Mijn Thaise vriendin wil mij laten vermelden in het blauwe boekje?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
14 november 2018

Beste lezers,

Mijn vriendin wil mij graag in haar boekje van de personen die op haar adres wonen laten opnemen (het blauwe boekje met gouden letters), want dat is gemakkelijk als ik daar langer wil verblijven, in de toekomst.

Ik vertrouw het niet wat. Wat is het idee hierachter en wat kan ik nog meer verwachten?

Groet,

Bassie

24 reacties op “Mijn Thaise vriendin wil mij laten vermelden in het blauwe boekje?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het idee er achter is dat je vriendin heel veel van je houdt en hoopt dat je langere tijd bij haar gaat wonen.

  • Rob V. zegt op

   Het boekje heet de thabiejen baan (ทะเบียนบ้าน, thá-biejen-bâan). Het adres registratieboekje. In het Engels: thabian ban, house registrationbook.

   Het blauwe is er voor officiële inwoners van Thailand: mensen met de Thaise nationaliteit of immigranten (permanent residence). Het gele is er voor tijdelijke verblijvers (de meeste buitenlanders, ze hebben veelal slechts tijdelijke visums, een constant verlengde vakantie…).

   Naar ik weet doet het boekje niets meer dan dat het je adres officiëel bevestigd. Daarmee kun je o.a. voertuigen laten registeren of de belastingdienst laten zien dat je op dat adres woont. Ook kun je een roze pasje aanvragen bij de gemeente, wat handig kan zijn om de Thaise toegangsprijs te krijgen: bij diverse dingen betalen mensen van buiten meer maar op vertoon van een Thais rijbewijs of zo’n roze pasje willen ze wat vaker je de veel voordeligere Thaise toegangsprijs in rekening brengen.

   Ben je 1 van de vele buitenlanders die in Thailand verblijft zonder immigrant te zijn dan moet je nog steeds je 90 dagen melding doen bij de immigration, daar veranderd zo’n thabian baan niets aan.

   Bovenstaande met een slag om de arm, ik heb me er nooit echt in verdiept hoor. Wil je het naadje van de kous weten? Daarvoor zijn de duidend en 1 eerdere topics over de dit boekje mogelijk van nut. Ronny heeft al eens een stuk of wat keren links met verdere achtergrond info gegeven.

   Korte antwoord: Bassie je liefje voelt zich er blijkbaar beter bij, voor jou zijn de veranderingen minimaal. Ik zou zeggen, gewoon doen als je toch langs de gemeente moet voor e.e.a.

 2. Ger-Korat zegt op

  Wees gerust, vermelding is van nul en generlei waarde. Je kunt er niets mee. Het enige wat eventueel voor een rijbewijs of aankoop auto of motor van belang is, is een Residence Certificate welke je bij Immigration ten alle tijde kunt aanvragen indien je het nodig hebt. Voor de rest is een blauw boekje of geel boekje of welke kleur dan ook nietszeggend. De adresregistratie van een buitenlander is voldoende bij de Immigration in je regio, voor de rest kun je er niets mee.

  • janbeute zegt op

   Beste Ger en Ton .
   Als eerste een niet Thais burger zijnde kan niet bijgeschreven worden in het blauwe huisboek .
   En het gele huisboek heeft derdege wel zin .
   Ik heb al voertuigen hiermee op mijn naam kunnen registreren zonder een residents verklaring te hoeven halen .
   Je kan dus roerende goederen die geregistreerd staan eenvoudig op je naam zetten .
   Tevens heb ik na vertaling en legalisatie dit boek kunnen gebruiken als bewijs voor de fiscus in Heerlen .
   Dit bij een fiscale afhandeling van een koopsompolis .

   Jan Beute

   • ergens in thailand zegt op

    Dan ga maar eens praten met je vrouwtje lief want dat kan wel Jan.
    Ik woon nu ruim 10 jr met mijn vrouw en ik sta ook al 10 jr ingeschreven via het blauwe boekje maar ik heb ook het gele boekje en de Thaise Roze ID Card voor buitenlanders. Ik woon nu elders maar sta nog steeds ingeschreven op het adres van mijn schoonouders de Immigratie vindt dat oke.

    Bassie het stelt niks voor maar het is wel lekker makkelijk
    “ik zou zeggen gewoon doen”
    Je vrouwtje lief wil je gewoon helpen.

    welkom in Thailand

    mzzl Pekasu

   • Joost M zegt op

    Janbeute kan jij even contact met mij opnemen [email protected] i.v.m koopsompolis ervaring

  • Hans van der Veen zegt op

   Ik sta al 6 jaar ingeschreven bij de dochter van mijn Thaise vrouw. Dit was alleen maar voor de Immigratiedienst. We hebben het altijd zo gelaten omdat wij nog wel eens verhuizen. Dit is bekend bij de Immigratie maar geeft geen problemen. “Als ik maar geregistreerd sta.”

