Lezersvraag: Wie weet een Nederlandse bank voor mij?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
8 augustus 2017

Beste lezers,

Ik ben nog steeds druk opzoek naar een bank die mijn geld wil hebben. Van de ABN-AMRO heb ik een brief gehad dat per 14 januari mijn geld bij hun weg moet wezen. Heb al verschillende andere opties geprobeerd maar ze geven allemaal niet thuis.

Wie weet een bank of verzekerings maatschappij waar je nog wel een rekening kan openen?

Groet,

Koos

35 reacties op “Lezersvraag: Wie weet een Nederlandse bank voor mij?”

 1. Bert Schimmel zegt op

  Ik zit met het zelfde probleem, Ik heb ook een rekening bij de ABN-AMRO en die is opgezegd. Heb ook bij diverse banken geprobeerd om daar een rekening te openen, maar ben overal afgewezen omdat ik niet geregistreerd ben in het GBA. Ik ben nu bezig om alles over te hevelen naar mijn Cambodjaanse bankrekening.

 2. Jurgen zegt op

  Bij transferwisie kun je tegenwoordig ook een rekening openen

 3. Geertg zegt op

  Als het geen slapende rekening is wil de Rabobank wel mee denken. Je hebt wel n Nederlands postadres nodig.

  Ik woon al vanaf 2002 niet meer in Nederland maar heb tot op heden nog steeds mijn zg lopende fekening daar.

 4. John J zegt op

  Hallo Koos, ik woon nog steeds in Nederland maar heb al jaren een rekening bij KNAB bank. Dat is een digitale bank van Aegon, geen kantoren e.d. Misschien kun je bij hen een rekening openen. Je kunt ze benaderen via website http://www.knab.nl succes. John J

  • douwe zegt op

   KNAB vraagt een woon/huisadres in Nederland.

 5. Huub zegt op

  he Koos

  Gewoon een euro rekening openen hier in thailand

 6. Rudolf 52 zegt op

  Ik had geen probleem bij de RABObank, met een BSN nummer als niet ingezetene; bem vorig jaar al gevlucht bij de ABNSMRO de bank die door ons allen van de ondergang is gered tijdebs de crisis en die als dank sch… heeft aan zijn klanten.

 7. Rudolf 52 zegt op

  Moet uiteraard zijn ABNAMRO

 8. NicoB zegt op

  Voorzover je dat zelf niet al gedacht hebt en de mogelijkheid hebt, laat in Nederland een kind, familielid, vriend een rekening op diens naam openen. Die sturen je de pas en inlogkodes toe, die kunnen verschillen van hun eigen rekening.
  Andere oplossing is net als Bert alles overzetten naar een bankrekening in Thailand.
  Heb ik nog niet geprobeerd, misschien kan het ook vanuit Thailand, open een rekening bij Paypal en voedt die via je Thaise bankrekening.
  Dit alles tot je een keer in NL bent en daar een rekening kunt openen, de ING regelt dat in een kwartier, inclusief internet toegang.
  In het verleden lukte dit, als je een eerste identificatie check door je nieuwe bank mogelijk wilt maken kon dat door het overboeken van je eigen rekening bij AbnAmro een symbolisch bedrag van 1 Euro naar een nieuw geopende bankrekening elders te boeken. Dan deed nl. AbnAmro al de noodzakelijke identificatie, mits de rekening van herkomst en ontvangst exact dezelfde naam hebben. Je nieuwe rekening werd daarna definitief geopent. Stel dat bv. ING eens voor.
  Succes.
  NicoB

 9. kees en els zegt op

  Van Lanschot bank kan.

