Beste lezers,

Ik zit verveeld met de volgende kwestie. Sinds een aantal dagen zie ik overal Sectie 37 van de ‘Thailand Immigration Act’ opduiken en hetgeen mij daarin in het bijzonder verontrust is punt 4.

(Section 37 : An alien having received a temporary entry permit into the Kingdom must comply with the following 🙂

4. If the alien travels to any province and will stay there longer than twenty – four hours , such alien must notify the police official of the police station for that area within forty – eight hours from the time of arrival.

Moet ik nu telkens als ik in een andere provincie overnacht die melding nu echt ook zelf doen of is de melding die normaal gezien door het hotel (of dergelijke) gedaan wordt voldoende?

Ik reis graag rond in Thailand maar telkens zelf zo’n melding maken zie ik niet goed zitten …

Groet,

Gilbert

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Moet ik telkens als ik in een andere provincie in Thailand overnacht melding doen?”

 1. Jan Hoekstra zegt op

  Ik neem aan dat u in hotels verblijft dan geeft het hotel uw naam enz. door aan de politie. Heeft u het niet over de TM-30 regeling? Geldt alleen voor buitenlanders die in Thailand wonen, erg vervelend deze regeling.

  • willem zegt op

   A TM30 is required to be completed within 24 hours of arrival at whichever building a foreigner is staying in.

   This applies to ALL foreigners regardless of, if they are visiting Thailand for a short holiday, or if they are living here more permanently.

   • Petervz zegt op

    Geldt niet voor houders van een PR

  • Gilbert zegt op

   Neen, niet de TM30 regeling. Dat is, meen ik, hetgeen het hotel/verhuurder/gastheer of gastvrouw moet doen. Daar heb ik geen probleem mee. (Alhoewel ik die telkens ik thuiskom van een trip ook zou moeten doen). Ik heb het over een meldingsplicht bij de politie telkens je meer dan 24 uur in een andere provincie verblijft. Ik reis graag naar andere provincies voor een paar dagen. Moet ik mij dan telkens persoonlijk gaan melden bij de politie of volstaat de TM30 van het hotel ?

 2. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ik was toevallig recent in Khon Kaen
  En daar was toevallig een hele Thai Immigratie groep, die de eigenaar een reward gaf, omdat deze alles keurig in een in een boek bijhield / Hij had daar ook de officiele documenten voor inbezit.
  1 van de ”High Level” officiers wou mij er bij op de foto, maar dat was me net iets te veel / hij moest lachen en gaf me een hand omdat ik daar ook keurig geregisteerd werd.

  • ruud zegt op

   De immigratiedienst van Khon Kaen is al jaren keurig.
   Ik hoop dat ze dat nog vele jaren vol zullen houden.

   Overigens is de regeling mij nooit erg duidelijk geworden.
   Waarschijnlijk omdat de regeling zelf onduidelijk is.

   Stel ik zit tot ‘s morgens vroeg op een trouwfeestje bij de buurman, zou ik dat dan moeten melden?

   Als ik bijvoorbeeld maar tot 3 uur ‘s nachts ergens ben, of vanaf 3 uur ‘s nachts, moet ik dat dan melden?

   Als ik in de nachtbus zit, moet ik dat melden, per slot van rekening slaap ik niet in mijn eigen huis dan?

 3. Bob, jomtien zegt op

  Niet waar, tm30 geldt voor iedereen die in Thailand verblijft
  Uw verhuurder dient de melding te doen.

  • Facttester zegt op

   In Jomtien mag je het ook zelf doen, Bob!

 4. Renévan zegt op

  Dit kwam op Thaivisa ter sprake, het betreft hier niet een TM30 melding maar dat men zich op een politiebureau moet melden indien men 24 uur in een andere provincie verblijft. Een lezer van Thaivisa is hier op gaan bellen met diverse instanties, overal in de wacht en doorverwezen naar andere afdelingen. Nergens kwam een antwoord over deze melding die gedaan zou moeten worden. Dus niets doen, en de logies verstrekker de TM30 melding laten doen.
  Nog even over de TM30 melding, mijn vrouw de overbuurvrouw en een echtpaar verderop werken allemaal als manager in een groot resort op Samui. Ik heb ze gevraagd of de TM30 melding altijd gedaan wordt, de antwoorden kwamen op hetzelfde neer. Het zou wel moeten en niet altijd, het is een systeem van lik me vestje. Iemand die onder de radar van immigratie wil blijven zorgt er wel voor dat hij ergens verblijft waar geen TM30 melding wordt gedaan. Bij ons laatste tripje, 7 dagen met iedere dag een ander hotel werd mij geen enkele keer om mijn paspoort gevraagd, mijn vrouw ook niet naar haar Thai ID. Ook geen rekening, betalen en dat was het.

 5. Petervz zegt op

  Er zijn in feite 2 verschillende meldingsplichten.
  1. Het hotel, guesthouse, eigenaar van de condo of huis heeft een meldingplicht binnen 24 uur.
  2. De buitenlander zelf heeft een meldingsplicht na 24 uur maar binnen 48 uur, maar geen meldingsplicht bij een verblijf buiten het opgegeven verblijfsadres van minder dan 24 uur.

