Lezersvraag: Moestuin aanleggen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 januari 2017

Beste lezers,

Ik ben woonachtig in de Isaan (Dan Khun Thod ongeveer 50 km. van Kholat verwijderd). Nu wil ik een moestuin aanleggen. De komende tuin moet worden opgehoogd.

 • Wat voor soort aarde kan ik hiervoor het beste gebruiken?
 • Moet ik eerst de grond draineren?
 • Welke producten hebben de meeste kans van slagen om te verbouwen?
 • Zijn er lezers die in mijn richting wonen er ervaring hebben met een moestuin?

Graag zou ik in contact komen met lezers die mij op weg kunnen helpen.

Groet,

Quillaume


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Lezersvraag: Moestuin aanleggen”

 1. Roel zegt op

  Hallo,

  Je mag eerst wel eens controleren of de grond niet is vergeven van de termieten, als die aanwezig zijn dan eerst zeer goed bestrijden, ben je minimaal 1 jaar mee bezig als het erin zit.
  Je kan dit zien als er grote kale plekken zijn waar ook bijna geen gras oid. groeit, dan zitten daar termieten.

  Verder ga je na de warmte en droogte tijd toe, dus zal je schaduw moeten maken zodat groeten niet verbranden, schaduwhal is zo gemaakt hoor. Voor watermeloen hoeft dat niet.

  Grondsoort, helemaal niet belangrijk, je kan bv op steenwol al groente verbouwen, denk wel aan goede meststoffen en ontwatering, groente heeft een hekel aan natte voeten.
  Kousebanden, tomaten,augurken gaat bijzonder goed, bij goede schaduwhal ook alle koolsoorten, behalve boerenkool, te warm.
  2 a 3x per dag even over de planten nevelen met water, goed voor afkoeling planten, maar alleen onder de schaduwhal met minimaal 80% schaduw anders kan je door nevelen bladverbranding krijgen.

  • Gerrit bkk zegt op

   Ik ben benieuwt wat tzt de resultaten zijn.
   Voor de zaadsoorten neem ik aan dat lokale zaden gebruikt worden. Ik heb nog niet vaak gehoort van nl-se zaden die het hier zonder meer aardig deden. Maar er zijn wellicht personen die sukses hebben met bepaalde soorten (ik ken n belgisch projekt in cambodia dat er flink mee geexperimenteert heeft voordat ze wat sukses soorten hadden.
   –Wat de termieten betreft zoals hierboven vernoemt raad ik aan niet te proberen daarvan af te komen als je genoeg ruimte hebt. Die dingen bouwen hun erg grote en diepe nest koloniez op plaatsen waar ergens vandaan kontinu water aanwezig is. Dus net als die kale plekken met extra 5 meter radius er van wegblijven. (ze komen niet op beneveling af en voor de restgaan ze niet ver tenzij met t uitvliegen.
   (Als je termieten in debuurt hebt en een lekkende tank onder je toilet dan kun je bijna zeker er van uit gaan dat tzt ze die tank konfiskeren)
   Sukses met de tuin

 2. quillaume zegt op

  Er zijn geen termieten.
  Schaduw kan ik creeren.
  Moet ik de grond draineren??
  Moet ik de grond bemesten??
  Ik laat zo wie zo drie vrachtwagens goede aarde storten.
  Graag zou ik willen kijken bij mensen die reeds goede resultaten hebben
  hebben bereikt en mij van advies kunnen dienen.

  • TheoB zegt op

   Ik zou zeggen: Ga de buurt eens verkennen op de fiets, scooter of lopend en geef uw ogen goed de kost.
   Kijk of er in uw buurt gewassen worden geteeld waarnaar uw interesse uitgaat. Als u die niet ziet, is er gerede kans dat die in uw buurt niet goed geteeld kunnen worden zonder dure ingrepen.
   Ga met de buren en boeren praten. Kijk en vraag hoe zij het doen. Ik durf te wedden dat de Thai u graag zullen willen helpen met advies.
   Zo leert u de buurtbewoners (en zij u) beter kennen en leert u al doende ook nog wat Lao/Thai. Bent u tegelijkertijd ook nog aan het inburgeren/integreren. 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website