Met mijn gezin verhuizen naar Thailand?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
10 april 2024

Beste lezers,

Hallo, wij zijn een gezin van 5 personen.  Ik ben 32 mijn man is 35 en 3 kids van 9, 2,5 en 7 maanden. Al jarenlang wil ik weg uit Nederland, ik werk nu zo’n 2 jaar als freelancer en ben op een punt gekomen dat ik ongeveer een bovenmodaal maandsalaris per week verdien, ik heb ook nog diverse passieve inkomstenstromen.

Eigenlijk is mijn idee gewoon alles verkopen, inpakken en gaan en kijken of ik daar wil blijven en voor hoelang. Kan zoiets? Omdat je niet echt kan emigreren, maar telkens je visum moet hernieuwen? Is mijn wens realistisch? Kan dit gewoon zomaar? Kan ik daar heen gaan en een nieuw leven beginnen?

Mijn inkomen is dus geen probleem, omdat ik naast mijn eigen werken nog cursussen doe waarbij ik mensen leer hetzelfde te behalen, deze cursus zal dus echt next level gaan als ik mijn locatie verander en laat zien wat er haalbaar is. Wij willen ons graag vestigen in Phuket en hebben ook al een school gevonden voor onze oudste zoon.

Ik hoor graag wat adviezen van jullie.

Groet,

Denise

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

19 reacties op “Met mijn gezin verhuizen naar Thailand?”

 1. R. zegt op

  Alles kan. Zolang je inkomen genoeg is, zie ik geen problemen.

  Ik heb wel nog een tip voor jullie: Doe zo min mogelijk investeren in Thailand (huur i.p.v. koop een huis), zodat wanneer het leven toch niet zou bevallen in Thailand, je gewoon weer zonder veel schade terug kunt emigreren naar Nederland.

  • RonnyLatYa zegt op

   En waarom zou enkel een voldoende inkomen van belang zijn om zonder problemen langdurig in Thailand te mogen verblijven.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Denise, wat bedoel je met ‘niet echt emigreren’? Jij verlaat Nederland metterwoon dus je emigreert. Jij verlegt jouw woonst naar een ander land en dat is emigreren.

  Kun je in Thailand immigreren? Immigreren is je ergens vestigen vanuit een ander land. Ja, dus. Je wordt inwoner van Thailand, zeker ook fiscaal gezien ‘alles verkopen’, en zelfs als echte resident als je die procedure doorloopt. Maar je moet wel ieder jaar een extension halen al kun je met een kapitaalinjectie een ander regime afspreken.

  Maar welk visum? Daarvoor zou ik dit blog eens goed doorlezen in de honderden visumvragen. Misschien heb je wel een workpermit nodig want je wilt in Thailand cursussen gaan geven. Of daar beren op de weg liggen zou ik maar heel goed navragen, en dat kan ook in dit blog.

  Dat je de zorgpolis niet kunt meenemen weet je vast al. Je hebt de keuze voor Phuket al gemaakt. Mooi eiland en vol Russen…

 3. George zegt op

  Denise alles kan …maar ook alles kan heel anders uitpakken dan jij verwacht. Ik heb omdat mijn dochter met een Thaise naam niet leerplichtig was ….nog vier en een half een half jaar, zes maanden met mij in Thailand Malesie Singapore en Indonesie laten verblijven….tot ze vijf werd. Het meest waren we in Thailand…vooral in en rond PKK, betekent niet Phuket…. in 2014 nog een rustig stadje Prachuap Kiri Khan.
  Een nieuw leven beginnen doe je alleen al;s het oude bij de schroothoop kan. Een ander leven begint niet noodzakelijk in een ander land. Alles kan maar je bent zelf de motor. Succes.