  Verwarrend? Ja. Vervelend? Jazeker. Nuttig? Ik zie het niet. Maar het houdt iedereen wel constant bezig.

 6. Thea zegt op

  Wij zijn nu 3 x in Thailand geweest, 2x een maand en afgelopen winter 2 maanden.
  Wij hebben er nooit bij stil gestaan om ons telkens te melden.
  Zaten op verschillende locaties en steeds in een airbnb ( wat geweldig bevalt ) en zijn gewoon op tijd terug om terug naar Nederland te vliegen, zowel bij aankomst en bij terug naar huis er nooit vragen over gehad.

 7. Rob zegt op

  Beste lezers,

  Even om er zelf inzicht in te krijgen. Ik ben van plan om mij ook maximaal 8 maanden/jaar te vestigen in Thailand met een Non-Immigrant Visum “O-A” (Long Stay en Multiple Entry). Ik hou erg van reizen, dus ik ga ook gebruik maken van Bangkok als springplak naar b.v Indonesie. Als ik in Thailand van Khon Kaen naar b.v. Krabi reis en daar een paar dagen verblijf moet ik mij dus melden bij de politie aldaar of doet de eigenaar van het gehuurde huis/condo dit? En in het geval als ik verblijf in het huis van mijn vriendin, moet zij dan de melding doen? Moet zij dan bv bellen naar Krabi? Ik ben laatst 7 weken in Thailand geweest, een overnachting in een hotel in Khon Kaen, de rest in het huis van mijn vriendin verbleven. Ook een uitstapje van 5 dagen naar Luang Prabang in Laos (overigens een aanrader). Nooit een melding gedaan, en nooit vragen gehad toen ik terugkeerde naar Nederland

  Graag advies en groeten van Rob…

 8. Petervz zegt op

  Velen halen 2 immigratie regels door elkaar te weten Section 37 (de TM28) en Section 38 (de TM30)

  Hieronder in het engels volgen de 2 regels. Er is dus een meldingplicht voor zowel de verhuurder (TM30) als de huurder (TM28)

  1. Immigration Act Section 37 (TM 28)

  The only section of the immigration act that is relevant is Section 37: 4 which involves notifying the police.

  If the alien travels to any province and will stay there longer than twenty – four hours , such alien must notify the police
  official of the police station for that area within forty – eight hours from the time of arrival.

  You should use TM28

  ———

  From the Immigration Website

  Notification of residence of foreigners for businesses (TM 30)

  According to section 38 of the 1979 immigration act, “House owners, heads of household, landlords or
  managers of hotels who accommodate foreign nationals on a temporary basis who stay in the kingdom legally, must
  notify the local immigration authorities within 24 hours from the time of arrival of the foreign national.”

  If there is no immigration office in the province or locality of the respective house or hotel, the notification
  is made to the local police station.

  • Winlouis zegt op

   Beste Petervz, als ik het goed begrijp, moet ik mij binnen 48 u aanmelden met een TM 28 formulier, bij het politiekantoor in Pattaya als ik voor 1 of 2 weken verblijf in onze Condo. Ik verblijf niet permanent in Thailand, want ik heb nog steeds mijn vast adres in Belgie. Ik verblijf om de 3 maand voor 90 dagen bij mijn Thaise echtgenote in Nongkhae, Saraburi, waar ik ook aangemeld ben met het TM 30 formulier. Ik kom Thailand binnen met een Visa Non Immigrant O-Multiple Entry en verlaat dus telkens Thailand na 90 dagen. Na 3 maand kom ik terug Thailand binnen en mijn echtgenote meld mij opnieuw aan met het TM 30 formulier. Het huis en de condo staan op naam van mijn echtgenote, ik heb wel het vruchtgebruik (er is een Usufruct-Sidhi-kep-in opgemaakt.) van de 2 woningen op mijn naam. Moet ik dan bij het Politiekantoor in Pattaya ook allemaal die kopies ter beschikking hebben voor de melding met een TM28 formulier, zoals bij een melding met een TM 30 formulier bij het immigratiekantoor van Saraburi.? Met dank bij voorbaat.

 9. Hans van der vleuten zegt op

  Ik heb een huis in bangsare en een huis in phibun.
  Ik woon 4 dagen per week in bangsare en in het weekend ben ik in mijn huis in phibun.
  Moet ik nu 2 x per.week naar de politie?

 10. Alex zegt op

  Het zal best wel moeten, maar ik doe het niet. En wij gaan regelmatig een aantal dagen, of een week weg naar andere provincies. Woj wonen zelf in Jomtien, buiten Pattaya, maar de ouders van mijn Partner wonen in Isan, waar we paar keer per jaar heen gaan. Maar ook samen enkele dagen weg naar Koh Samui, Phuket, Kanchanaburi, en andere andere plaatsen. Logeren wel in hotels dan, dus die zullen het wel melden.
  Maar als ik een week naar mijn schoonouders ga, meld ik het echt niet.
  Misschien niet juist, maar ik heb er gewoon geen zin in.

