Beste lezers,

Door de nieuwe retirement extension visa regels, waar geeist wordt dat men 800.000/400.000 baht het hele jaar door op de bankrekening moet hebben, ben ik genoodzaakt bij de komende verlenging op 2 april, het land te verlaten met achterlating van vrouw (35 jr getrouwd) zoon, dochter en kleinkinderen.

Mijn vraag is deze, ik ben haast 82 jaar oud en heb een gebroken been door een verkeersongeluk, kan niet lopen en kan dus op 2 april het land niet verlaten. Kan wel 4 tot 6 maanden duren volgens de chirurg.

Wat zijn de gevolgen bij/met de Immigration? Wat moet ik doen? Ben radeloos.

Alvast bedankt voor eventueel goede raad.

Groet,

TheoS


» Laat een reactie achter


37 reacties op “Moet ik Thailand verlaten door de nieuwe retirement extension visa regels?”

  1. RonnyLatYa zegt op

    Maar als je getrouwd bent veranderd er toch niets. Voor getrouwden is het nog steeds zoals voordien.
    Momenteel zijn daar nog geen verandering voor verschenen.
    Je niet te snel zorgen maken dus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      M.a.w. ga dan voor de “Thai marriage” jaarverlenging i.p.v. de “Retirement” jaarverlenging.
      Dat wil dan zeggen een maandelijks inkomen van minstens 40 000 Baht, OF een bankbedrag van minstens 400 000 Baht op de bank. Dat moet er dan normaal minstens 2 maand voordien op staan (speel zeker en neem 3 maand).
      Mag je, tot nu toe, nadien gewoon gebruiken.

      Succes en spoedig herstel gewenst.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
      • Yan zegt op

        Sorry, misschien ben ik niet 100% op de hoogte zoals u, maar moet dat bedrag ook geen 3 maanden na het bekomen van de verlenging op de rekening beschikbaar zijn?…Er zou afgelopen week sprake zijn van “kleine aanpassingen” desbetreffend.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatYa zegt op

          Die verandering slaan op de jaarverlenging op basis van “Retirement”.

          Tot nu toe zijn er nog geen verandering aangekondigd voor jaarverlengingen op basis van “Thai marriage”. Tenminste toch niet wat betreft de periode dat het bedrag op de bank moet staan
          Daar is alles nog zoals het was.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • Karel van der Bijl zegt op

        Of een combinatie daarvan Ronny, toch ?

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatYa zegt op

          Combinatie is NIET van toepassing bij een “Thai marriage” jaarverlenging.
          Dat kan enkel bij een jaarverlenging op basis van “Retirement”.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • Taaruud zegt op

        Is het mogelijk om een retirement visum om te zetten naar marriage visum? Moet dat dan met een nieuwe procedure? Ik ben 28 jaar getrouwd maar heb een retirement visum gekozen 5 jaar geleden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatYa zegt op

          Gewoon bij de volgende jaarverlenging een aanvraag indienen op basis van “Thai marriage” en dan natuurlijk voldoen aan de eisen van de “Thai marriage” eisen.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
          • theoS zegt op

            RonnyLatYa, dank je wel voor deze goede raad. Zal proberen maar met mijn gebroken been kan ik niet lopen.

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
            • Thallay zegt op

              er bestaan in Thailand ook rolstoelen met of zonder hulpmotor. Ze zijn te koop, ook 2e hands, te lease en te huur.

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: +1 (obv 1 stem)
            • RonnyLatYa zegt op

              Neem zeker contact met immigratie (of laat je vrouw dat doen). Ik weet nu niet of ze vandaag open zijn gezien dat Chinees Nieuwjaar, maar anders dan toch zeker bij de eerstvolgende werkdag.
              Mogelijk zullen ze een bewijs van de dokter vragen waarin staat dat je niet mobiel bent en dus zelf de aanvraag in persoon niet kan komen indienen.
              Maar in zulke situaties mag je echtgenote de aanvraag dan wel gaan indienen.

              Normaal zal je eerst een “under consideration stamp” krijgen van 30 dagen en mag je een bezoek verwachten van immigratie (of de wijkagent zeg maar).
              Die komt gewoon even kijken of jullie daar wel echt samenwonen en misschien wat foto’s nemen, of wat vragen in de buurt stellen
              Die zal dan ook bevestigen, buiten die vaste vragen, in zijn verslag dat je momenteel niet mobiel bent.

