Beste lezers,

Mijn Thaise schoonmoeder heeft ‘van horen zeggen’ dat zij (74 jaar, weduwe) riskeert haar staatspensioentje van THB 700 per maand te verliezen als ze meer dan THB 100.000 per jaar aan schenkingen in geld ontvangt; op haar bankrekening wel te verstaan.

Nu lees ik liever (liefst met een bronverwijzing) wat de Thaise wetgeving hierover zegt, dan ”van horen zeggen”.

De situatie is dat zowel mijn Thaise vrouw en ik, als sponsoren in Nederland, alsmede haar andere twee kinderen in Thailand regelmatig geld op haar bankrekening storten voor levensonderhoud. Met alleen die THB 700 lukt dat levensonderhoud natuurlijk niet. Bovendien woont haar ene dochter dus in Nederland maar ook de andere twee kinderen weliswaar in Thailand, maar niet altijd in de buurt om het haar ’toe te stoppen’.

Nu beweert zij dat als dat bedrag, dus zichtbaar op de bankrekening, op jaarbasis totaal meer dan THB 100.000 bedraagt, zij die maandelijkse uitkering van THB 700 riskeert te verliezen. Klopt dat? Geen groot drama natuurlijk, maar zij is van het type voor wie elke Baht telt.

Alvast dank !

Hans

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

15 reacties op “Mag een Thaise met een pensioen(tje) maar een gelimiteerd bedrag aan schenkingen ontvangen?”

 1. Erik zegt op

  Hans, er wonen kinderen in Thailand dus wat let je die te vragen eens informatie te gaan vragen aan deskundigen. Wat is de bron van dat pensioentje? Mogelijk de SSO, de Prakan Sangkhom? Loop daar eens binnen, lijkt me.

  Overigens lijkt het me sterk dat schenkingen via de bank anders behandeld zullen worden dan schenkingen in het handje.

  ‘Van horen zeggen’ is niet altijd de beste raadgever. Ga naar de bron.

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   @ Erik; bedankt maar ik was juist op zoek naar de bron met de vraag ! Die vraag (hierboven) was bedoeld voor mensen die wetsregel kennen en ook de link daarheen.

   • Erik zegt op

    Hans K, de bron vind je in het gedegen antwoord van TheoB op de 16e oktober.

    Misschien is het wel zo dat zelfs dit kennisblog niet altijd op ALLE vragen een antwoord heeft. Dan moet je zelf aan de bak samen met de familie in Thailand.

    • Hans K (vraagsteller) zegt op

     Beste Erik,
     Nogmaals dank. Meestal heeft u op veel van dit soort vragen wel -zeer gewaardeerd- het antwoord of link naar wetgeving.. Maar nu is het doel via Theo bereikt toch ?
     We hebben inmiddels door zijn reactie vastgesteld dat we niet verder aan de bak hoeven en dat mijn schoonmoeder zich verder geen zorgen hoeft te maken (maar misschien vertellen we haar dat beter niet..).

 2. PEER zegt op

  Beste Hans,
  Gulle gever ben je, chapeau!
  Mocht je schoonmoeder die Th Bth 700 “verliezen” , willen dan die ander 2 kinderen niet elks € 9,= p/mnd bijspringen?
  Per slot v rekening draag jij € 225,= p/mnd bij.
  Te hopen dat ze gewoon dat pensioentje blijf ontvangen, dan is de héle familie blij.

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   @ Peer; waaruit maak je op dat wij € 225,-/maand bijdragen ?? Mocht ze willen… er staat toch dat alle drie kinderen geld storten, zonder bedragen ? Pas dit jaar is voor het eerst het risico dat het totaal van die evenredige stortingen op jaarbasis meer dan THB 100K is bedraagt, vanwege stortingen voor stevige, extra, onvoorziene uitgaven. Normale jaren is dat totaal minder.
   Waarom zouden die andere twee kinderen meer moeten betalen dan wij ? bovendien was de vraag (naar die wetsregel) juist bedoeld om die extra compensatie, mogelijk voor de rest van haar leven, te moeten plegen.

 3. Pratana zegt op

  beste Hans ,
  is dat een serieuze vraag haar “pensioentje” van 700bht te verliezen als jullie al zoveel toesturen naar haar?
  Een voorbeeld mijn vrouw haar moeder is 86 jaar en krijgt een “pensioentje” van 800bth per maand en al 23 jaar is ze dat nooit “kwijt” gehad en langer zelfs voor ik mijn vrouw kende!

