Beste lezers,

Ik heb een Non Imm O, op basis van huwelijk. Aangevraagd in NL en moet dus iedere 90 dagen het land verlaten. Met een Non Imm O mag je gewoon een rondje om de grenspost (visarun) en dan is het weer goed voor 90 dagen.

Mijn vraag is nu of je dan ook iedere keer een nieuwe TM30 moet insturen, of is dat niet nodig omdat je op dezelfde dag weer gewoon thuis bent?

Groet,

Bert

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Moet je bij een 90 dagen verlenging (visarun) een nieuw TM30 formulier insturen?”

 1. Bob zegt op

  Een tm30 moet de huiseigenaar of verhuurder invullen. Niet door u dus.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Hij is getrouwd dus ik veronderstel dat hij het zelf invult in naam van zijn vrouw.
   Ik maak ook mijn eigen melding en mijn vrouw tekent enkel.

   • John Chiang rai zegt op

    Precies hij moet,of zal bij een controle in veel gevallen ook de bekeuring betalen moeten.555

 2. tooske zegt op

  Ik denk formeel wel want je bent tenslotte het land uit geweest met je visa-run.
  Na binnenkomst moet je dus opnieuw TM 30 laten opmaken door je onderdak verstrekker in dit geval waarschijnlijk je vrouw.
  Dit is natuurlijk de formele handeling maar Thailand is Thailand en het kan zo hier en daar verschillen.
  Na een bezoek aan Bkk met overnachting zou ik ook telkens een nieuw formulier moeten laten maken maar dat doe ik ook niet.
  Het TM 30 formulier met mijn woonadres hebben ze bij de immigratiedienst in mijn paspoort geniet en dat gebruik ik gewoon.
  Overigens is het opmaken van een TM 30 niet jou verplichting maar die van de logie verstrekker.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  In principe wel omdat het telkens een volledig nieuwe binnenkomst betreft.

  Maar zulke regeltjes worden meestal door je lokaal immigratiekantoor bepaald.
  Het heeft dan weinig zin om hier te zeggen dat het wel of niet moet.
  Ieder zal toch maar antwoorden wat het lokaal immigratiekantoor voorschrift in hun situatie, maar dat is daarom niet van toepassing voor jou.

  Vraag gewoon op je lokaal immigratiekantoor of het noodzakelijk is dat je telkens die melding moet maken als je dezelfde dag terug komt op hetzelfde adres.
  Kan best zijn dat het voor hun dan niet hoeft.

 4. Conimex zegt op

  Met een non imm ‘o’ zou je, toch een verlenging kunnen aanvragen bij de immigratiedienst waar jou woonadres is gevestigd, op basis van huwelijk zou je moeten kunnen aantonen dat je 40.000 bht per maand verdiend, of 400.000 bht op een bankrekening op jou naam hebt staan, moet er echter wel al 2 maanden staan. Maar op je vraag terug te komen, wanneer je op dezelfde dag weer terug bent, zou ik me geen zorgen maken om dat TM 30, houd er rekening mee, dat ze bij Poipet zo’n visarun niet altijd meer toe staan, het schijnt dat je daar pas de volgende dag weer over de grens mag.

  • Jasper zegt op

   Waarom geld op de bank zetten, of een dure inkomensverklaring bij de Nederlandse abassade ophalen als je even kunt borderhoppen? Zeker als je niet het hele jaar in THailand bent.
   Je moet je wel degelijk zorgen maken om de tm30, en wel om het feit dat de departurecard een ander volgnummer heeft.
   Het zal verschillen per immigratiedienst, maar in principe ben je dan strafbaar: 1900 baht aftikken.

   Overigens meld ik mij nooit bij immigratie, als ik weet dat ik er toch niets nodig heb. Als ik na 6 maanden via subernabhumi vertrek, met 1 border run, is er geen haan die er naar kraait.

 5. John Chiang rai zegt op

  Als je precies de regels volgt,moet je iedere keer als je het land binnenkomt op je woonadres opnieuw gemeld worden.
  In een hotel of pension zal dit de eigenaar automatisch doen,en jou geval zal dit de huiseigenaar (jou vrouw) zelf moeten doen.
  Alle goede raad dat alleen de huiseigenaar hiervoor verantwoordelijk is,is in jou geval dus niet helemaal juist, omdat mocht jou vrouw het niet melden,zal de eventuele bekeuring jou vaak ook ten deel vallen.
  Hieronder een link waar je het TM30 formulier kunt downloaden,en tevens kunt lezen hoe deze wet precies te volgen is.
  http://www.chiangmailocator.com/wiki-the-tm-30-form-all-you-need-to-know-about-it-and-why-it-matters-to-you-p172

  • John Chiang rai zegt op

   Aanvullend, Je zou omdat je gehuwd bent met een Thaise,(zo ik begrijp) ook voor deze 90 dagen melding direct naar de Immigration kunnen gaan,zodat je in principe een borderrun en het opnieuw invullen en afgeven van een TM30 kunt ontgaan.
   Op deze Manier doe ik het ook en spaar mij een visarun,en mijn vrouw de beslommeringen van een nieuwe TM 30Procedure.