              Normaal zal je het volgende moeten voorzien, maar neem toch zeker contact met je immigratiekantoor over wat ze juist willen zien, want het kan wel eens van kantoor verschillen natuurlijk.

              – Aanvraagformulier TM 7.
              Zelfde als “Retirement”, alleen nu bij de reden “Thai marriage” invullen ipv “Retirement”
              – Visumondersteuningsbrief dat een inkomen van minstens 40 000 Baht per maand bewijst
              OF
              400 000 Baht op de bank. Normaal moet dat minstens 2 maand op de bank staan voor
              een “Thai marriage”, maar 3 maand is op zeker spelen.
              Bewijzen met een bankbrief en up-date van het bankboekje van de dag zelf.
              Dat ken je ook nog wel van je “Retirement” denk ik.
              – Copies van paspoort persoonsgegevens, laatste verlenging, laatste “arrival stamp, TM6
              kaart etc…
              Ken je ook nog wel van de “retirement” verlenging.
              – Huwelijkscertificaat en een recente update van de huwelijksregistratie (KorRor 2).
              Ze willen niet alleen weten dat jullie ooit getrouwd zijn, maar het ook nog steeds bent.
              – Kopie van het blauwe huisboekje van je vrouw en haar ID Card.
              – Enkel foto’s van jullie samen rond en in het huis. Op minstens één ervan moet het
              huisnummer te zien zijn.
              – Een plan van de weg naar jullie huis. Meestal vanaf een gekende hoofdweg is
              voldoende. Google maps volstaat soms ook wel.
              – Soms moeten er ook 2 getuigen bij de aanvraag of het huisbezoek zijn.

              Dit om je een idee te geven wat een “Thai marriage” kan inhouden.
              Ik heb de meest voorkomende opgenoemd, maar kan best dat er lokaal meer of nog andere bewijzen worden gevraagd. Moet je maar eens navragen.

              Gezien je medische situatie en het je eerste aanvraag is als ‘Thai marriage”, zou ik de aanvraag starten zo snel het mag van immigratie (30 dagen voor afloop jaarverlenging maar soms wordt het eerder – 45 dagen- ook aanvaard).
              Maak je geen zorgen om die 30 dagen “under consideration stamp”. Dat is heel normaal bij een “Thai marriage”. Alles wordt geregulariseerd met je jaarverlenging nadien als je het komt ophalen en je zal geen winst of verlies maken.

              Succes en laat maar eens weten hoe het verloopt of afgelopen is.

              Proofofresidenceifnotlivingwhereyourwife’shousebookisfor.
              Someofficesmaywantwitnesseswhenyouapply.

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
            • Cees 1 zegt op

              Laat je niet gek maken Theo. Als jij daar komt met je vrouw en je bent in de zelfde financiële toestand als vorig jaar. Is er volgens mij geen probleem . Ten eerste kunnen ze pas volgend jaar zien of het geld er 3 maanden na aanvraag nieuw visum nog op de rekening stond.
              En dan zijn de regels alweer veranderd. Want ze zullen ontdekken dat als de regels te streng worden ze zich zelf overbodig maken. Omdat 40 % van de expats niet aan die voorwaarden voldoet.

              VA:F [1.9.22_1171]
              Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
              • RonnyLatYa zegt op

                Ik maak niemand gek.

                Maar ik heb dan ook die glazen bol niet, die jij blijkbaar wel hebt.

                VA:F [1.9.22_1171]
                Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  2. Nicky zegt op

    Als U getrouwd ben met een Thaise, moet dit maar 400.000 baht zijn. Dus indien uw pensioen of AOW toereikend is, hebt u geen probleem

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  3. Piet zegt op

    En het hoeft er geen jaar op te blijven staan nadat u uw nieuwe visum heeft gekregen moet het er nog ( maar ) 3 maanden op te laten staan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      Niet bij “Thai marriage”.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  4. erik zegt op

    Los van de goede adviezen, zijn er medische bezwaren dan heeft de wet daarvoor een oplossing: een verklaring van de behandelend arts. Op jouw leeftijd kan herstel van een breuk langer duren en doe daar maar een beroep op. Maar ik denk, de adviezen lezend, dat je daar niet aan toe komt. Je gaat een ander soort extension halen en blijft lekker hier.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      Voor een medische behandeling kan een verlenging worden toegestaan van maximum van 90 dagen.
      Kan eventueel herhaald worden.