 4. Ad zegt op

  Beste Denise,
  Laat je nooit uitschrijven uit Nederland. De kinderen zijn gratis verzekerd. Recht op voorzieningen die er in Thailand niet zijn. Huur eerst iets in een buurt waar bv strand dichtbij is en een resort met een kinderzwembad in de schaduw. Het liefs met zout water. Waar ik een huis heb zit ik 10 min van het strand en een mooi resort. Het adres is 89/5 Soi Najomtien 52, Na Jomtien, Sattahip, Chonburi, 20150 Na Jomtien, Thailand.https://sunset-village-beach-resort-pattaya.hotelmix.co.th/#lg=384800&slide=942938857
  Deze foto is oud want nu zijn de bomen veel groter. Zelfs het grote zwemad licht bijna in de schaduw. Het water is koel. 15 graden kouder door een speciale techniek. De huisjes zijn duur maar je komt om te genieten.
  Als je een drankje neemt kan je gratis zwemmen in de zwembaden en zee. Als je wilt kopen kan dat.
  Prijzen tussen de 1 en 1,5 miljoen bath met minimaal 3 slaapkamers. Het leven hier is ook om van te genieten. Nog een belangrijke tip geef jouw kinderen volgens de Nederlandse wet goed onderwijs. Hier tellen de meeste onderwijsinstellingen niet mee. Overleg met jouw leerplichtambtenaar wat de mogelijkheden zijn. Mijn kinderen hebben oa online school. Erkend door de Nederlandse staat.
  Wil iemand nog wat vragen of opmerkingen [email protected]

  • Erik Kuijpers zegt op

   Ad, Denise schrijft over emigreren; dan moet je je uitschrijven uit NL en dat betekent meestal einde zorgpolis. Daar zijn nu eenmaal regels voor en die zijn er om na te leven. Frauderen hiermee is een misdrijf en bij ontdekking ga je op de blaren zitten. Kan je een smak geld kosten.

   Ziektekostenpolissen kun je ook sluiten als je in Thailand woont en zeker bij jonge mensen als in casu hoeft dat geen vermogen te kosten; bovendien je maakt een keuze ergens voor en daar zitten gevolgen aan. Denise kan informeren bij AA in Thailand en daar kun je in het Nederlands terecht, ook voor andere verzekeringen.

   • andrew van schaik zegt op

    AA in Thailand, Hua Hin,Phuket, Pattaya enz. is overgenomen door Aliance, New Delhi India.Zij doen geen internationale verzekeringen meer. AA World valt ook onder Aliance doet dat wel. Bij calamiteiten schijnt daar een heel team klaar te staan. Op mij maakt AA World tot op heden best een goeie indruk. Dich hebben geen kantoor in Thailand.
    Voor een gezin met drie kinderen wordt internationaal verzekeren echt duur. En wat de kinderen bereft internationale scholen zijn bijna niet te betalen. Die moet je contacten want Thaise scholen hebben een bedenkelijk niveau, geldt ook voor Thaise universiteiten!
    SUKSES. (bezint eer gij begint)

  • Freddy zegt op

   Een huis in Jomtien met 3 slaapkamers voor 1.5 miljoen bath, zo ik ook wel willen zien, wij betalen meer alleen al voor de bouw alleen en niet aan zee.
   Weet niet hoeveel keer jullie Thailand al bezocht en beleefd hebben, maar naar hier komen wonen is geen evidentie, met geld alleen kom je er niet, vereist heel veel flexibiliteit, geduld, omgaan met andere mentaliteit, wegverkeer.. elk jaar gedoe met visum verlenging, en dat met kinderen, om hun toekomst veilig te stellen zijn internationale scholen aangeraden, maar die zijn heel duur. bezint eer ge begint, succes

 5. Herman B. zegt op

  Beste Denise,

  De beantwoording van jouw vraag kost hoofdbrekens. Om te beginnen jullie verblijf voor langere tijd als gezin in Thailand. Jullie emigreren uit NL en immigreren in TH. Wil je langer dan een jaar, dan moet er een verlenging van het verblijf worden aangevraagd. Voldoe je aan de financiële voorwaarden dan is die verblijfsverlenging gewoonweg een feit.