 10. ruud zegt op

  Het lost uw (en mijn) probleem niet op, maar in de brief van de bank staat, dat als u uw rekening niet hebt opgeheven uw rekening wordt geblokkeerd.
  Dat wil zeggen, dat het geld gewoon bij de bank blijft, maar dat u er niet aan kunt komen, anders dan door de rekening op te heffen.
  (Of dit wettelijk zomaar kan is dan weer een tweede, maar ik ben geen rechtsgeleerde)

  Ze kunnen het geld dus blijkbaar niet zomaar in een zak voor de deur van het hoofdkantoor zetten.
  Iets dat ze ongetwijfeld wel zouden doen, als ze dat konden.

  Uw geld kunt u dus – voor zover u de rekening niet direct nodig hebt – gewoon bij de ABNAMRO laten, hoewel ze dat niet leuk zullen vinden.

  De brief van de ABNAMRO heb ik doorgestuurd naar de tweede kamer fractie van de SP (kamer@SP.NL) (de enige politieke partij waarvan ik het idee heb dat mensen iets voor ze betekenen), met de vraag of zij hier iets mee konden.
  Tot op dit moment geen reactie, maar als meer mensen contact opnemen, gaan dingen misschien wat sneller.

  De interpretatie, dat de bank er weinig tegen kan doen, als je geen actie onderneemt, is overigens een persoonlijke.
  Zoals gezegd, ben ik geen rechtsgeleerde.

  • Lammert de Haan zegt op

   Ik denk niet dat de SP hier verder iets aan zal doen, Ruud. Deze kwestie is in december vorig jaar al aan de orde geweest in de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen daarover van de heer Koolmees van D66.

   Bij schrijven van 22 december 2016 heeft de Minister van Financiën hier uitvoerig op geantwoord.

 11. NicoB zegt op

  Bij Knab lukt het niet als je geen woonadres in Nederland hebt, zie hun site.
  https://www.knab.nl/rente-tarieven
  ” Knab werkt met een afgeleide identificatie en daarom liggen onze klantacceptatiecriteria net iets anders dan bij andere banken. Dit betekent dat je een eerste overboeking doet vanaf een Nederlandse bankrekening met exact dezelfde tenaamstelling als de gegevens die je hebt opgegeven bij Knab. Met een eerste storting op je nieuwe betaalrekening ben je op de juiste wijze geïdentificeerd en is de rekening volgens de gestelde veiligheidseisen geactiveerd.
  Je kunt bankieren bij Knab wanneer je…
  In het bezit bent van een Nederlands woonadres
  Beschikt over een burgerservicenummer (BSN)
  Tenminste 18 jaar oud bent
  Niet belastingplichtig bent in de Verenigde Staten “.
  NicoB

 12. Ronald zegt op

  Goedendag,

  Ik heb ook een ABN Amro rekening in Nederland, ben uitgeschreven en woon nu ongeveer 3 jaar in Thailand, zelf heb ik nog geen brief gehad daarover op mijn post addres in Nederland, verder heb ik nog een doorlopend krediet rekening bij de ABN, ik pin mijn pensioen hier in Thailand met de kaart, is het move link dat ze de rekening niet stoppen ?? De ABN bank weet oficieel niet dat ik buiten Nederland woon.
  Kunnen ze nattuurlijk wel zien aan mijn pin gedrag.

  Mvg,

  Ronald.

 13. Lammert de Haan zegt op

  Beste Koos,

  Dit is een vraag die ik al een aantal keren voorgelegd heb gekregen van klanten met name uit Thailand en de Filippijnen. Voor hen ben ik dan ook op zoek gegaan naar een alternatief.

  Ik neem aan dat het algemeen bekend is dat ABN-AMRO zich met name voor wat betreft particuliere klanten wil terugtrekken uit landen buiten de “EU+”. Voor wat betreft de redenen van dit nieuwe beleid merk ik het volgende op.

