Er is al veel geschreven en er zijn al veel vragen gesteld over een Thaise bankrekening. Toch heb ik weer een andere situatie, en tevens is het een tip voor andere Nederlanders met een SNS rekening.

De SNS Bank heeft in tegenstelling tot alle andere grootbanken in Nederland geen koersopslag, enkel € 2,25 opnamekosten. Verder heb ik, en dit is direct de tip, wanneer ik bij de Siam (paarse) bank pin geen 180/200 (provisie)kosten. Ik heb hier al ruim 40x gepind en nooit provisiekosten gehad, ga ik naar een andere bank dan heb ik deze kosten echter wel.

Mede doordat ik geen koersopslag en geen provisiekosten heb, heb ik nooit een rekening aangevraagd bij een Thaise bank. En ik ben al ruim 1,5 jaar in Thailand. Toch ben ik er al enige tijd over aan het nadenken om een Thaise rekening te openen. En ben daarom nu wat aan het rekenen.

Afgelopen woensdag (31 mei) heb ik ฿ 11.000 gepind en vandaag (2 juni) is € 297,29 van mijn SNS rekening afgeschreven, met een koers van 37,28308.

Als bewijs dat ik geen provisiekosten aan de Thaise bank betaal en geen Nederlandse koersopslag heb hieronder de berekening: 11.000 / 37,28308 = 295,0400020599157 + 2,25 = € 297,2900020599157

Nu mijn vraag, wanneer ik een Thaise bankrekening zou openen, krijg ik dan dezelfde koers, dus even in dit geval 37,28308?

En wanneer ik geld zou overmaken via TransferWise van mijn Nederlandse naar een Thaise bankrekening ben ik voor ฿ 11.000, € 290.93 kwijt, dit is incl. € 4.01 fee met een koers van 38.3387.

In dit geval had het mij dan dus € 6,38 opgeleverd. En x40 keer pinnen levert toch een mooi bedrag op. Of mis ik nog iets?

Groet,

Kees

22 reacties op “Lezersvraag: Houden bij mijn Nederlandse bank of toch overstappen naar een Thaise bank?”

 1. Erik bkk zegt op

  Ik zou niet in Thailand kunnen wonen zonder rekening bij Bangkok bank. Het hangt mede af van je persoonlijke omstandigheden. Ik heb een periode gehad met diverse problemen eerder met mijn Nederlandse bank kaarten waardoor ik ze niet kon gebruiken. Dat had ook te maken met een reislustig bestaan. Om verder problemen te voorkomen en zonder geld komen te zitten heb ik ervoor gekozen wat mijn normale uitgaven betreft die nog uitsluitend te regelen met de Thaise bank. Problemen kunnen dan altijd snel worden opgelost.

 2. willem zegt op

  Kees,

  Waar pin jij bij de Siam bank? IK neem aan dat het de Siam Commercial Bank (SCB) is.

  Ik vind het ongelooflijk dat jij nooit pinkosten betaalt. Transferwise heb ik recent een aantal keren gebruikt en mijn ervaringen zijn zeer positief. Eenvoudig, snel, goedkoop.

  • BA zegt op

   Dit dacht ik ook, ik moet bij de SCB altijd 220 baht betalen.

   Verder betaal je bij de SNS gewoon opslag, alleen zit het in de koers verwerkt. De Baht noteerde op 2 juni namelijk 38.3-38.4, dus als jij 37,3 kreeg dan steekt de bank 2,5% in zijn zak.

   Als ik terugkijk bij de exchange rates van de BKK bank op 2 juni dan hadden die je 37.97 baht per euro gegeven als je euro’s overgemaakt had.

   Verder, als je een Thaise rekening neemt dan betaal je vaak aan je Nederlandse bank de kosten voor overboeken, maar als je in euro’s overmaakt dan rekent de Thaise bank de electronic transfer rate (vaak aangeduid als TT), die heeft een lagere spread als wanneer je contanten wisselt.

   Ik altijd zorgen dat ik een Thaise en een Nederlandse rekening heb, en sowieso meerdere ATM kaarten. Als je enkel een Nederlandse rekening hebt en je raakt je pas onverhoopt kwijt dan zit je niet in de problemen. Is mij wel eens gebeurd dat ik mijn pas in de ATM liet zitten (je krijgt hier eerst je geld en dan pas je pas terug, omgekeerde van NL) en dan zit je dus in de penarie. Ik laat de pas van mijn Nederlandse account gewoon thuis en gebruik enkel mijn Thaise pas. Mocht daar iets mee gebeuren dan heb je dezelfde dag nog een nieuwe en je Nederlandse is dan backup.

