Beste lezers,

Ik heb een vraag die ik nergens kan terugvinden op het blog. Dus daarom stel ik hem hier even.

Ben voor een kleine maand in Nederland en heb al de nodige formulieren voor de aanvraag van een visum Non-Immigration O-A (voor vrijwilligerswerk) Long Stay meegebracht uit Thailand.

Nu heb ik op de website van de Thaise Ambassade in Amsterdam gekeken en bij de Nederlandstalige site staat niets vermeld over een medische keuring, maar bij de Engelse site wel.

Ben gaan informeren voor een medische keuring voor de Tropen hier, maar hier zit een aardig prijskaartje aan tussen de 500 en 600 euro, voor de specifieke keuring, o.a voor lepra, tb, drugaddition, elephantiasis, etc.

Nu is mijn vraag kan ik deze keuring ook ondergaan in Thailand dat lijkt me stukken goedkoper. Weet hier iemand antwoord op?

Alvast bedankt en vriendelijk groet,

Anja

No votes yet.
Please wait...

27 reacties op “Lezersvraag: Is een medische keuring voor een visum Non-Immigration O-A Long Stay verplicht?”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Anja,

  Een Non-Immigrant visum Type O-A is niet geschikt voor vrijwilligers werk.
  Dit is eigenlijk het visum dat terecht de naam Retirement visum mag dragen
  Dit type van visum is alleen voor mensen die ouder zijn dan 50 en die langdurig in Thailand willen verblijven.
  Werken, ook vrijwilligerswerk, is ten strengste verboden.

  Voor dit type visum is inderdaad een medische keuring nodig.
  Het is een standaardformulier dat je normaal op de ambassade moet kunnen verkrijgen.

  De prijs die je noemt is inderdaad niet mis. Moet in Thailand goedkoper kunnen.

  Zie dossier Visum Thailand op TB
  of ook
  http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15385-Non-Immigrant-Visa-%22O-A%22-(Long-Stay).html

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Anja,

   Het certificaat moet in principe afgeleverd worden door het land waar de aanvraag werd ingediend en mag niet ouder dan 3 maanden zijn dus een certificaat afgeleverd in Thailand wordt moeilijk vermoed ik.
   Alhoewel het is altijd een vraag aan de Ambassade waardig natuurlijk.

   Je kan natuurlijk ook met een visum O naar Thailand vertrekken en het daar laten verlengen want eigenlijk is een visum O-A een duur visum.
   Je bent dan meteen ook van dat medische certificaat verlost.

   Nu met al de bovengenoemde visums mag je nog niet werken.

   Ik weet niet of je vrijwilligerswerk een persoonlijk initiatief is of via een organisatie.
   Is het via een organisatie, moeten die al de nodige informatie verschaffen, de nodige bewijzen afleveren en ook de workpermit regelen.

   Is het een persoonlijk initiatief kijk dan wel goed uit wat je doet en informeer je goed voor je ergens aan begint.

   Succes gewenst

 2. Erik zegt op

  Voor vrijwilligerswerk heb je een workpermit nodig. Laat de organisatie voor wie je gaat werken dat regelen. Ze weten hoe dat moet. Willen ze dat niet voor je regelen zoek dan een andere organisatie.

  Ga NIET werken als je geen workpermit hebt. Je krijgt problemen die je niet wilt hebben. Er zijn mogelijk jaloerse lokale mensen (zonder werk) die je verlinken. Kijk uit.

 3. David Hemmings zegt op

  Met O-A visum 1 jaar , heb je wel ook het voordeel er een 2 de jaar uit te persen , mits voor de einddatum van je visum even uit Thailand ,en terug binnen te komen , maar daarna moet je wel re entry(s) aanvragen als je Thailand wenst verlaten en dat extra jaar wenst te behouden .
  In Belgie moet je voor O-A tevens een strafregister uittreksel (Police Rapport) afleveren , weet niet of dit voor Nederland ook nodig is ….?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   David

   Een uittreksel uit het strafregister is een vereiste om dit visum te bekomen dus wordt niet alleen in België gevraagd en ze zal ook een inkomen moeten bewijzen maar dat vraagde ze niet dus heb ik het niet vermeld.
   Kan ze allemaal wel lezen in de bijgevoegde link.

  • Jan VC zegt op

   @David, Is het O-A visum dan onvoldoende om permanent in Thailand te kunnen verblijven? Ik vertrek zeer binnenkort, laat me uitschrijven in België om met mijn Thaise echtgenote voorgoed in onze eigen woning te gaan wonen. Volgens onze informatie zou hier geen probleem mee zijn. Kan iemand ons tips geven?
   Alvast bedankt!