      2.25 In the case of receiving medical  treatment, attending rehabilitation, 
      or  taking care of a patient: 
      Permission shall be granted for no more than  90 days. 
      Must have been confirmed and requested by a physician of the 
      hospital or state medical institution providing said treatment with full explanation about the
      illness, period of treatment, and the physician’s opinion that the illness is an impediment to travel. 
      1. Application form
      2. Copy of applicant’s passport
      3. Letter of confirmation and request for a temporary stay issued by a physician of the hospital or government medical institute providing said treatment

      Maar nadat hij terug in staat is om te reizen, zal hij dan toch terug op zijn normale de jaarverlenging moeten terugvallen (of misschien zelfs opnieuw beginnen met een visum van voor af aan wat ik verwacht)
      Het financiële probleem om aan die jaarverlenging te voldoen stelt zich dan waarschijnlijk opnieuw.

      In het geval van TheoS zou ik gewoon overschakelen naar de “Thai Marriage” jaarverlenging.
      Lijkt me het eenvoudigste.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • HansG zegt op

        Bedankt voor je uitgebreide kennis in deze, Ronnie.
        Blijf reageren a.u.b.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  5. ruud zegt op

    Ik zou bijtijds in overleg treden met uw immigratiekantoor.
    Als daar redelijke mensen zitten, (helaas is dat afhankelijk van het kantoor) zullen ze ongetwijfeld met iemand van 82 mee willen denken.
    En zelfs een kantoor met onredelijke mensen, zal waarschijnlijk eerst nog wel even nadenken bij iemand van 82 met een gezin.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  6. Onnoet zegt op

    In meerdere vroegere reacties heeft TheoS altijd blijk gegeven van verblijf op basis van een “thai wife” visum. Dat betekent dat hij of THB 40K inkomen per maand aantoonbaar kan maken of THB 400K op de bank. Er is niets veranderd aan deze regelgeving, dus hij hoeft zich geen zorgen te maken. Waarom hij nu opeens vragen stelt vanwege “retirement”? Het heeft geen zin om allerlei verschillende situaties door elkaar te gooien. Dat maakt de boel enkel verwarrend. Ondertussen moet het iedereen toch duidelijk zijn dat een verblijf op grond van retirement geheel andere inkomenseisen kent, dan die op basis van wettelijk huwelijk met een Thaise vrouw.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • theoS zegt op

      Verblijf hier al jaren met een Retirement Extension. Heb nooit gezegd dat ik een Marriage Extension heb.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  7. Aad zegt op

    800 k moet 3 mnd op mijn rekeing staan
    Dan mag je nog een jaar blijven
    Nieuwe regel na je nieuwe visum
    Moet je bij je 90 dagen melding aantonen dat er nog steeds 800 k op je bank heb staan

    Maar nog twee weken dan weet ik het zeker want dan is het mijn beurt weer
    Voor een nieuw visum

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      Voor “Retirement” moet minstens 5 maand 800 000 Baht op je rekening staan in de nieuwe regels.
      2 maand voor en 3 maand na. De overige maanden mag je zakken tot 400 000 Baht.

      Er staat ook nergens bij dat je bij de 90 dagen melding zal moeten aantonen dat je nog 800 000 Baht op de rekening staat hebt. Dat is iets dat je zelf invult.
      Hoe het zal gebeuren weet niemand, en meestal zal de 90 dagen melding ook niet samenvallen met die 3 maand na de toekenning.
      Bedoeling is trouwens om de 90 dagen melding af te schaffen.