 3. Han zegt op

  Een buitenlander kan niet in het blauwe boekje, daar moet je een geel boekje voor aanvragen, soms gaat dat makkelijk maar ik ben er drie maanden mee bezig geweest voor ik het voor elkaar had.
  Het geeft alleen maar aan dat je daar woont, kan soms makkelijk zijn maar geeft geen verplichtingen.

  • ergens in thailand zegt op

   Een buitenlander kan wel in het blauwe boekje Han en het gele boekje had ik in een paar uur bij de gemeente.
   mzzl

   • ergens in thailand zegt op

    sorry ff nagevraagd ik sta ingeschreven op het adres van mijn schoonouders en heb toen het gele boekje gekregen met dat adres.
    Dus inderdaad je kan als niet Thai niet bijdgeschreven worden in het blauwe huisboekje.

    mzzl

    • Rob V. zegt op

     Een persoon die niet de Thaise nationaliteit heeft (diir geboorte of naturalisatie) kan wel degelijk in de blauwe Thabiejen-baan komen als deze persoon een officiële immigrant is (permanent residency). Een niet-immigrant, de verblijfsstatus waar de meeste buitenlanders voor kiezen, kan inderdaad alleen in het gele boekje komen.

 4. ton zegt op

  ik heb zelf het gele boekje zelfs daar kun je niks mee

 5. Arie zegt op

  Klopt wat Han zegt. Toevallig, wat is toevallig, ben ik van de week met mijn vrouw naar het Amphur geweest om te vragen of ik ook in het blauwe huisboekje ingeschreven kan worden, omdat we een half jaar in Thailand en een half jaar in Nederland wonen. Dat kon dus niet, maar ik kon wel een geel boekje aanvragen. Maar daar komt nogal wat bij kijken aan formaliteiten, documenten en getuigen die mee moeten. Maar we hebben een afspraak voor 12 februari 2020, want de agenda was eerder vol. Geeft mij mooi de tijd om erover na te denken of ik het inderdaad wel wil en wat precies de consequenties zijn, de voor- en/of nadelen.

  • Jasper zegt op

   Op de bonnefooi met de huwelijksverklaring naar het Amphur, verklaring van mijn aanwezige echtgenote en 10 minuten later naar buiten met het gele boekje. Zo kan het dus blijkbaar ook.

 6. tom bang zegt op

  Ben vorige maand naar districts kantoor geweest om me te laten bijschrijven in het blauwe boekje maar de ambtenaar zei dat ik een geel boekje kreeg.
  Het is bij mijn weten een bewijs dat ik op dat adres woon en ik kan het gebruiken als ik naar land en transport ga om mijn Nederlandse rijbewijs om te zetten naar Thais. Moet 2x want hier hebben ze voor ieder rijbewijs een appart kaartje.
  Bij imigration accepteerden ze het niet, moest evengoed nog met foto’s aankomen voor het huis met nummer duidelijk te zien, in de woon en slaapkamer.
  Het boekje is gratis. Het meteen daarna verkregen roze i.d. voor buitenlanders koste 60 baht.

 7. BramSiam zegt op

  Misschien een zijstapje. maar de opmerking hierboven over het Residence certificate als je een motor wil aanschaffen is weliswaar heel logisch. Dat kreeg ik ook te horen in de zaak waar ik een motor wilde kopen. Vervolgens dus welgemoed naar de immigration in Jomtien, met ,okm paspoort, visa, alle vereiste fotocopiën, verklaring van mijn huisbaas etcetera.
  Daar de hele molen door, tot ik uiteindelijk bij het loket kwam dat de verklaring moest afgeven. Daar kreeg ik doodleuk te horen dat ik eerst de motor moest kopen en met het bewijs daarvan naar de immigration.
  Dit is qua volgorde volslagen onbegrijpelijk. Je moet resident zijn om een motor te kunnen kopen lijkt me. Als ik de motor eerst moet kopen en dat zou echt kunnen, waarom zou ik dan nog een verklaring gaan halen.
  Dit soort deadlocks of catch22 situaties zijn in Thailand natuurlijk aan de orde van de dag, maar het blijft wonderlijk en op z’n zachtst gezegd irritant.

 8. Laksi zegt op

  Tja,

  Het zelfde als Han en Ton,

  Veel werk om een geel boekje te krijgen pff, daarna kan je er alleen een motor, auto of vliegtuig mee op je naam zetten, verder heb je er niets aan.