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Jan,

    Een visum O-A geeft je geen recht op permanent verblijf.
    Met een visum O-A mag je onafgebroken in Thailand verblijven voor maximum een jaar.
    Je zal dus voor het einde van de geldigheidsperiode van je visum een visarun moeten uitvoeren waardoor je weer een jaar mag verblijven. Nadien zal je jaarlijks een verlenging moeten vragen.
    Zolang je aan de voorwaarden voldoet zal je normaal die verlenging zonder problemen krijgen.
    Je hoeft dus niet jaarlijks terug naar België.

    Je kan er alles over lezen in Dossier Visum Thailand.

    • Jan VC zegt op

     Bedankt Ronny, Ik had een gesprek met de Thaise ambassade te Brussel. Die melden mij dat verlenging, mits te voldoen aan de voorwaarden, geen problemen zouden mogen vormen. Indien na vijf jaar blijkt dat je in je thuisland geen stek meer bestaat, zou er een bepaalde toelating worden gegeven om permanent te kunnen blijven. Misschien hebben andere lezers hier ook iets aan. Ik weet dat chatten hier niet gewenst wordt, begrijpelijk!
     Groet,
     Jan

    • Roland zegt op

     Dag Ronny, eigenlijk kom ik een beetje laat met een aanvullend vraagje.Als ik hier zo wat rondlees merk ik dat je er wel degelijk het fijne van weet.
     In geval van een extentie (verlenging) van een O-A hier in Thailand (Bangkok) ving ik op dat je paspoort nog een geldigheid moet hebben van minstens 18 maanden. Maar indien dit niet het geval is (voorbeeld nog 9 maanden) dan veronderstel ik dat dit vlot kan geregeld worden voor het bekomen van een nieuw paspoort op onze Ambassade hier in Bangkok. Echter hoe zit het dan met het lopend O-A visum dat nog steeds zich bevindt in het oude paspoort? Moet dat worden overgedragen (zo ja hoe dan) of moet men gewoon zich bij Immigrations aanmelden met 2 paspoorten, het oude mét daarin het O-A visum én het nieuwe paspoort zonder enig visum?
     Een ander enigszins verwarrende iets is betreffende de duur dat die 800.000 THB op die Thaise rekening moet staan voor de aanvraag van verlenging.
     Veelal lees ik daarover dat dit 3 maanden betreft, doch bij navraag op Immigrations (Bangkok) zij men dat dit slechts 60 dagen (2 maanden) betreft, men gaf me zelfs een copy van desbetreffende reglementering met de duidelijke vermelding 60 dagen (in Thai dan wel).
     Weet u daar meer over dat dit recentelijk zou zijn gewijzigd? Met dank.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Beste Roland,

      Voor zover ik weet is die 18 maanden alleen van toepassing als je een OA aanvraagt in de Ambassade. Voor een “extention”(verlenging) van een jaar moet je paspoort nog minstens een jaar geldig zijn.
      Indien je paspoort minder dan een jaar geldig is, zal de verlenging in overeenstemming zijn met de geldigheid van je paspoort, dus indien het nog 9 maanden geldig is dan krijg je een verlenging van 9 maanden.
      Als je het nieuwe paspoort hebt kan je dan terug een jaar vragen.
      Op de Ambassade kan je een nieuw paspoort aanvragen of je nu ingeschreven bent op de Ambassade of niet maakt niet uit. Op de nieuwe website van de Ambassade vind je de nodige uitleg. http://countries.diplomatie.belgium.be/nl/thailand/consulaire_diensten/paspoorten/

      Om een nieuwe verlenging in je paspoort te bekomen moet je beide aanbieden , nieuwe en oude , want je moet natuurlijk bewijzen dat je met een O-A of O het land bent binnengekomen en je een verlenging vraagt op basis van dat visum. Er liggen daar aanvraag formulieren die voor dat opgesteld zijn. Is weer niet gratis natuurlijk.

      Neen, ik ben niet op de hoogte als zou de termijn van 3 naar 2 maanden zijn gebracht. Misschien verwar je met de termijn voor een eerste aanvraag. Voor de eerste verlenging moet het bedrag slechts 2 maanden op de rekening staan. Voor de volgende verlenging is het 3 maanden. Kijk even of het niet dat is wat men wil zeggen. Waarom de eerste verlenging 2 maanden is ?Wel sommige mensen komen met een Non-Immigrant O Single entry Thailand binnen. Bij hun binnenkomst krijgen ze dus 90 dagen. Na 60 dagen kunnen ze hun verlenging vragen. Ze kunnen dus onmogelijk het geld 3 maanden op de rekening hebben staan bij hun eerste aanvraag want ze zijn hier nog maar 2 maanden. Voor de verlengingen nadien is het wel drie maanden. Vergis u dus niet zeker niet omdat de tekst in het Thai is. Indien het toch mocht verandert zijn mag je dat natuurlijk altijd melden. Kan natuurlijk dat het van 3 naar 2 is gebracht maar ik heb dat nog nergens vernomen.