   • lung addie zegt op

    Zoals gewoonlijk wordt er hier weer al eens het een en ander door elkaar gegooid: visarun-borderrun-90dagen melding.
    Die man beschikt over een Non IM O ME visum zonder jaarverlenging. Hij moet dus om de 90dagen een ‘borderrun’ en geen ‘visarun’ maken. Een 90dagen melding hoeft hij niet te maken daar hij niet meer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand verblijft. Wat J Chiang rai hier beweert is totaal onjuist en zelfs onmogelijk. Indien je niet over een jaarverlenging beschikt, of je nu gehuwd bent of niet, heeft daar zelfs niets mee te zien, moet je het land uit om opnieuw een verblijfsperiode van 90 dagen te bekomen en dat kan je NIET bij het plaatselijke immigratiebureau doen.
    Wat die TM30 betreft. Wettelijk moet de verblijfsverstrekker {of hij zelf) steeds, na het verlaten en opnieuw binnenkomen van Thailand een nieuwe TM30 opmaken. Alleen al het feit dat hij, bij het binnenkomen van Thailand een ander nummer op zijn departurekaart zal hebben maakt dit controleerbaar.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste lung addie,Ik beschikte over een Non Immigration O met single entry,(geen jaarvisum)en omdat ik graag 4 maanden blijven wilde,dacht ik dit op te lossen met een borderrun.
     Bij het afgeven van het TM 30 formulier aan het begin van mijn verblijf kreeg ik op de Immigration te horen dat, omdat ik met een Thaise gehuwd ben,ik kiezen kon tussen een borderrun of een normale verlenging a 1900 Baht op de Immigration.
     De verlenging was automatisch 2 maanden,en spaarde mij een veel langere reis/en tijd om in Myanmar over de grens te komen,en mijn vrouw,omdat ik in principe het land niet verlaten moest,het opnieuw ondergaan van de TM30 procedure.
     Het kan echter zijn,dat dit bij een Non Immigration O met (multiple entry) iets anders ligt,maar dit laatste zou hij bij het afgeven van een TM 30 op de betreffende Immigration kunnen vragen.

     • John Chiang rai zegt op

      Aanvullend,mocht hij het land verlaten voor een borderrun,dan is het zelfs helemaal niet zeker dat zijn verblijfsverstrekker opnieuw een TM30 formulier moet afgeven.
      Dit laatste is namelijk opnieuw afhankelijk van de wens van het betreffende Immigration Office, die deze wet na believen veranderen kan.
      Kort gezegd het is niet verwonderlijk dat veel Toeristen en zelfs Thaise ambtenaren,die het eigenlijk weten moesten,hier niet meer door blikken.

     • lung addie zegt op

      Beste J Chiang Rai,
      je zou best eens je eigen tekst herlezen en bekijken wat je daar schreef.
      Ik citeer uw eigen tekst: ‘Aanvullend, Je zou omdat je gehuwd bent met een Thaise,(zo ik begrijp) ook voor deze 90 dagen melding direct naar de Immigration kunnen gaan,zodat je in principe een borderrun en het opnieuw invullen en afgeven van een TM30 kunt ontgaan.’
      Dat is wel iets totaal anders dan het gene je nu schrijft of is een ’90dagen melding’ hetzelfde als een ’90dagen verlenging’? Volgens mij niet. Als met een Thaise gehuwd zijnde kan je idd een 60dagen (en geen 2 maanden) verlenging bij immigratie bekomen.

      • John Chiang rai zegt op

       Beste lung addie, Sorry betreffend de 90 dagen melding of de 90 dagen verlenging heb je natuurlijk gelijk.
       Alleen de hele hik hak van 90dagen melding of verlenging en het juiste Visum, en vooral de verplichte TM30 melding,die eigenlijk geen enkele toegevoegde waarde brengen aan datgene wat reeds bekend was, brengen mij iedere keer opnieuw op de palmen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Indien hij om de 90 dagen een “borderrun” maakt, moet hij natuurlijk ook geen 90 dagen adresmelding maken. Hij verblijft dan niet ononderbroken meer dan 90 dagen in Thailand. Wel een TM30 melding bij terug binnenkomst (maar misschien hoeft ook dat niet als hij dezelfde dag terug komt naar hetzelfde adres. Even vragen daarom zoals ik eerder zei. Hangt van het lokaal immigratiekantoor af)

