Nederlands rijbewijs voor mijn Thaise partner

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
11 januari 2019

Beste lezers,

Mijn Thaise partner is nu 2 maanden in Nederland. Zij heeft nu een internationaal rijbewijs. Volgens een auto rijlesinstructeur mag zij met dat internationaal rijbewijs een half jaar auto rijden in Nederland. Daarna moet ze haar theorie doen en lessen nemen en rijexamen doen.

In de tempel in Waalwijk hoorden wij het verhaal dat je met een examinator een uur kan rijden (met je Thaise ervaring) en bij goed verloop je dan je Nederlandse rijbewijs behaald. Over theorie regels heb ik niets gehoord.

Komt dit verhaal iemand bekend voor? En wie moet je daarvoor benaderen?, het CBS?

Groet,

Hansest
t

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Nederlands rijbewijs voor mijn Thaise partner”

 1. Rob V. zegt op

  De Thaise partner kan inderdaad nog 6 maanden rijden in Nederland op een Thais rijbewijs. Wil ze daarna nog kunnen rijden dan moet ze een Nederlands rijbewijs halen, op dezelfde manier als een Nederlander door theorie en praktijk examen te doen bij het CBR. Omwisselen van een Thais rijbewijs voor een Nederlands rijbewijs kan niet.

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/mag-ik-met-mijn-buitenlandse-rijbewijs-in-nederland-aan-het-verkeer-deelnemen


  Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden?

  Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs hangt af van uw verblijfsduur. En het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. 
  (…)
  Rijbewijs gehaald in een land buiten de Europese Unie of Europese Vrijhandels Associatie (EVA)

  U mag tot 185 dagen na inschrijving in Nederland blijven rijden met uw buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u een Nederlands rijbewijs hebben.
  —-

  En

  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/rijden-met-een-buitenlands-rijbewijs

  —–
  Rijden met een buitenlands rijbewijs

  Als u in Nederland gaat wonen en u heeft een buitenlands rijbewijs, dan kunt u nog een bepaalde periode gebruik maken van dit rijbewijs. Hoe lang is afhankelijk van het land waar u uw rijbewijs hebt gehaald. Ná het aflopen van deze periode moet u een Nederlands rijbewijs hebben. 
  (…)

  Rijbewijs afgegeven buiten de EU/EVA
  Als u een geldig rijbewijs heeft dat is afgegeven in een ander land dan een EU/EVA lidstaat, dan kunt u dat nog tot 185 dagen na inschrijving in Nederland (in de BRP) gebruiken. Daarna mag u alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. In sommige gevallen kunt u het buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs, in alle andere gevallen moet u opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.
  —-

 2. stevenl zegt op

  Ja, ze zal examen moeten doen. Neem contact op met een Nederlandse rijschool zou ik zeggen. Die kunnen inschatten of en hoeveel lessen ze nodig zal hebben om te slagen voor haar Nederlandse rijbewijs.
  Haar Thaise rijbewijs is trouwens ook zonder IDP geldig in Nederland, en klopt, als jullie in Nederland wonen mag ze maximaal 6 maanden rijden met dat rijbewijs.

 3. Robert zegt op

  Bij mijn weten kan je wel een rijexamen doen in NL maar moet je in Nederland ingeschreven zijn om rijbewijs te verkrijgen.

 4. Jan S zegt op

  Mijn vrouw heeft hard moeten studeren voor het theorie examen. Ook nog 40 rijlessen om alle slechte gewoontes van de Thaise rijstijl af te leren.

 5. Hans zegt op

  Met alle respect voor de mensen met een buitenlands rijbewijs die dan wel kunnen rijden. Het eerste ½ jaar mag je in feite hier “zonder” rijbewijs rondrijden maar daarna moet je wel aan de regels van het land voldoen en een rijbewijs halen. Daar komt het eigenlijk op neer. Nederlandse logica.

  • stevenl zegt op

   Tja, mensen die in Nederland komen wonen moeten wel wat tijd krijgen. En je kunt ze niet direct de mobiliteit ontnemen.

   Dit is trouwens geen typisch Nederlandse regeling. Weet niet of het EU is, maar in vrijwel alle Europese landen zijn er vergelijkbare regelingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website