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   @Pratana,
   Met welk doel zouden we, namens haar, een niet-serieuze vraag hier stellen ? De vraag was bedoeld voor mensen die die regel kennen van verlies van pensioen (voor vele jaren mogelijk) door schenkingen. Dat uw schoonmoeder die al 23 jaar niet kwijt is geraakt, zegt toch niets over die regel ?

 4. Kees 2 zegt op

  Als haar pensioentje inderdaad gevaar zou lopen, dan deel vd giften (> 100.000 baht) overmaken op de rekening van een van haar dochters. Extra ATM kaart regelen voor die rekening en aan moeders geven.

  Maar misschien kan eerst 1 vd dochters in Thailand eea vragen aan een advocaat of kenner op dat gebied?

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   @ Kees, bedankt ! De vraag was echter bedoeld om hier, tamelijk eenvoudig, te achterhalen of die regel van inhouding pensioen er überhaupt wel is en zo ja waar te vinden. Mogelijk kennen lezers die, zonder dat we naar een advocaat moeten stappen. Alle alternatieven ter omzeiling hadden we zelf ook al bedacht en kan altijd nog als vervolgstap.

 5. Philippe zegt op

  Het is zoals Erik zegt “van horen zeggen …” … er is natuurlijk ook geen rook zonder vuur, dus misschien is er wel iets.
  Ik lees “Nu beweert zij dat als dat bedrag, dus zichtbaar op de bankrekening, op jaarbasis totaal meer dan THB 100.000 bedraagt, zij die maandelijkse uitkering van THB 700 riskeert te verliezen”.
  Mijn gezond boeren verstand zegt dan “Hans, limiteert je sponsoring, via overschrijving op haar rekening, tot 99.000 THB per jaar, en klaar is Kees zoals de Nederlanders zeggen”. Verder zijn er andere kanalen om geld over te maken incl. overhandigen want kan me moeilijk voorstellen dat uw Thaise vrouw haar moeder niet regelmatig bezoekt …
  Succes en proficiat je schoonmoeder te steunen.
  M.v.g.

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   @ Phillippe, ik sponsor helemaal niet voor THB 100K/jaar, maar voor ca. THB 25K; zie reactie @Peer. Alle drie de kinderen hun (evenredige) stortingen komen echter nu totaal (mogelijk) voor het eerst boven die THB 100K uitvanwege onvoorziene kosten.

   Bovendien is het voor mijn Thaise vrouw best lastig haar moeder te bezoeken als zij, samen met mij, aan de andere kant van de wereld woont en werkt. De twee andere kinderen wonen en werken weliswaar in Thailand ook honderden kilometers van hun moeder vandaan. Al met al blijft het antwoord op de vergeefse vraag naar lezers die die regel van verlies van pensioen kennen uit..

 6. TheoB zegt op

  Beste Hans,

  Ik denk dat jouw schoonmoeder het recht op ouderdomspensioen van de staat (Thaise ‘AOW’) verward met het recht op de ondersteuning door de staat van haar minima (Thaise bijstand).
  Sinds 5 september tot 31 oktober kunnen Thai zich (weer) aanmelden voor de บัตรสวัสดิการแห่งรัฐ/State Welfare Card, in de volksmond บัตรคนจน/armenkaart genoemd.
  Nadat de overheid heeft vastgesteld dat de aanmelder recht heeft op de armenkaart kan deze gebruik maken van ondersteunende maatregelen die genoemd worden in de hieronder gelinkte artikelen van de Thaise overheid en Thai PBS World.
  De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de armenkaart staan, alleen in het Thais, vermeld op de hieronder vermelde jpg-afbeelding. Ook te vinden onder het kopje ‘คุณสมบัติ และข้อกำหนด’ op https://welfare.mof.go.th/
  De enige voorwaarde om de Thaise ‘AOW’ te krijgen is 60 jaar of meer zijn. (≥60 jaar: ฿600, ≥70 jaar: ฿700, ≥80 jaar: ฿800, ≥90 jaar: ฿1000.)

