraag al aan de Nederlandse ambassade gesteld maar zij komen niet verder dan dat hij op zijn Nederlandse pasoort waarschijnlijk wel Nederland binnen kan komen (verrassend) en verwijzen naar een website betreffende dubbele nationaliteit (waar geen ene snars op te vinden is). Zonde van de door mij genomen moeite om de vraag te stellen.

Er komen redelijk wat Nederlanders met loekkrungs op deze website dus iemand moet het juiste antwoord toch wel weten?

Mijn dank is groot,

Seb van den Oever


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “Lezersvraag: Mijn Thaise zoon heeft twee nationaliteiten, hoe moet ik naar Nederland reizen?”

 1. Dennis zegt op

  Antwoord 1

  Uw zoon dient op het Thaise paspoort Thailand verlaten. Zijn paspoort wordt een vertrekstempel geplaatst. Bij eventuele terugkeer in Thailand komt er dan een aankomststempel in. Het kan problemen opleveren als uw zoon Thailand weer in wil, maar geen uitreisstempel heeft.

  Bij aankomst in Nederland laat u/ uw zoon het Nederlandse paspoort zien (hij is per slot Nederlander). Geen gedoe met visa etc. Bij eventueel vertrek gewoon weer NL-paspoort tonen en, zie hierboven, bij aankomst (terugkeer) in Thailand het Thaise paspoort

 2. Rob V. zegt op

  Iemand die in het bezit is van meerdere paspoorten (nationaliteiten) kan zelf kiezen op welk paspoort hij/zij reist. In principe gaat het erom dat je bij de grens van een land hetzelfde paspoort toon als waarmee je dat land weer binnen gaat. Bij de grenspost van Nederland laat hij dus zijn Nederlands paspoort zien bij binnenkomst en vertrek. In Thailand zou hij bij vertrek zijn Thaise of Nederlandse paspoort kunnen laten zien, dat doet er niet zoveel toe, maar ik zou voor het Thaise paspoort kiezen zodat hij bij binnenkomst weer hetzelfde paspoort laten zien, dan kunnen de vertrek en aankomst stempels gematcht worden en is er verder geen gedoe over visums. Kortom: Bij de Thaise grens zijn Thai paspoort, in Nederland zijn Nederlands paspoort.

  Je partner heeft uiteraard wel een Nederlands visum (schengen visum kort verblijf) nodig welke je via de ambassade moet aanvragen. Ik meen zelfs dat dit voor gehuwde gratis kan indien je de aanvraag bij een NIET Nederlandse Europese ambassade aanvraagd (bijvoorbeeld de Duitse), je valt dan onder soepeler EU regelgeving IPV het strengere Nederlandse regelgeving (ja, eigen burgers worden ” achtergesteld” tov Europeanen…) . Mocht je oren hebben naar zo’n gratis visum dan kun je informatie hierover vinden op de site van Stichting Buitenlandse Partner. http://www.buitenlandsepartner.nl

 3. Tino Kuis zegt op

  Ik kan het bovenstaande alleen maar bevestigen. Mijn zoon, Anoerak, Thais/Nederlands, reist al jaren Thailand uit en in met zijn Thaise paspoort en Nederland in en uit met zijn Nederlandse paspoort. Nooit een probleem.Bij vertrek uit Thailand moet je zoon wel een Departure/Arrival Card invullen voor zijn Thaise paspoort, zoals wij dat doen als we Thailand binnenkomen, met uitreisstempel.
  Ga zelf ook gewoon in de rij Thai Passports staan, als je wijst naar je Thaise zoon en vrouw word je gewoon samen geholpen.

 4. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik wil er toch nog even aan toevoegen dat je beter ook zijn Nederlands paspoort bij de hand houdt indien hij Thailand verlaat op Thai paspoort.
  Het is niet steeds zo, maar bij Immigratie kunnen ze vragen waar het visum is of ook bij het inschepen in het vliegtuig, waar de paspoorten nogmaals worden nagekeken.
  Indien ze vragen stellen hierover , dan gewoon tonen dat hij ook een Nederlands paspoort of ID kaart heeft en dan is dat in orde.
  Ze willen gewoon zien dat hij legaal Europa binnen kan. Ze bekijken dat en gaan er geen stempel inzetten of zo. De exit stempel zal alleen in zijn Thai paspoort komen, samen met de arrival card.
  Bij mijn vrouw gaat dat net zo. In Thailand gebruikt ze haar Thai paspoort maar bij vertrek gebeurt het regelmatig dat ze vragen waar haar visum is en dan toont ze haar Belgische ID kaart of paspoort en dat is dan in orde.

