Lezersvraag: Moeder koopt huis op naam van mijn Thaise vriendin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
31 december 2015

Beste lezers,

Een klein half jaar voordat ik ga emigreren naar Thailand sta ik wat huiverachtig tegenover iets wat mijn vriendin me vertelde. Haar moeder zou wat verder in de straat een ander huisje kopen. Maar het zou wel op naam van mijn vriendin komen. Zo hebben alle drie de kinderen nu een huisje in dezelfde straat. Op zich ok.

Wat blijkt nu? Het is mijn vriendin die de koopovereenkomst getekend heeft. Nu stel ik mij de vraag. Indien haar moeder niet betaald of overlijd, is het mijn vriendin (lees ondergetekende) die de verdere afbetaling kan inlossen of niet?

Ik heb geen probleem (totaal niet) om een bijdrage te leveren. Maar ik zie het ook niet zitten om mee een huis af te betalen waar ik later geen aanspraak op kan maken. Misschien kan ik er zelfs niet blijven wonen indien er iets met mijn vriendin zou gebeuren?

Wie heeft er ervaring inzake deze kwestie?

Graag jullie mening.

Mvg,

Walter


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Lezersvraag: Moeder koopt huis op naam van mijn Thaise vriendin”

 1. ignace zegt op

  ja das een veel voorkomend probleem! als farang heb je maar weinig rechten! als je vriendin je beu is sta je zo op straat! en kan je daar niks aan doen! het eigenaardige is je kan een huis bezitten maar nooit de grond als farang! maar aangezien je vriendin alleen getekend heeft heb jij helemaal niks!

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Misschien is het een idee om je bijdrage te beperken tot wat voor die buurt en dat type woning een gangbare huurprijs zou zijn. Als je ergens gaat huren ben je dat ook kwijt.

  • walter zegt op

   Gouden tip Ronny !

 3. Hugo zegt op

  Als je “gevraagd” wordt te betalen kun je een geregistreerde lease van 30 jaren (evt. verlengbaar) eisen of een geregistreerd recht op het huis (los van de grond). Geld moet wel uit het buitenland komen. Raadpleeg een thaise lawyer als het ooit zover zou komen.

 4. Rob zegt op

  Als buitenlander kan je geen huis op jou naam kopen of hebben in Thailand daar zijn wel via advocaten constructies voor maar dan blijf je nog maar 49% eigenaar dus je hebt niets te zeggen. Ik woon hier 20 jaar en zag zo velen Hollanders straatarm worden doe niets en wacht een jaartje af.
  Ik wens je veel geluk.
  Rob.

  • Sjaak S zegt op

   Rob, als jij al 20 jaar in Thailand woont, zou je beter moeten weten dan te vertellen dat hij geen huis op zijn naam kan kopen. Dan zou je moeten weten dat je geen GROND kunt kopen. Je kunt de bodem leasen en het huis WEL bezitten.
   Ik begrijp niet dat je dit hier verkondigt. Dat zul je toch zelf moeten toegeven dat het klinkklare onzin is.
   Het is al net zoals het geld dat men nodig heeft om hier te wonen…iedere keer komt er weer een ervaren iemand die zegt dat je of dit of dat moet hebben, terwijl het altijd mogelijk is een combinatie te hebben.

   Een zalig uiteinde en iets betere antwoorden voor 2016!!!

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Volgens mij is hier een misverstand mogelijk.

    Als getrouwd zijnde bekom je automatisch het 50/50 recht bij aankoop van grond/huis etc tijdens het huwelijk. Ook als buitenlander. Dit is een onderdeel van het huwelijksrecht in Thailand.
    Het is alleen bij scheiding/overlijden dat je binnen het jaar grond/huis dient te regelen anders verval je in de 51/49 procent regeling wat het gedeelte van de grond betreft.
    Daarom het”leasing contract”, maar dat heeft alleen zijn nut bij scheiding/overlijden. Daarvoor is dit een nutteloos papier want je hebt beiden evenveel rechten.

    Dat meestal alles op naam van de echtgenote staat is omdat bij aankoop men nog niet getrouwd was en men dus grond koopt op naam van de “vriendin. In dat geval is het verkregen voor het huwelijk en kan je er moeilijk aanspraak op maken. In sommige gevallen zelfs niet op de 49 procent.
    Echter alles wat je koopt tijdens het huwelijk valt onder het huwelijksrecht en bekomen tijdens het huwelijk
    Dit wil dan zeggen dat de 50/50 procent regeling van toepassing is en dit zolang het huwelijk bestaat. .
    Dit is ook zo zo als je een appartement koopt tijdens het huwelijk. Je vrouw zal altijd 50 procent van dat appartement bezitten want verkregen tijdens het huwelijk.