 9. Gerard zegt op

  Je kan niet opgenomen worden in het blauweboekje.
  Een buitenlander kan alleen een gele boek aanvragen.
  Dit gele boekje kan gebruikt worden om een auto of motor op je naam geregistreerd te krijgen.
  Een andere manier om je auto en/of motor op je naam te krijgen is een verklaring van de Immigratiedienst te gebruiken.
  Het gele boekje heb je nodig wanneer je bij de revenue office (belastingdienst) je inkomen opgeeft.
  Het gele boekje bevat oa je TIN-code (sofinr in NL) waarmee je bij de belastingdienst wordt geregistreerd zodra je belasting verschuldigd bent.
  Bij onjuistheid lees ik graag de reacties.

  mvg Gerard

 10. Cha-am zegt op

  Niet helemaal waar dat je als buitenlander niet in het blauwe boekje mag.
  Als je een permanent resident hebt, dan mag je wel in het blauwe boekje ( tambien ban )

 11. Ben Geurts zegt op

  Dag allemaal , ik heb een blauw boekje en motor op mijn naam. RaRa

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Elk adres in Thailand heeft een blauw boekje (Tabien baan). Dat boekje bewijst dat het adres officieel bestaat.

   Komt er iemand op dat adres wonen, dan wordt hij/zij ingeschreven in dat blauwe boekje als bewijs dat hij daar officieel woont. Echter, dat inschrijven in het blauwe tabien baan is enkel voor Thai of buitenlanders die een Permanent resident status hebben.
   Ben je als buitenlander geen ‘Permanent Resident”, dan is er het gele tabien.
   Ben je toch als buitenlander, zonder Permanent Resident status, ingeschreven in dat blauwe Tabien baan dan is dat een administratieve fout geweest.
   Vele buitenlanders zullen daarom in het bezit zijn van 2 tabien baan.Een blauw tabien baan waar hun naam niet in staat (misschien wel van hun vrouw/vriendin/vriend) en een geel tabien baan waar hun naam wel in is opgenomen.

   Die motor heeft niks met dat blauw adresboekje (tabien baan) te maken.
   Ook met een Residence certificaat of geel Tabien baan kan dat.

 12. janbeute zegt op

  Er is nog een voordeel aan het gele tambieenbaan , en dat is als men een bankrekening wil openen .
  Ik lees nog weleens op dit blog en op Thaivisa dat er nog wel eens problemen zijn bij sommige branches van Thaise banken met oog op het openen van een rekening .
  Laat maar eens je yellow boekje zien , kijk wat er dan gebeurt .

  Jan Beute .

 13. janbeute zegt op

  Wat je nodig hebt voor aanvraag van het gele tambieenbaan is .

  Je paspoort en bewijs van soort van verblijf dus bv je retirement extension of marriage extension stempel .
  Ook je paspoort moet vertaald worden in het Thais .
  Indien wettelijk gehuwd , een in het Thais vertaalde kopie van je huwelijks aktes in Nederland of Belgie of de KorRor bij een geregistreerd huwelijk in Thailand .
  Kopie van je Nederlandse of Belgiesche geboorte akte ook vertaald in het Thais .
  Daarnaast moet ook nog een kopie van het blauwe Tambieenbaan boekje van de Thaise onderdaan waar je permanent verblijft .
  Daarna krijg je nog een gesprek met een medewerker van het Amphur over je verleden .
  Vragen zoals bv wat je beroep was en wat je ouders deden voor werk enz .
  De vertalingen hoeven overigens niet gelegaliseerd te worden .
  Ik ben nu op dit moment bezig met mijn tweede Yellow book daar ik nu woon aan de overkant van de weg in ons nieuwe huis .
  En ik nog steed geregistreerd sta op ons oude adres , huis is nog steeds in ons bezit .
  Tijdens de aanvraag van het tweede boek 3 weken al weer geleden bij het Amphur in de stad Pasang kwam nog een fout uit het verleden aan het ligt in mijn huidige 14 jaar oude Yellow homebook .
  Mijn registratie nummer begon met een 8 moest een 6 zijn .
  De 8 geld voor people from the Doi , dus bergvolk die ook geen vaste verblijfstatus hebben .
  Farangs zo als ik moeten een 6 aan het begin hebben van de cijferreeks .
  De aanvraag verloopt bij ons in het Amphur van Pasang zoals gewoonlijk weer traag , maar ik maak mij hier totaal niet druk om .
  Ambtelijke molens draaien ook hier langzaam .

  De aanhouder wint , ook in Thailand .

  Jan Beute .

  • Han zegt op

   Bij mij moesten de veralingen wel degelijk gelegaliseerd worden. Daarnaast met de puu jai en twee andere getuigen daar naar toe die ondervraagd werden, de vader van mijn meissie en de overlijdensakte van haar moeder.
   Toen dat allemaal rond was ben ik voorgesteld op de maandelijkse bijeenkomst van de muu baan, heb ik daar een speech gehouden en werd er met hand opsteken gestemd of ik geaccepteerd zou worden.
   Vervolgens is dit besluit 30 dagen op diverse plaatsen in de ampheu opgehangen zodat mensen bezwaar konden maken.
   Nog een aantal dingen maar ik wil maar zeggen dat elke ampheu dat zelf invult, bij de 1 is het een fluitje van een cent en bij mij hebben ze alles uit de kast gehaald om het zo moeilijk mogelijk te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website