    Hij zou wel die 90 dagen adresmelding moeten maken indien hij een verlenging van zijn 90 dagen verblijfsperiode vraagt. Dit kan met 60 dagen omdat hij gehuwd is met een Thai. Kost dan wel 1900 Baht voor die 60 dagen verlenging. Hij moet dan pas om de 150 (90+60) dagen een “Borderrun” maken ipv om de 90 dagen, want die verlenging kan maar éénmalig aangevraagd worden per verblijfsperiode van 90 dagen.
    Na de “borderrun” en bij het bekomen van een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen, kan dan wel weer opnieuw een verlenging aangevraagd worden met 60 dagen. Kost dan natuurlijk opnieuw 1900 Baht.

    Maar kwestie van meldingen en immigratiebezoek brengt je dat meestal ook niet veel verder.
    Of je nu een TM30, een verlenging of een 90 dagen adresmelding gaat uitvoeren. Naar dat immigratiekantoor moet je dan toch.
    Alhoewel, voor TM30 en 90 dagen adresmeldingen ga ik niet naar immigratie. In doe dat per post in Bangkok en dat werkt prima. Na een weekje krijg ik de strookjes ingevuld en afgestempeld terug in de bus. Werkt steeds prima in Bangkok.
    Maar goed, niet alle immigratiekantoren willen via de post werken. En dat heeft dan misschien minder met de werking van de post te maken, dan wel dat men minder invloed heeft op de aanvrager v.w.b. extra inkomen…. als je begrijpt wat ik bedoel.

    Naar immigratie gaan om met je Non-immigrant “O” een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen te bekomen (dus zonder een “borderrun” uit te voeren) kan niet en is illegaal als het toch gebeurt.
    Om een nieuwe 90 dagen verblijfsperiode te bekomen met je Non-immigrant “O” Multiple entry visum, moet je een “borderrun” uitvoeren. Je moet het land verlaten en terug binnenkomen.

    Maar goed. Alles is een keuze die elk voor zichzelf moet maken.
    Net als hier verblijven met een een Non-immigrant “O” Multiple entry en het maken van “Borderruns” of hier te verblijven met een jaarverlenging.
    Ieder moet maar doen wat het beste bij zijn situatie past.

    Het enige advies dat ik steeds meegeef is om het legaal te houden.
    Dat werkt altijd en duurt het langst en is trouwens vele male goedkoper ook.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Was wat vergeten :
     Ik schrijf “Hij zou wel die 90 dagen adresmelding moeten maken indien hij een verlenging van zijn 90 dagen verblijfsperiode vraagt”
     Dit moet aangevuld worden met :
     (Omdat hij dan langer dan 90 dagen ononderbroken in Thailand gaat verblijven. Maar in de praktijk zal hij van die 90 dagen adresmelding weinig merken, omdat de aanvraag van de verlenging ook telt als een 90 dagen adresmelding).

  • Jasper zegt op

   Er zijn vele gevallen bekend waar de huurder bij immigratie betalen moest, met de opmerking: verhaal het maar op je verhuurder.
   Links of rechtsom ben je de pisang.

 6. eugeen zegt op

  Tot een paar maand geleden was dat in Pattaya verplicht. Nu niet meer (te veel werk). Enkel wanneer je op een nieuw adres gaat wonen, moet de eigenaar een nieuwe TM30 bezorgen.

  • John Chiang rai zegt op

   Kortom een door elkaar van je welste,waar iedere Immigration deze landelijke wet naar believen aanpast.
   Bovendien hebben veel Kantoren van de Local Police,die eigenlijk onder bepaalde omstandigheden toestandig zijn voor deze TM30 procedure, nog nooit van deze wet gehoord. (Eigen ervaring)
   Normaal zou je verwachten dat een wet landelijk is,tenminste bekent is bij de toestandige instantie’s,en ook niet naar believen of gemakzucht veranderd kan worden.
   Bovendien zijn de gegevens betreffende het woonadres reeds, bij de aanvraag van het Visum in het thuisland,als ook op de departure kaart medegedeeld,en kunnen op die manier ten aller tijden ter plaatse gecontroleerd worden.
   Mocht bij controle blijken dat de Farang niet aanwezig is,op het van hem/haar aangegeven adres,kunnen ze dit ten aller tijden bij het verlaten van het land nog gerechtelijk vervolgen.
   In mijn ogen een totaal overvloedige procedure,die door het afgeven van een TM30 formulier geen enkele toegevoegde waarde geeft. Maar wie ben ik? 555


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website