    Bij overlijden/scheiding behoud je gedurende een jaar het recht op de 50 procent. Nadien zegt de wet dat 51 procent van de grond in handen van een Thai komen. Kan dus ook je kind zijn.

    Bij relatie onder niet gehuwd zijnde is het simpel. Daar kan niet anders dan dat de 51/49 verdeling toegepast wordt indien je iets wil kopen, of het moet een appartementsblok betreffen. Daar kan je eigenaar van worden als niet gehuwde indien minstens 51 procent van de andere appartementen in handen is van personen met de Thaise nationaliteit of van “permanent residents” want die laatste hebben ook beperkte eigenaars rechten.

    Wat het geld betreft voor uw visum. Niet volledig juist.
    Als gehuwd zijnde kan je niet de combinatieregeling toepassen voor je visum. Kan alleen bij “Retirement”.

 5. Kees 2 zegt op

  Over wat voor bedragen heb je het?

  Ik zie het probleem niet. De moeder heeft zoveel geld dat ze een huis kan kopen op basis van eigen geld (?) + een lening van de bank (zoals je aangeeft). Jij bent bang voor een probleem als de moeder overlijdt. Echter, dan komt er een erfenis vrij waarbij jouw vriendin de waarde van 1/3 (want 3 kinderen) van een huis ontvangt (aannemende dat moeders huis vrij van hypotheek is).

  Verder: je verwacht toch niet geheel gratis te kunnen wonen ? Spreek gewoon af dat je maandelijks een bedrag betaalt als bijdrage in de aflossing (en of rente).
  Je geeft overigens al aan dat je best een bijdrage wilt leveren. Als dat bijvoorbeeld 8000 baht per maand is, dan kun je dat zien als een bedrag dat je normaal minimaal aan huur kwijt zou zijn, net zoals 100.000-en andere buitenlanders in Thailand. Zorg wel dat dit geld ook inderdaad (naast de rente) aan de aflossing besteed wordt.

  Als de relatie ooit tot een eind komt, dan kun je je gelukkig prijzen met zo’n koopje.
  En als je er wilt blijven wonen als je vriendin onverhoopt overlijdt, zorg dat je dat van tevoren regelt via een advocaat (misschien erft de familie de grond en jij het huis).

 6. Khun zegt op

  Heel simpel: Je kunt en wilt geen aanspraak maken dus er niet aan meebetalen.
  Wil je er wel wonen betaal je gewoon een maandelijkse huuur aan je vriendin. Een marktconforme huur.

 7. Sjaak S zegt op

  Hier begint nu bijna iedereen ervan uit te gaan dat Walter in dat huis gaat wonen. Hij heeft dat toch nergens geuit? Hij is alleen maar bezorgd dat wanneer moeder niet meer kan of wil betalen en dochterlief op het matje geroepen wordt, hij daarvoor in de bres moet springen.

  Ik ken je vriendin niet, Walter. Het is waarschijnlijk de leukste vrouw op de wereld en ze zal je nooit in de steek laten. Maar eigenlijk heb jij geen probleem.
  Jouw vriendin ondertekende. Jij niet. Heeft ze jou in deze overeenkomst betrokken en jou gevraagd iets te betalen? Als ik jouw verhaal lees, niet.
  Dus als mama niet kan betalen, waarom zou jij dan in de bres moeten springen. Ze heeft ook nog andere kinderen of niet? En die hebben ook een huis.
  Dus dan zijn er twee oplossingen: je vriendin gaat verder betalen (en vraagt hulp van haar broers en zussen) of het huis wordt door de bank in beslag genomen.

  Mijn schoonouders hebben ook graag de gewoonte iets te beginnen dat voor hun veel geld kost, maar het hun kinderen pas vertellen wanneer het te laat is. Mijn vrouw is daar heel duidelijk in en ze heeft er ook vaak ruzie over met haar familie: ze zegt dat ze het niet inziet om voor dingen te betalen, waarover ze niet van te voren geraadpleegd is. Dus als mama te veel geld uitgeeft, is het het probleem van mama.
  Mijn vrouw doet dat soort dingen ook niet. Ze overlegt met mij en dan wacht ze mijn beslissing af. Want de centjes komen uiteindelijk van mij en daar heeft ze respect voor. Ze weet dat ik het niet breed heb.