 11. Erik zegt op

  Wegens groot succes wordt de TM30 nu geprolongeerd in Cambodja; zag ik in de pers. Toch wel gemakkelijk als je alle witneuzen in één grote computer kunt stoppen. Ik heb beide eerste ministers een brief gestuurd en ze de suggestie gedaan een gezamenlijk Thai-Cam-Big-Bro systeem op te zetten zodat ze kunnen zien welke crimineel of wellusteling zich waar bevindt. En ik eindigde met ‘Het zal het toerisme zeer ten goede komen…… Zeer! ‘

 12. janbeute zegt op

  Om het nog spannender te maken las ik afgelopen week dat als je zelfs gehuwd of samenwonend bent met een Thaise en wonende samen in het zelfde huis je Thaise ega de melding moet doen.
  Heb je echter zelf een geel tambienbaan, of ben je als farang ingeschreven in het blauwe Tambienbaan van je ega , wat volgens mij helemaal niet kan geld alleen voor thaise onderdanen dan hoeft het echter weer niet.
  De nieuwe opperbevelhebber van de Thaise immigratie strijdkrachten wil exact weten waar elke buitenlander zich ophoud in Thailand.
  Hij zij dat de teugels bij de immigratie strakker worden aangetrokken.
  Waar ze nu mee bezig zijn ik denk dat ze het spoor kompleet kwijt zijn.
  Het huidige parool van de Thaise immigratie luid, Makkelijker kunnen we het niet maken moeilijker wel.

  Jan Beute.

  • teun zegt op

   Als er ooit regels zijn bedacht (zoals TM 30), die in de praktijk toch wat lastig te handhaven zijn dan heb je dus altijd types, die het beter weten en dus nog harder gaan proberen de onmogelijke regels te handhaven.

   Hier in Chiangmai liet iemand van de Immigratie zelfs doorschemeren, dat het een nauwelijks te controleren regeling is. Ik heb beloofd niet de betreffende ambtenaar met naam en al te noemen. Dus dat doe ik ook niet.

   Reden: ik was vergeten mij te melden en deed dat pas ca 1 week later. Geen boete oid. Zo werkt het dus.

 13. RobHH zegt op

  Het is simpel. Immigratie wil weten waar hun bezoekers zich bevinden.

  De huis- of hoteleigenaar is verantwoordelijk om te melden dat een vreemdeling in zijn of haar plaats verblijft. Verblijf je in een hotel of guesthouse, dan is de uitbater daarvan verantwoordelijk.
  Verblijf je daarentegen bij vriend(en), vrouw of vriendin, dan zal deze een melding moeten doen.

  Niks nieuws overigens. Ouwe koeien.

  • chris zegt op

   Als ze de helft van de arrival card zouden lezen (bewaren doen ze vast wel) dan kunnen ze lezen waar je je bevindt want je moet het elke keer opschrijven. Op de andere kant (die je zelf houdt) staat het adres waar je verblijft niet. TM30 is dus overbodig.

 14. Jacob zegt op

  Snap niet zo goed waarom iedereen zich zo druk maakt.
  Heb mezelf geregistreerd, en al een keer gemeld terugkomend van een buitenlandse trip.
  Allemaal vanuit de luie stoel..

  Reizend door Thailand is er voor de farang geen directe meldingsplicht en zeker niet voor toeristen, het is aan de uitbater van hotel/guesthouse om eea te melden.
  Je buitenlandse trips is andere koek, bij je extension of stay kan men eea checken middels de TM6 en stempels, dat kan vertraging opleveren plus een zekere boete indien je dat niet hebt gemeldt
  Kan nog steeds allemaal vanut de luie stoel worden geregeld….

  Ik huur voor het werk een huis in Bangkok,maar woon officieel in Ayutthaya. Huurcontract op naam van de vrouw, niet volgens de regel maar ik kijk eea aan en als het zo kan dan vind ik het prima.
  De eventuele boete neem ik op de koop toe…voor deze test, en anders gaan we elke week minimaal 2 keer melden en dan de buitenlandse trips nog….

  Dat moet wel een giga database zijn die immigratie moet gaan beheren en het wachten is op het feit dat ze er zelf ‘moe’ van worden of ‘hoofdpijn’ van krijgen, kan nooit lang duren…

 15. Jacob zegt op

  Nog een sidenote; vrij verkeer van personen in de EU heeft aangetoond dat een dergelijke oplossing ook problemen met zich meebrengt….

  Maar de TM6/TM30/TM28 en 90 dagen melding lijkt een beetje teveel van het goede…

 16. yandre zegt op

  nu gisteren terug uit laos .en verblijf in tweede huis bangkok
  vrouw gemeld via internet en verwacht binnen 2 dagen antwoord of bevestiging er van
  mijn ervaring bij imigratie verlengen wordt er naar gekeken .
  en dat leverde laatste keer een boete op zonde geld.
  maar als je niet blijf verblijven lange tid in thailand
  mischien geen probleem?
  of als je thailand verlaat bij terug naar ander land weet niet of alles gekoppeld staat


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website