   • Hans zegt op

    In Ned. krijg je ook eerst je geld en dan de pas terug.

 3. henry zegt op

  Ik kan hier alleen maar op antwoorden als belg. Mijn pensioen word door de belgische pensioendienst rechtstreeks getransfereerd naar mijn Thaise bankrekening (Kasikorn) er word de real time TTkoers gebruikt. buiten de 200 Baht transferkosten aangerekend door Kasikorn zijn er geen verdere kosten.

  Ik heb zelfs geen actieve belgische bankrekeningen meer .Wel een EURO rekining en termijnrekeningen bij Thaise banken.

  • Ron zegt op

   Mij is altijd gezegd dat als je je pensioen rechtstreeks naar Thailand laat storten je maandelijks een bewijs van leven moet sturen. Is dat nu veranderd?

   Groetjes, Ron

   • lung addie zegt op

    Deze regel gold enkel voor gepensioneerde ambtenaren. Zij moesten vroeger ( voor april 2016 ) tweemaal per jaar een levensbewijs insturen en zelfs maandelijks indien hun pensioen op een buitenlandse rekening gestort werd. Dit is afgeschaft sedert de samensmelting van de verschillende pensioendiensten in Belgie. Het is nu voor iedereen: eenmaal per jaar.
    Indien uw buitenlands adres gekend is bij de pensioendienst ontvangt U, per post, een schrijven van de pensioendienst met het levensbewijsformulier wat U binnen de maand moet terugsturen. Indien je ingeschreven bent bij de elekronische maildienst, dan ontvang je dit schrijven ook per email en een scan van het ingevulde, gestempelde formulier wordt aanvaard.
    Niet van horen zeggen, maar uit persoonlijke ervaring.

  • HANS zegt op

   Henry, betekent dit dat er vanuit België geen enkel bedrag wordt afgehouden als kost. Ik meen ooit gelezen te hebben dat overschrijven via Argenta het interessantste was omdat deze het gratis deed (nu 5 € blijkbaar). Daarom liet ik steeds overschrijven door mijn Belgische ban met alle kosten in België, denkend dat de bankkosten in Thailand veel hoger lager. Dank voor uw reactie. Hans

 4. Jan in Laos zegt op

  Ik woon in Laos en heb zowel een Nederlandse bankrekening als een Laotiaanse. Probleem is dat ik minimaal dubbele kosten bij overboeken kwijt ben omdat er gebruik gemaakt wordt van een corespondend bank in de USA. Ben getipt om een rekeing te openen bij CITI bank in Thailand. Mijn vraag is of er iemand is die bekend is met CITI. Ben zeer benieuwd. Wil niet te veel geld in Laos hebben omdat het moeilijk is om bv geld terug te storten naar Nederland en om grote bedragen ( vanaf 400.000 thb) verantwoording afgelegd moet worden wat je met het geld gaat doe. Blijkt een eis van de Bank of Lao te zijn.

  • henry zegt op

   Waarom geen rekening openen bij een Thaise bank met kantoren in Laos zoals Kasikorn

 5. Renévan zegt op

  Dat je de inmiddels 220 thb pinkosten niet hebt heeft niets te maken met de SNS bank. Dit kan alleen komen doordat de ATM die je gebruikt niet software matig is aangepast. Je hebt het over Nederlandse bank aanhouden of overstappen. Waarom niet beide. Bij geld overmaken naar Thailand heb je dan eenmalig kosten en bij geld opnemen van je Thaise rekening niet iedere keer € 2,25 opname kosten. Mocht de ATM waar je nu pint vervangen of worden up gedate komt er ook iedere keer 220 thb pinkosten bij. Ik gebruik mijn Thaise bankrekening onder andere voor het betalen van binnenlandse vliegtickets, online aankopen, automatische incasso voor water en elektra. Het kan ook zijn dat immigratie bij de extension of stay vraagt waar u van leeft. Dat kan u makkelijk aantonen met een Thais bankboekje of u moet al uw ATM slips bewaren. Het is ook maar afwachten waar de Nederlandse belastingdienst mee komt, of pensioen dat in Thailand belast is rechtstreeks moet worden overgemaakt naar een Thaise rekening.