  Dus jouw vriendin had ook even met jou kunnen overleggen, voordat ze deze stap deed. En ik denk dat jij dan ook mans genoeg moet zijn om tegen haar te zeggen dat jij daar niet van gediend bent. Voordat je het weet ben je een van de vele buitenlanders die zich zo langzaam maar zeker laten uitmelken. En als je straks niks meer hebt, ben je niks meer waard.
  Dus als ik jou was, zou ik mijn vingers daar niet aan branden. Jouw vriendin deed het, zij is degene die dan ook eigen verantwoording moet hebben.

  Een kennis van mij heeft zijn vriendin in de laatste jaren vele keren financieel uit haar problemen gehaald. Uiteindelijk is de verhouding toch gestrand, want zij kon niet genoeg krijgen. En hij zit nu in de problemen, omdat hij nu te weinig geld heeft om hier te kunnen blijven.

  Je moet bedenken, dat hier geen sociale dienst bestaat. Er is geen uitzondering mogelijk: red jij het financieel hier niet meer, kun je terug naar Nederland. Dus hoed jouw geld, deel het met niemand. Hooguit, net zoals wel terecht gezegd werd: niet meer dan een maandhuur voor zo’n huis zou kosten. Dan sus je misschien je geweten en red je het hier wel.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   “Misschien kan ik er zelfs niet blijven wonen indien er iets met mijn vriendin zou gebeuren?..” Lijkt me toch dat hij daar wil gaan wonen of begrijp ik dit verkeerd.

  • marcus zegt op

   Wel, ik heb al 20 jaar een company waar ik 49%van de aandelen bezit. Vrouw en eigen kinderen 50.9%en de rest zonder stemrecht bij een paar anderen om aan het minimum aantal aandeelhouders te komen. Nou, wat was dan die onzin?

 8. Hans zegt op

  Je hebt het wel over aannames…
  Zou je niet eerst via je vriendin informeren hoe dat huis betaald is, ik maak uit je verhaal op dat de koop al gedaan is, lijkt mij dan ook dat duidelijk is ook hoe er betaald wordt…
  Misschien heb je wel een hele lieve schoonmoeder en betaal je helemaal niets, of je betaald alleen huur conform de waarde van het huis…

  Een ‘worst case scenario’ uitleg heb je al kunnen lezen hier boven…

  Succes,
  Hans

 9. l.lagemaat zegt op

  Het heeft geen zin een bijdrage te leveren als vorm van huur, weggegooid geld.

  Een zinvollere bijdrage zou kunnen zijn als dat nodig is een stukje inboedel of een brommer of een
  goede ziektekostenverzekering.(eventueel voor haar moeder)

  De “bijdrages” komen vanzelf wel aan het licht! Gevraagd of ongevraagd!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Waarom zou de bedrage in de vorm van huur weggegooid geld zijn ?
   Verklaar me eens waarom het waardevoller zou zijn om een brommer, inboedel of een ziektekostenverzekering te kopen ?

   • RonnyLatPhrao zegt op

    lees….ziektekostenverzekering voor de moeder…

 10. c.van MEURS zegt op

  Wat heb je aan een huis zonder grond!! Ondanks een lease van 30 jaar kan de Thaise familie je het erg moeilijk maken zodat je vanzelf vertrekt uit je “eigen” huisje is di een beter antwoord? Gewoon niets kopen, bathtjes in knip houden.
  Fijne dagen en bezint voor men begint.

 11. theoS zegt op

  Raar verhaal, begrijp er weinig van. Bij mij staat ALLES op mijn vrouw haar naam, werkelijk alles. Al zo’n 30 jaar, ook over uitgaven en aankopen enz. bemoei ik mij niet mee. De uitkeringen in Euros uit Holland (AOW, pensioen) worden hier in dank aanvaard. Het is ook zo dat indien de echtegenote overlijd dan erft haar buitenlandse echtgenoot de grond en huis maar moet de grond binnen een jaar verkopen, indien niet dan wordt de grond na dat jaar onteigend.

 12. marcel zegt op

  jij moet gewoon niets tekenen als je vriendin haar handtekening heeft gezet is zij verantwoordelijk ze tekenen daar voor alles mijn schoonzus doet dat ook snap niets van (gelukkig) Die heeft een pak schulden op haar naam van zowat alle fam maar maak ze niets uit ???


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website