  ABN-AMRO beschikt over een “Europees paspoort”. Wet- en regelgeving van deze landen is voor een groot deel op elkaar afgestemd. Wet- en regelgeving maken het steeds moeilijker om zaken te doen buiten dit gebied en past niet binnen het matige risicoprofiel wat ABN-AMRO nastreeft. Vandaar dat ABN-AMRO haar beleid heeft aangepast voor particuliere klanten die permanent buiten Europa wonen, daarmee aangevend dat zij een Nederlandse bank wil zijn, die vooral Nederlandse en Europese klanten bedient. Dit nieuwe beleid raakt echter niet de “expats”.

  ABN-AMRO heeft nl. aangegeven dat bepaalde klantgroepen van het nieuwe beleid worden uitgezonderd, zoals klanten die vanuit de EER tijdelijk naar een land daarbuiten verhuizen met de nadrukkelijke en aantoonbare intentie terug te komen naar de EER (de “expats”), of klanten die aantoonbaar ergens anders geen bankrekening kunnen openen.
  Ook een product als een hypotheek is tot de einddatum van dit product van deze maatregel uitgezonderd. Er vindt dus geen tussentijdse beëindiging plaats.

  Overigens is het niet uniek dat een in Nederland werkzame bank beperkingen aanbrengt voor wat betreft haar klantenbestand. Een aantal zijn ABN-AMRO al voorgegaan. Ook in Duitsland komt een ontwikkeling in die richting opgang.

  Een lichtpuntje is wellicht de oprichting van een nieuwe Nederlandse internetbank BUNQ. Zie daarvoor: https://www.bunq.com/.
  Zij heeft uiteraard een bankvergunning van de Nederlandse Bank en stalt al haar tegoeden bij de ECB.
  Via een speciale app kun je daar in slechts enkele minuten een rekening openen, wat ook nog eens gratis is. Verder zijn alle kosten variabel en worden berekend naar gebruik van diensten. Het is vooral een betaalrekening, dus kredieten, credit cards en rood staan zijn niet mogelijk.

  Enkele dagen geleden heeft zij echter wel de tarieven voor een zakelijke rekening danig verhoogd. Maar ik neem aan dat dit jou niet zal raken.

  Hierbij nog een (verouderde) review van de consumentenbond https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bunq.
  Zeker voor degene die niet op korte termijn naar Nederland gaan is dit m.i. een goed alternatief.

  Groet,

  Lammert.

  • ruud zegt op

   Is er dan een ander alternatief voor mensen die wel op korte termijn naar Nederland gaan?
   Behalve dan mogelijk de ING, voor zover dit nog mogelijk is en zolang dit – indien nog mogelijk – nog duurt?
   Of bedoelt u permanent teruggaan naar Nederland?

   • Lammert de Haan zegt op

    Nee Ruud, een rekening bij de Nederlandse BUNQ-bank open je via internet. Dus in dit geval vanuit Thailand. Daarvoor hoef je niet te verschijnen, je niet te legitimeren en geen handtekening te zetten op een handtekening-kaart bij een Nederlandse bank.

    BUNQ-bank kent geen fysieke vestigingen.

    Zie de eerder geplaatste link::https://www.bunq.com/

 14. Jan zegt op

  Ik heb onlangs wat met ING moeten doen en ik denk dat je daar als niet ingezetene van NL gewoon een rekening kunt hebben. Heb even wat opgezocht omdat ze mij zo vriendelijk hebben geholpen met mijn tijdelijk probleem in het buitenland en mijn Nederlands adres in een buitenlands adres voor mij hebben veranderd om zo mijn beveiliging code enz te ontvangen. Super service en alles via WhatApp met ING medewerkers kunnen regelen.
  Zie ook dit bericht https://community.ing.nl/t5/Betalen-Creditcards/niet-ingezeten-rekening/td-p/80329
  Zo ik denk dat het zelfs met een chat te regelen is. In dit bericht gaat het over aanhouden van de ING rekening echter ik denk dat je ook een rekening bij hun kunt aanvragen.

  succes

  • Lammert de Haan zegt op

   Anders dan ABN-AMRO kun je bij ING wél je rekening meenemen naar Thailand. Dit geldt echter voor meer Nederlandse banken, zoals ook voor SNS-bank. Maar dan gaat het om een al bestaande rekening.