  Maar ik vraag me af op basis van welk visum je dat verblijf wilt realiseren? Ik neem aan dat jullie niet als toerist naar TH toe willen, of jullie er Thai familie hebben meldt je niet, op grond van ‘retirement’ lukt niet want nog geen 50 jaar oud, je wordt niet uitgezonden door een NGO, noch heb je een werkvergunning.
  Is het dan mogelijk op grond van Non Immigrant O- OA? Een leeftijdsbeperking is mij niet bekend, je dient 800K ThB op een bankaccount te hebben of een maandelijks inkomen van ThB 65K aan te tonen. Lijkt mij uit jouw informatie te lezen dat inkomen zowel voor de aanvraag als voor de verlengingen van verblijf verzekerd is. Jouw man en kinderen zouden in dat geval als ‘dependent’ op jouw visum kunnen meeliften. Zij hoeven ook zelf niet aan financiële voorwaarden te voldoen.
  Maar vraag voor alle zekerheid na met Thailandblog-visum vraagbaak RonnyLatYa via het contactformulier. https://www.thailandblog.nl/contact/

  Je meldt een 3-ledig inkomen: 1- passieve inkomstenbronnen. (Bekijk eens of die voldoende zijn om aan de Immigration-eisen te voldoen). 2- als freelancer, en 3- als cursusgever.

  Bedenk dat je als buitenlander in Thailand niet mag werken. Algemene regel is dat een buitenlander nooit werk mag doen, welk een Thai ook zou kunnen verrichten. Doe je dat wel, dan staan er vervelende consequenties tegenover. Een 2e dwingende regel is dat je altijd een werkvergunning nodig hebt. Zonder ‘work permit’ mag geen arbeid/werk/prestatie/taak/handeling ten behoeve van inkomensvergaring worden uitgevoerd.

  Je hebt te maken met 1- de ‘Foreign Employment Act (Amend. 1978)’’: regelt op nogal stringente wijze dat een buitenlander die aan de slag wil een werkvergunning moet hebben, maar het verkrijgen ervan een ingewikkelde kwestie.
  2- de ‘Foreign Business Act 1999’: legt uit in welke sectoren een buitenlander al dan niet werkzaam kan en mag zijn. Toegevoegd zijn bijlagen met niet toegestane werkzaamheden, waarvan nr 21 van lijst 3 veelal van toepassing is.

  Als freelancer aan de slag lijkt op bezig zijn als ‘digital nomad’. Ook daarvoor heb je in Thailand een werkvergunning nodig. Les- of cursussen geven is sowieso al uit de boze, tenzij je werkt op uitnodiging en/of in dienst van een in TH gevestigd opleidingsinstituut. Die regelt dan de werkvergunning en de daarbij benodigde Visum B. Hoe jouw gezin hierin past, is dan weer een vraag aan RonnyLatYa.
  Een laatste opmerking: je valt in TH onder het Thaise belastingregime. https://www.rd.go.th/english/index-eng.html

  Laat tzt weten hoe het je/jullie vergaat in jouw zoektocht naar mogelijkheden.

  • RonnyLatYa zegt op

   O – OA – OX zijn allemaal vanaf 50 jaar.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Denise en Herman B, woon je metterwoon in Thailand met (deels) Nederlands inkomen dan val je primair onder de werking van het belastingverdrag NL-TH. Voorts komt de Thaise wetgeving om de hoek kijken. Op onderdelen blijft ook de NL-wetgeving van kracht.

 6. Louis Tinner zegt op

  Je vergeet een heel belangrijk ding. Veel mensen denken dat alles goedkoop is in Thailand, dat is echt niet zo. Maar 1 ding is zeer duur, goede scholing voor de kinderen. Nist International School kost je in totaal voor een 3-jarige 1.4 miljoen baht, dat is 35.000 euro per jaar. Kijk hier voor de berekening https://www.international-schools-database.com/in/bangkok/nist-international-school-bangkok/fees

  De goedkope Thaise scholing is, vergeleken met Nederland, niet goed.