      RonnyLatPhrao

  • Ray zegt op

   Een O-A visum is niet meer te verkrijgen in België. Aileen een O visum.
   Voldeed aan alle voorwaarden.
   In Thailand is het nog wel mogelijk, maar dan moeten alle formulieren in het Thai’s vertaald worden door het Consulaat.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Ray

    Een O-A wordt niet meer uitgereikt in de Consulaten (sinds 1/1/13) maar nog wel in de Ambassade.
    De reden waarom je geen kreeg weet ik niet of heb je de aanvraag gedaan in het Consulaat van Antwerpen ?
    In dat geval, neen die leveren inderdaad geen O-A meer af.

    Zie ook Jan VC zijn reactie – waarom zou de Ambassade hem anders die papieren geven ?

    Trouwens een Consulaat doet geen vertalingen.

   • Jan VC zegt op

    Dag Ray,
    Ben juist naar de ambassade te Brussel geweest en daar het document verkregen waarvoor ik allemaal moet zorgen om een O-A visum te krijgen. Dit is dus in tegenstelling met wat jij hier beweert. Ik kan u dit document door faxen (bezit geen scanner). Toch bedankt voor je reactie!

  • N. Bisseswar zegt op

   Beste Anja,

   Een O-A visum kost 140 Euro.
   Wat je allemaal nodig hebt is:
   1. Bewijs van Goed gedrag
   2.Bewijs van inkomen : 800 000,00 baht of 65 000,00 baht per maand.
   3.Gezondheidsverklaring
   4.Uittreksel uit het geboorteregister
   5.Uittreksel uit het bevolkingsregister
   6.Eventueel verklaringvnHuwelijk

   Deze documenten moeten in het engels of in het Thais zijn.
   Voordat je ze in levert bij de ambassade van Thailand moeten ze gelegaliseerd worden bij de ministerie van Buitenlandse zaken

   Succes, Nerin

 4. Kees en Els zegt op

  200 BAHT heb je hier een medische verklaring, dus niet doen in nederland

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Inderdaad maar het gaat hier niet over een medische verklaring om een rijbewijs.

   Tevens moet het afgeleverd worden in het land waar de aanvraag wordt ingediend.

   Het betreft volgende verklaring
   http://www.thaicongenvancouver.org/reg.htm
   http://www.thaiconsulatela.org/pdf/medical_certificate.pdf

 5. Jan VC zegt op

  Beste lezers, Aansluitend op de vraag van Anja. Ook ik ben mij aan het voorbereiden voor de aanvraag van een Non-Imigrant visum. De Thaise Ambassade te Brussel gaf een lijst mee van documenten die nodig zijn om die Visumaanvraag te doen. Weet iemand welke onderzoeken vereist zijn voor dat medisch attest? Ik heb maandag een afspraak in het Tropisch instituut te Antwerpen. In het Tropisch instituut kon men me daar niet over inlichten. Alvast bedankt iedereen!

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Jan

   Het gaat over de volgende ziekte

   http://www.thaicongenvancouver.org/reg.htm

   • Jan VC zegt op

    Bedankt! Zo ben ik hopelijk niet alleen geholpen!

 6. Piloe zegt op

  Dat uittreksel strafregister is theorie. Ik heb al; meerdere keren mijn “retirement visa” hernieuwd en dat werd nog nooit gevraagd. ( Immigratie Chiangmai en Sri Racha) Ook geen medisch getuigschrift. Wat hen interesseert is die 800.000 baht op een Thaise bank en dat moet er drie maanden opstaan voor de datum van aanvraag. ( een dag tekort telt !)

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Piloe

   Om een verlenging te krijgen, want dat is wat je bezit, heb je dat inderdaad allemaal niet nodig.
   In dien je een O-A visum aanvraagt via een Ambassade is dat wel nodig.
   dus dat is geen theorie.

  • David Hemmings zegt op

   Strafregister ENKEL nodig in je Woonland Europa bij aanvraag NON O -A , niet voor je extensie , ook geen medisch attest , er wordt hier de vereisten behandeld in je woonland Europa ! Hier steken de verwarringen inzake visa benamingen weer de kop op …..extension is géén visa !