   Anders ligt dit, wanneer je daar geen rekening hebt lopen maar er een wilt openen. Daarvoor zul je je moeten melden, legitimeren en een handtekening zetten tijdens een bezoek aan de bank. En hierin schuilt het probleem, mocht je in Thailand wonen en niet op korte termijn van plan bent om Nederland te bezoeken. Voor hen schuilt de oplossing in het openen van een rekening bij de internetbank BUNQ, welke zelfs geen fysieke vestigingen heeft.

   • Renévan zegt op

    Ik heb mij enige tijd geleden aangemeld bij BUNQ wat probleemloos ging. Echter dan een rekening openen vanuit Thailand kan niet. Dat kan alleen vanuit een Europees land. Dus ik moet het maar doen met een Euro account bij een Thaise bank. Uit de reacties mag wel blijken dat het nog niemand gelukt is om vanuit Thailand bij een Nederlandse bank een rekening te openen. Een rekening openen op naam van een familielid lijkt me om belasting technische redenen niet echt handig.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dan heeft BUNQ kennelijk haar bedrijfspolitiek aangepast, René. Overigens lijkt het mij geen probleem om je via een Nederlands adres aan te melden. Alles verloopt immers via internet, zonder dat je moet verschijnen op een plaatselijke vestiging. Fysieke kantoren hebben ze immers niet.

     De vraag is dan wel of je je pinpas buiten Europa kunt gebruiken!

     • NicoB zegt op

      Ik bankier niet bij Bunq, heb een rekening bij ING in Nederland, bankier voornamelijk via Bangkok Bank in Thailand, maar volg de ontwikkelingen wel.
      ING heeft mij verzekerd, dat ze geen policy hebben om buiten de EU wonende cliënten hun rekening op te zeggen.
      In update 5 op hun site geeft Bunq aan dat ze nu ook in een pakket een Masterkaart en een Maestro kaart beschikbaar hebben. Pakket kost 7,99 per maand. Niet geverifieerd, die kaarten zullen toch wel werken buiten de EU, is bij ze na te vragen.
      NicoB

    • rene.chiangmai zegt op

     “Een rekening openen op naam van een familielid lijkt me om belasting technische redenen niet echt handig.”
     Als er geen zwart geld bij betrokken is lijkt me dit geen probleem.
     Als je ervoor zorgt dat het saldo op 31 december en op 1 januari 0 Euro is, heb je in ieder geval niets met de vermogensbelasting te maken.

     En je mag toch zelf kiezen op welke rekening je je inkomen laat storten? Die hoeft toch niet per se op jouw naam te staan?

     Dat denk ik tenminste….

     • NicoB zegt op

      Rene ChiangMai, dat hoef je niet te denken, dat is zo, je kunt de betalende partij verzoeken om een je toekomend bedrag te boeken naar eender welke rekening, ook al staat die op naam van iemand anders, je kunt de betalende partij, bv. een pensioenfonds, daartoe machtigen. Ik weet dit uit eigen ervaring, toch kan het zijn, dat er een dwarsligger is, die dat niet voor je wil uitvoeren.
      Ik heb ook sterk de indruk, dat er geen verificatie van je adres in Nederland plaats vind tav. of dit je woonadres ook is volgens het GBA.
      Een Thaise vrouw met ook de Nederlandse nationaliteit, wonend in Thailand en geheel uitgeschreven in Nederland heeft 1 maand gelden bij AbnAmro haar rekening opgezegd en er 1 geopend bij ING op haar naam met het Nederlandse adres van de dochter van haar ook in Thailand wonende echtgenoot.
      Weet dat uiteraard niet zeker, zou je niet gewoon bij AbnAmro een adreswijziging kunnen doorgeven en verder net doen alsof er niets bijzonders aan de hand is? Moet je wel van iemand in NL het adres mogen gebruiken. Heeft iemand dit al geprobeerd?
      NicoB

 15. gert zegt op

  Hallo Koos
  Ik wil je helpen met een oplossing , maar wil i.v.m.de privecy niet alles hier op internet zetten
  je mag me een mail sturen naar hookie16@hotmail.com dan leg ik je dit even uit
  groetjes Gert.