  Verzekering is ook erg duur als je met vijf mensen bent.

  Als je 3 kinderen hebt is Nederland de beste optie.

 7. Johan zegt op

  Misschien helpt dit U.

  https://www.facebook.com/BaanThaiSolutions

  Succes toegewenst!

 8. RonnyLatYa zegt op

  Gezien jullie leeftijd (32 en 35) en je niet voor een bedrijf gaat werken (workpermit) lijken me de kansen om langdurig in Thailand te verblijven niet zo groot.

  Mogelijk kan je wel blijven indien je kan bewijzen dat je kinderen er school lopen. Je kan dan een verlenging van je verblijfsperiode bekomen op basis van je kinderen die er school lopen.
  Gaat dan via deze verlenging
  11. Visa extension – In the case of being a family member of an alien who has been permitted a temporary stay in the Kingdom for study in an educational institution according to Clauses 2.8 or 2.9 hereof (applicable only to parents, spouse, children, adopted children, or spouse’s children):

  Moet je minstens 500 000 Baht op de rekening hebben in Thailand
  “In the case of parents, funds must be deposited in a bank in Thailand, under the father’s or the mother’s name, of no less than Baht 500,000 for the past three months. For the first year only, the applicant must have proof of a deposit account in which said amount of funds has been maintained for no less than 30 days prior to the filing date.”
  https://bangkok.immigration.go.th/en/visa-extension/#1610937186137-c021ebcc-a224
  Maar je contacteer daar best immigratie eens voor meer details.

  Een andere mogelijkheid en als je het geld er wil aan spenderen is eens contact nemen met Thailand Elite.
  https://www.thailandeelite.com/en
  Hebben mogelijkheden voor een gezin en geen leeftijdsbeperking. Kost wel wat natuurlijk.

  Let wel op met werken en indien je niet over de juiste bewijzen beschikt zoals een workpermit.
  Begin daar niet aan. Niet alleen jij kan dan buiten Thailand gezet worden, maar ook je ganse gezin….

  En dat een gezin van 5 best een goede ziekteverzekering heeft hoef ik eigenlijk niet te zeggen.

 9. Marcel zegt op

  Beste Denise,
  Interessante vraag, die aansluit bij mijn orientatie.
  Ik verdiep mij momenteel in copy-writing, en wil dan online mijn geld gaan verdienen.
  Jij schrijft dat je freelancer bent, mag ik vragen wat je doet?
  Groeten, Marcel

 10. kor zegt op

  Wat een leuk voornemen Denise. Ik wordt daar vrolijk van. Het zal jullie leven verrijken en voor de kinderen zal zo’n leven van onschatbare waarde zijn. Gewoon doen maar je wel voorbereiden want dat lees ik niet in je verhaal. Ik zie verschillende mensen welke beren op de weg zien verschijnen maar daar kan je heel goed omheen. Hoe lang jullie in Thailand kunnen blijven kan je bij een visumbureau in Nl informeren en wanneer Thailand goed bevalt kan je bijvoorbeeld deels in loondienst gaan (of je man) en via die weg een status krijgen d.m.v. een werkvergunning. Thailand is vanaf 1 januari ongeveer het duurste land qua inkomstenbelasting geworden (voor zolang het duurt) dus zo weinig mogelijk naar dit land brengen. Wanneer je vooralsnog minder dan 180 dagen hier verblijft hoef je geen aangifte te doen want je bent geen belastinginwoner. Komt tijd, komt raad. Duurste ter wereld omdat het toptarief bijvoorbeeld 35% is en daarvoor geen enkel sociale voorziening wordt teruggeven zoals in Nl. Dan de ziektekosten. Wanneer ik jouw/jullie inkomen inschat betalen jullie al snel 700 euro per maand in Nederland. (premies ziektekostenverzekering). ++++++Ref: Als zzp’er moet je voor de Zvw een percentage premie betalen over de belastbare winst van jouw onderneming. De hoogte van deze premie wordt jaarlijks bepaald. In 2024 is het percentage 5,32% over maximaal € 71.628 belastbare winst. Het maximum in 2024 is dus € 3.810.21 mrt 2024. +++++++++ Bij bijvoorbeeld Oom verzekeringen heb je een geweldige in- en outpatient werelddekkende polis voor dit geld. Anyway; Win zoals je nu gedaan hebt alle info in welke je kunt. Op Primevideo of videoland draait momenteel een serie van de Bitcoinfamilie. Die hebben al 42 land bezocht en daar kort of lang gewoond. Ook staat Thailand in hun rijtje. Die docu raad ik je aan. Belastingen, gezondheidzorg en thuisonderwijs zijn wel dingetjes hoor. Het wordt zachtjesaan allemaal duidelijker. Succes 🙂