 7. Joop zegt op

  Ga naar de Thaise Ambassade in Den Haag. Vraag een overzicht van de benodigde papieren. Daarbij zit dan een formulier als gezondheidsverklaring, waar een aantal ziektes op staan die je niet mag hebben: lepra, tuberculose elefanthiasis, drug verslaving, derde graad syfillis. Dit moet je laten ondertekenen door en arts. Bij de ambassade krijg je ook een document mee voor aanvraag van goed gedrag. Daarmee naar de gemeente waar je woont en je vraagt daar de verklaring.
  Zo zijn er nog een paar zaken op het lijstje van de ambassade.

  Succes.

  Joop.

 8. BerH zegt op

  Hoi Anja,

  Ik wil ook voor langere tijd naar Thailand en vrijwilligerswerk gaan doen. Tot nu toe zie ik alleen maar organisaties die dat regelen en erg commercieel zijn. Ik wil best betalen voor kost en inwoning maar om 500 euro per week te betalen is mij te gek. Dat het voor mensen is die voor een week of 2 weken willen werken en er ook geld naar het project gaat vind ik tot daar aan toe. Als je echter, zoals ik wil, voor een half jaar of misschien wel langer wilt werken, dan vind ik het belachelijk om poveel te betalen.
  Mijn vraag is aan jou, wat voor werk ga je doen en via wie en wat zijn de kosten?
  BertH
  Mijn adres is he.hellendoorn@telfort .nl voor tips graag

 9. Nok zegt op

  Vreemd dat er gesproken wordt over een medische keuring, terwijl het slechts betreft het door jouw huisarts doen invullen van een gezondheidsverklaring. Het formulier is te verkrijgen bij de ambassade. Na het invullen het formulier laten legaliseren. Hoe en waar dat te doen vertelt de ambassade er tevens bij.
  Wat betreft vrijwilligerswerk in Thailand, is het juist dat er weinig stichtingen en organisaties zijn die gratis vrijwilligerswerk aanbieden. Informeer je terdege, en zorg ervoor dat vanaf de eerste contacten duidelijk is wat je betaalt aan: kost en inwoning, vervoer, cursussen, scholing, etc. Ga niet in zee met een organisatie die vooraf geld wil gestort hebben, en ook niet als niet voor een werkvergunning wordt gezorgd. Bereid je goed voor, bij voorbeeld via het internet. Er zijn 10 tallen meest engelstalige websites beschikbaar zoals http://www.gooverseas.com/volunteer-abroad/thailand

 10. RonnyLatPhrao zegt op

  Medische keuring is verder gebruikt omdat Anje het in haar tekst gebruikte.
  Keuring is misschien een woord dat misschien slechte herinnering oproepen van in de tijd van de legerdienst, en onderzoeken is misschien een beter woord , maar het is niet verkeerd.

  Je zegt – “Terwijl het slechts betreft het door jouw huisarts doen invullen van een gezondheidsverklaring”

  Dat is waar, maar het tekenen van die verklaring is wel de verantwoordelijkheid van die dokter.
  Waarom zou iemand zijn naam zetten onder een papier en verklaren dat je vrij bent van die ziekte of geen verslaving hebt zonder je te onderzoeken (keuren).
  Doet hij dat zonder onderzoek dan is dat zijn beslissing, maar je mag niet van het verwachten dat hij dat automatisch doet. Het kan dus evengoed dat hij je even wil onderzoeken (keuren) of bloedtesten afnemen voor hij een verklaring aflegt.

  Trouwens dat formulier is er maar sinds 1/1/13.
  Voordien was een brief van je huisarts, met de verklaring dat je gezond en aan geen besmettelijke ziekten leed voldoende, en moest dit niet via Buitenlandse Zaken of allerhande stempels en handtekening

  Ik heb vorig jaar de Consul in Antwerpen hierover nog gesproken naar aanleiding van het stopzetten van het uitreiken van Visum O-A door Consulaten.
  Die zei me toen dat je deze gezondheidsverklaring moest laten invullen door een arts die aangeduid is door de Ambassade.
  Nu goed, we zij een jaartje verder en misschien zijn ze hiervan teruggekomen en is de huisarts nu ook voldoende.

 11. Croes Gino zegt op

  Een medische keuring,als je dat eigenlijk zo kunt noemen,is in ieder medisch kliniekje te verkrijgen.
  Deze vind je bv in Pattaya in iedere belangrijke straat.
  Ik stapte er destijds binnen,en vroeg aan de toonbank,een medisch attest dat ik in goede gezondheid verkeerde,voor het verkrijgen van mijn rijbewijs.
  Twee minuten later had ik het attest op zak,mits betaling van 100 bath,zonder enig onderzoek.
  Was ik er binnen gestapt met een houten been,dan hadden ze dit nog nooit opgemerkt.
  Stemt weer tot nadenken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website