 16. Rob Tha Mai zegt op

  Deze hele geschiedenis is nogal vreemd. Mijn dochter heeft 2 rekeningen bij de ABNAMRO, 1 rekening wordt opgezegd door deze bank.
  Echter 1,5 jaar was ik bezig met de ABNAMRO bank om een buitenlandse rekening te openen voor een Autralier wonende in Thailand. Dit was volgens ABNAMRO Schiphol totaal GEEN probleem.

 17. rori zegt op

  Van Lanschot bank maakt geen problemen.

  Ik heb als nederlander een bankrekening bij van Lanschot in Gent.
  Hebben meerdere kantoren in Nederland.

  • Fransamsterdam zegt op

   Moet je niet redelijk vermogend zijn om daar een rekening te mogen openen?

   • NicoB zegt op

    Frans, zie mijn reactie van 18.21, Van Lanschot opent helemaal geen nieuwe rekeningen als je niet in Nederland woont, ook niet als je vermogend bent. In z’n algemeenheid is het zo, dat ze ook nog eens een ” eis ” hebben dat je een vermogend persoon moet zijn. Waar die grens ligt hebben ze niet aan mij geantwoord.
    NicoB

    • NicoB zegt op

     Frans, nog als aanvulling en voor de duidelijkheid, ik heb er nooit gebankierd, Van Lanschot vermeldt dat nergens op hun site, hebben mij dat bedrag ook recentelijk niet genoemd, maar uit het verleden weet ik dat Van Lanschot pas geïnteresseerd was in cliënten met een vermogen van ten minste 300.000 Euro, hun doelgroepen zijn advokaten, accountants, etc., zie hun site. Maar zoals gezegd, wonen buiten Nederland betekent daar geen rekening te kunnen opnenen, ook niet als je met een groter vermogen komt. Ze melden mij gisteren nog dat ze veel aanvragen krijgen door wat AbnAmro doet, maar wijzigen hun policy niet.
     NicoB

  • NicoB zegt op

   Van Lanschot Nederland heeft mij vandaag nog per email bericht dat ze geen rekeningen openen voor cliënten buiten Nederland. Ze willen een persoonlijke bank zijn voor hun cliënten.
   NicoB

   • rori zegt op

    Evie van Lanschot zegt: vanaf 4000 Euro. In Belgie werkt het wel.

 18. Dick Rector zegt op

  Ik woon op Bali en daar speelt het ‘eruit schoppen’ van clienten ook. De ING (in Nederland) heet me van harte welkom.

 19. NicoB zegt op

  @Dick, kun je aangeven op welke wijze en met welke formaliteiten je te maken hebt gehad om een rekening bij ING in Nederland te openen terwijl je op Bali woont?.
  NicoB

 20. Roel zegt op

  Beste lezers,

  Onderstaand bericht heb ik vandaag van Van Landschot bank gehad.
  Morgenmiddag ga ik met haar bellen.

  Geachte heer ……………,

  Hartelijk dank voor uw interesse in onze bank.

  Graag stel ik voor dat wij een telefonische afspraak inplannen, om te onderzoeken hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn.

  Ik heb de volgende tijdstippen voor u gereserveerd:

  · Donderdagmiddag 10 augustus 14.30 uur
  · Vrijdagochtend 11 augustus 10.30 uur
  · Maandagmiddag 14 augustus 15.00 uur

  Wilt u mij laten weten welke datum en tijdstip u het beste past?

  Met vriendelijke groet,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website