 5. Paul zegt op

  Volgens mij is het ook zo dat je wettelijk behandeld wordt volgens de nationaliteit waarin je een land binnenkomt. In Thailand hebben ze vaak verschillende regelgeving en straffen voor Thai en niet Thai. Kom je dus als Thai naar Thailand dan zal je bij bijvoorbeeld juridische conflicten als Thai behandeld worden wat meestal voordelig is (wel geen hulp van de NL ambassade) en andersom dus als je je NL paspoort aan de grens laat zien zul je als Nederlander behandeld worden. Uhm verder lijkt mij dit sowieso geen argument voor een 2 jarige, maar misschien iets om in de toekomst rekening mee te houden.

 6. teun zegt op

  Mijn vriendin heeft 2 paspoorten (Thais en Nederlands). Daarnaast heeft zij een Nederlandse ID-kaart.
  Als zij Thailand verlaat toont zij bij inchecken luchtvaartmij (desgevraagd) haar Nederlandse paspoort (want luchtvaartmij wil zeker weten, dat zij Nederland in mag).
  Bij de Thaise douane toont zij haar Thaise paspoort en haar Nederlandse ID-kaart. Want ook de Thaise douane wil een Thai niet laten vertrekken als er geen visum oid aanwezig is voor Nedrland.
  In Nedrland komt zij binnen op Nederlands paspoort. Bij vertrek naar Thailand toont zij of haar Nedrlandse of haar thaise paspoort. Maakt voor nederlandse douane niet uit (met nederlands paspoort mag je in elk geval 30 dagen in thailand verblijven en als er iemand met een thais paspoort vertrekt, maken ze al helemaal geen probleem).
  Als zij Thailand inkomt, doet zij dat met Thais paspoort. Daar staat immers al uitreisstempel in (zie boven).

  Dit “systeem” past zij al 3-4 jaar zonder problemen toe. En het is dus het beste systeem als je met je zoon langer dan 30 dagen in Thailand wil blijven. als je zoon hier bijvoorbeeld > 30 dagen heeft verbleven en binnenkwam op nederlands paspoort dan krijgt hij bij eerstvolgende reis naar Nederland
  1. op vertoon van Nederlands paspoort een behoorlijke boete (voor elke dag langer dan 30 dagen)
  2. op vertoon van uitsluitend zijn Thaise paspoort laat de douane hem niet gaan omdat hij geen document (ID-kaart of visum) heeft voor Nederland.

  Doe hier je voordeel mee. Maar laat zeker in Nederland niet zien dat je zoon 2 paspoorten heeft (zie recente discussies in Nedrland over dubbele nationaliteiten). Volgens mijn informatie verkregen bij Thaise authoriteit, die thaise paspoorten uitgeeft hier in Chiangmai mogen Thais wel een andere nationaliteit hebben naast de Thaise.

  • Erik zegt op

   Ik woon met mijn Thaise vrouw in Thailand en wij hebben in het verleden besloten altijd op nederlandse paspoorten te reizen. Dit om moeilijkheden met nederland te voorkomen dat haar nederlandse paspoort zou kunnen worden ingenomen. Volgens mij staat nederland niet toe dat je op 2 paspoorten reist.

   Dit heeft als gevolg dat ook mijn Thaise vrouw in Thailand onder dezelfde regels valt als ikzelf als niet Thai. Aangenomen dat Seb van den Oever weer na vakantie terug wil keren met vrouw en kind naar Thailand omdat zij daar wonen is het absoluut noodzakelijk dat hun kind op het Thaise paspoort Thailand binnen gaat.

   Omdat de vrouw toch op haar Thaise paspoort moet reizen is mijn advies dat ook voor het kind te doen. Vraag wel een nederlandse ID card aan voor het kind en gebruik die ID card wanneer nodig.

   Ik ken diverse kinderen van nederlanders die met een dubbel paspoort in Zwitserland woonden, dus nederlands en Zwitsers, die allemaal hun nederlandse paspoort zijn kwijtgeraakt en daarmee ook hun nederlandse nationaliteit omdat ze binnen Europa met 2 paspoorten reisden voor Zwitserland ook een Schengenland werd.

   • teun zegt op

    Moderator: reacties zonder beginhoofdletters en punten aan het einde van een zin, worden niet geplaatst.

  • Paul zegt op

   De info van Teun is correct; als je zoon Thailand binnengekomen is op zijn Nederlandse paspoort, heeft hij in principe een visum nodig vanaf zijn 15e verjaardag. Zonder Thais visum betaald hij dan overstay als hij Thailand weer uit wil. Het is dus belangrijk Thailand binnen te komen op het Thaise paspoort.
   De zorgen over het innemen van een van de paspoorten zijn onterecht. Paspoorten zijn en blijven eigendom van de staat, alleen vertegenwoordigers van de Thaise staat kunnen derhalve een Thais paspoort innemen. Ook een (rechtmatig verkregen) Nederlands paspoort kan men in Nederland niet zomaar innemen. Daar zijn ingewikkelde legale processen voor nodig.