  Het is dus min of meer vergelijkbaar met Nederland. De AOW-uitkering krijg je ongeacht, maar vóór je voor een bijstandsuitkering in aanmerking komt moet je je eigen vermogen ‘opeten’ tot je aan (on)roerende goederen niet meer bezit dan ettelijke duizenden Euro’s.

  https://www.pattayamail.com/thailandnews/thai-low-income-earners-register-for-state-welfare-cards-409612
  https://www-thaigov-go-th.translate.goog/news/contents/details/58769?_x_tr_sl=th&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc
  https://www.thaipbsworld.com/14-46-million-thai-people-have-registered-for-welfare-cards-this-year/
  https://media.thaigov.go.th/uploads/images/66/2022/08/jpg/IMG_20220831080404000000.jpg
  https://www.bangkokpost.com/thailand/general/2369976/b48bn-welfare-card-boost
  https://www.hiso.or.th/hiso/picture/reportHealth/ThaiHealth2018/eng2018_18.pdf

  • Hans K (vraagsteller) zegt op

   Beste TheoB,

   Super bedankt ! Ik denk inderdaad dat zij, of haar zus die dit haar verteld heeft, die twee regelingen door de war haalt. Dankzij uw verwijzingen kunnen we haar oftewel geruststellen of in elk geval kan mijn vrouw via die links haar de weg wijzen naar die relevante informatie.
   Vooral ook dank namens mijn vrouw en de andere kinderen !

   Hans K

  • TheoB zegt op

   Omdat ik hierover graag van de hoed en de rand weet heb ik nog wat zitten spitten naar de Thaise oudedagsvoorziening, oftewel สวัสดิการเงินเบี้ยยังชีพผู้สูงอายุแก่.
   Wat ik vond was in Thai, maar vertaling naar Engels met Google Translate was heel verhelderend.

   In 1993 tijdens de regering van Chuan Leekpai is de financiële uitkering door de overheid voor mensen van 60 jaar en ouder ingevoerd en werd vastgesteld op ฿200 per maand.
   Op 30 december 2008 heeft de regering van Abisith Vejjajiva de nationale oudedagsvoorziening verhoogd naar ฿500 per maand.
   Op 3 juli 2011 heeft de regering van Yingluck Shinawatra de nationale oudedagsvoorziening van 500 gewijzigd naar een, naar gelang de leeftijd, trapsgewijze verhoging van de uitkering van ≥60 jaar: ฿600, ≥70 jaar: ฿700, ≥80 jaar: ฿800, ≥90 jaar: ฿1000.
   In Thai: https://www.parliament.go.th/ewtcommittee/ewt/welfare/download/article/article_20120516063121.pdf (document dd 16 mei(?) 2012) en https://www.dga.or.th/document-sharing/article/71534/

   Op de volgende twee webpagina’s wordt beschreven waar ouderen tegenwoordig allemaal recht op hebben en in de pdf bij welke instanties ze daarvoor terecht kunnen.
   https://portal.info.go.th/elderly-welfare/
   https://www.dop.go.th/th/benefits/3/765
   https://www.dop.go.th/download/laws/benefit_th_20160507132133_1.pdf

   Dan is hier nog een webpagina waarin onder ใครบ้างมีสิทธิได้รับเบี้ยยังชีพผู้สูงอายุ staat aan welke 3 voorwaarden voldaan moet worden om recht te hebben op de financiële ondersteuning, onder สิทธิและสวัสดิการที่ผู้สูงอายุ จะได้รับมีอะไรบ้าง ook weer waar men dan nog meer recht op heeft en onder ลงทะเบียนรับสิทธิต้องทำอย่างไร hoe en waar men zich moet registreren.
   https://portal.info.go.th/elderly-allowance/

   Verder is hier nog een publicatie van de overheid uit eind augustus (?) 2022 waarin staat dat zij onterecht de uitkering aan 28.345 mensen hebben teruggevorderd en dat die mensen het geld binnen een maand alsnog krijgen.
   https://www.thaigov.go.th/news/contents/details/58346

   Enigszins off-topic is hier nog de mening van de International Labour Organisation (ILO) over het Thaise pensioenstelsel (dus niet alleen de oudedagsvoorziening van ฿600-฿1000 per maand).
   https://www.ilo.org/asia/media-centre/news/WCMS_836739/lang–en/index.htm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website