  • Cornelis zegt op

   Bij een Nederlands visumbureau informeren hoe lang je in Thailand kunt blijven lijkt me een slecht advies. Afgaan op de Thaise regelgeving, zonodig aangevuld met de toelichting van onze visumexpert hier op dit blog, is een veel betere weg. Niet dat er veel uitzicht is op langdurig verblijf, want de vraagsteller voldoet gewoon niet aan de eisen die daarvoor worden gesteld. En in loondienst gaan, zoals je suggereert, is ook alleen maar voor een zeer beperkt aantal beroepen mogelijk.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Kor, wat wil je ons nu doen geloven? Ik citeer ‘Thailand is vanaf 1 januari ongeveer het duurste land qua inkomstenbelasting geworden (voor zolang het duurt) dus zo weinig mogelijk naar dit land brengen. Wanneer je vooralsnog minder dan 180 dagen hier verblijft hoef je geen aangifte te doen want je bent geen belastinginwoner.’

   Beide zinnen zijn onjuist en geven naar mijn mening aan dat je je niet in de materie hebt verdiept en/of dit blog niet attent volgt.

   Lammert de Haan en ik hebben hier uitgelegd dat de Thaise overheid heeft aangegeven dat verdragen zullen worden gerespecteerd. Ik heb de lezers er verder op attent gemaakt dat de 180-dagen regel de Thaise wettekst is maar dat het verdrag, met name artikel 4, het woonplaatsartikel, wel vóór gaat.

   Ja, er liggen nog beren op de weg, met name artikel 23 lid 5 van het verdrag, en de Thaise advieswereld verwacht nog een uitleg van ‘Bangkok’ over de 60 verdragen die dit land heeft afgesloten. Er lopen ook angstaanjagende verhalen in de internetmedia maar waarop die gebaseerd zijn, is mij een vraag. ‘Van horen zeggen’ denk ik.

   Ik zou het vervelend vinden als lezers op het verkeerde been gezet worden. Wacht rustig af, en wat artikel 23 lid 5 betreft, ik ben er mee bezig en ga daarover met Lammert aan tafel. Ik ben al heel lang niet meer in Heerenveen geweest…

 11. Annemarie zegt op

  omdat ik naast mijn eigen werken nog cursussen doe waarbij ik mensen leer hetzelfde te behalen, deze cursus zal dus echt next level gaan als ik mijn locatie verander en laat zien wat er haalbaar is.

  Het lijkt er op dat je mensen wilt overtuigen bij cursussen en dat wilt bewijzen door je locatie te veranderen.
  Of dat haalbaar is, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden.
  Er zijn veel influencers actief op internet die zo ook proberen om een inkomen te genereren.
  De haalbaarheid daarvan is natuurlijk afhankelijk van het aantal clicks en followers.

  Als je in Thailand je eigen freelance werk kan voortzetten waarbij je in een week tijd een maandloon kan binnenharken, dan moet het financieel wel mogelijk zijn om er een bestaan op te bouwen.
  Wel goed je huiswerk doen m.b.t. visa / verzekeringen/ werkvergunning etc.

  Succes,
  Laat eens hoe het verloopt.
  Annemarie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website