Beste lezers,

Ik zit een beetje met mijn handen in mijn haar. Ik wil graag mijn Belgische rijbewijs inruilen voor een Thai rijbewijs. Maar na een paar pogingen spelen ze hier wel echt met mijn voeten.

Graag wil ik vernemen welke de “juiste” procedure is en of ik wel degelijk rijschool moet volgen. Ik ben 45 jaar trucker geweest en heb nooit brokken gemaakt, en nu gaan ze me hier een rijschool voorschotelen. Ik wens van de Belgische lezers de juiste informatie te bekomen.

Ik ben woonachtig in Kaset Wisai (isaan) en zijn er misschien ook Belgen die hier in de buurt wonen om daar ook informatie van te bekomen, hoe zij tewerk zijn gegaan om hun rijbewijs om te ruilen.

Info bij de Belgische ambassade leverde niets op en daar steken ze hun kop in het zand.

Vriendelijke groeten,

Gustaaf

12 reacties op “Mijn Belgische rijbewijs inruilen voor een Thais rijbewijs?”

 1. Fred zegt op

  Gewoon het Thaise rijbewijs gaan halen. Voor de auto en de scooter.
  Zonder dat ik het wist had mijn vriendin de beambte 2000 Bath toegeschoven zodat ik met vlag en wimpel slaagde. Trouwens ik had het makkelijk zelf gehaald !!!!
  Je Belgische hou je gewoon en zolang je nog in Belgie staat ingeschreven kan je hem daar ook verlengen.
  Makkelijker dan je denk……..

  • David H. zegt op

   @Fred

   jouw quote
   “Je Belgische hou je gewoon en zolang je nog in Belgie staat ingeschreven kan je hem daar ook verlengen.”

   ??
   Het Belgisch rijbewijs telt toch voor je leven (permanent) ! Zelfs uitgeschreven loopt dat verder tenzij rijverboden of intrekking vanwege rechter .
   Je international rijbewijs verlengen is op je gemeentebestuur .
   Ik heb wel nog het oude drieluik ,niet de credit card format

   • Jan zegt op

    Indien je nog een oud rijbewijs ( papieren roze versie ) bezit is dit correct. De nieuwe belgische ( type bankkaart ) rijbewijzen, zijn beperkt in tijd. In mijn geval 10 jaar.

 2. bert zegt op

  Voordeel van een rijschool is dat zij alles voor je regelen.
  Je hoeft niet eens lessen te nemen, als je maar betaald.
  Verder is het ook zelf makkelijk te regelen.

  Certificate of residence (kun je halen bij Immigration of bij je eigen ambassade)
  Rijbewijs en internationaal rijbewijs
  Keuringsdocument van de arts (gewoon bij de kliniek, 100 Thb)
  Copy paspoort
  Copy visum.
  Pasfoto’s

  Wil je ook gelijk voor de motor alles in 2 voud.

 3. Eddy zegt op

  Voor elke soort (A-E) op je Belgische rijbewijs kun je zonder rijexamen een Thaise equivalent krijgen.

  De enige test nodig is een kleuren- en of een reactie test. Wel handig als je een paar woorden Thais spreekt zoals de kleuren rood, groen en geel.

  Dus als je bijvoorbeeld geen A-rijbewijs hebt, moet je in Thailand een motor rijvaardigheid+ theoretisch examen afleggen.

  Welke papieren heb je nodig: 1) een recente medische verklaring (voor elke soort rijbewijs een kopie), 2) bewijs van Thaise residentie, dit kan zijn een (gratis) verklaring van immigratie, of een kopie roze Thaise ID met gele tambien baan boekje.

  De eerste keer is de rijbewijs 2 jaar geldig en bij de volgende verlengingen 5 jaar.

  Tenslotte, voor elke soort (motor, auto) krijg je een aparte rijbewijs in het formaat van een credit card, dezelfde dag nog. Kosten: niet meer dan 500 baht.