      Je hebt nog geluk denk ik.
      Binnen twee weken zal het nog niet in voege zijn. Je zal dan nog onder de oude regeling vallen.
      In jouw geval zal het dan enkel 3 maand op de rekening moeten staan bij de aanvraag, zoals het bij de oude regels het geval was.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  8. Jochen Schmitz zegt op

    Met 82 zult u wel genoeg AOW ontvangen (400.000,- Baht per jaar is niet te veel) zodat u geen geld op uw bankrekening moet hebben staan

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • theoS zegt op

      Heb gekorte AOW daar ik jaren in het buitenland gewerkt heb.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  9. joskeshake zegt op

    Ik weet niet hoe je het de vorige Jaren hebt klaargespeeld, maar ik zou denken, gewoon hetzelfde doen bvb met inkomstenverklaring van belasting (belgie) zo doe ik het toch.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  10. Rob zegt op

    Als het echt niet meer zou lukken met retirementvisum dan zijn er toch nog andere visa’ogelijkheden, put die dan uit! Goeie moed!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  11. Jan si thep zegt op

    Als je het niet zeker weet neem je nu al contact op met het immigratiekantoor. Als mogelijk persoonlijk langs of anders telefonisch samen met je vrouw of kinderen.
    Geeft duidelijkheid en rust. Begin ook op tijd met de aanvraag, een maand van te voren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  12. theoS zegt op

    Iedereen zeer bedankt voor alle goede raad.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  13. Jacob zegt op

    Op medische gronden kan je uitstel van rapportage/vernieuwing/extension krijgen.
    Laat je arts een briefje schrijven dat je niet mobiel bent en laat je vrouw daarmee plus documentatie naar immigratie gaan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      Uitstel zal je niet moeten verwachten (je komt dan op een dag in “Overstay”), maar iemand de aanvraag in je plaats laten indienen zal normaal geen probleem zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  14. Rudy Vercauteren zegt op

    Een andere vraag, als je een huwelijkvisum hebt, en het loopt op een scheiding, of de vrouw sterft, kan men dan terugvallen op een retirement visa?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      Kort : Ja, als je tenminste aan de eisen van een “Retirement” voldoet.

      Maar ik wil er wel wat verder op ingaan.

      1. Je vrouw komt te overlijden.
      De nieuwe regel zegt dat je de resterende periode van je jaarverlenging dan mag uitdoen.
      Nadien kan je dan een nieuwe jaarverlenging vragen, eventueel op “Retirement” als je aan de eisen
      van een “Retirement” voldoet.

      2. Je gaat scheiden.
      De nieuwe regel zegt dat wanneer de verlenging niet meer strookt met de reden waarom de verlenging
      werd toegestaan, of aangevraagd, je dan de verlenging verliest.
      Je bent gescheiden en dus is er geen “Thai marriage” meer.
      De reden van verblijf bestaat niet meer en dus verlies je de jaarverlenging.
      Indien je aan de eisen van een “retired” voldoet kan je dan natuurlijk wel een jaarverlenging op basis
      van “Retired” aanvragen.

      Ik had dit trouwens ook al vermeld in mijn artikel over de nieuwe reglementen.
      https://www.thailandblog.nl/visumvraag/nieuwe-retirement-regels/

      “Kingdom shall become void under following circumstances.
      Het verblijf in het Koninkrijk zal ongeldig worden in volgende omstandigheden:

      – The extension of stay within the kingdom does not consistent with the necessity permitted or as informed by the alien
      De verlenging van het verblijf in het koninkrijk strookt niet, of niet meer met de reden waarom de verlenging werd toegestaan, of aangevraagd.

      ……….

      – For an alien permitted to stay in the Kingdom in case of family members of Thai national, or of permanent resident in the Kingdom or of an alien’s family, in case the said Thai national or permanent resident, or alien is deceased, the permitted alien can stay in the Kingdom for a periode of time be granted in the visa only.
      Wanneer je verblijf gekoppeld is aan Thaise familieleden of een “Permanent resident” en een van die referenties komt te overlijden, mag je de resterende verblijfsperiode gewoon verder gebruiken.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  15. theoS zegt op

    Ik heb besloten om op de een of andere manier terug te keren naar Nederland en gebruik te maken van de 8mnd Tailand en 4 mnd NL regeling. Ben doodziek van dat gehannes met Big Joekel en zijn Immigration stom gedoe. Ben dan ook verzekerd in en uit NL.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • RonnyLatYa zegt op

      TheoS,

      Ja, dat is jouw beslissing natuurlijk.
      Al eens gedacht hoe je het verblijf tijdens die 8 maanden gaat regelen ?
      Non-immigrant “O” Multiple entry en dan “borderruns” of zo ?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Aad zegt op

      Denk er nog goed na wat je gaat doen
      Laat dit even bezinken
      Maar wat je ook besluit te doen
      Wens ik je veel succes

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website