   • teun zegt op

    Paul,

    Eindelijk iemand die ook begrijpt hoe de vork aan de steel zit en niet praat als iemand die de klok heeft horen luiden, maar geen idee heeft waar de klepel hangt.

    Dit is dus het laatste dat ik er nog over mail.

  • Maikel zegt op

   Moderator: lezersvragen kunnen alleen via de redactie worden gesteld.

 7. Rene H. zegt op

  Hoe doe je dat (legaal), twee nationaliteiten (TH en NL)? Mijn vrouw wil geen Nederlandse worden omdat ze dan haar Thaise nationaliteit moet opgeven. Zij heeft een zeer goede reden om de Thaise nationaliteit te willen behouden.
  Maar zowel volgens de Nederlandse als volgens de Thaise wet (nagevraagd aan beide kanten bij de officiële instanties) is het verboden om twee nationaliteiten te hebben. Dat was ook twee jaar geleden al zo, toen je zoon geboren werd.
  Dus mijn prangende vraag is: hoe doe je dat, zonder aan beide kanten de andere nationaliteit te verzwijgen, want dan kun je ze allebei kwijt raken!

  • teun zegt op

   Rene,

   Wat is de reden om uberhaupt te vertellen aan nederlandse authoriteit dat je ook thais paspoort hebt en omgekeerd? Dat ontgaat mij volledig.
   En beide nationaliteiten kwijt raken zal echt niet gebeuren. Het ergste wat kan gebeuren, is dat je 1 van de nationaliteiten moet opgeven (en dus altijd dan nog de andere nationaliteit hebt). Statenloos wordt je dus nooit.

   Maar ik snap niet, wat je reden is om (ongevraagd) informatie te verstrekken over je 2 paspoorten. Hoe kan Nederland nagaan of er ook nog sprake is van een thaise nationaliteit.

   Tot slot. Er wordt in Nederland wel veel gepraat over het verschijnsel dubbele nationaliteit, maar er is formeel nog geen enkele stap gezet. Men kan in Nederland hooguit vragen de andere nationaliteit op te geven, maar afdwingen zal niet gaan.

   • ruud zegt op

    Mijm vrouw heeft ook 2 paspoorten .Bij het verkrijgen van het NEDERLANDS PASPOORT WERDT WEL GEVRAAGD om het thaise optegeven maar bij het ophalen van het nederlands paspoort is nergens meer over gesproken vandaar dat iemand 2 paspoorten kan hebben gr Ruud

   • Mathias zegt op

    Beste Teun, als u denkt dat de douane niet weet hoeveel ORIGINELE paspoorten er in omloop zijn bij de des betreffende persoon, neem ik aan dat u nog in 1960 leeft…….
    Zodra ze de computer openen weten ze alles, maakt u zich geen zorgen. Geen antecedenten, geen problemen! Zelfde als men nog een boete heb openstaan, men wordt gegijzeld, maar de boete blijft staan als men niet betaald!!! volgende keer wordt je weer opgepakt tot dat je betaald!

    • teun zegt op

     Beste Mathias,

     Allereerst leef ik niet in 1960.Verder laat ik jouw opmerking over wat men bij Nedrlandse douane wel of niet weet voor wat het is. Als je Nederland in en uitreist met nederlands paspoort dan zou ik niet weten hoe de douane weet dat je ook nog ander paspoort hebt. Heel vervelend voor je dat ze je steeds pakken omdat je kennelijk je boetes niet op tijd betaalt.

    • Cornelis zegt op

     Ter precisering: de douane heeft niets met controle van paspoorten e.d. te maken. In Nederland de bevoegdheid van de Kon. Marechaussee, in Thailand van het Immigration Bureau.

  • Rob V. zegt op

   In Nederland is dat voor gehuwde heel simpel: Na 3 jaar (onafgebroken) verblijf samen met d gehuwde partner kan men naturalsiatie aanvragen met behoud van de oude/huidige nationaliteit. Dit staat niet duidelijk op de formulier maar als je dit zelf aangeeft (mondeling en op de formulieren) komt het in orde. Ongehuwde moeten officieel wel hun oude nationaliteit afstaan bij naturalsiatie maar hier zou bezwaar tegen gemaakt kunnen worden daar dit in het geval van een Thai onevenredige gevolgen heeft (erfrecht, landbezit). Voor meer informatie zie Stichting Buitenlandse Partner (niet bedoeld als reclame maar simpelweg een uitstekende bron rondom (migratie)vragen van mensen met een buitenlandse partner). Zoals andere lezers ook aangegeven is er tot op heden nog niet onmogelijk 2 nationaliteiten te verkrijgen, kabinet Rutte 1 wilde dit wel maar Rutte 2 gelukkig niet.