 6. De Inquisiteur zegt op

  U denkt te veel na. Voor een beetje geld.
  Leeft U in Thailand of in Nederland?
  Indien U maandelijks wat dan ook ontvangt in Nederland, en U leeft full-time hier, maak dan grotere bedragen over bij gunstige wisselkoers. Dus Ook Thaise bankrelatie nemen is de boodschap.
  Geen kopzorgen meer.

 7. René zegt op

  Ik heb vorige maand bij SCB in Buriram 220 THB opnamekosten moeten betalen met mijn SNS-kaart.

 8. erik kuijpers zegt op

  In Thailand krijg je boven zekere leeftijd (in mijn geval op 65) geen creditcard. Mijn NL bank geeft me die wel.

  Voorts maak ik pas geld over als de koers aantrekkelijk (lees: niet helemaal aan gort…) is.

  Daarnaast wil ik in NL dingen kunnen kopen en heb ik daarom mijn NL bank behouden. Ik voel dat als een groot voordeel en om die reden ga ik niet zitten rekenen in plaatsen achter de komma. Gemak is mij wat waard; gemak mag mij wat kosten.

  • lung addie zegt op

   Wat is het nadeel dat je geen “creditkaart” krijgt boven een bepaalde leeftijd? Je krijgt toch een “debitkaart”. Het enige verschil is dat je met de debitkaart niet in het rood kan gaan. Voor de rest heb je geen betaalproblemen in Thailand.

 9. lung addie zegt op

  Ondanks het feit dat sommige mensen graag rekenen komt het uiteindelijk resultaat zowat op hetzelfde neer. De te maken winst is pover te noemen en zijn de kopzorgen niet waard. Hoe je het draait of keert, er zijn altijd kosten verbonden aan pinnen van een buitenlandse rekening in Thailand. Geen enkele bank werkt gratis. Ofwel krijg je een lagere koers ofwel betaal je onderweg kosten. De eventuele winst die je kan maken wordt dan nog grotendeels te niet gedaan door het feit je dat zelfs op een lopende rekening ( saving account ) een kleine rente rente krijgt in Thailand ( SCB bank zeker ) en deze de transfertkosten reeds compenseert. De meest eenvoudige en zorgenloze oplossing is wat de Inquisiteur aangeeft: schrijf telkens een aanzienlijk bedrag over ipv elke maand een klein bedrag. Dit zal uiteindelijk op het beste resultaat uitkomen zonder veel rekenwerk. Je hebt enkel de koers in die periode in de gaten te houden.

 10. theoS zegt op

  Ik heb 2 dgn geleden nog de ATM gebruikt en kreeg via de ING bank een koers van 38.40 dat is een Baht meer dan jij. Ik heb ook nog een rekening bij de Siam Commercial Bank en betaal bij gebruik van de ATM met een buitenlandse card Baht 220- opnamekosten. Bij Aeon is dat Baht 150- en was tot voor kort nog de enigste bank oftewel financieringsmaatschappij (is gevestigd in Singapore) waar dit gratis was. heeft onder druk en ik denk dreigementen van de Thaise banken bakzeil gehaald.

 11. Dezeschrijver zegt op

  Ik heb een RABO rekening, een Kasikorn en een SCB rekening. Perodic schrijf ik een aanzienlijk bedrag over naar een van die Thai banks. Ook, neem ik contant soms mee om bij Superrich te wisselen. Geen ATM kosten. Pension niet direct naar Thai bank. Resultaat, rekening van the belasting dienst.
  Als senior, heeft de RABO, op mijn credit card, mijn maandelijks limit verlagd.

 12. Bert Schimmel zegt op

  Ik ben er ook uitgegooid bij de ABN-AMRO en ben een paar keer afgewezen voor het openen van en nieuwe bankrekening in Nederland, omdat ik geen woonadres in Nederland heb Weet iemand een bank in Nederland waar ik vanuit Cambodja, via internet of schriftelijk, een nieuwe bankrekening kan openen?

  • TheoB zegt op

   Misschien is (binnenkort) de TransferWise Borderless account een optie?
   TransferWise is bezig met het uitrollen van een “landloze” bank. Nu alleen nog voor bedrijven en freelancers, binnenkort ook voor particulieren.

   • Bert Schimmel zegt op

    Transferwise kan ik niet gebruiken, want ze hebben geen bank in Cambodja.

 13. brabantman zegt op

  Om goedkoop en zonder koersverlies geld overmaken van NL naar uw Thaise bankrekening gebruikt u het beste Transferwise. U voorkomt de absurde overboekingskosten van de NL banken en u weet van tevoren al hoeveel THB u overgemaakt krijgt. Ideaal, snel en betrouwbaar!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website