  Succes ermee!

  • Frank zegt op

   Klopt Eddy zo heb ik het vorig jaar ook gedaan. Moest wel 3 uur rijden voor mijn formulier van ingezetenen en 2 uur wachten in het gemeentehuis.
   Bij de test op het gemeentehuis mag vrouw/vriendin mee dus kennis van Thaise taal is niet noodzakelijk. Kosten bij mij 300 bath per rijbewijs. Zorg dus dat je motor rijbewijs en autorijbewijs aanvraagt.
   Succes

 4. Mark zegt op

  … en je hoeft je BE/NL, noch je internationaal rijbewijs in te leveren. De neem je gewoon terug mee, samen met je Thais rijbewijs. Enkel de kopies laat je achter in het transport office. O ja, je moet ook verplicht een uurtje naar een Thaise verkeersfilm kijken. Een didactisch nutteloze soap of the road overigens.

 5. Yan zegt op

  Het Belgische rijbewijs wordt in Thailand niet erkend, het Europese rijbewijs evenmin…dit was mijn ervaring. Ga gewoon voor de test (in het Engels) en binnen een halve dag ben je gesteld….

 6. Ton zegt op

  Kunt u op basis van een in België afgegeven “internationaal rijbewijs” geen Thai rijbewijs ontvangen, dat u gewoon naast uw Belgische rijbewijs kunt aanhouden? Anders wordt het weer opnieuw examen doen.

 7. Josse zegt op

  Ik was in januari op het jaarlijkse vlamingen feest in Pattaya, ook een afvaardiging van de belgische ambassade was aanwezig. Daar heeft de vice consul in zijn toespraak uitgelegd dat er nu een overeenkomst is met Thailand. Je moet met je belgisch rijbewijs en een engelse vertaling ervan(die je desnoods zelf mag maken) naar de ambassade in Bangkok hierop komt een zegel van de belgische ambassade voor eensluidend verklaard. Daarmee kun je dan verder gaan om je thaise rijbewijs zonder meer te laten afleveren. Neem desnoods kontakt met de ambassade in Bangkok, zeer vriendelijke mensen.

  • David H. zegt op

   Ik heb dat zoals vele andere Thai-Belgen al Jaren geleden (7) met simple Belgisch rijbewijs + Internationaal rijbewijs eerst 1 jaar en daarna 5 jaar verkregen in Pattaya mits alle andere documenten.

   Het international rijbewijs werd blijkbaar als Engelse vertaling genomen

   Blijkbaar zijn wij allen dan de Ambassade voor geweest of hebben deze een bijverdienste fee geroken ?

 8. Lung addie zegt op

  Enkele jaren geleden schreef Lung addie een artikel over het behalen van een Thais rijbewijs op basis van een Belgisch of in Belgie uitgegeven internationaal rijbewijs. Daar dit reeds enkele jaren geleden is zal er wel al een en ander anders zijn, doch in grote trekken zal er nog overeenkomst zijn.
  Zo zijn er intussen twee testen bijgekomen: test dieptezicht
  test zijzicht
  inkijken boek vervangen door video
  De beste raad welke ik kan meegeven is: om over en weer geloop te vermijden en ook geen ‘welles nietes spelletjes’ te moeten lezen ga je best eerst naar het Transport Office. Je neemt je internationaal en nationaal rijbewijs mee zodat je dit aan de betreffende officier kan tonen. Je neemt natuurlijk ook je paspoort mee zodat je kan tonen over welk visum je beschikt. Die zal je dan meteen zeggen of het aanvaard wordt of niet. Dan vraag je wat je precies verder nodig hebt aan verdere documenten en laat het de officier eventueel opschrijven..
  Wat geldig is in het ene transportoffice is vaak anders in een ander office…. dus ga het eerst vragen, vragen kost niets maar kan veel moeite besparen.

  Het verhaal van Lung addie kan je hier lezen:

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/thais-rijbewijs/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website