   Andersom zou theoretisch ook kunnen: een buitenlander kan legaal (ook) Thai worden maar dat proces is nogal complex (kost ook een aardige duit): na 3 jaar verblijf in Thailand het Permanent Ressidance aanvragen (met een reeks eisen en beperkingen zoals max 100 mensen per herkomstland per jaar en kostenplaatje), en na 3 jaar PR de Thai nationaliteit, wederom met een reeks eisen en beperkingen en een aardig kostenplaatje. Minstens 1 lezer hier op TB heeft heel wat jaren terug de Thai nationaliteit verkregen naast de Nederlandse maar zegt zelf als dat dit alleen maar moeilijker is geworden. Erg jammer want voor echtparen is het wel zo praktisch als beide (en hun kinderen) beide nationaliteiten bezitten. heb je nooit gezeik over visums, rechten/plichten enzovoort. Maar we raken van het originele topic af: reizen met twee paspoorten gaat prima, beide meenemen maar de ” juiste” laten zien bij de controle post. De ander kun je dan eventueel op verzoek tonen. Bij de Nederlandse grens kun je gerust beide tonen, de reactie van Teun om in Nederland niet te reppen over je dubbele nationaliteit/paspoort snap ik dan ook niet…

   • teun zegt op

    Dat was als reactie op de gestelde vraag hoe je moet handelen met twee paspoorten als beide landen het niet zouden tolereren. Vandaar mijn opmerking: waarom laten weten als er niet om gevraagd wordt.

  • Cornelis zegt op

   Ik weet niet waar jij de informatie vandaan hebt, maar je kunt in NL wel degelijk twee nationaliteiten hebben. Lees het op de onderstaande overheidssite.

   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/dubbele-nationaliteit

   • Rene H. zegt op

    Moderator: de discussie is gesloten.

 8. Seb van den Oever zegt op

  Bedankt voor de vele reacties.
  Zoals ik al aangaf had ik het idee dat binnenkomen en uitgaan met het paspoort van het land waar men binnenkomt/uitgaat de meest gangbare manier is/was. Maar ben inmiddels gerust gesteld over eventuele probleempjes zouden kunnen ontstaan.

  Dank!

 9. Caro zegt op

  Wij reizen al jaren met thais paspoort in en uit thailand, daarbuiten uitsluitend Nederlandse paspoorten. Wel kaarten invullen.
  Dit zonder problemen.
  TAV dubbele nationaliteit, zolang wij een koningin krijgen met de Argentijnse nationaliteit lijkt me het grondwettelijk, een ieder is gelijk voor de wet, niet juist de Thaise nationaliteit niet naast de Nederlandse toe te staan.

 10. f.franssen zegt op

  Vraag: En welk paspoortnummer geeft je bij je reservering op ?
  Dat wordt bij het inchecken ook geverifieerd ? Je kunt maar niet wat rommelen met paspoorten. Ook de vliegmaatschappij wil weten wanneer en hoe lang je in- of uit Thailand bent geweest. (In- en uitreisstempels)

  Frank

  • teun zegt op

   Als je vanuit Nederland boekt: nederlands nummer en vanuit Thailand: thais paspoort nummer. logisch toch

  • teun zegt op

   Vliegmijen willen alleen weten of je geldig document hebt om in land van bestemming te worden toegelaten. Als ze dat niet controleren dan lopen ze risico je weer terug te moeten laten vliegen.
   Dus een nedrlands/thais paspoort richting Thailand en een Thais paspoort + visum of + ID-kaart of Nederlands paspoort richting Nederland.

  • HansNL zegt op

   Hoezo rommelen met paspoorten.

   Als je twee paspoorten heb kun je die geheel legaal gewoon gebruiken.
   En dat is absoluut geen rommelen

   En het gaat vliegtuigboeren totaal helemaal niets aan hoe lang ik ergens ben geweest.

   Vliegtuigboeren zijn gewoon een vervoersonderneming en verder niets.

   Bij het inchecken weiger ik categorisch mijn meer te laten zien van mijn paspoort als de titelpagina.
   De rest gaat ze helemaal niets aan.

   Rommelen met paspoorten…..hoe kom je er bij.

   Kennis van me is Nederlander, is in Engeland geboren, en heeft ook een Engels paspoort omdat hij daarvoor in aanmerking kwam.
   En hij heeft nog een derde paspoort ook, van Israel.
   En hij gebruikt ze alle drie……

 11. Moderator zegt op

  Bedankt voor de reacties. Alles is nu wel gezegd. Wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website